Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Има ли кај нас случај на мајмунски сипаници? Малово се исфрли осип чуден, на стапала, не само одоздола, цели ноџенца, на рачиња и на пеленска регија. Плускавци. Слика ќе ви прикачам колку успеав да сликнам. Нема тт, само осип. Не го чеша нешто драстично, се губат и нови се појавуваат затоа мислам дека не се сипаници типични. 20240822_211303.jpg 20240822_211309.jpg 20240822_211321.jpg

2. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.162
    Мене ова на коксаки ми личи.
    Инаку нема случај на мајмунски сипаници кај нас.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    8.532
    Ooo мила јас вчера збеснав колку ме полуде. Обично знам да подвикнам кога е невозможен, ама вчера така му се издрав што застана и ме погледна чудно и 30 секунди стоеше мирно и пак си продолжи со лудориите. Јас искрено не се чувствувам како не мајка зошто и ние сме луѓе и грешиме. Никој не се родил научен како да биде родител. Ќе учиме заедно со нив и ќе грешиме по тој пат. Јас се осетив виновно дека така му се издрав па му се извинував. Ама тоа е ќе има денови кога нема да си ги исконтролираме емоциите.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Коксаки е да.

И искуства, за колку време ви помина?

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.639
    Допаѓања:
    33.999
    Кај ќерка релативно брзо, 5-6 дена. Ама да знаеш дека и возрасните фаќаат, а мажите се свилени. Тој полошо помина од неа :D

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Мене ми е страв што имав трудница на гости вчера... Не беше излезен осипот скроз и не знаев дека е тоа.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.286
    Допаѓања:
    24.773
    Коксаки е, моето имаше на 3 год мислам, имаше во грлото, немаше на раце, нозе ама полн во уста и грло, неможеше да јади, беше гладен и плачеше за јадење, ќе земеше да јади и плукаше, цела градинка помина тогаш. Треше неколку дена.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.243
    Допаѓања:
    26.345
    Хахах ова и јас го праам, децата плачат се тегнат во количка, ако одиме некаде, дома, јас шприцер ладна, неам живци да ги слушам искрено, двете кога ќе почнат кревам раце. Не попуштам за жива глава, со прбото како мало попуштав и скапо плаќаме сега и јас и она.
    Јас не сум пиела, сеуште не пијам. Така многу мала сум одбила млеко, и ден денес ако помирисам ќе умрам мислам. Големава не ми пие исто бело млеко само со какао, јогурт не пие..

На 0ли и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.243
    Допаѓања:
    26.345
    Јас и големава имавме, за недела дена некаде поминуваат. Мене не ме чешаа, немав многу на раце и нозе ама имав полна уста, баш ти ми пиша што да земам за афти, умирав од болка. Големава 2 дена пиштеше од чешање ама и помина, во уста немаше и тт немаше.

На tinkerbell22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Не го чешаат, се понаша дека ги нема, само се поти многу и толку. А да, и се лигави малку. И е ќенкав многу, ама не го чешаат ич веќе. Едно само замеша.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Престана да цица и млеко не дадов. А што ќе им е млекото? Ништо посебно хранлива вредност нема, само шеќер и вода. Ништо нема.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.210
    Мајки како одите на одмор со децава годинка ипол-две??? Многу многу ниски очекувања имав ама сепак сум изненадена, како друго дете да е. Во Скопје ги оди 2-3 км низ парк, си игра истражува, тука сака само во раце и тоа кај татко му кај мене никако. Дома и во градинка си заспива без проблем, тука со многу многу плачење. Како исплашен е, како да го истрауматизиравме што го однесовме на одмор ;( зошто така реагира, не ли се осеќа сигурно со нас.. веќе се плашам да не го болат уши или грлце зашто ушите кај него без температура беа воспалени.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.286
    Допаѓања:
    24.773
    Ние бевме Охрид 4 дена, со 1 годишно дете, првите 2 дена беше таков, после фати ред и си дојдовме :D му треба време да се прилагоди на новото.
    Големото па 5 и пол год уживаше.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Па нормално е, сега е свесно за се околу себе, поголемо пространство, повеќе луѓе, гужва, сосема е нормално мислам. Дај му време да се прилагоди. Моево исто беше само мама на одмор, у вода само со мене, никој друг.

15. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    1.896
    Девојки кажете како да и објаснам на малава која има 17м дека не е во ред да се качува по столови и маси,пробано со објаснување,со викање никако не бива,кога ќе ја видам косава ми се крева и башка станува и мисли дека се може да направи.Незнам кој ден ќе лупне.

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.064
    Допаѓања:
    13.408
    Освен да ја оставиш да падне, да осети опасност друго чаре не најдов ни за моите. Секако да бидеш до неа и да ја фатиш, да не се повреди ама да ја фатиш во последен момент за да се исплаши.

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.785
    Допаѓања:
    3.509
    Само раскревај тоа што може да биде опасно. Направи си безбедно да е, да нема кај да се качува. Столови скроз под маса. Посматрање и со смирен тон објаснување -Не се качувај таму.
    За таа возраст и нема кој знае како да и објасниш. Интересно им е.

На Sun&Moon, medena147 и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.243
    Допаѓања:
    26.345
    Јас немам масички мали за пред тв, малите дтолчиња за деца се скриени, на нашите столови не можи уште да се качи, само на кауч. Просторот треба според мене да е безбеден, колку и да ми фалат масичките пред кауч, не ги редам додека не почне да разбира. Големата од денес-утре ќе трниме, почекавме да се расцепи, тогаш ни дојде умот дека мора да се тргне се. Со малово не чекавме, одма тргнавме. Едино креветот нивни во детска е со скали и може таму да направи беља ама не ја оставам сама

19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    11.785
    Колку време сте таму?
    Нас вакви ни беа првите 2-3 дена, на раб бев да се вратам.
    После се смени и многу му годеше и промена и клима можеби, се разјаде. Дајте му време да ја осознае околината, ќе се нормализирате.
    Јас возрасна реагирам некако на промени, а не пак тие.

20. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    1.210
    Уфф остај среќа јаде релативно, бар тоа да не се секирам. Ме исплаши што многу плачеше посебно пред спиење и така без причина (т.е. непозната причина) плачеше. Денес ми даде само јас да го носам 12 кг скоро ама ајде силна сум. :muscle: и кога се вративме во соба викаше неее, мислеше дека дома ќе си одиме ама се објаснивме некако.
    Направивме и убави сеќавања битно.
    Фала на сите за мислењата мајки :hug: