Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Знам.. ама од што сакам да поминеме лесно си правам филмови. Не бевме цел ден на сонце, не ќе да е од тоа.

Lavender13 likes this.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Кај нас е ист концепт, само што и кога не се во градинка кај нас парковите се све со песок и со кал, па така да машината пере растура. Мојава кога ќе се врати од градинка не може да се соземе од умор хаха цел ден се надвор, летно време во базенчиња, па така да и купаќи переме нон стоп. За на есен е лесно, ќе си земете тие оделца што се за дожд и нема толку да се валка.

@Ceneva кај првата матична ординација ( таму се повеќе доктори) ни еден не ми даде упат,а на преглед е кој ќе ти се падне, одговор беше као има време до 18 години, а пошо сега се преселивме барам уште матичен што ќе ги прими, па ќе пробам. Ако не Мк кога ќе дојдеме..

Lavender13, јolene and Ceneva like this.
  3. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Мислам дека само ради градинкиве ваши би си отишла од земјава. :D

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Здраво мајки, за недела дена одиме на одмор ама подолго од сеа што сме оделе се било 3-5 дена максимум недела дена и дур се свеснеше бебе кај е што е дома сме биле, додека сега одиме на одмор, колку ке биде одмор и плажа со дете што проодува и се пентари на се ке видиме :lol:
    Сакав да ве прашам дали давате нешто витамини плус? Јас му давам само пробиотик, омега со д3 + д3 чисто и имуноБ сируп пие ама веќе пред крај ни е, ни го дадоа кога се разболе за зајакнување на имунитетот, друго нешто да давам треба или не? 1година има бебо :D

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Тука е поладно, уште сеа е во одело. Ама џабе, песок има дури и во пелените :D Гледам дека му е убаво и ужива, така да не се замарам. Ќе пери машината, тоа и е работа :D

6. Luminary

Luminary Форумски идол

Син ми, 13 месеци, не трпи никакви обувки на ноџињата. Нормално е ова? Има некаква финта нешто?
    Си прави чекорчиња акo го држиш за раче, па во градинка гази по чорапи, сакам да се навикне на обувки некако. Или ќе шетаме боси и по улица. :worried:

lackygirl likes this.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Да пробаш со barefoot обувки? Во Кеги и К-К имам гледано, немаме користено за искуство.

Luminary likes this.
  8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Не давав ништо плус.

Carolin. likes this.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Ќе му помине за ден-два.
    Многу од луѓево со деца кои се дружиме им се случи ова па се на се им траеше 2 дена. Мислам дека и самиот воздух и морето ќе потпомогне. Некое вирусче е.
    Со лесно само и без нервози. :hug:

Bella_Stella likes this.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се надевам дека ќе помине, жал ми е што првиот одмор кога веќе е свесен и си игра и сака во вода баш ова се деси, ама тоа е..

11. 1209

1209 Форумски идол

Кај нас во секој скок ова се дешаваше, само што ќе помине скокот му се враќаше желба.
    Период е , ама буквално истото го правеше, помина и наеднаш магично присака да се бања.

Secret-Angel7 likes this.
  12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Со што миете коси на девојчиња? Има густа коса, ја мијам со Веледа ама некако не ми дава сјај како што сакам.
    Секој ден ја мијам инаку цело време и е залепена од што се поти. Сакам да и биде убава ама и да нема 300 хемикалии. Дајте некоја препорака. За година и 4 месеци има коса еден тон, така и се роди, а сега и и се витка.

13. 1209

1209 Форумски идол

И во Лондон мислам дека се на овој концепт градинките и ме радува тоа дека моево дете вака расте моментално. Цел ден во двор, кал, вода, песок, гол и бос, се качива на дрва, на ограда, се вала низ травата, лази со кучињата:D Јас ич не се замарам, 90% од времето е искашкан и сигурна сум дека има изедено многу глупости од надвор.
    Еве денес се шлапавме на дождот и трчавме низ двор, многу беше ќефен:D
    Вели мама гим гим, дека грмело, а нема веза само врнеше.
    Ама го научи ова гим гим и многу ми е смешен како го кажува.
    Моево дете не сака да се облекува и се научил сам да трга пелена, ме пукна. Три пати ми се помочува во дневна и 2 пати се искака на сред соба, го ставам на туте, ќе рече как как и ќе стане демек завршил работа, пробав и на шоља и не сака, ама ме нервира со ова вршење потреби секаде:D

Lavender13 and Bozica1980 like this.
  14. shz

shz Форумски идол

Веќе многу време не сака да се бања т.е сака ама додека да се соблечеме се молиме многу.
    Уште што не ја лажам и едвај некако влегува во коритото после па едвај излегува, кога доаѓа време за бањање ми се стемнува.
    Сакам во бањата да се бања ама не сака да чуе за таму и кажувам дека мама и тато се бањаат ме има видено дека се бањам таму сум и викала ќе се бањаш ли и ти тука кратко и јасно не и натаму не можеш веќе што да кажеш.

Secret-Angel7 likes this.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Чим покажува желба ќе се научи, ти среќна мајка си, оставај го почесто на нокширче и наградувај го кога ќе заврши работа успешно, со тоа што сака, и потенцирај дека е награда. Моево на пример ем не ги сака пелените ем му смета каката ама ем не сака да седне на нокшир да заврши работа.

tinkerbell22 and 1209 like this.
  16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Ние бевме 10 дена јас не давав ништо превентивно. Последниот ден кога да си одиме му се затна носот, но тоа го препишувам на климата што беше нон стоп пуштена зошто беше прежешко.

Carolin. likes this.
  17. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Исто е и моето. Мочка еднаш во памперсот и го трга и после мочка кај ќе стигне, се утепав од рибање. Пред некој ден се затвори во купатило и се покака на плочки и ме викна "мама иди кака". Не сум зела уште нокшир ама во план сум, бар во него нека се учи, да не прави вирчиња низ дома.

1209 likes this.
  18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Исти сме. Не сака никакви обувки оди насекаде по чорапи. На одмор што бевме нон стоп во чорапи одеше и по шеталиште и по двор, а веќе многу оди изодуваше цело шеталиште..

Luminary likes this.
  19. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

И моето не сакаше да слушни за обувки тој период. Јас секакви му изнакупив со надеж дека ај тие не одговараат други ќе сака. Ама не. Додека не помина извесен период не сакаше никако, е откако убаво прооди почна да носи патичиња и имаше едни крокс ама буквално ги изнаноси.

lackygirl and Luminary like this.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Таков концепт секаде треба да има, ништо не е тешко само песок да стават во градинките и по цел ден да се надвор.. тука не ги замараат со представи и учење на памет стихотворби ама и ниедно дете не е предотерано за в градинка хаха
    Нема поубаво од децата да се деца. Тоа е најздраво. Туку, јас на мојава и редам памперс гаѓи, нема шанса со лепење, а на преслекување ме препотува, ме изморува.. е сеа знам дека е мала и јас не сакам ама луѓе она кажува пред да кака и пишти од нервоза оти се праам начукната, па видела не видела ќе се искака и иде и кажува дека се искакала. Мала ми е за на нокширче, а ова го праи 2 недели веќе.

1209 likes this.