Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    21.578
    Температурата и не е толку лоша. Знам дека е мачно да гледаш дете со температура, ама тоа е знак дека организмот се бори и така се гради имунитетот. Се надевам подобри сте. Првото разболување сите малку потрагично и постресно го доживуваме, секое следно ќе се осеќаш малку посамоуверено и со тек на време ќе научиш што функционира кај твоето дете и како да се справиш.

На 1209, Mother of 2boys, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    10.282
    Фала Бела на советите и што не помисли.
    Подобро е фала богу. Не стана критично. Јас веќе сум ок, дете се разболе ден после мене, се надевам ќе биде и она скоро скроз оздравена.
    Сега моментално маж ми е најболен дома. Ама сите не фати.
    Малата веќе сака да јаде, ама ја боли грло и не може да голта, па се вративме на кашите, а таман почна да гриза. А денес и само на млеко е. Неделава и двете двојки горни ги извади. Абе се намачи дете. Гревче.
    Сега имаме друг проблем, кога спие се закашлува од секрет и плаче, не може да спие. Денес на два пати ми поврати секрет. А не и тече нос, за да аспирирам.
    Шприцам оперил за бебе, инхалирам, држам додека спие. Знам дека ќе помине за ден два, ама у моментов не ми текнува што друго да правам.

Инаку заради болеста ни се изремети се. Сакав да и правам роденден дома, да викам малкуте роднини и пријатели што ги имаме овде. Ама сега не бива.
    Се селевме и не порачав мебел на време. Сега веќе е касно, а и маж ми почна со новата работа. За две недели нема да можеме се да средиме.
    А сакав да и направам мала интимна забава. Ама вака сме у картони насекаде, прашина ќе се угушиме, немам ни кај да ставам алишта, а тек па да готвам и печам. И малку сум тажна, ама ќе пробам колку стасам толку. Важно е да оздрави најпрво.

Денес ми се јавија од една градинка, има шанси да ја земат од ноември. Тогаш ќе е 1г и 3м. Мала ми е уште, ама се осеќа дека и треба друштво и социјализација, досадно и е нон стоп само со мене. Па може и подобро е да ја пуштам. Од една страна си велам баш во сезоната на настинки, од друга па знам оти ќе се радува со други деца и други играчки. Секако ќе е само до 14ч, нема да е цел ден.

На 1209, Giiirl23 и Ceneva им се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.810
    Мами што мачкате за после убод од комарец? Синопрн не му помага Значи отекуваме до сирупче за алергија :( кажете како да се дочуваме скоро 13м е...

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.052
    Допаѓања:
    8.535
    Од ден убаво почнат. Заврши хаотично. Си дојдовме вчера дома. Дете радости, не знаеше која играчка да ја фати денес. Се бањавме во базен надвор во двор. И ајде тата кога дојде од работа решивме да шетнеме малку. Супер прошетка до моментот кога го извадивме од точакот. Сака сам да оди. Ајде го пуштив, се смее и оди. Кај што видам дека мора раче го фаќам, ама тој не трга, сака сам дечкото. Се осеќа многу голем. На крај од шеталиште го земав и кога рече ќе врескам, ќе се тргам. Јас туш ладна го носам и ништо. Се одра од плачење и тргање, да можеше и од земја ќе се трескаше. И на крај заспа в кола, дур му зборав дека не е убаво така да прави, колку разбира толку, ама морам да му зборам за да влези нешто во главчето.
    Мамасити не ли е мал 13+ такви сцени и напади за нешто што е спречен.
    Не знам дали друг пат така смирена ќе бидам ако прави така. Сите гледаа во нас, пропаднав в земја.
    Како се справувате со такви ситуации, некој совет?

5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    1.215
    А замисли како му е, да добиеш нозе одеднаш, цел свет е твој за истражување. Дај му простор да си оди, дома обезбеди ќошиња, во дворче пушти го, во парк носи го кај што може сам да оди. Сака да ја усоврши вештината. Ќе помине.

На Mother of 2boys и 1209 им се допаѓа ова.
  6. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    10.282
    Нека се лесни чекорчињата, долги и среќни патеки да изодат!

Не му се секирај што сите гледале во вас, порано или покасно сите и го прошле истото. Тантруми тек не чекаат. Остани смирена и тоа е тоа. Не разбираат баш, ама ќе разберат еден ден. Па после ние нив нема да ги разбереме и така. Живот.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.052
    Допаѓања:
    8.535
    Дома е пуштен цело време, си шета јас по него хаха. Го оставив и в град. Од што го гледам среќен е. Буквално не е сопрен од тоа што сака. Мал е знам дека не разбира, и дека се поминува. Само ми е страв да не стане полошо таквото понашање, па барам совет како да се справувам.
    Многу е своеглав, и сака да прави тоа што наумил, и многу е упорен. Дете со каратер што да кажам :wasntme:
    @јolene фала мила. Да си дочекаш на малата. Без тантруми :D

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    1.215
    Ништо страшно не е, кај нас имаше фаза да зема топки од деца во парк. Ако детенцето сака да си игра со нашите играчки, значи да се сменат, супер. Ако не сака пробувавме да му одвлечеме внимание со нешто друго. Ако уште плаче си одиме од паркчето, крај. Јас вака постапувам. Еве сега не џапа играчки од деца.
    Па после нешто друго ќе им текне, сега легнува на земја и кај што е најпрљаво ама со лице. И дека сопругот му се нервираше сега го прави и се смее. Мислам дека најдобро е да пробаш да го смириш и да пренасочиш внимание или ако прави нешто само колку да изреагираш (фрлање храна од хранилка, трескање играчки од маса и сл) треба да му ја тргнеш храната/играчката и да игнорираш да не направиш некоја посебна реакција.

На 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    2.943
    За да го сочуваш само редовно мачкање/прскање против инсекти. Со Азета ги мачкам, од 0+ може да се користи.
    За после убод моментално го користам на Frezyderm Crilen After Nip.

На Mother of 2boys и princess5 им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мојата ниту еднаш досега не ја каснал, прскам на количката од тој од Зегин што го ставав по темата 6-12 од Мустикеар.
    Големиот кога ќе го касне комарец, отекува како пликови на местото му се прави и даваме за алергија, но откако го користам ова, не го каснал ниту еднаш.

А бе какво раче, што ти е :D
    Големиов има 4 и за рака не сака да слушне, никогаш не сакал од најмал кога беше. Исклучиво дава рака кога треба улица да се помине, тоа барем го прифаќа, инаку не е од тие умните што си одат мирно до возрасен за рака. Во струја е пуштен постојано и ако со сила се проба, дерење има. Сака слобода или невоспитан е, еве не знам ни сама :D
    Тоа што ве гледале ич не е важно, нема потреба да пропаѓаш во земја.

Последна измена: 1 јули 2024
    На 1209, Ceneva и princess5 им се допаѓа ова.
  11. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.810
    Ќе ти биде тешко да го постираш или во лп ми пратиш слика?
    Пс. Ние за надвор користиме на чико апаратче ама ете ... до сирупче за алергија стигнавме

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Апаратче не сум користела никогаш, само со спрејов се спасивме сите.
    Овој е

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    21.578
    Моето секогаш кога вади заби се разболува. Им паѓа имунитет и одма закачуваат нешто. Секретот супер е што го повраќа, важно е да го вади на каков таков начин. Не си ставај склет за роденденот, ехее ќе има родендени за славење. Само живи и здрави. :hug:

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    21.578
    Прво деца на нивна возраст немаат развиени когнитивни способности и не знаат за денес, после, утре, туку живеат во моментот. Баш ради тоа и не знаат дека одредена нивна реакција има последици. Со други зборови, џабе го караш кога тоа моментално нема ефект врз него и ништо не разбира. И јас знам да го скарам кога е ‘немирен’, ама свесна сум дека не рабира и тоа е повеќе за чисто самата да си олеснам. Не знам зошто да пропаѓаш во земја. Дете е, ќе плаче, ќе се тегне, ќе вришти.. Сѐ е тоа составен дел од развојот. Не треба ни малку да ти е грижа за околината. Во таков момент само ќе го гушнеш (ако дозволи), ќе го оставиш да се исплаче и ќе помине. Мал за тантруми не е, почнуваат од 12м.

На 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.052
    Допаѓања:
    8.535
    Ма јас ниту глас му повишив, го галев и кога се смири малку му зборав дека тоа не е убаво. Иако знам дека не ме разбира, ама си велам може ќе му остане нешто :) И на крај ме погледна со очињата и се пикна под брада кај мене и заспа.
    Буквално го носев в раце до кола, таму има скали кај ќе оди сам, хаха, и го оставив да се дере. Ама не ми беше убаво така што прави.
    Научена изгледа покрај внука ми, мирна и послушна. И вакви работи немам доживеано.
    Ќе треба да се навикнам изгледа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    1.670
    Пробај да скренеш внимание со нешто друго, јас изигравам кловн за да заборави на тоа што го правела и да и биде интересно нешто друго. Дека ќе се разбереме когнитивно, тешко :D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.052
    Допаѓања:
    8.535
    Пробав да го летам авиончe, тоа сака обично. Не функционираше. И затоа го оставив да се дере :sweat:

18. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.193
    Кога имаме тантруми се пулам во него и така не забележувам дека не гледаат сите. А верувај не сме поминале некаде без некоја таква драма до сега:wasntme:
    За брзо полниме 2г и се прашувам кога ли моето дете ќе шета мирно во моја близина. Нашето излегување е прав маратон за мене и за мм ако сакаме да поминиме без трескање:sweat:

На Mother of 2boys и Ceneva им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    46.360
    Мојот е лом, џабе е и прскање мислам, јас не знам што комарци ќе беа, ама ние со оризовите полиња сме полни, не полудеа буквално.
    Коленото пред недела дена му беше целото отечено, огромна рана со мали пличиња, после на рака, после на веѓа, па денес на слепоочник, на лице не сакам да ставам аутан…користам синопен, и од фризидерм една, ама џабе е ништо не помага. Држам малце ацид борици на отокот се смирува колку толку.
    Сируп за алергија не давам јас, не сакам цело време да давам.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    А до кога траат знае некоја?
    Ова мене ми е ново, со големиот се справував, со малото се чувствувам беспомошна. Мојот е 2г и 1 месец.
    Премногу е агресивен кога ќе почнат тантрумите. И срце не ми дава да го игнорирам, а ако прашам што сака само ја влошувам ситуацијата. Ако го кренам почнува да ми скока од раце не можам да го додржам.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.