Колку време е ваков? Од кога се случува ова? Ако во градинка е едно дете, дома друг, да не има дома некој тригер што го вознемирува?
Педијатарот ми рече да го однесиме на молитва во црква (однесен е) и да се консултирам со логопед бидеќи сеуште не зборува. Но ние имаме проблем со трет крајник и имаше секрет во средно уво (намален слух), беше под терапија докторката рече дека е подобрен слухот (не одличен ама подобрен) па така штом слухот се подобри ќе имаме и напредок со зборување. Веќе почнувам да се сомневам дека со нас се навикна да добива така се. Не знам што е проблем, почнавме да му удоволуваме се само да не стане некаков хаос, бидеќи сериозно е страшно. Во глобала не е немирно дете, не прави ништо што би можела да го карам. Само кога сме излезени е премногу брз и не застанува ни секунда, се друго е нормално. Пример го земам од градинка, ако не го внесам од кај возачот вратата па он сам да се премести на неговото седиште, од таму почнува лудилото. Обожава коли и мотори, па ако може цел ден би се возел. Сега почна да бара во раце кај возачот (секако не му дозволуваме) и за тоа плаче.
Да, некои работи што за нас се небитни за нив се крај на свет, пример со седиштето. Некои што се возможни ок е и да му удоволувате ама ако сака нешто а не може биди упорна да испадне по твое а не да мисли дека со плачење сѐ што сака ќе добие. Пробај и со тие меките книги со емоции, лутина, тага итн, кога е смирен читајте. Ќе се подобри сигурно штом е подобар слухот Син ми исто во градинка е различен од дома и уште имам грижа на совест за градинката, не знам веќе кога ќе ја надминам.
E кај нас се случи ова откако почна да оди босо по мека површина, враќавме слики назад и сфативме дека се искривија нозете последниов месец откако одеше бос по трева, по земја, по песок на плажа. Претходно одеше со крокси, со сандали и беше ок.
Ќе почне да зборува, чим се подобрил слухот. Од брачеда девојчето сега е 10 години, до две години ни мама ни тата, никаков збор. А потоа ко почна реченици цели врзуваше. Инаку можеби детето си искажува нешто со тоа понашање,некое незадоволство. А можеби и дете како дете така добива и невозможно и затоа така прави. Ти однеси го на молитва ако мислите дека тоа ќе помогне, ама разговор со стручно лице најпаметно според мене
Здраво, ние имаме 19месеци и гледам почнува да сака да спие на перница, па сакав да прашам од кога почнавте да ги ставате да спијат на перница и каква од каде имате купено?
Јас кога ќе дојде време од magniflex планирам да купам. Инаку од две години може перница, предходно не се препорачува. Инаку да се редактирам, може порано во случај бочно кога спие детето и телото не му е во рамнина со главчето, туку главчето како да му паѓа. Тоа е знак дека му треба перница
Исто. Лани на одмор спиеше со нас на перница,викам да купам, вајда и треба веќе. И дадов мојата кога се вративме, во кррветче, избутка се и си легна на рамно.
Најубаво е да си спие што подолго на рамно. Но тоа читав демек ако кога спие бочно и паѓа главчето тогаш треба перница и тоа толку ниска колку што е празнината помеѓу главчето и рамото. Оти и така како падната не е добра положба и прави притисок на рбетот
И јас не го знаев, моето одеше 3-4 дена така и престана, јас мислев изведува Уште да го стимулирам да оди или доста му е се извежбал па престана?
Мајки што и дали воопшто можам нешто да дадам за стомачен вирус? Има пролив, после секое јадење буквално кака по 2-3 пати. Денес од 8 до 22 беше искакан 11 пати. Газето ренде црвенко. Давам електролити ама слабо пие. Има ли некое сирупче?
Диа стоп капки за малите, може да пие орс, по некое лажиче давај со лажење некако, вода да пие многу шо треба и нешто солено да касни за да му се припие, јас давам и соленки и после бара вода, банани може, компир, ориз варен, давам и оризова вода да пие со лажиче, чајче од кора од калинка ако имаш, печен тост на сабајле да гризе, менувај компир па ориз за јадење, јогурт може да пие, двопек да јаде, бисквити. Избегнувај месо некој ден, а после можеш да дадеш пилешко варено со ориз. Избегнувај млеко, шеќер, сокчиња, пржена храна чоколадо.. Ќе помине треба некој ден. Битно да мочка а преку проливот се чисти оти е вирус ќе се среди, Ако трае многу денови оди на доктор. Газето Павловичева и одмивање само, не со влажни оти се иритира. Со помин.
Ќе ти предложев смекта, ама не сум сигурна од која возраст беше. Мислам од 2 години. Инаку тоа е баш за зацврстување на столица.
За Фурал сируп ако си во можност консултирај педијатар. Нас тој ни го кажа педијатар уште пред да наполни годинка да го имаме со нас на одмор во случај на пролив.
Колку време е заразна стрептококата? Татко ми има во грло и пие терапија веќе 3-4 дена. Не живееме во ист град и го немаат видено малиот со денови, па ме интересира кога е веќе безбедно? Докторот го прашал дали цица и рекол да не се секира дека е заштитен од мајка му. Секако дека не е заштитен 100% и нема да се потпрам на тоа. Ако закачи ќе се изедам.