Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Калатеа

Калатеа Популарен член

Мене ортопедот кога носев на втор преглед ми рече дека нормално е, се случува често да ги искривуваат нозете, да менуваат положба на стапала и да не паничам, се враќало во нормала до 3 година.

Mother of 2boys likes this.
  2. PollyPocket

PollyPocket Популарен член

На последниве систематски на мојава и примети педијатарката едното малку навнатре и била, ама ми рече до 3 е нормално.
    Ама да не те јаде, провери си :)

3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

На прегледот по проодување, нашиот ортопед ни покажа десетина слики од дечиња со вакви ноџиња, за да ни даде до знаење дека ќе помине низ таа фаза и нашиот. Се средувало околу 3тата година. Сепак ако ти се гледа нешто драматично и страшно, закажи преглед

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Е сеа веќе знам, ме смирија двајца ортопеди и една физијатарка, ама во моментот беше малку језиво.

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Не е до цицањето. Сигурно има црвено грло и затоа не јаде.
    Мојот е две години, има 15 кг и си јаде постојано , па си цица.
    Освен кога е болен тогаш не јаде.
    Секогаш почнува со одбивање на храна па други симптоми

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Издржи уште малку, не се мачи. Накај две и пол ќе престане сам да бара. Првото така престана, еве сега и второто има две години и еден месец, цица за заспивање и во текот на ноќта ако се разбуди. Спие до мене и кога сака нека цица. До две и пол ќе престане и тој, само трпение.
    Јас не би малтретирала ни дете, ни сопруг.
    Кога ќе видиш дека почнува да не цица во сонот, ќе ти остане само заспивањето, па тогаш ќе смислите нешто.

Kolache na mama likes this.
  7. Ceneva

Ceneva Форумски идол

На мајка грижите никогаш доста. Битно си се смирила. А моево пак нешто изведува последната недела, пробува на прсти да оди. Демек многу се научивме да одиме како треба, сега да пробаме и на прсти да одиме (facepalm)
    Само се надевам дека е некој период и нема да му направи проблем.

AngelOfArh likes this.
  8. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Вака се тешам и јас, дека самиот ќе се одбие. Две години е и интензивно цица преку ноќ.
    Баш убаво ми дојде што те прочитав.:)

Mother of 2boys likes this.
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Одење на прсти е мајлстон и треба да го прави. Нас на ортопед дури не советуваа да ги мотивираме да се креваат на прсти така што ќе им ставаме повисоко работи да сакаат да ги дофатат бидејќи треба да ги вежбаат стапалата за да подоцна развијат други вештини како скокање. Сосема е соодветно тоа и е дел од развојот и нема зашто да те загрижува

10. Ano

Ano Форумски идол

Исто и нас ортопед не советуваше да стимулираме истегнување на прсти со тоа што ќе ставаме предмети на високо да ги дофаќа.

Ceneva likes this.
  11. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Е ова не го знаев. Фала мајка на инфо. Ме смири

1209 and le.soleil like this.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

@Ceneva Не е изводење, нормало е и треба да оди на прсти. ;)

Bella_Stella and Ceneva like this.
  13. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Не го знаев ова искрено. Тек ќе одиме на контрола кај физијатар. Ни рекоа кога ќе прооди. Ете го тој веќе си оди без никаква мака, станува без да се држи за нешто. Леле ми порасна детето :inlove:

Last edited: Jul 30, 2024
    Giiirl23, 0ли and Ano like this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

@LiquidLuna , кога ќе можеш пиши ми Лп, те молам.

15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Мајки ве молам за помош.
    Син ми има две години, за секоја ситница има огромни драми. Буквално во денот мислам дека 24 часа ги плаче. Некогаш трае и по 1.5 саат плачењето. Никако не успевам да го смирам, мава, турка, се фрла околу него, и што и да пробам да го излажам само ја влошува состојбата. Веќе не знам како да реагирам, и ноќе станува со плачење и не може да се смири. Веќе никој дома не можеме крај да фатиме. Ова се случува за секоја ситница, пример сака да го изнесе количето надвор, му помагам и тогаш настанува хаос. Размислувам да го однесам и на психолог…
    Да напоменам оди во градинка и таму вака не прави, најмирното дете е. Дели играчки со сите, не плачи кога му зимаат и сл.

16. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Не сум искусна уште со такви ситуации, ама ако видам дека одвлекување внимание и ред други работи не функционираат, би пробала да го игнорирам. Не би му помагала да го изнесе количето надвор туку би го пуштила да прави сам, како тоа да го сака. Вистина не сум паметна. И синко има испади и плачи за глупости ама он е мал сеуште и функционира одвлекување внимание, подлажување. Пробајте да не смирувате, туку онака како да не прави такви испади, понашај се нормално. Можеби ќе престане

17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Тоа е еден пример, еве и друг пример имам. Сака да игра со шишиња, ми го носи да го отворам и ако тапата не е како на новите шишиња да стои и не паѓа и тогаш е исто. Тука не можам никако да сменам, кај да барам во моментот шише со таква тапа(од новите што не паѓаат):?:

Имам пробано и со игнорирање но не бива, душа не ми дава да седам и да слушам како вришти толку многу време. Имам издржано 45 минути и го најдов раскрвавен во уста бидеќи се мавнал од плочки ваљда.
    На раб сум да полудам…

18. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Е ова е вистина екстрем. Со педијатар да се исконсултираш за да го однесеш на психолог/психијатар. Или види ако можеш приватно кај некој добар препорачан. Сепак тие по можат да помогнат или еве може ќе се јави некоја мамаситита со слично искуство па да ви помогне. Посакувам за брзо да се среди се.

19. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Да не му растат 5ки? Штом ноќе се буди со плачење.. совет немам освен може да му ги кажуваш емоциите. Лут, нервозен, исфрустриран итн. Ама кога се баш во тантрум не процесираат, тогаш ако сака да го гушнеш а ако мава и фрла тргни се од него, само да знае дека тука си. Педијатарот што вика?

20. Freckles.

Freckles. Популарен член

Нека оди бос, да не користи буткалка за нозете, не го пуштај на трамполина, или на било што меко да скока. Стимулирај да се качува на прсти повеќе. Кај синко е исто така, ова беа препораките.

AngelOfArh and anuska_dzuli like this.