Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    26.726

Прикачени фајлови:

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    8.200

Јас 40 бев до матура, и некоја година плус.. Е ај сеа.. Нема :sweat:

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.099
    @Freckles. Мојава изгледа до забавиште ќе цица. Вие барем подои сте намалиле. Мојава навечер уште се буди 2,3 пати. И преку ден имаме сабајле пред градинка, пред дневна дремка и вечер пред ноќно :whew:

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.018
    Допаѓања:
    22.035
    Ме интересира ви бараат ли? Моево ако не му дадам јас сама не се тегне да бара, а ако понудам си цица. Цица исто, еднаш преку ден, сабајле, вечер пред спиење и во текот на ноќта 1-2 пати. Деновиве ќе го тргнам тоа преку ден.

5. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.099
    Да бара. Ама не да ме влече за блуза не е таква. Ме фаќа за рака и ме носи во спална и ќе ми каже дека сака да се качи на кревет и да цица, таа на кревет само цица вака во раце не.
    Сабајле кога ќе се разбуди бара, после за да заспие дневна дремка, и вечер пак пред спиење и ноќта бара зависи кога како обично 2,3 пати.

На 1209 и Freckles. им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    26.726
    Моите бараат, ме слекува кај ќе стаса и млацка со устата демек ќе цицала. Биди среќна, мене склет ме фаќа

На 1209 и Freckles. им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    8.809
    Немам искуство со цицање ама може проблемите и успивањето во градинка во другата тема што го дебатиравме баш од тоа потекнуваат. Кога ја запишував ќерка прво прашање беше дали цица, бидејќи децата кои цицаат се попроблематични за успивање.
    Пак ќе кажам, немам искуство, само пренесувам она што ми беше кажано.

Може да се обидеш бар дневната дремка да е без доење.

На 1209 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  8. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.785
    Допаѓања:
    9.099
    Еднаш ме болеше многу глава и сабајлето примив инфузија. И матичната ми рече дури вечерта да и дадам да цица. Дневната дремка заспа без цицање. Дали имав тогаш среќа не знам или помала беше па се залажуваше. Ама верувам да се потрудат би ја заспале. Проблем е што тие не ни пробуваат а мене ме лажат. јас секогаш кога одам да ја земам, одма ми ја носат. Спремна е веќе. Облечена, средена.

9. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    279
    Некоја да има искуство со течна столица кај дете подолг период? Има столици два пати на ден но обилни и течни. Матичните даваат пробиотик и диастоп само и дури после 20 дена фурал ни дадоа и пролифе но ништо. Чекаме понеделник за испитувања но мислев да не има некој искуство што би можело да биде. Пробувам од денес млеко без лактоза

10. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.585
    Девојки малата е 14м но сабајле кога станавме памперсот сув беше а беше од синоќа од 20ч ставен, пие течности,јаде све нормално нема тт.. дали е нормално ова или да се јавам на дежурен?

11. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    75.293
    Повеќе се потат летно време, нормално е. Ни се има случено да се разбуди со сув памперс па подоцна да се измочка.
    Давај течности, ако цел ден остане сув памперсот, консултирај лекар. Ама мислам дека нема да има потреба.

На kjofti4 и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    464
    Секогаш памперсот и тежел на сабајле ама овие два-три дена не е тоа случај. Не е сув ама има значителна разлика. Исто пие и вода и млеко. Мора да е од топлово.

На kjofti4 и 1209 им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    8.809
    Пред некој ден прашував за истото и јас. Овој период и ќерка има релативно посуви памперси. Не е и некој пијач на течности, така да само вртам околу неа со шишиња и чаши.

@Erika.greeneyes , те сфаќам комплетно. Во слична ситуација сме само затоа што знаат дека 90% од времето на секое нивно ѕвонење, ќе се најде некој да оди по дете.
    Ме чуди што за летните месеци не ми споменале нешто ама од понеделник како и да е ќе се сетат :D .

На kjofti4 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.296
    Допаѓања:
    47.211
    Мојов бара, цице цице и брца во близа, ја дига и кога ќе види града одма возбудено писка и се радува како не видел предходно.
    Јас не знам како ќе го одбијам, дефинитивно сам мислам нема да се одбие. Исто цица како и отсекогаш, само не толку често како мал ама дефинитивно не знам број на подои, никогаш и не сум броела тоа. Секогаш различно.
    А може да заспие и без цицање инаку, секогаш различно засипива и ако друг го заспива нема да бара да цица, освен за ноќно време.

15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.118
    Допаѓања:
    8.638
    И кај нас е посува пелената. Ама се поти доста. Така да не ми е ни чудно. Мислам дека немаш простор за паника. Од жештините е

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.200
    Допаѓања:
    1.758
    Ме влече, ме тегне, една, па друга, си игра играчки, скроз е насилна ако не и дадам :rofl:
    Ние немаме ред за цицање, уште давам кога сака, тоа и е мазење.
    Стварно не знам кога ќе ја одбијам ама па и некако уште не сум спремна.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    2.323
    Исто! Од збор до збор. Мојот вади 3ки-сите 4 одеднаш. Провери да не е тоа

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    1.334
    Офф генерациски изгледа им е. Горните 3ки ги има, долните можно е да го мачат, ама денес јадеше колку толку. Му давам грчки јогурт што обично го обожава, не го јаде. Му ставам во него малку шмукалче со јагода и го кркна така.. а што убаво сѐ си јадеше грашок, брокула, мислам дека почна да пребира ради градинка со чоколино фрутолино, па кај баби и дедовци бисквити и слично :D

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    8.809
    Пишав и во мајчински, ќерка се повеќе со плачки, дали тантруми или такви работи, не знам.

Нема некој голем фонд на зборови и често барем другите не ја разбираат што кажува/покажува, по што почнува дете да вреска.
    Е сега читаме книги, слушаме песни, зборуваме по цел ден со неа. Не сум до толку загрижена што баш и не зборува, колку сето тоа врескање што ми оди и мене на нерви, а и други што ја чуваат, вклучувајќи и во градинка кажуваат дека периодов баш тешко се функционира со неа.

Дали и таа се фрустрира што ние не ја разбираме, дали плачките и се начин да добие што сака, останува да видиме.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.296
    Допаѓања:
    47.211
    И моето писка и одма плаче ако не му е дозволено тоа што го сака, безразлика дали го разбирам или не, некои работи не смее да ги прави, ама одма почнуваат солзите, на врв око како да му се.
    Јас пробувам да му сменам внимание одма со нешто друго, ако и тоа не пали, оставам да се исплаче издере, го гушкам и му зборам тивко и се смирува по кратко време.

На Erika.greeneyes, Mama.kris и Miss_S им се допаѓа ова.