Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Малава не се разболува често, неможам да се пожалам.
    Ама времево е многу променливо и воздухот загаден, па колку и да пазиш на СЕ, пак ќе те снајде нешто.

Во моментов давам боров сируп наутро -во млекото - за имунитет
    Навечер сируп од глуварче - за крвта убаво било.

Ама витаминот Ц е доста важен, па решив да давам некаква хемија, зашто зима е, почести се настинките и болестите

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.165
    I jas se mislev za tie na pliva. Imam sekogas gi imam doma poradi golemiot ama ne pisuva vo upatstvoto od koja vozrast se davaat. Moze po 1 na den na 15m??
    Kapki i kupuvav ama stalno frlam skoro celo sise deka treba da se iskoristi neznam za nekoi 3nedeli od otvaranje a nema sansi da se istrosi.
    Inaku id kinderimuno i jas bev dosta zadovolna na sinko mu davav porano ama baagi brgu se trosi kako rastat i se zgolemuva dozata a masala se skapi :)

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @referentka јас давам класика од наше детство Пиковит сирупче. Многу и' се свиѓа, ги има сите витамини плус Д, така шти додатно Д витамин не давам. Гледам дека има подобар апетит откако го пие (веќе месец и нешто), а настинка кога ја фати побрзо ја прележа од мене и маж ми. Јас и он попаѓавме како трупци :D со температури и чуда, 10 дена не можеме да се опраиме.

На azelea, referentka и PUPICA им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.374
    jas istiot vitamin c go davam

5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Јас Ацерола давам еднаш дневно веќе 1 месец наназад. Мојава е малце поголемка 2г и 7м. па си го смука како бонбонче.
    Такви сирупи за имунитет не сум давала, поточно воопшто не сум давала ништо за имунитет.
    Некако сме немале потреба, можеби дека не оди во градинка или дека со храна се трудам да задржам добар имунитет.
    И добро ни оди, ете не паметам кога била последно болна... а трча боса низ дома, хулахопки не сме облекле сеуште, топлинки никако, се шетаме и на студено време...
    Туку ве читам сите сирупи и капки давате а јас Ацерола бонбонки, па се замислив малце дали е тоа во ред?!

На azelea и referentka им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.815
    Допаѓања:
    202.833
    Ацерола давам и јас, поубави му се на син ми отколку оние на Плива. Битно дозата да е до 50мг дневно. За помали дечиња подобри се тие на Плива, дека се поситни, ама ако ви е шубе со апчиња, капките се добар избор.

На azelea и referentka им се допаѓа ова.
  7. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Мајки кога ги шетате децава кога е вака загаден воздухот? Јас стварно не знам што ќе се прави цела зима?
    Се мислам, зарем е загаден воздухот и во парковите и во градинкиве каде што има дрва, помалце коли, кога една мерна станица пресметува за цел регион, конкретно за Лисиче. Загаденост 200, па и 300, зар тоа може да важи за цел регион после Лисиче, конкретно Три бисери...

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    А- Лисиче, а-Аеродром, исто с*ање, извини на израз ама Скопјево ни е баш одвратно загадено.
    "Најчисто" е отсабајле после 9-10 часот, па тогаш прошетајте се, а попладне од 18-22 часот е најзагадено, не е за мрдање од дома.

Јас за жал не ја шетам преку недела, маж ми кога ја зима од градинка во 14 ја шета еден круг низ населба, пола саат. Само викендите ни остануваат и планирам да ја носам негде на повисоко или надвор од градот.

На M&M и azelea им се допаѓа ова.
  9. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Zeni pomos!
    Vo sabotata malava mi kaci temperatura, napravivme krvna slika vo Avecena ispadnaa leukocitite malku pokaceni, crp mirno i ok se smiri tt. Detevo ne kasla, ne i tece nos, samo sto nejke da jade i ne spie nokje.
    Deneska ja nosam na kontrola koga op gnojna angina, celo grlo so gnojni cepovi!
    Doktorkata se podzacudi, kako na krvna slika ne pokaza rezultat koj e soodveten i tipicen za gnojna angina.
    Pred nekoj mesec jas ispituvav krvna slia, ispadna odlicna, nemase dva dena jas mrtva bolna so tt, grloto partali od krevet ne mozev da stanam.
    Iskreno se somnevam vo tocnosta na rezultatite od ovaa labaratorija.
    Doktorkata ne komentira nisto, mozebi,zatoa sto
    sorabotuvaat....
    Veke nemam doverba vo niv!
    Ni prepisaa Ospen i Ninstantin kapki.
    Ke moze da spodelite iskustva so gnojna angina?

10. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    @Kitten и ние баш малце ја шетаме и ми е жал што е по дома цело време, а на Водно за викенд знаеме како е, па нема место. И што ако еднаш во неделата (2,3 саата) подиши чист воздух, ќе наполни плуќа за цела недела...:/
    Цел град смрди, греота ни децава...

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Сите сме греота. Јас сабајле кога видов колку е магла и колку смрди, се покајав што не ја земав маската со мене. Мислев ќе се угушам. А кашлам веќе 10 дена и никако да се опоравам. Ајде здравје за викенд ќе подишеме малку, мора да се грижиме за сечие здравје :)

На Cvekjence му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201

Мењај педијатар или направи крвна слика на приватно.

13. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Jas sun zadovolna od pedijatarot, no se somnevam vo tocnosta na rezultatite od krvnata slika koja e pravena vo privatna labaratorija.
    Ja nosev vo sabotata bidejki taa bese dezurna labaratorija i bev bez upat.

14. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Леле не ми зборете за воздухов,викендов бевме до кај моите надвор од Скопје накај југ,воздух за мерак,се изнашетавме,како влеговме синоќа во Ск,почна на грло да ме пече преку затворени прозори во кола,ужас,јас незнам како ќе се живее.И мене ми е во план за викенди барем на Водно да се качуваме,колку толку да се подиши воздух.
    Витамин ц давам уште во форма на капки,мада и сирупот што го пие има во составот.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ако не па повтори во друга лабораторија,јас во последно време во Адриалаб правам,дека во Авицена се покажуваше дека нема бактерија во нос,а излезе дека има,незнам што да кажам;)

16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Da spodelam sto citav vo Dnevnik denes.
    20161121_155847-1280x960.jpg

20161121_155836-1280x960.jpg
    vtorovo se domasni bonboni za kaslica kaj decata

На M&M и mami blue им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.815
    Допаѓања:
    202.833
    Крвнa сликa дaвa нaјверoдoстoјни резултaти нaјрaнo 24 чaсa oткaкo е пoкaченa темперaтурaтa, штo знaчи декa aкo сте јa прaвеле денес, ќе билa верoдoстoјнa нa моменталната ситуaцијa.

Крвната сликa не секoгaш нaјaвувa нaстинкa или некoјa инфекцијa пред дa се пoјaвaт симптoмите, нaјчестo првo се јaвувaaт симптoмите, бидејќи зa пoвеќетo инфекти (вируси или бактерии) инкубaцијaтa трaе крaткo време.

Не гo кaжувaм oвa дa јa брaнaм Авиценa, нaпрoтив, јaс им oткaжaв љубoв oдaмнa, пoрaди пoгрешни резултaти бaш зa крвнa сликa, aмa зa други пaрaметри.

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Мојов качува темп петок, правиме крвна слика, крвна слика топ... малку покачено црп, матичен ни вика не одма антибиотик... ама детево наредни денови изгоре и му дадоа доста јак антибиотик, ама 4 дена го пиеше и никакво подобрување, па навечер го однесов во Јане и таму ми рекоа гнојна ангина... но дека убав антибиотик пиел да сме продолжеле. Нареден ден ај контролна крвна слика кога 95 црпто! Одма сменија антибиотик и фала богу се опраи детево, ама едно добри 10 дена на антибиотик беше...

19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.165
    Grozno e ama tuka ziveeme, i doma.toj vozduh cirkulira. Nie lani kupivme procistuvac na vozduh i navecer obavezno go pustam u spalna plus i navlaznuvac ima. Jas lani so malovo epten mi bese bebe ama skoro sekoj den kolku tolku izlagavme. Go zemavme golemiot od gradinka i ako imase sonce ibavezno on sakase da sedi da si igra. Imav instalirano aplikacijata moj vozduh na tel i se vadev of pamet k8ga ke videv i me jadese griza na sivest sto izlagavme ama nekako ne se dodrzuva doma plus i so pogolemo dete nemas mn izbor. Maloto deka epten bese malo ke zaspiese i i stavav onoa najlonceto preku kolicka da ne dise direkt i koga ke dojdevme doma odma go uklucuvav procustuvacot. Fala bogu ne se razboluvaa mnogu i dvajxata. Ke vidime zimovo kako ke pomineme.
    Nego ne mi pisa nekoj vit c na pliva detskite moze na 15m da se davaat?

На azelea и Kitten им се допаѓа ова.
  20. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Ја правевме дента кога качи тт, во саботата затоа ми е чудно и се сомневам во веродостојноста.