Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.172
    Допаѓања:
    6.860
    Линекс јуниор помага кај нас. И оризова вода давај

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    391
    Син ми има година деновиве е многу нервозен и ноќеска стана со пиштење не се смируваше никако му дадов далерон за болка мислам дека од забите е доле два има горе едниот излезе вчера а другите горе бели и испукани

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.289
    Допаѓања:
    111.749
    Добро кога ќе е полесно со деца плачковци? Неделава со мм се чуваат, јас на работа они дома, абе а ме осети дома тоа е мама, мама, мама, мама, мама... мм вика кога не си дома мирно, тивко, не цивка, не квичи, раат, абе да уживаш во чување. Стане од спиење без драми, без ништо... Ја дома тоа драми, тоа мамааааа, тоа плачење за се и сешто. Хммм... Ко прво дете да ми е, ова вака не било со брат му, бајче беше, ова се ми наплаќа.

Реакција од дтпр на 18м имавте иначе? Еве го 4 ден боцнат и нема ништо.

4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пак ќе оди на прсти, ќе си потрае тоа. Ќе оди, па ќе паузира, па пак итн.
    Ти може ако сакаш да му ставаш нешто на повисоко да се потруди да дофати, да се поткрева.
    Поголемиот до кај 4 години знаеше да оди на прсти понекогаш, ортопедот на контрола рече дека си е тамам и дека не треба да се спречува.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.212
    Вакцината имаше реакција од него :D
    Се качуваше во парк по скаличките. Со мама нормално друго е, може да си се пожали.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    2.168
    19 месеци е, од кога е роден скоро секое разболување е проследено со инфекција на уши и го третираат со антибиотик. Да не претерам ама може едно 6 пати до сега така. Го однесовме на орл во Систина, таму ни потврдија дека има секрет во двете ушиња. Нивната препорака беше да се направи интервенција, да се стават вентилациони цевчиња коишто ќе го дренираат секретот и нема веќе да се таложи. Со тоа ќе му се подобри слухот и побрзо ќе почне да зборува. Е сега, сето тоа има логика. Меѓутоа станува збор за интервенција под целосна анестезија, со останување ден два во болница и чини 1600 евра.
    Дали имате правено ваква интервенција, дали е неопходна и крајно дали е ова уште еден бизнис модул на Систина?

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Ние имаме правено ама на државно. За жал докторката што му правеше на клиника замина во пензија и сега незнам кој друг остана таму на детско орл. Кај син ми беше друг проблем, многу лоша инфекциаја. Незнам што ти е дилемата во врска со операцијата? Дали е неопходна - тоа побарај си ако сакаш уште едно мислење. Незнам дали сте биле кај Шалиќ. Дали ќе помогне - кај нас искуството беше позитивно, не се повтори никогаш повеќе инфекција на уши, дали беше до нив, до вакцината или надрасна не можам да тврдам. Инаку толку беше и тој кога го оперираа, рутинска 15минутна операција, за жал под целосна анестезија, утредента не пуштија од болница. Единствено досадно беше бањањето што треба да се внимава на ушињата (бар кај нас беше таква препоракат) па ставаавме тампони (сега некаде ми се појавија дека има специјални лепенки што сигурно се попрактични за кај мали деца). Ианку тие не се трајни туку за отприлика една година би требало да испаднат. Кај нас не испаднаа целосно, ама вадењето беше амбулантски така да не беше страшно.

8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    2.168
    Баш вакво искуство сакав. Фала ти! Многу ми е мило дека имате бенефит од интервенцијата. Шалиќ-Интегрин? Добра е?

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    Да супер е докторката. Она ми го спаси тогаш детето. Во систина еден педијатар ме прати дома со ништо не му е го каснал комарец носете го дома (среќа отиде во пензија, незнам ни како работеше таму). Среќа утредента имавме закажано кај неа па се фати во последен момент. Кога имам сомнеж за нешто кај нејзе наоѓам начин да носам деца, па и ние.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    1.670
    Кај тебе барем кога не си дома не те бара...
    Кај нас кога не сум дома се лепи за надворешна врата и вика: мамаамамамамааамааааа додека не дојдам.
    Ептен е перидов атачмент за мене. 15 месеци сме ние скоро.

11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    4та недела сме во Мк, ни еднаш не сме излегле сами со мм, пошо исто еве лепенкава не дава. Абе два три пати сме го легнале навечер, сме го оставиле со баба некоја, и ете го се буди после 30-40 мин со пискање и се враќаме назад. Иначе никогаш не се буди толку брзо.
    Шетаме низ град, ауу па ако застанеме со луѓе, ако го погледне некој или му се обрати?? Тоа е драма, плачење. Дали е период, дали е такво детето, не знам.

12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    1.670
    Не му е јасно дали периодов стануваат посвесни дека можеме да ги оставиме или се плашат од тоа зошто гледам почнува и по мм да плаче, а досега не беше така. И кај нас со непознати прво се прави тажна фаца, се држи колку може да не заплаче и на крај почнува. :D

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    46.335
    Моето пак вчера беше на седенка кај баба, заспа без проблем, спиеше до 12 и после почнал да се буди и да плаче, па ме бараа да се вратам, ок е и толку ми беше доволно да се излофтирам дека 6м не бев излезена сама.
    Денес лепенка за баба, мене не ме ни сака, му велам дојди кај мама, ма јок тоа е баба од уста не ја вади:D
    Не знам како ќе ја поднесе разделбата кога ќе се вратиме во странство.Многу ми е мака што ќе ги разделам.

Него жени кажете ми на 12м кои вакцини се тука? Моето е 16 скоро и ниту една нема примено од тие за годинка. Мислев во Лондон да му ги стават покасно ама тоа може ќе се задржи па ќе треба овде. Дали има ограничувања до кога да се дадат тие за година што се? Во Лондон овие ги даваат на година(12/13м) IMG_4627.png

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    1.670
    Што се случува на 15 месеци, а не е скок?
    Спиеше попладне по 2 часа, сега пак почна 40мин. да спие.
    Се буди сабајле, после саат време кенкава, разлигавена, се тегне за во раце за пак да спие.
    Не разбирам... веќе 3,4 дена е ваква.
    Заби веќе се излезени, не би требало тоа да ја мачи....

15. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    109
    Некоја нова вештина да не совладува, што би рекле старите мења. Мислам кај нас веке после година ипол полесно стана.

16. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    109
    По колку часа ноќе ви спијат?Нас ни е 10часа сон, ретко некогаш 11ч. Денски 2-3ч. дремка.

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.807
    Допаѓања:
    7.922
    @1209 за рота ако нема примено воопшто или само делумно е доцна. За другите мислам дека може и тука.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.227
    Допаѓања:
    71.398
    Исто, ноќе 10-11 часа, денски 2 - 2 ипол часа.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.289
    Допаѓања:
    111.749
    И моево исто, 10-11ч сон ноќе и 2+ часа денски. Дење ако му се погоди дремката и 4 часа ќе затера, моментално го тркала третиот час, со едно станување за мама мама и едно за вода.

На jance и 1209 им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    46.335
    Рота е примена, само во две дози ја делат во Англија и толку примаше. МенБ ја нема тука знам, за другите не бев сигурна. Ама се консултирав со една сестра што работи на вакцини ми рече до 18м можаш да му ги дадам сите, кога ќе решам. Нека помине летото оти знае да ми качи многу тт па ќе му ги ставам.
    Исто и петвалентна ми рекоа требало ама гледам во Англија е на 2.5 год така да таму ќе ја ставам.