Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    367
    Се согласувам за вакцините. А како може да дојде до стекнат аутизам?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.597
    Охоо кај нас зима е :D (Пелистер снег падна, не сум од Бт ама блиску до Бт) со долги сме сите, в спална 17ст е. Клима на греење пуштам на сабајле. Со јорган сме покриени, малото со 2 ќебенца. Прво со 1 па со 2 и дека рацете надвор ги чува мраз е ко ќе го фатиш, исто и раменицуте, ќе му земам вреќа со ракави, така со големиот направив, па тек псоле 3 год ја носеше :D
    Еве сега беше 8 степени. Замрзнав по сако.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.173
    Преку престимулираност од често изложување на екрани.

На 1209, Carolin. и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.451
    Допаѓања:
    4.950
    И кај нас е ладна спалната. Може и да пуштиме греење повремено во денот. Генерално деновиве е околу 20 степени. Спие со боди и пижами на долги.
    Цело лето спиеше откриена, па сега не сака ќебе. Чекам да заспие и ја покривам. Тоа дека јас сум замрзната ама верувам дека веќе и неа и е ладно.

Не знам дали има врска тоа, ептен се полни памперсите наутро со иста количина на течност како изминатите месеци.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.173
    Ми тргна детенцето во градинка. Ја фати учителката за раче и си влезе. Малку беше збунет, ама ни а ни б, не заплака, а мислев дека ќе плаче.. Од една страна сум среќна, а од друга толку тажна.. Си се изнаплакав.. Колку брзо растат.. Кога ќе ми помине чувствово што го имам моментално? :|

На 1209, strelec231992, Sun&Moon и 16 други им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.597
    Да пелените полни, прв пат прокисна пред 2 дена, не потат сега и повеќе мочаат. Па вчера во 5ч му менував пелена, преполна беше, да не прокисни пак, ќе барам сега бр 7 за ноќе. Мн цица и мн моча :) Исто и дење, менувам за 3, 4 сати пелени, за разлика од пред 1 недела со 2 пелени цел ден слободно можеше да помини, дип кака по 2, 3 пати па морав да менувам :rofl:

@Bella_Stella среќен почеток, нормални чувства, ќе се навикниш брзо.
    Како што сум гледала по децава (моето не го коментирам оти тој никако не засака градинка) втората недела е покризна, оти знаат дека остануваат таму, па повеќе драми, плачки, ама ќе се навикнат. Пак зависи од детето, сите се различни.

Последна измена: 17 септември 2024
    На 1209, јolene и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    2.733
    Таман помислив се решивме од прокиснување, залади и секое утро станува со преполна пелена и прокиснат. Ако пробам да сменам пелена во текот на ноќта се плашам дека ќе се рассони.

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.597
    Исто ми беше страв да не стани, ама не, му менав и си продолжи да спие.

9. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    2.733
    Моментално спие во подебели шпикозни додека го собираат да искористам дека многу прета и се отскрива, бааѓи е заладено и кај нас за спиење затоа ми изгледа комплицирано да го пресоблекувам, кај ќе ги погодам толку брзо тие копчињата:lol:
    А тек кога ќе ставиме и вреќа:sweat: сигурно ќе ми стане.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    6.075
    И кај нас надвор е зима, ама дека имаме автоматско подно греење и веќе е уклучено дома е стандарт 24 степени. Денес ќе го вратам пак на долги, шубе ми беше синоќа што беше на кратки го мислев цело време. На мојот обично првите саати од ноќта грбчето секогаш му е ладно, сабајле е топло. Некако многу бргу ми залади уште и јас не сум навикната на долги да спијам

На Bebetoo и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    6.075
    Среќен почеток на малото и лесна адаптација да имате. И мојот првите денови не плачеше некаде 4-5 ден почна да вришти и ден денес сеуште вришти. Се надевам кај вас ќе продолжи вака мирно до крај да оди :inlove:
    Дали ќе ти помине скроз тоа чувство не знам, мене уште ме стегат градите на оставање, и во текот на денот осеќам некое срцебиење понекогаш. Ама тоа е најдобро за него знам и се трудам да имам позитивна мисла. Мајки :l:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.451
    Допаѓања:
    4.950
    Туку ќерка си фати навика на одење на прсти, одење наназад, вртење во круг.
    Претпоставувам некоја игра и е посебно тоа вртењето, ако во градинка има нешто видено.

Освен нели што паѓа на земја после вртење и се смее, друго не верувам да е опасно. Маж како маж со 100 прашања зошто правела така.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.597
    Брзо залади, мн разлика во темп, од куси и клими за ладење дирек на долги и греење :smirk: малово не трпи чорапи само ги слекува :D па ги тргаше и ногавиците и блузите, навикнат гол :rofl: смешки е, многу ми е интересен, па почна со тантрумчиња, леле леле, ми глуми лудило :smirk: овај ќе биди драма квин :rofl: глумец е невиден и играорец (на мајка и татко) :sun: ептен има сенс за музика, фаќа ритам. Се ново ми е и се интересно пак по втор пат. Нека не расти, нека остани вака :wasntme:

На Carolin., Miss_S и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    12.240
    Се е нормално посебно одењето на прсти. А за вртењето, моите двајцата пуштаат музика и се вртат колку што можат најбрзо, се газат од смеење, се удираат еден во друг, во ѕидови…Раат да не можеш да седнеш.

На 1209 и Miss_S им се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    887
    Истиве работи што ги кажа ги прави периодов, си вежбаат кажи му :)

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    100.694
    По долги со боси ноџиња, али јас имам деца што сакаат да спијат покриени, за чудо големо, он да може со три ќебиња ќе се покрие. Некогаш ако е баш баш поладно и со целосни шпихозни го облакам. Сега баш вадев да видам кои ќе му се точни за да ги искористам зимава, да докупам, убави ми се ребрастиот памук од Синсеј, штета што се собираат брзо и што се расипуваат, ама па за цена се ок. Шпихозни дур има за нивна возраст јас се радувам, кога ќе нема е тогаш ми е смрт од пиџами.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    22.992
    Кај нас е невреме веќе втора недела, конечно може ќе престане со врнење од денес. Децава дома полудеа.. на малово последниот комарец го касна пред некој ден на капакот од окото, па скроз и потече и и се затвори, кај ја најде не знам.. ладно е и тука многу, 8 степени преку ден, зима човече. Сношти прв пат ми застуде и приметив дека и на моево само по боди на долги и долни пижами долги и е ладно, исто не сака ни да се покрива, нити чорапи, нити патики, ниту капче.
    Деновиве слабо јаде, само на цице е закачено и то ми оди на живци. Како сег родено е, излезени сме по сите дождови, студови, она ме влечи, ме слекува, се фрлс на назад за да и дадам и тоа го прави секој саат.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.597
    Последново, исто значи исто, ако сум со него си бара на секој сат да цица, па ме фаќа за града и ме стега, си игра и ме фаќа нерва напати, си викам готово последно цицаш и после пак му давам :) нз како ќе го одбивам, тешко ќе биди.
    Ако не му дам драми, плачи, се дери, се мава наназад...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.173
    Плачел. Кога го земав цел беше црвен од плачење, таков го немам видено никогаш до сега зошто ич не е плачливо дете. Срцето ме заболе кога го земав, ама тоа е.. Наводно јадел, си поиграл, си поплакал. Од се по нешто. Кога дојдовме дома почна да се тегне да цица и сфатив дека е гладен. Си изеде цело парче леб со хумус, така да не знам за нив што значи јадел, дали 1-2 апки ги рачунаат за јадење или како.

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    19.397
    На мт кажи му "зашо така и се сака" :D
    Иначе нормално е, мојава кога сака ринге ринге раја да играме, строго на прсти си се врти у круг :D И ко ќе сака да дофати нешто се дига на прсти и после се заборава, оди така некое време. Пред некој ден само на пети одеше цел ден (facepalm)