Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.048
    Критики може да дојдат од луѓе што немаат деца или заборавиле како е да имаш деца на таа возраст. Јас разбирам дека има разлика од дете до дете, две имам еднојајчени се, едниот е џамбаз невиден, другиот е разбран. Еве не знам како тоа различно сум ги воспитала.

На Secret-Angel7, Bella_Stella, H.VAGA и 8 други им се допаѓа ова.
  2. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.810
    Го земав тоа на фезидерм, а и она што @0ли го постираше па ќе видиме како ќе е... Сируп морав бидејќи осип појави и по совет на педијатарот инаку ни јас не би...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.763
    Зошто не би, па подобро сируп за алергија отколку некаква реакција лоша. Не е антибиотик во прашање.

4. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    34.810
    Не би во смисла на секое каснување да стигне до сируп не за друго инаку еве 2ор пат во 10на дена сме на аериус...

5. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.199
    Те разбирам, и не викам дека треба да ги оставиме да прават што сакаат, ама реално во овој период од нивниот живот повеќе треба ние да се прилагодиме на нив зошто тие немаат толку капацитет да се прилагодат на нас.

Јас еве ја карам кога прави нешто што е опасно, на пример кога се качува на маса/стол, кога пика прсти во штек, кога трча со боици во рака/уста... кога отвара во кујна и ми ги шета чиниите низ дома само и велам внимавај, држи ја убаво, ако падне ќе се скрши (досега само три пати има скршено чинија :D). Дневна/трпезарија/кујна ми се споени, па се' што не сакам да фаќа ми е тргнато - или во друга соба или на недостапно место (и исто да не се гледаат, зошто кога сака нешто на глава ми се качува).

Кога шетаме на улица ако доаѓа кола и викам дај ми раче да се качиме на тротоар, и инсистирам (не дека ми е кејф да шетаме на улица, ама кога тротоарите се паркинзи тоа е тоа).
    Кога ја фаќа инает за нешто се обидувам да и одвлечам внимание со нешто друго, или крајно ја земам во раце. Кога сме на гости ја фаќа досада после некое време и ептен не можам да ја дефокусирам, сака се' да фати, секоја фиока да ја отвори, па си одиме дома.

Можда и јас не правам се' како што треба, прво дете ми е, ама се трудам да се прилагодам на неа, па ни јас самата не можам да се слушам само не не не не не.

Коментари отстрана секогаш ќе има, јас лично им обрнувам внимание кога се конструктивни, кога сметам дека се релевантни, и секако зависи од кого се упатени. Не можам на исто ниво да редам коментари од баба ми на 87 години и од другарка ми на 35 со дете малку поголемо од моето.

На januari19 и 1209 им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.763
    Па добро ама не е страшно ако се напие аериус место да се прошири и да го чеша. Не е антибиотик, не е кортико лек, не е до толку страшно да се напие аериус. Да добро би било да не го касне, зошто бог знае што се отруени комарциве сега, ама не се саклдисувај толку.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    А за после убод јас сум задоволна од Уријаж ролонот, тој што е за 0+, одма помага за чешањето.
    Секако дека ќе дадеш кога има потреба, кога доктор ќе каже дека треба да пие.
    Пликови што се шират сме имале ситуација, баш и на форумов прашував што прават други во таква ситуација и по совет на доктор дадов бидејќи се ширеше алергија.
    Од спрејот прскам меѓу нозе на количката, позади кај грбот, од страните на самиот рам и навистина досега или не се погодило или штити ептен добро. Големиот го мачкаме на облеката со истиот, поточно прскам на раце кај мене и го размачкувам на облека за да не остане флека на облеката и еве и него не го каснале, а тука каде што сме не е ни прскано против комарци и има.

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    46.357
    Не у смисла да не давам на секое каснување и јас, не ми е решение. Онака ако ептен има реакциј секако подобро сируп да се даде.

9. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.921
    Ако тетката е жена во години може и разбирливо да биде зашто и било "тешко" Таа возраст се напорни од смисол треба баш енергија да ги анимираш а при тоа да се безбедни.

На Miss_S и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.818
    Допаѓања:
    7.954
    Конкретно пишав за случајот со тетката само, ама од повеќе страни, вклучувајќи и градинка добиваме коментари дека е палава, немирна итн.

11. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.214
    Мене па обратно, во градинка ми викаат он е многу мирен, исто и бабите дедовците кога го чуваат (еднаш месечно). Дури се чудиме дали грешиме нешто зашто дома не е баш "мирен". А не ни очекувам да е на таа возраст така да не се оптеретувај со коментарите.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.921
    Она уште е практично бебе. Ќе го смени карактерот и темпераментот. Јас мислам да ја оставиш, фаза е и ќе пројде. А и на крај на денот, има потемпераменти дечиња. Набилдај се со трпение и пиј пивце пред спиење :D

На Adidas888, le.soleil и Miss_S им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.818
    Допаѓања:
    7.954
    Фала за советот. На џин тоник ќе се фрлам јас. :D

Нека се здрави и живи само.

На Adidas888 и le.soleil им се допаѓа ова.
  14. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.921
    И јас сум на тоа периодов :D

На LiquidLuna и Miss_S им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.292
    Допаѓања:
    111.763
    Јас на сите што викаат дека децата ми се немирни или растураат им одговарам, Ај ако не па ти земи расфрли играчки, не иде, дете е, нормално е да го истражува светот. Ти си зависна со чувањето, дека ти го чуваат, иначе не им давам да зуцнат. А и да ѕвоцаат многу, ќе им речам ако не ти одговара не мора повеќе да го чуваш, ќе се снајдам.

На Erika.greeneyes и Miss_S им се допаѓа ова.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.557
    Допаѓања:
    28.612
    Пивце пред спиење? :D
    Абе една ракија насабајле најубо, живци за се ќе имаш цел ден :D

На Lina-Detelina, Mari-Li и Miss_S им се допаѓа ова.
  17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.921
    :D

18. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.938
    Допаѓања:
    11.951
    Јас би узо насабајле набрзака,ама дека дојам ми е шубе,ама кај и да е ќе морам покрај трите деца дома,посебно после 15ч кога си иде од градинка големата,ми доаѓа директ од шише да си пивнам,та да си имам живци до вечер.:emo:

На Mother of 2boys, Mari-Li и Adidas888 им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    21.578
    Утре сме со план да ставаме Мрп, ама денес на 2-3 пати има водлеста кака и сега не знам што да правиме? :wasntme: Вака си е свеж, порасположен од било кога. Од што би можело каката да е таква и дали пречи за вакцинирање?

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.048
    Може да е од заби. Види дали има некој на повидок.