Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала ви девојки на сите за мислењата. Најверојатно ќе ја ставиме сега во Јули, да се решиме уште дефинитивно за дата. Најдобро е да биде без контакти пред и после вакцината така? Колку време и на што да внимаваме најмногу?

2. shz

shz Форумски идол

Без никакви контакти не можеш да го додржиш.
    Со најблиските ја мешав, се нормално си функциониравме.
    Кога ќе го боцкаат ќе ви кажат на што да внимавате.
    Каде што ја боцкаа кажаа одредена храната првите неколку дена да не јаде тука што читав на нив не им кажале.
    Првиот ден најверојатно нема ништо да има и да има некоја нус појава после некаде 10 ќе се појави.
    Без грижи само.

Ceneva and Bella_Stella like this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, ништо такво не ни кажаа. Чак што више големото ревакцина прими на ден кога беше го школо и си се врати во школо. Митови се тоа со немешање. Мислам ок е за да не се разболе нешто ама вака се друго врска нема.

Bubish26 and Bella_Stella like this.
  4. Ив10

Ив10 Истакнат член

Ајде и јас да прашам за МРП..после колку време од испиен антибиотик мпже да се става вакцината? Ни остана уште таа, ама многу сум исплашена незнам зошто. Сите други се примени ама ете оваа цело време ја одлагам..Во мај прими ДТП, па мислев барем два месеци да има растојание меѓу вакцините...пред една недела заврши со антибиотик. Сакам малку да појачам имунитет пред да ја прими, ама незнам што да му земам да пие..некоја препорака за сируп или нешто друго..

5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

И ние сега во јули ќе ја примиме. Јас сакав на 12 месеци како што е по ред ама дојдовме за мк прво по препорака на педијатарот, па да ја прими кога ќе сме си дома. Инаку за мешање,она секојдневно што ни е. Мм секако е со многу луѓе по градилиште, првично од него не можам да го допазам. Само ќе кажам господ нека не чува сите и тоа е. Ќе го прегледаат, ќе барам крвна слика обавезно пред да прими и ставаме ако е се во ред.

Giiirl23 and Bella_Stella like this.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Дали има надеж дека детево ќе пројаде месо и јајца? Не ги сака во никаква форма, јајца освен во печива, не сака други, ако пробам да замаскирам одма плука и тоа што јадел.
    Немам веќе идеи што да готвам, жими се многу се нервирам. Готвено исто ништо не сака од манџи или дуга храна, може ориз тава така-така.
    Катастрофа е, ептен се мачам со јадењево.

7. medena147

medena147 Популарен член

Јас ја ставив точно на годинка,супер поминавме,не сакав да одложувам,а и во градинка оди.

Ceneva and Bella_Stella like this.
  8. velesanka

velesanka Популарен член

и мојот е исто, месо нејке, јајца нејке, грашок, боранија,манџи ништо. Сува храна, јогурт, палента, гриз,компир Наеднаш почна да одбива храна.

1209 likes this.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Исто.

10. Bella_Stella

Чисто месо и јајца не сака и моето. Ретко јаде месо на парченца без да е замаскирано некако. Најчесто му правам ќофтенца со месо и зеленчук и така проаѓа без проблем. Јајце јаде често преку палачинки, мафини, проја, пржено лепче или омлет ама мора да има нешто во него, домат, спанаќ итн. Јас ги разбирам до негде зошто и јас лично не сакам чист вкус ни на месо ни на јајце. Ги јадам и двете ама морам со јајцата да имам прилози што ќе го маскираат вкусот, а месото да биде со некаков сос или во салата.

H.VAGA and 1209 like this.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Ни вака не сака, ретко и му нудам чисто, ама не сака ни маскирано, ни пилешко ниту риба, телешко, свинско…само кебапче купечко чат пат не одбива.

12. Bella_Stella

Сигурно се нервираш, 3 дена кога беше болен видов што мака е да не ти јаде дете и се мрднав. Ама за жал не можеш ништо да промениш, затоа пробај да ја прифатиш моменталната ситуација. Ако е добра крвната слика, си расте и си е весел, go with the flow, нека јаде тоа што сака. Ако цица пробај намали подои, можеби ќе се разјаде. Ама во секој случај не осеќај вина, правиш сѐ што можеш. Има деца јадачи и деца нејадачи и тоа е тоа.

1209 likes this.
  13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Летна манџичка да пробаш со јајца да му направиш.

14. Bella_Stella

Е да заборавив на ова, ја обожава син ми. Ептен лесно и вкусно летно оброче.

LizzyGrant likes this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ставај зачини мајче, не мора сол како сол нели вие мака имате со бубрези, ставај некој зачин, шарена сол таа не е солена многу, малку кари, малку биберче, црвен пипер...

LizzyGrant likes this.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Нудени неколку пати, се гади дури кога му ја дадов.
    Се ставам, како за нас готвам и за него, напротив мислам дека без зачини повеќе пробува отколку со нив.

Добар е вака он реално, ама се осеќам лошо како да не знам да го погодам. Ај барем у овошје се дави, лубеница, праска, цреши се што се нуди јаде. Зеленчук само краставица и тиквици печени со компир и морков.
    Отсекогаш си замислував како готвам разни рецепти за детево и оно си јаде се, заедно си готвиме…имам преку 600 рецепти зачувани за таков момент кога ќе дојде, до сега разочарување максимално, се надевам ќе ми се исполни желбата.
    Инаку ние дома сме гурмани сите, јас готвам многу и за сите собиранки и дешавки јас сум главен готвач, во ресторан во кујна ме имаат викано да спремам ручек со куварите, се исфалив:D ама стварно готвам одлично, ама дете ако не те убие у поим нема кој:D:D:D

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас те сфаќам, исто и јас готвам многу добро, големиот жив манџија.

1209 likes this.
  18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Ко јас да сум го пишала ова. Со мерак готвам, уживам во кујна. И јас мислев, заедно ќе готвиме, ќе јадеме... ништо од тоа (facepalm)

1209 likes this.
  19. Mandela

Mandela Истакнат член

Мојот домати обожава, пиперки обожава, јајца исто. Ама од летна манџа така се згади, што почна и да плаче дури :drunk:

LizzyGrant and 1209 like this.
  20. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Trudna sum 19 nedela imam bebe 16 meseci me udri taka pojako bas vo sredina na stomak vo pupak igrajki si, bolki nemam nikakvi a na lekar sum vo ponedelnik, sto mislite moze nesto da mu bide na plodot?