Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    8.532
    Ке видиме како ќе биде од 1 ви. Очекувам првиот ден да биде хаос секако.

2. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    443
    Која од флашираните води е најдобра? И кој пробиотик ви се покажал добар при запек?

3. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    3.281
    14-Watermark-NBL-probiotic-d3_Anni-Farm-1-510x510.jpg
    Јас флаширана давав Роса,но сега ставивме филтер и секоја препорака. Инаку пробиотикот на НБЛ + д3 нема подобар дефинитивно , и не го менувам .од лани кога доби бактерија на цревата само овој пробиотик го користам и фала му на бога до сега е се супер и штити од бактерии вируси итн .

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.896
    Да ти кажам од 8.5 м како е проодена не застаната ни 5минути,а тука ни се некаде.Јас незнам од каде и е силата ама незнае да застане 200 на сат е,нема сила веќе ова недела 4 ја чувааме и папсани сме,не можеме да ја дочуваме.
    Само кога спие е мирна.
    За јадење немаме мака,се јаде буквално,дали од градинка ама немаме да не ја подречам со јадењето.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    443
    Ние скоро 14 месеци. Нас ни почна транзицијата пред помалку од 1 месец (нормално пред одење на одмор :D) и уште трае. Мислам последнава недела пак е на 2 дремки, кратко е будна на сабајле и мора уште една. И нормално вечерното почна да е касно, се случувало 11 да не фати.:worried::yawn: Дефинитивно најтешка транзиција. Мислам дека ќе е подобро со една.

И мојата се уште не оди. Не форсирам нормално, игнорирам коментари. Не ми се брза нигде ама искрено Сакам да прооди за да се смирам, а и нормално уште поважно нејзе животот ќе ѝ стане поинтересен. :D Вака сега сака само да ја креваш да ги допира работите што се горе. Гледам дека како досадно да и е веќе само да седи долу и да игра или да се движи по мебелот, за тоа ми е најмногу искрено.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    443
    И јас сум очајна. Леб, грчки јогурт, палачинки (мора да се со банана), кашкавал, супа(ептен малку), некое смукалче и од ноќните каши на Хип. Најмногу што ме загрижува и за тоа те цитирам да те прашам, како сте со столицата, кака редовно? Мојата не. Многу често има запек, па ќе кака неколку дена, па пак. И така во круг. Нормално од храната, јасно ми е. Работите што ги јаде не се poop friendly а и мала е количината.

И дали пие млеко/цица? Ние уште сме на цицање. И еве овде ќе споделам едно искуство што имавме пред неколку дена. Почна да повраќа, ја фати очигледно стомачен вирус. Следниот ден сакавме кај матичниот, на годишен беше, па завршивме кај еден доктор кој ме нападна зошто уште сум доела. На децата им требало млеко до 1 година само, а најдобро било од 6 месеци да се намалува и да се форсира цврста храна. Ако можело и од 4-5 месеци со храна да се почнело. Според него не беше вирус туку повраќала заради млекото и заради нередовно празнење на цревата. Ме убедуваше да ја одбијам веднаш, дека инаку само ќе го повраќала млекото. Нормално, не ја одбива. Фала Богу се стабилизираше и покрај пиењето млеко.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    1.668
    Машките се побесни, по активни, повеќе по глупостите и помалку послушни мислам дека, исто де како и понатака :D
    Мислам да не се замараш со храна толку зошто има деца што јадат и што не јадат. Ќерка ми и внука ми се два различни света за јадење. Мојава сака да јаде и само прави ам, ам, а другата ништо не јаде, ако јаде е 2-3 залчиња и е најадена. Знае да поврати и да се такне исто од храна. Едноставно такво е детето и нема толкава потреба за внес на храна.
    Цццц..
    Добро бе што е со овие наши доктори ?
    Може ли некогаш да се синхронизирани.. да ти кажам јас би го направила партал. Уф, само да ми се погоди некој ваков.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.099
    Допаѓања:
    46.310
    Да бе докторот многу паметен. Секаде во светот се форсира ако може доење до 2г, само кај нас да можат од 2м ќе речат да го храниш.
    Побогу, не знам што е со докториве сериозно.
    Мојот кака редовно, нема проблем со столица. Ретко ептен се случува да скокне ден со какање, обично сабајле си кака штом стане и може некогаш пак во текот на денот, нормална столица.
    Ама мислам дека игра улога овошје дека јаде многу, тоа има влакна, друго може не јаде ама во овошје се дави.
    И цица уште да, 16м и не планирам да го одбијам до 2г, освен сам ако не изрази желба.

На Giiirl23 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  9. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    838
    Каков кашкавал им давате мојава има 19м и не и давам кашкавал, и давав на 12м чедар, ама почна алергија да и се прави на ноџињата, тогаш бевме на матичен и ни рече од кашкавалот дека било, мислам немаше врска со кашкавалот и не искара рано било да и давам и престанав сега пак сакам да почнам да и давам ама незнам каков.

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    7.920
    Од пред прв роденден јади кашкавал. Каков имаме дома купено, таков. Најчесто ајдамер. Реакции на ништо не покажала, а и никој не ми рекол дека е рано.

На tinkerbell22, 1209, ija и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    8.532
    Исто :)

12. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.199
    За препораки јас се водев од solidstarts, за чедар пишува од 6 месеци може.
    Еве види си за сите: https://solidstarts.com/search/?query=cheese

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    838
    Маслинки какви давате?

14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ете вчера како што пишав така и испадна. Вчера дремката три саати, денес саат и 20 мин. И сега како? :sweat:

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.729
    Moево е на една дремка некаде од роденденот, после роденденот, така нешто, кога тргна уствари во градинка. Ако спие малку го легнувам порано, 8-8ипол е легнат, ако спие повеќе го чувам до 9-9ипол. Летово дур беше дома спиеше ем подоцна, од кај 1 саат па дури некогаш до 4ипол, зависи кога легнал, тогаш па и во 11 сум го легнувала. Во принцип следам да има 13-14 часа сон во текот на денот, не ми е толку важно кога легнал, но се трудам многу да не скокам од редот во градинка. Легни го вечер порано, нема друго.

16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Па да ама дремката беше од 11:30 до 13, сеа треба во 6 да го легнам за да избегнам втора дремка.
    Никако ред да фатиме, месец и пол е вака.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.172
    Допаѓања:
    6.860
    Издржи го докај 7ипол, и тогаш почни припрема за во кревет за во 8 да спие. И кај нас беше така кога ја кратеше втората дремка, супер беше кога ќе спиеше 2-3 саати дење, ама кога ќе спиеше помалку не го заспивав втор пат излегувавме до парк до 7ипол и во 8 беше кома. За недела два ќе си фати ред

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.803
    Допаѓања:
    21.564
    Девојки што мислите доволно ли е да се молзам 2 пати дневно по 40-50 мл од страна дур сум на пат, чисто да си олеснам и да одржам лактација овие 5 дена? Бебо цицаше 2 до 3 пати дневно, од двете гради паралелно. Земав и Лецитин за да не направам Мастит, иако одамна не се случило да се тешки и да се преполнат градите. Бтв супер сум засега како за прв ден, иако мислев дека ќе ми е многу тешко добро се справувам. Он е многу среќен, ми праќаат видеа и цело време се смешка. Синоќа се разбудил неколку пати и си поплакал ама го презаспивале со водичка. Изгледа сепак ми требаше малку оддишка и рестарт на системот, во право бевте. :)

На Mother of 2boys, Giiirl23, medena147 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    11.786
    Ја би молзела толку пати како што цицал, по 10-15 мин. Во мојот случај е толку отприлика од кои поголем дел е само лигавење на градата.
    Уживај ајде, сѐ ќе е во ред.

Едит. И моето цица 2-3 пати дневно.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.729
    Не, молзи до крај, инаку ќе ти се намали млекото. Молзи исто ко што би цицал, ако цица 4 пати, 4 пати ќе молзиш, дури и навечер ако станува и навечер ќе стануваш. Инаку ќе му дадеш аларм на телото дека не му треба повеќе производство и во најмала рака ќе ти се намали количината.