Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Да, со двете деца го имав тој период, па после не сакаа косата да ја мијат и така во круг. Помалото ми е 23 месеци, исто не го сака тушот, па му ја пуштам водата на чешма и со чаша го плакнам. Една чаша за него да ја полни и да си игра, со другата го полевам јас.

lackygirl and Secret-Angel7 like this.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Хормонска се прави ако не расте во висина доволно, не за килажа. Најчесто колку што сватив се прави над 3г, пошо тогаш е важно да напредува во висина, не е толку многу битно кг. Мене првото дете исто ми беше слабо, 8,5 имаше на годината , а ова ми е 8,600 сега на 15 месеци, тоа и не ме загрижува, туку висината пошо кај нас во фамилии нема "ниски" па да речеме од некој ген земала. Заби растат ама и со тоа е спора некако.. сега излезе горе вториот кец.

3. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Аха, фала ти на одговорот, не сум знаела за ова. Ќе ја однесам да ја измерат обавезно тогаш и јас во висина, се надевам ќе успеат.
    Исто и кај нас забите се споро - само четирите кеца ги има засега.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Сигурно е некако поврзано, зошто и на син ми споро му растат забите. Има 4 кеца, 3 двојки и една на повидок. Во висина нема шанси да не приметиш дали растат, ептен се познава зошто се слабички. Моето е како соленка, долго и тенко.

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Така беше големава, тенка ем висока, од кога направи во фебр оваа година операција на крајници, крена 4кг до сега, моево не гледа слабо второво таман гледа оти е ниско :rofl: како и да е, напредува ментално супер, повеќе размислува него првово, посамостална е ама за висината ќе напнам да се заинтересира некој доктор повеќе од колку само ќе порасне

lackygirl and Bella_Stella like this.
  6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Мојата еве гледам на 9 месеци била 68 цм и од тогаш не е измерена.:| Ама вака ми гледа доста издолжена во последниве месеци - по облеката приметувам најмногу и кога ќе се истегне таква цела во креветчето.:D

Во врска со забите еден доктор кога му кажав дека подоцна и излегле забите ми рече дека и фалел витамин Д бидејќи очигледно не внесувала доволно цврста храна, па затоа така. Не знам дали има врска. Истиот ме убедуваше дека е глупост што ја дојам после годината.

7. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Глупости ти кажал ;)

Skyler and Giiirl23 like this.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Ова докториве кога сакаат да измудруваат нешто вон нивен капацитет ми се значи...
    Како да им е срам да кажат "не знам" и влегуваат од глупост во глупост.

Еве моево прв заб на 6 месеци, на 17 месеци 10-12 заби. Има ли вишок Д вит не ми е јасно?
    Кога има доволно витамин Д у организам, колку заби треба да има 17 месечно дете, еве да ми пресмета равенка со три непознати.

Не само твојот доктор, општо зборувам дека непроверено инфо тресат од ракав колку да кажат нешо, начитани многу демек.

Така ми бодна во око ова пошто муабетов ми е на ниво на "после 9 месеци вода цицаат само".

Мајка, ништо лично :hug: кажувам само мислење вака тригерната. :D

Да се пријавам и јас со моево 9400 што тежи. Висина не знам, а ова првпат слушам за хормонски испитувања. Кај мене, нагло се извиши околу 14ти-15ти месец.

1209, Lavender13 and Giiirl23 like this.
  9. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Баш муабетот со млекото е на тоа ниво. Ептен ме изнервира со тој муабет, не ми се веруваше што слушам. Сопругот дури изреагира. Среќа не е мојот доктор - замена му беше, мојот беше на годишен. Мојот доктор секогаш е за цицање - секогаш ми вели терајте додека можете!

kozuf, Ceneva and DaisyDoo like this.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Ај баш ќе пробам да го избањам само со чешмата без туш...или ќе го извадам тушот, само со цревото (fingers) поминува брзо ова или ќе потрае? Денес воопшто не го ни избањав од што не можев да го слушам пак вриштењето. Кога сфати дека нема да се бања, се препороди :D

11. Skyler

Skyler Истакнат член

Па трае, скоро цело лето. Јас живци искинав како тоа да легне неизбањат летно време ама се помирив. Еден период само во базенче надвор го бањав. Па купував пиштоли на вода, па оние ги сака балони од сјај што се дуваат, колички, топки, така постепено се вративме во туш кабина, уште косата да успеам без вриштење да му ја измијам…

Secret-Angel7 likes this.
  12. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

А одмор имавте? Море? Езеро? Нас тоа ни доаѓа периодов, ме тресе анксиозност дали ќе сака да влезе во море

13. Skyler

Skyler Истакнат член

Ааа тоа без проблем ама пак назад во соба не сака под туш :D Ама таму со сила го бањав дека излепен со песок и сол, најчесто без шампон, така колку вода да го помине. Бевме во јуни и јули, водата беше претопла и не искачаше по саат време, можам да замислам сега каква е.

Secret-Angel7 likes this.
  14. Bella_Stella

Да да, затерај си се, напрај си проверки чисто за твој мир. Јас не се секирам баш ради ова што викаш, го гледам дека умствено си се развива одлично. Секој ден се повеќе разбира и не изненадува.
    Ехехех ќе се насмеам на муабетот на ‘докторов’ зошто скинал ептен зелена. Сите им даваме Д вит суплемент соодветен за возраста, плус моето ете пример јаде цврста храна од 9 месеци, каши јадеше многу кратко и пак споро вади заби. За доењето што да кажам. Некни слушнав коментар од тетка ми како и рекла на братучетка ми што уште се ‘замарам’ со доење, одржување лактација дур сум на пат итн, зошто млекото веќе ми било вода. Има среќа што не ми го кажа тоа мене, да и одржам една лекција. Мислиш они ги дојат и нивен проблем е тоа. Ако сакам ќе го дојам до 6то одделение бе, не буквално де ама никој нема право на една мајка да и се меша во таа тема и точка.

kozuf, 1209, Giiirl23 and 1 other person like this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Хахахахах морам да се изнасмеам
    Ќерка до година беше без запче :rofl:
    *Не и фали витамин Д

Giiirl23 likes this.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Кај нас во задолжителните нема за менигококи. За крлежи е препорачана, ама не е задолжителна.

Ова адаптацијава бајаги уморува. Трет ден, не можам да се соземам. Вчера се комирав во 10, и сега едвај стојам. Мали во 7:30 најкасно се комира, еве го 4 часа не е ни еден цм мрднат.
    Градинкава како концепт е скроз различна од Мк, значи 8 часа, цело време сме надвор, цел ден е во песок, цело време некаде се качуваат, нешто прават, не знаете колкава самостојност имаат децава. Ги носат во шума на прошетка секој ден, едно се качува по дрва, друго јаде гранки, трето седнало во вирче со вода и се шлака со кал по лицето. Не е дека не се замараат воспитувачките, ама ги оставаат да испробаат апсолутно се.
    Дефинитивно ќе треба да се навикнам дека дома ќе се враќа цел извалкан.

Леле мојов на скоро 16 месеци има точно 6 заба. 4 горе, 2 долу. А јаде апсолутно се, и разновидно и количински, значи сигурна сум дека во поглед на витамини ништо не му фали. Од мај досега не качил ни грам, напротив имаше и паднато на тежина. А јаде колку мене луѓе, не оди, јас стварно не знам кај оди јадењето.

kozuf, lackygirl, јolene and 2 others like this.
  17. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Сакам и јас таква градинка, каде ова? :D

kozuf and Bebetoo like this.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Те читам ама никако да стигнам да напишам. Побарај си упат за детски ендокринолог и таму ќе те упатат за хормони. Јас синко го носев ради тестисите и му испитуваа хормони. Тие се стручни за таа тематика и околу растот на децата.
    Јас верувам дека нема проблем и дека наеднаш ќе се извиши. Секое дете не расте со исто темпо.

19. Bella_Stella

Се случи тоа од што се плашев најмногу. Прв ден на море и сабајлево качи температура. Дадов чепче зошто отиде над 38.5, чекам сега да делува. Доле му расте втората двојка, секогаш кога вади заб се разболува, дали е тоа, дали од климата, од водата.. Прерадосен е на плажа, не можеме од вода да го извадиме. Ако ни се расипе цел одмор многу ќе ми биде криво… Дали е можно од промена на клима да качуваат темп, или од водата или не знам?

20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Хаха не сме во Мк.
    Мајка височка температура знаеш и ти дека не е од тие работи. Освен ако не сте биле цел ден на сонце па да е сунчаница.
    Има еден куп вируси, сите другарки со деца се со некој вирус. Прати како ќе е денес, тоа е што е.