Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.719
    Допаѓања:
    9.131
    Мене ортопедот кога носев на втор преглед ми рече дека нормално е, се случува често да ги искривуваат нозете, да менуваат положба на стапала и да не паничам, се враќало во нормала до 3 година.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    6.722
    На последниве систематски на мојава и примети педијатарката едното малку навнатре и била, ама ми рече до 3 е нормално.
    Ама да не те јаде, провери си :)

3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    2.168
    На прегледот по проодување, нашиот ортопед ни покажа десетина слики од дечиња со вакви ноџиња, за да ни даде до знаење дека ќе помине низ таа фаза и нашиот. Се средувало околу 3тата година. Сепак ако ти се гледа нешто драматично и страшно, закажи преглед

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.289
    Допаѓања:
    111.750
    Е сеа веќе знам, ме смирија двајца ортопеди и една физијатарка, ама во моментот беше малку језиво.

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.364
    Не е до цицањето. Сигурно има црвено грло и затоа не јаде.
    Мојот е две години, има 15 кг и си јаде постојано , па си цица.
    Освен кога е болен тогаш не јаде.
    Секогаш почнува со одбивање на храна па други симптоми

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    935
    Допаѓања:
    1.364
    Издржи уште малку, не се мачи. Накај две и пол ќе престане сам да бара. Првото така престана, еве сега и второто има две години и еден месец, цица за заспивање и во текот на ноќта ако се разбуди. Спие до мене и кога сака нека цица. До две и пол ќе престане и тој, само трпение.
    Јас не би малтретирала ни дете, ни сопруг.
    Кога ќе видиш дека почнува да не цица во сонот, ќе ти остане само заспивањето, па тогаш ќе смислите нешто.

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    8.534
    На мајка грижите никогаш доста. Битно си се смирила. А моево пак нешто изведува последната недела, пробува на прсти да оди. Демек многу се научивме да одиме како треба, сега да пробаме и на прсти да одиме (facepalm)
    Само се надевам дека е некој период и нема да му направи проблем.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    2.943
    Вака се тешам и јас, дека самиот ќе се одбие. Две години е и интензивно цица преку ноќ.
    Баш убаво ми дојде што те прочитав.:)

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.725
    Допаѓања:
    6.048
    Одење на прсти е мајлстон и треба да го прави. Нас на ортопед дури не советуваа да ги мотивираме да се креваат на прсти така што ќе им ставаме повисоко работи да сакаат да ги дофатат бидејќи треба да ги вежбаат стапалата за да подоцна развијат други вештини како скокање. Сосема е соодветно тоа и е дел од развојот и нема зашто да те загрижува

На 1209, Mother of 2boys, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Исто и нас ортопед не советуваше да стимулираме истегнување на прсти со тоа што ќе ставаме предмети на високо да ги дофаќа.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    8.534
    Е ова не го знаев. Фала мајка на инфо. Ме смири

На 1209 и le.soleil им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Ceneva Не е изводење, нормало е и треба да оди на прсти. ;)

На Bella_Stella и Ceneva им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    8.534
    Не го знаев ова искрено. Тек ќе одиме на контрола кај физијатар. Ни рекоа кога ќе прооди. Ете го тој веќе си оди без никаква мака, станува без да се држи за нешто. Леле ми порасна детето :inlove:

Последна измена: 30 јули 2024
    На Giiirl23, 0ли и Ano им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    7.922
    @LiquidLuna , кога ќе можеш пиши ми Лп, те молам.

15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.193
    Мајки ве молам за помош.
    Син ми има две години, за секоја ситница има огромни драми. Буквално во денот мислам дека 24 часа ги плаче. Некогаш трае и по 1.5 саат плачењето. Никако не успевам да го смирам, мава, турка, се фрла околу него, и што и да пробам да го излажам само ја влошува состојбата. Веќе не знам како да реагирам, и ноќе станува со плачење и не може да се смири. Веќе никој дома не можеме крај да фатиме. Ова се случува за секоја ситница, пример сака да го изнесе количето надвор, му помагам и тогаш настанува хаос. Размислувам да го однесам и на психолог…
    Да напоменам оди во градинка и таму вака не прави, најмирното дете е. Дели играчки со сите, не плачи кога му зимаат и сл.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    8.534
    Не сум искусна уште со такви ситуации, ама ако видам дека одвлекување внимание и ред други работи не функционираат, би пробала да го игнорирам. Не би му помагала да го изнесе количето надвор туку би го пуштила да прави сам, како тоа да го сака. Вистина не сум паметна. И синко има испади и плачи за глупости ама он е мал сеуште и функционира одвлекување внимание, подлажување. Пробајте да не смирувате, туку онака како да не прави такви испади, понашај се нормално. Можеби ќе престане

17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.381
    Допаѓања:
    3.193
    Тоа е еден пример, еве и друг пример имам. Сака да игра со шишиња, ми го носи да го отворам и ако тапата не е како на новите шишиња да стои и не паѓа и тогаш е исто. Тука не можам никако да сменам, кај да барам во моментот шише со таква тапа(од новите што не паѓаат):?:

Имам пробано и со игнорирање но не бива, душа не ми дава да седам и да слушам како вришти толку многу време. Имам издржано 45 минути и го најдов раскрвавен во уста бидеќи се мавнал од плочки ваљда.
    На раб сум да полудам…

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    8.534
    Е ова е вистина екстрем. Со педијатар да се исконсултираш за да го однесеш на психолог/психијатар. Или види ако можеш приватно кај некој добар препорачан. Сепак тие по можат да помогнат или еве може ќе се јави некоја мамаситита со слично искуство па да ви помогне. Посакувам за брзо да се среди се.

19. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.212
    Да не му растат 5ки? Штом ноќе се буди со плачење.. совет немам освен може да му ги кажуваш емоциите. Лут, нервозен, исфрустриран итн. Ама кога се баш во тантрум не процесираат, тогаш ако сака да го гушнеш а ако мава и фрла тргни се од него, само да знае дека тука си. Педијатарот што вика?

20. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Нека оди бос, да не користи буткалка за нозете, не го пуштај на трамполина, или на било што меко да скока. Стимулирај да се качува на прсти повеќе. Кај синко е исто така, ова беа препораките.

На AngelOfArh и anuska_dzuli им се допаѓа ова.