Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Јас би дала пари штом рекле дека ништо не им треба. Кога ќе им притреба нешто ќе го купат од тебе.
    Пари и звучна книга би зела. Гледам по син ми, тој е скоро годинаипол, без месец дена, периодов најинтересни му се книгите. Игра и со колички, ама така нај содржаен поклон ми е книга.

kozuf likes this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Три дози и ревакциа, со тоа што ревакцината треба да е 12 месеци после третата доза.

Sun&Moon likes this.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

После година изгубив ред за вакцините, не е вакцинирана после годинка.
    Ќе видам после да земам вакцинален картон.
    Фала ти.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Какви звучни книги сака? Дај идеја што да му земам, сакам некоја интересна.

5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Овој Таблет го има, исто и Семафор.
    Има една исто така звучна сликовница Мои први зборови од Просветно дело, ја немаат одамна.
    Разгледај на просветно на страната имаат убави.

Моево интересно реагира и на оние 3Д книги, исто ги има таму.
    Еве пример, Вонземјанинот Оли. Како помал прво се плашеше од нив :D ама сега ги привикна.
    Има многу избор, сѐ што видов ми се допадна.

Знае да се занесе и да протнува форми, круг, ѕвезда, триаголник. Таман и таа играчка е за возраста. @kozuf

Bella_Stella likes this.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Уште сме во соба. Оти сме многу среќници денес сонце на најјако пуштено, а претходните денови беше облачно после 3-4 часот. Тоа е ќе почекаме уште 2 саата во соба. Бевме и малку во затворената игротека ама многу клима имаше и се вративме па во соба, скренавме :(
    Нема никакви други симптоми освен темп, за сончаница претпоставувам треба да нафрли или барем црвен да е. А и не сме биле на сонце многу, под дрво сме цело време, во 13 ручаме и во соба сме до 16 часот. Стварно не знам што му стана, ниту нос ништо друго нема, само темп до 38.8 качува на 5 саати

Mumoftwo30 likes this.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Уф баш ми е жал, ладете се и побрзо да помине. Добро е што бар нема други симптоми.

Anturium likes this.
  8. Mama998

Mama998 Активен член

Мајки што правите со деца што одбиваат доручек, ручек? Јаде овошје и салата со свекор ми, сокчиња два пати на ден пие и се е на вода. Не знам веќе што да му правам за доручек и ручек.... Веќе 3 ден фрлам јадење

9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Кај нас беше вака кога ваѓаше заби. Додуша ова фрлањево наназад кај нас е од 3-4 месец, додека беше уште бебе. Сеа е поизразено и е кога е екстремно лут.

Него, ве маваат? Мене ме мава по лице и не знам како да му укажам дека не треба така.

lackygirl and 1209 like this.
  10. јolene

јolene Популарен член

Женски дај кажете како да го научам детево да јаде сама. Бевме во гужви и полесно ми беше да ја хранам јас. Она знае да однесе нешто до уста, ама брзо губи интерес. Сака да си игра, да врти тањир, да фрла се што има на маса и сл. Ама досега нема оброк изедено сама.
    Лажиче и вилувче мисловен поим. Јас и давам, значи она јаде парчиња се, ама не сама.
    Како ги учевте, како да ја научам. Ќе се мрцне у киселото млеко, па се ќе измачка од маса до коса, ѕид. Денес кремсупа од леќа, абе цела буквално цела се ишлака.
    13 месеци е. Знам деца и помали веќе сами си јадат. Кога е во количка, си грицка кифлички, мафин, палачинка, некое овошје ако и дадам. Ама дома хаос.
    Од ноември во градинка, таму сигурно нема некој само неа да ја храни.

lackygirl likes this.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кај нас додека се во јасли, до околу 2,5 години ги хранат. Тек мислам после во прва мала ги учат сами.
    Мое мислење што не мора да е точно е дека на 13 месеци е премала за сама да јаде со прибор.

Ќерка 19,5 месеци, сува храна јаде без проблем, со прибор сеуште е некои 30-40% од храната завршува во уста. Или ќе проба пример макарони со виљушка, ако не успее си продолжува со рака. Не се потресувам и замарам јас многу околу тоа.

Last edited: Aug 27, 2024
    Ceneva and јolene like this.
  12. јolene

јolene Популарен член

Точно, не ни мислев сама нели да црпнува и јаде, туку да и ја наполнам јас и да носи до уста. Не знам овде до кога ги хранат. Ќе се распрашам, ама секако е поубаво да знае сама.
    Фала ти на споделеното.
    А на пример ориз, како јадат? Со раце, со прстињата или им давате?

13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Пробај ти гестикулирај, или стави и во лажиче и остави сама да го земе. Мене најмногу ми помогна гестикулацијата. А и земав прибор посебно за него, како подвиткани се и полесно е за држење.

Ние започнавме во градинка, и тука сами јадат. Колку ќе каснат сами, толку. Вчера имаа ориз, гледам се мачат сите, којзнае колку малце каснаа. 90% заврши доле на под.

јolene likes this.
  14. јolene

јolene Популарен член

Колку време е адаптација кај вас. Кај нас се планира 4 до 6 недели. Нормално нема да сум јас таму постојано, само на почетокот, ама морам да сум достапна се додека не достигнеме одреден број на саати да останува сама.

Инаку покажувам, кажувам, она и разбира веќе. Ќе земе лепче пример и ќе ми го даде мене во уста. Практично ме имитира. Сум пробала да ја оставам сама, или ќе стави многу во уста или ќе се заигра со храната и ќе гмечи, па снемувам нерви веќе и давам јас. Не правам услуга знам, ама па по сто пати на ден се нешто се нуди. Дур се свртиш доручек, па ужинка требало, па спиење, па ручек па да се шета и некако не, стварно немам нерви за да се храниме по сто саати. А и нејзе и здосадува да седи на маса.

Ceneva likes this.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Во Мкд градинка, бар во нашата, еве во јасли не се замараат воопшто. Чоколино им е полесно пример, тоа јадат за појадок. Сами децата освен смоки, бисквити нешто не сум видела.

Ориз, јогурт јас полнам во лажиче сеуште. Ќерка пробува сама, да земе и се истура, размачкува.
    За сува храна подолго време јаде сама.

јolene likes this.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Па зависи од дете. Првата недела одиме од 8-16 ама и јас сум таму цело време, чисто колку да се запознае со околина и луѓе. Од следната недела ќе го оставам по час-два сам, пример за ручекот и дремката да ме нема. Па зависи како ќе реагира тогаш, може да биде уште ден-два може да биде и недели. Во неговата група сите девојчиња завршиле за една недела со адаптација. Машките се сите попроблематични, еве едно е веќе трета недела на адаптација, и ми се чини сигурно уште три ќе биде.

Син ми имаше периоди кога јадеше исклучиво сам и периоди кога исклучиво го храневме. Еве цело лето не фатил лажица во рака. Вчера прв ден градинка, гледа сите околу него јадат сами, па побара и тој сам. (facepalm) Па и дома јадеше сам, не сакаше друг да го рани. Ама пак ќе кажам, знаеше од пред тоа да се рани сам, само не сакаше.

lackygirl and јolene like this.
  17. јolene

јolene Популарен член

Ова со машки -женски и адаптација го слушнав од педијатарот. Предходно не го знаев.
    Кај нас мајките не седат по цел ден, туку заедно одиме и седиме на пример 1 саат, три дена. Па после ја оставаш на 15-20 мин сама. Па на пола саат. Ако е плачки, седиме уште заедно, ако успее подолго сама супер. Они рачунаат дека и вирус ќе фати обавезно и процесот ќе се почне бар уште еднаш од почеток.

Денска прими менигококи ц и против крлеж. Леле какво е бе. Ко почна да вришти штом го виде докторот, знаеше, па тоа претање, арно беше татко и со нас, па ја држеше. Ја изгреба докторот со иглата.
    Ко ќе се изнервира, кога ќе почне да прета, да мава страшно. Вчера дури се мразиме и од никаде, ме изгриза. И растат двојките, знам се чеша, ама ми е страв да не нападне некое друго дете некогаш.

И уште кога сме кај вакцини, кај вас кои менигококи се задолжителни? Б исто? Сега имало препорака за A, X ,Y мислам беа. За Ц е задолжителна. Б по избор. И некако не ми се ставаше, не сум антивакцер ммр прими на 11 месеци, на 15 втора доза е. Му реков на доктор дека уште морам да размислам за таа.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

на татко и преемногу се радува и на дада и али они јадат "ќотек". Маж ми ако не и оди по газот,а ја има во раце знае да го зашлапа, а пак со сестра и ако големава не ја остава нешто да и растури, со шо ќе најде ја мава и ја куба крвнички, среќа има што сестра и еднаш и нема вратено. А преемногу се сакаат и се гушкаат ама има такви моменти. Големата маваше до пред некој период и тоа одредени луѓе, мене никогаш, а на некој ќе им се стилеше аии да ти е срам. Јас имам проблем со касање додека цица и со штипење на другава брадвица, во мозок тоа ме мава

lackygirl likes this.
  19. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Ви се случило од нигде никаде бебе да не сака да чуе да влезе да се бања? А претходно уживаше, сам се соблекуваше да оди во вода. 19 месеци е, пред 2 недели почна да протестира кога ќе ја видеше кадичката да ја носиме кон купатило кенкаше и викаше не не...за сега оваа недела да прогресира тоа во пиштење вриштење, како да има реален страв. Штом го ставам со нозе во вода, не сака да седне, ми пружа раце да го земам...и ако не го кренам не можам да ви доловам кое дерење е. Се обидов и во туш кабина, ама и од претходно се плашеше од тушот...сега екстремно е. Дали е фаза или што е ова? Излудев...а секоја вечер го бањам, таква му е рутината пред спиење

20. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

А зошто хормонска терапија и како сфатија дека им треба? Мојата е 14++, ја немам сега мерено во висина ама тежина не е повеќе од 9 кила. И да стигна до 9, ја фати стомачен вирус и тоа не траеше ни еден ден повраќањето ама наредните денови многу послабо јадеше и веднаш ослабе, дури приметно како Бела што пишала. Сега фала Богу се враќа во нормала. Ама од никогаш не јаде количински многу за жал.

Во врска со тежината, оваа слика ја имам зачувано.

Attached Files: