Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Attached Files:

anngelique likes this.
  2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Јас 40 бев до матура, и некоја година плус.. Е ај сеа.. Нема :sweat:

AngelOfArh likes this.
  3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

@Freckles. Мојава изгледа до забавиште ќе цица. Вие барем подои сте намалиле. Мојава навечер уште се буди 2,3 пати. И преку ден имаме сабајле пред градинка, пред дневна дремка и вечер пред ноќно :whew:

Freckles. likes this.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ме интересира ви бараат ли? Моево ако не му дадам јас сама не се тегне да бара, а ако понудам си цица. Цица исто, еднаш преку ден, сабајле, вечер пред спиење и во текот на ноќта 1-2 пати. Деновиве ќе го тргнам тоа преку ден.

5. Erika.greeneyes

Да бара. Ама не да ме влече за блуза не е таква. Ме фаќа за рака и ме носи во спална и ќе ми каже дека сака да се качи на кревет и да цица, таа на кревет само цица вака во раце не.
    Сабајле кога ќе се разбуди бара, после за да заспие дневна дремка, и вечер пак пред спиење и ноќта бара зависи кога како обично 2,3 пати.

1209 and Freckles. like this.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Моите бараат, ме слекува кај ќе стаса и млацка со устата демек ќе цицала. Биди среќна, мене склет ме фаќа

1209 and Freckles. like this.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Немам искуство со цицање ама може проблемите и успивањето во градинка во другата тема што го дебатиравме баш од тоа потекнуваат. Кога ја запишував ќерка прво прашање беше дали цица, бидејќи децата кои цицаат се попроблематични за успивање.
    Пак ќе кажам, немам искуство, само пренесувам она што ми беше кажано.

Може да се обидеш бар дневната дремка да е без доење.

1209 and Erika.greeneyes like this.
  8. Erika.greeneyes

Еднаш ме болеше многу глава и сабајлето примив инфузија. И матичната ми рече дури вечерта да и дадам да цица. Дневната дремка заспа без цицање. Дали имав тогаш среќа не знам или помала беше па се залажуваше. Ама верувам да се потрудат би ја заспале. Проблем е што тие не ни пробуваат а мене ме лажат. јас секогаш кога одам да ја земам, одма ми ја носат. Спремна е веќе. Облечена, средена.

9. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Некоја да има искуство со течна столица кај дете подолг период? Има столици два пати на ден но обилни и течни. Матичните даваат пробиотик и диастоп само и дури после 20 дена фурал ни дадоа и пролифе но ништо. Чекаме понеделник за испитувања но мислев да не има некој искуство што би можело да биде. Пробувам од денес млеко без лактоза

10. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Девојки малата е 14м но сабајле кога станавме памперсот сув беше а беше од синоќа од 20ч ставен, пие течности,јаде све нормално нема тт.. дали е нормално ова или да се јавам на дежурен?

11. Anika55

Anika55 Популарен член

Повеќе се потат летно време, нормално е. Ни се има случено да се разбуди со сув памперс па подоцна да се измочка.
    Давај течности, ако цел ден остане сув памперсот, консултирај лекар. Ама мислам дека нема да има потреба.

kjofti4 and 1209 like this.
  12. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Секогаш памперсот и тежел на сабајле ама овие два-три дена не е тоа случај. Не е сув ама има значителна разлика. Исто пие и вода и млеко. Мора да е од топлово.

kjofti4 and 1209 like this.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Пред некој ден прашував за истото и јас. Овој период и ќерка има релативно посуви памперси. Не е и некој пијач на течности, така да само вртам околу неа со шишиња и чаши.

@Erika.greeneyes , те сфаќам комплетно. Во слична ситуација сме само затоа што знаат дека 90% од времето на секое нивно ѕвонење, ќе се најде некој да оди по дете.
    Ме чуди што за летните месеци не ми споменале нешто ама од понеделник како и да е ќе се сетат :D .

kjofti4 and Erika.greeneyes like this.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Мојов бара, цице цице и брца во близа, ја дига и кога ќе види града одма возбудено писка и се радува како не видел предходно.
    Јас не знам како ќе го одбијам, дефинитивно сам мислам нема да се одбие. Исто цица како и отсекогаш, само не толку често како мал ама дефинитивно не знам број на подои, никогаш и не сум броела тоа. Секогаш различно.
    А може да заспие и без цицање инаку, секогаш различно засипива и ако друг го заспива нема да бара да цица, освен за ноќно време.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

И кај нас е посува пелената. Ама се поти доста. Така да не ми е ни чудно. Мислам дека немаш простор за паника. Од жештините е

kjofti4 likes this.
  16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Ме влече, ме тегне, една, па друга, си игра играчки, скроз е насилна ако не и дадам :rofl:
    Ние немаме ред за цицање, уште давам кога сака, тоа и е мазење.
    Стварно не знам кога ќе ја одбијам ама па и некако уште не сум спремна.

Bella_Stella likes this.
  17. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Исто! Од збор до збор. Мојот вади 3ки-сите 4 одеднаш. Провери да не е тоа

LizzyGrant likes this.
  18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Офф генерациски изгледа им е. Горните 3ки ги има, долните можно е да го мачат, ама денес јадеше колку толку. Му давам грчки јогурт што обично го обожава, не го јаде. Му ставам во него малку шмукалче со јагода и го кркна така.. а што убаво сѐ си јадеше грашок, брокула, мислам дека почна да пребира ради градинка со чоколино фрутолино, па кај баби и дедовци бисквити и слично :D

Secret-Angel7 likes this.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Пишав и во мајчински, ќерка се повеќе со плачки, дали тантруми или такви работи, не знам.

Нема некој голем фонд на зборови и често барем другите не ја разбираат што кажува/покажува, по што почнува дете да вреска.
    Е сега читаме книги, слушаме песни, зборуваме по цел ден со неа. Не сум до толку загрижена што баш и не зборува, колку сето тоа врескање што ми оди и мене на нерви, а и други што ја чуваат, вклучувајќи и во градинка кажуваат дека периодов баш тешко се функционира со неа.

Дали и таа се фрустрира што ние не ја разбираме, дали плачките и се начин да добие што сака, останува да видиме.

20. 1209

1209 Форумски идол

И моето писка и одма плаче ако не му е дозволено тоа што го сака, безразлика дали го разбирам или не, некои работи не смее да ги прави, ама одма почнуваат солзите, на врв око како да му се.
    Јас пробувам да му сменам внимание одма со нешто друго, ако и тоа не пали, оставам да се исплаче издере, го гушкам и му зборам тивко и се смирува по кратко време.

Erika.greeneyes, Mama.kris and Miss_S like this.