Критики може да дојдат од луѓе што немаат деца или заборавиле како е да имаш деца на таа возраст. Јас разбирам дека има разлика од дете до дете, две имам еднојајчени се, едниот е џамбаз невиден, другиот е разбран. Еве не знам како тоа различно сум ги воспитала.
Го земав тоа на фезидерм, а и она што @0ли го постираше па ќе видиме како ќе е... Сируп морав бидејќи осип појави и по совет на педијатарот инаку ни јас не би...
Не би во смисла на секое каснување да стигне до сируп не за друго инаку еве 2ор пат во 10на дена сме на аериус...
Те разбирам, и не викам дека треба да ги оставиме да прават што сакаат, ама реално во овој период од нивниот живот повеќе треба ние да се прилагодиме на нив зошто тие немаат толку капацитет да се прилагодат на нас. Јас еве ја карам кога прави нешто што е опасно, на пример кога се качува на маса/стол, кога пика прсти во штек, кога трча со боици во рака/уста... кога отвара во кујна и ми ги шета чиниите низ дома само и велам внимавај, држи ја убаво, ако падне ќе се скрши (досега само три пати има скршено чинија ). Дневна/трпезарија/кујна ми се споени, па се' што не сакам да фаќа ми е тргнато - или во друга соба или на недостапно место (и исто да не се гледаат, зошто кога сака нешто на глава ми се качува). Кога шетаме на улица ако доаѓа кола и викам дај ми раче да се качиме на тротоар, и инсистирам (не дека ми е кејф да шетаме на улица, ама кога тротоарите се паркинзи тоа е тоа). Кога ја фаќа инает за нешто се обидувам да и одвлечам внимание со нешто друго, или крајно ја земам во раце. Кога сме на гости ја фаќа досада после некое време и ептен не можам да ја дефокусирам, сака се' да фати, секоја фиока да ја отвори, па си одиме дома. Можда и јас не правам се' како што треба, прво дете ми е, ама се трудам да се прилагодам на неа, па ни јас самата не можам да се слушам само не не не не не. Коментари отстрана секогаш ќе има, јас лично им обрнувам внимание кога се конструктивни, кога сметам дека се релевантни, и секако зависи од кого се упатени. Не можам на исто ниво да редам коментари од баба ми на 87 години и од другарка ми на 35 со дете малку поголемо од моето.
Па добро ама не е страшно ако се напие аериус место да се прошири и да го чеша. Не е антибиотик, не е кортико лек, не е до толку страшно да се напие аериус. Да добро би било да не го касне, зошто бог знае што се отруени комарциве сега, ама не се саклдисувај толку.
А за после убод јас сум задоволна од Уријаж ролонот, тој што е за 0+, одма помага за чешањето. Секако дека ќе дадеш кога има потреба, кога доктор ќе каже дека треба да пие. Пликови што се шират сме имале ситуација, баш и на форумов прашував што прават други во таква ситуација и по совет на доктор дадов бидејќи се ширеше алергија. Од спрејот прскам меѓу нозе на количката, позади кај грбот, од страните на самиот рам и навистина досега или не се погодило или штити ептен добро. Големиот го мачкаме на облеката со истиот, поточно прскам на раце кај мене и го размачкувам на облека за да не остане флека на облеката и еве и него не го каснале, а тука каде што сме не е ни прскано против комарци и има.
Не у смисла да не давам на секое каснување и јас, не ми е решение. Онака ако ептен има реакциј секако подобро сируп да се даде.
Ако тетката е жена во години може и разбирливо да биде зашто и било "тешко" Таа возраст се напорни од смисол треба баш енергија да ги анимираш а при тоа да се безбедни.
Конкретно пишав за случајот со тетката само, ама од повеќе страни, вклучувајќи и градинка добиваме коментари дека е палава, немирна итн.
Мене па обратно, во градинка ми викаат он е многу мирен, исто и бабите дедовците кога го чуваат (еднаш месечно). Дури се чудиме дали грешиме нешто зашто дома не е баш "мирен". А не ни очекувам да е на таа возраст така да не се оптеретувај со коментарите.
Она уште е практично бебе. Ќе го смени карактерот и темпераментот. Јас мислам да ја оставиш, фаза е и ќе пројде. А и на крај на денот, има потемпераменти дечиња. Набилдај се со трпение и пиј пивце пред спиење
Јас на сите што викаат дека децата ми се немирни или растураат им одговарам, Ај ако не па ти земи расфрли играчки, не иде, дете е, нормално е да го истражува светот. Ти си зависна со чувањето, дека ти го чуваат, иначе не им давам да зуцнат. А и да ѕвоцаат многу, ќе им речам ако не ти одговара не мора повеќе да го чуваш, ќе се снајдам.
Јас би узо насабајле набрзака,ама дека дојам ми е шубе,ама кај и да е ќе морам покрај трите деца дома,посебно после 15ч кога си иде од градинка големата,ми доаѓа директ од шише да си пивнам,та да си имам живци до вечер.
Утре сме со план да ставаме Мрп, ама денес на 2-3 пати има водлеста кака и сега не знам што да правиме? Вака си е свеж, порасположен од било кога. Од што би можело каката да е таква и дали пречи за вакцинирање?