Прашај само дали е за таа возраст, знам дека јак е сирупот ама јас одамна го давам, и кога беше мало. Ќе ја спушти до 37 со нешто и тој периот кога ќе е посвежо детето искористо го да му дадеш нешто да јаде.
А испитавте ли крв, брис од нос и грло и мокрача. Толку висока температура и толку дена мора да има некое жариште. Давате антибиотик, а што ако не причинителот е резистентен на тој антибиотик?
Блокмакс ти е ибупрофен по состав, а Далеронот е парацетамол. Нема веќе што немаш дадено Останува да чекаш да почне антибиотикот да делува па и температурата да се симне. Знам дека е мачно, ама веќе се правиш што треба, па продолжи така, за ден-два ќе биде подобар. И ние сме поминале вакви комбинирани инфекции со по 7 дена температура.
Urina proverite obavezno Od koleska vnukata imase T 40 nekolku dena.Gi macea demek zabi se.Na kraj ispadna urinarna infekcija i im dadoa pancef
@mariz и мојот е од вчера пак со тт. Вчера најмногу 39 крена. Имаше 38.5 и дадов далееон но ја спушти до 37.7. Во петокот му правев комплет кс со crp, урина и брисеви од нос и грло кои ќе бидат утре готови. Се беше ок и не знам од кај вчера и денес има тт Се слушнав со педијатарката и ми рече за тт да дадам Понстан сируп Од 39 тт му се симна за еден час на 37.9 и почна да се поти па се спушти на 36.3. По 6 h од сирупот качи 38.5 и пак му дадов сируп па ја минавме ноќта без тт и денес на пладне пак качи 38.5 Од пладне не сум дала сируп, сега заспа и има 37. Се надевам нема да качи повеќе. Во меѓувреме ми се јави матичната ми вика дека закачил вирус најверојатно од паднат имунитет Аман веќе. @joy1 мислење за мојава ситуација? Инаку си јаде, весел е 300 на саат (освен кога има тт над 38.5), не кашла воопшто и приметив ко ќе качува тт му течат мрсули.
@mariz ,а правевте ли крвна слика и брисеви? Јас сум спуштала со чепче еферелган кога била многу висока.А што антибиотик пие?
Пие кларитромицин, крвната слика беше супер, а брис не ни предложија да направиме, сега дека пие антибиотик и не ни можеме да направиме, нема да е веродостоен резз. Црп беше 7, рече матичниот не е мн (тоа пред 4,5 дена крвна слика), но рече дека е бактериско и вирусно и дека вредностите од едното оделе нагоре, од другото надоле и се соединува и се добива супер крвна слика, а со тоа кашлање и шлајмови и растечен нос неможе да има таква убава крвна слика... Но рече до пон дека ке биде добар, аеве ноќеска качи 39.7 и дадов блокмакс во 3ипол некаде, веќе во 8 имаше 40..
Епа сигурно има и некоја бактерија,кај мојата пролетта кога доби пневмонија од стрептокока пнеумона во нос ,така не и се симнуваше тт три-четири дена после пиеше амоксиклав,ама пак направи опструкција откако го испи,па после ни дадоа лекоклар јак антибиотик исто на база на кларитромицин и од него одма се спушти и се среди се.И кај нас беше исто вирусно и бактериско и др кажа дека вакви ситуации најчесто се случувале во есен и пролет.
Како се справувате со напади на бес (тантруми) кај деца? Син ми е 21 месец, и последнава недела е неподнослив. За се што не му е по ќеиф легнува на земја вришти и се треска. Најчесто не ни знам што бара, бидејќи не зборува. Пробуваме да го игнорираме и да одиме во друга соба, и така најчесто се смирува сам.
Nikako. Sin mi e skoro 4 god. i seuste ima takvi ispadi kako sto kazucas, duri i polosi, vika, crka, ne tepa nas, sam se udira......go ignoriram i jas i za 5-10 min.se smiruva sam. Se sum probala i so tepanje i bez tepanje i so ubavo zboruvanje i so karanje i resenie nikakvo ne najdov, osven vo toa da se pravam deka ne go slusam i sam da prestane, inaku drugoto e se zaludno
Ima li nekakov skok na 14m ili nesto. Vaka generalno e super, vesela si e gore dole so jadenje nema.maka ama spienjevo i e krs. Znaci navecer e uzas. Ke zaspie i posle samo 1 cas spienje pocnuva da gnjavi.pa ke se prezaspie pa pak i taka vo krug cela nok. Ako vrze nekogas 3-4 saati sum srekna..posebno me.nervira sto ja faka nekogas kako histerija neznam kakko da vi objasnam ke se razbudi place i ja zemam.vo race i pocnuva da mi se frla nanazad da se grci evaj ja dodrzuvam vo race, kako vi trans e. I moze da se smiri samo so cicanje nikamo poinaku. Stvarno neznam kako ke se spravam.koga ke prestane da cica ako isto tera vaka. Denes i prv pat da ne i zaspie na zenava cel den a jas stignav doma duri vo 5:30 i odma.zaspa. se razbudi za 1 saat so takva epizoda na vreskanje butkanje udiranje. Uspeav edvaj da ja presoblecam i pak zaspa. Ke tera do sabajle ama.so sto prezaspijuvanja veke 3 pati se budi nervozna u poluson. Ova znam deka i e posledica sto ne e spiena denes ama i koga spie ubavo preku den pak navecer zeza. Koga li ke prestane ova neznam. Se nerviram i so zenana od edna strana nemozam da ja obvinam znam deka e teska na zaspivanje ama od dr strana milion pati i kazav da probuva porano na prvi znaci na umor a ne da ja premoruva. Ama vika ne saka si igra raspolozena e ne i se spie. Da mene mi e polesno deka so cicanje ja zaspivam ama pak treba nekoja taktika da i najde. A ne e deka ne zaspivala porano bez cicanje pred da trgnam na rabota ja vezbav 2 meseci do 3 bez cicanje i si zaspivase so cucla. Sega ne saka da ja vidi cuclata nikako. Sllicni iskustva nekoj, 14m e inaku
Zabi. Ista pesna e i kaj mene, 12 i pol meseci e mojata. Istoto go pravi ceeela nokj, vekje glavata mi e tapan sekoj den od sto ne sum naspiena voopsto, na sekoj saat se budi so kenkanje, placenje, nema nikakvo zalazuvanje ni cucla saka ni sisence, se buta nervozno i place dodeka ne ja zemam da i dadam da cica, stom se nacica zaspiva ama za saat vreme i pak istata pesna. Eee ova kaj nas e so meseci vaka, ne e edna nokj, ziva nenaspana sum, se zivo me boli, ne znam sto da pravam ni jas, a ne sakam da ja odbijam id cicanje uste od sega....
Moze de i zabi ama mislam rano i e za trojki. Sto i da e ke pomine vajda. Dobro e denes uspeala da zaspie preku den duri nakaj 1:30 pa spiela 2 saati. A za noke ne e bas od sega dolgo vreme vaka pravi nekogas pomalku nekogas poveke ama nema spoeno cela nok do sega. Samo sto porano i so cucla se prezaspivase sega nisto