Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.812
    Допаѓања:
    21.580
    Фала ви девојки на сите за мислењата. Најверојатно ќе ја ставиме сега во Јули, да се решиме уште дефинитивно за дата. Најдобро е да биде без контакти пред и после вакцината така? Колку време и на што да внимаваме најмногу?

2. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.277
    Допаѓања:
    50.913
    Без никакви контакти не можеш да го додржиш.
    Со најблиските ја мешав, се нормално си функциониравме.
    Кога ќе го боцкаат ќе ви кажат на што да внимавате.
    Каде што ја боцкаа кажаа одредена храната првите неколку дена да не јаде тука што читав на нив не им кажале.
    Првиот ден најверојатно нема ништо да има и да има некоја нус појава после некаде 10 ќе се појави.
    Без грижи само.

На Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.765
    Не, ништо такво не ни кажаа. Чак што више големото ревакцина прими на ден кога беше го школо и си се врати во школо. Митови се тоа со немешање. Мислам ок е за да не се разболе нешто ама вака се друго врска нема.

На Bubish26 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    190
    Ајде и јас да прашам за МРП..после колку време од испиен антибиотик мпже да се става вакцината? Ни остана уште таа, ама многу сум исплашена незнам зошто. Сите други се примени ама ете оваа цело време ја одлагам..Во мај прими ДТП, па мислев барем два месеци да има растојание меѓу вакцините...пред една недела заврши со антибиотик. Сакам малку да појачам имунитет пред да ја прими, ама незнам што да му земам да пие..некоја препорака за сируп или нешто друго..

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.052
    Допаѓања:
    8.535
    И ние сега во јули ќе ја примиме. Јас сакав на 12 месеци како што е по ред ама дојдовме за мк прво по препорака на педијатарот, па да ја прими кога ќе сме си дома. Инаку за мешање,она секојдневно што ни е. Мм секако е со многу луѓе по градилиште, првично од него не можам да го допазам. Само ќе кажам господ нека не чува сите и тоа е. Ќе го прегледаат, ќе барам крвна слика обавезно пред да прими и ставаме ако е се во ред.

На Giiirl23 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.106
    Допаѓања:
    46.366
    Дали има надеж дека детево ќе пројаде месо и јајца? Не ги сака во никаква форма, јајца освен во печива, не сака други, ако пробам да замаскирам одма плука и тоа што јадел.
    Немам веќе идеи што да готвам, жими се многу се нервирам. Готвено исто ништо не сака од манџи или дуга храна, може ориз тава така-така.
    Катастрофа е, ептен се мачам со јадењево.

7. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.896
    Јас ја ставив точно на годинка,супер поминавме,не сакав да одложувам,а и во градинка оди.

На Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    2.476
    и мојот е исто, месо нејке, јајца нејке, грашок, боранија,манџи ништо. Сува храна, јогурт, палента, гриз,компир Наеднаш почна да одбива храна.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.106
    Допаѓања:
    46.366
    Исто.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.812
    Допаѓања:
    21.580
    Чисто месо и јајца не сака и моето. Ретко јаде месо на парченца без да е замаскирано некако. Најчесто му правам ќофтенца со месо и зеленчук и така проаѓа без проблем. Јајце јаде често преку палачинки, мафини, проја, пржено лепче или омлет ама мора да има нешто во него, домат, спанаќ итн. Јас ги разбирам до негде зошто и јас лично не сакам чист вкус ни на месо ни на јајце. Ги јадам и двете ама морам со јајцата да имам прилози што ќе го маскираат вкусот, а месото да биде со некаков сос или во салата.

На H.VAGA и 1209 им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.106
    Допаѓања:
    46.366
    Ни вака не сака, ретко и му нудам чисто, ама не сака ни маскирано, ни пилешко ниту риба, телешко, свинско…само кебапче купечко чат пат не одбива.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.812
    Допаѓања:
    21.580
    Сигурно се нервираш, 3 дена кога беше болен видов што мака е да не ти јаде дете и се мрднав. Ама за жал не можеш ништо да промениш, затоа пробај да ја прифатиш моменталната ситуација. Ако е добра крвната слика, си расте и си е весел, go with the flow, нека јаде тоа што сака. Ако цица пробај намали подои, можеби ќе се разјаде. Ама во секој случај не осеќај вина, правиш сѐ што можеш. Има деца јадачи и деца нејадачи и тоа е тоа.

13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    1.220
    Летна манџичка да пробаш со јајца да му направиш.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.812
    Допаѓања:
    21.580
    Е да заборавив на ова, ја обожава син ми. Ептен лесно и вкусно летно оброче.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.765
    Ставај зачини мајче, не мора сол како сол нели вие мака имате со бубрези, ставај некој зачин, шарена сол таа не е солена многу, малку кари, малку биберче, црвен пипер...

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.106
    Допаѓања:
    46.366
    Нудени неколку пати, се гади дури кога му ја дадов.
    Се ставам, како за нас готвам и за него, напротив мислам дека без зачини повеќе пробува отколку со нив.

Добар е вака он реално, ама се осеќам лошо како да не знам да го погодам. Ај барем у овошје се дави, лубеница, праска, цреши се што се нуди јаде. Зеленчук само краставица и тиквици печени со компир и морков.
    Отсекогаш си замислував како готвам разни рецепти за детево и оно си јаде се, заедно си готвиме…имам преку 600 рецепти зачувани за таков момент кога ќе дојде, до сега разочарување максимално, се надевам ќе ми се исполни желбата.
    Инаку ние дома сме гурмани сите, јас готвам многу и за сите собиранки и дешавки јас сум главен готвач, во ресторан во кујна ме имаат викано да спремам ручек со куварите, се исфалив:D ама стварно готвам одлично, ама дете ако не те убие у поим нема кој:D:D:D

На Mother of 2boys, Sun&Moon, Ив10 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.765
    Јас те сфаќам, исто и јас готвам многу добро, големиот жив манџија.

18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    3.266
    Ко јас да сум го пишала ова. Со мерак готвам, уживам во кујна. И јас мислев, заедно ќе готвиме, ќе јадеме... ништо од тоа (facepalm)

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    2.162
    Мојот домати обожава, пиперки обожава, јајца исто. Ама од летна манџа така се згади, што почна и да плаче дури :drunk:

На LizzyGrant и 1209 им се допаѓа ова.
  20. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.203
    Trudna sum 19 nedela imam bebe 16 meseci me udri taka pojako bas vo sredina na stomak vo pupak igrajki si, bolki nemam nikakvi a na lekar sum vo ponedelnik, sto mislite moze nesto da mu bide na plodot?