Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.790
    Допаѓања:
    21.528
    Веројатно крати дремка. Син ми го имаше истото понашање пред некое време точно пред да премине на една дремка. Претходно беше ептен лесен за заспивање, а тој период околу недела дена како да имав друго дете. Тегнење, плачење. Исправи го си игра среќен е, налегни го да спие, драми. Веќе некое време има една дремка и можам да кажам дека е речиси навикнат. Сврзува 3 часа, некогаш со моја помош кога ќе се разбуди на саат ипол го зимам и одма презаспива, некогаш сам си ги сврзува. Ќе помине фазата, издржи.

На 1209, lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.240
    Допаѓања:
    10.199
    Ми одговара и мене да скрати дремка, таман после ќе и биде полесно за во градинка, оти реално ме плашеше што она спие два пати, а таму само еднаш.
    Ама па со други деца се заигруваат и на крај полесно заспиваат, отколку дома.
    Лоша мајка сум, едвај чекам, да тргне, ама ми ги спои од сабајле жичките квалитетно. И јас имам душа, не знам како успевам уште да не избијам.
    Ај што не сака пелени мењање таа фаза кај сите е. Сега не сака облекување, ако може гола да оди. Ја облекувам боди, она соблекува, ја облекувам мајца, она соблекува.
    А уште не оди, лази ко на трки, не можам да ја стигнам.
    Бегање гонење низ дома. Сите фиоки ги отвара и фрла, се има извадено и тоа малку е, па и ќесите за ѓубре една по една ги расфрла низ цел стан. Кујнска хартија исто. Ако земеш се дере и плаче.
    Од горе комшија ми тропа, многу сме биле гласни, ми иде полиција да му викнам на него, оти доста ми се тантрумите од моето, не ми требаат и неговите.
    Карактер да, рогчиња има огромни. Глумица невидена е. Пред други мирно, мило, на само ќе не изеде :devil:.
    Ама пошто си е наше, најарно ни е :inlove:.

Епа Бела да истото е.
    Колку сом им треба со една дремка?
    Околку 10-11часа навечер спие. И спише по два пати по 1 и 15 мин во просек.

На 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.635
    Допаѓања:
    33.969
    Не знам дали се сите исти, или твојата е мини-мојата ама со лесно нека ти е.
    Јас сабајлево у 6 урлав до плачење. Не на нејзе, општо урлав кај згрешив, шо правам, ништо не ме слуша, не ме ебава абе ни 2%. Ти и викаш едно, она те гледа у очи и прави што не треба. Вриштење за со алуминиумска хартија да се мотала, ако не си видела ќе ти пратам видео. Збесната работа.
    А не е лигавена ич, да речам до вчера се сум и дозволувала па од денес ништо ај да разберам. Ама ова бе..
    Го искористив и фамозното "Ти посакувам ќерка ти иста ко тебе да биде до 3 години" Ќе се смеам ко ќе ми се жали :D . За натаму, ќе видиме. Ако се смени она, ќе сменам и јас посаканото :rofl:
    И уште еден да ми каже "Леле, каква е мила, срцка, лажеш ти, само се жалиш" , ќе му ја дадам на 2 саати, има истрауматизиран да ми ја врати 8-|

Златна градинка :inlove:

На 1209, Bebetoo и јolene им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.275
    Допаѓања:
    24.758
    Исто сме сваќе, исто.
    Сношти имаше прв пат терор изгледа. Само што заспа по 10 мин се рабуди со плачење со затворени очи, кое премина во липање, така правеше 2 и пол часа, се смируваше само на цицка...
    И еден ден тера 2 дремки, др ден 1 дремка, хаос :drunk:

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    19.950

Со дремкиве исто потполно. Кај мене е лошо што он не може одсабајле да издржи повеќе од 3ипол часа, еве денес и надвор го извадив барем до 1 да издржеше ке спие после до 3ипол 4 и тамн за вечерно во 9, ама никако во 12 во раце ми заспа. Ке стане кај 2ипол најкасно и после во 6ипол ке сака пак да спие, а ако спие во 6ипол вечер 1 не ни бега. И ке ми заспие после во 8, утре ке има две дремки задутре 1, така во круг веќе со недели сме, не знам кај грешам (facepalm)

На atz1995, kozuf, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.790
    Допаѓања:
    21.528
    Со една дремка треба да имаат минимум 2-2 ипол часа сон, најидеално 3 и со 5-5 ипол часа прозорец на будност. Моето спие од 12 ипол до 3 ипол и после легнува во 20:30-21ч.

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.790
    Допаѓања:
    21.528
    Не грешиш нигде, ист беше и син ми до скоро додека имаше 2 дремки. Едноставно не му е дојдено времето да издржува повеќе, ама ќе дојде преку ноќ, ќе видиш. Кога спиеше два пати гледав прва дремка да спие најкасно до 14ч, а следна да биде во 17:30 докај 19ч и легнуваше во 22:30, ама дека лето и шетавме до покасно и не одеше на градинка.

На kozuf, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Преминот од една на две дремки ми беше дефинитивно најтежок. Траеше можеби месец и пол-два. Ред фативме откако тргна во градинка.
    Станува 6 и пол, дремка таму од 11 и пол до кај 13 и пол макс, никогаш не спие 2 часа. Вечерно спиење во 19:30, спие до сабајле без будење.
    Мислам дека вкупен сон му е скроз ок, навечер е 11 часа, преку ден уште час и половина, два.

На 1209, Carolin., lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.202
    Kazete kade ima ubavi anatomski toplinki dali od ciciban se dobri ili nekoja druga firma?

10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.240
    Допаѓања:
    10.199
    Кај нас беше 2-3 саати после станување прва дремка, до кај 11 да заврши. Втората после 4 саати, да заврши до 4 ипол и во 9 кревет, до сабајле 7.
    Јас тендирав цело време порано станување и порано легнување, она развлекува до покасно спиење и покасно станување.
    Ама за градинка ми треба да е будна во 6 ипол, макс 7 и да издржи до 12 будна. Уствари ко на Лавандер би ми било иделно. Да имаме време малку за нас со маж ми, да изгледаме филм, серија, да грицнеме нешто нездраво. Еве и во 7 нека станува, ама да си легнува во 8.
    Стана, спиеше саат ипол, ама не ја легнувам пак. Она мене да ми стане од втора дремка во 18часот, јас после до полноќ нема да можам да ја заспијам. Поарно до 19 ќе ја тргнам некако, надвор, на игралиште и ќе ја заспијам накај 8.

На 1209, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.790
    Допаѓања:
    21.528
    Ете го само што го направивме муабетот заспа во 12, стана после 1ч и 50мин и никако не успеав да го презаспијам, а мислев ќе спие до 3 и таман у 8-8 ипол во кревет. Ама ќе скисне уште во 7, а прерано ми е мене тоа, сабајле ќе не разбуди со кокошките. И нашата транзиција очигледно уште не е завршена. Како и да свртиш они диктираат, ние колку и да ставаме ред не секогаш ќе функционира.

На Carolin., lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Лезет е ова, заспива и спие ко топ, верувам дека е преуморен, има денови и до 7 и пол едвај стигнува, се гледа дека му се спие и порано. И јас ко човек иам време да завршам нешто низ дома, да седнам да читам/учам, некоаш и филм ќе пуштиме, ехеее.
    Ама ќе се намести се чим почне во градинка, не се секирај! И јас се стресирав пред да почне, демек МОРА распоред да имаме пред да почне, дрн дрн, на крај испадна сам си се намести точно ко шо треба.

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.790
    Допаѓања:
    21.528
    А како заспиваше дома, како заспива во градинка? Мене од спиењето ме фаќа страв. Он не заспива сам, лесно заспива ама морам да го држам во раце и со цуцла. Не го нишкам, само го гушкам. Моја грешка е можеби што не го научив да заспива сам пред да тргне во градинка, ама тоа е. Некако сакав да потрае периодот во кој што јас го заспивам, не знам.. Тука во градинка не ми се верува секое дете посебно да го заспиваат, сигурно ги ставаат во креветче и кое спие спие.

14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.277
    Допаѓања:
    50.913
    Сами заспиваат во градинка.
    Еве ќерка ми ретко сама дома да заспива, заспива се цицајки.
    На почетокот нема да сака да спие после ќе заспива ќе види другите деца дека спијат и тој ќе заспие.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    3.262
    Све им се дешава :rofl: Премини на една дремка. И саат ипол да спие на почеток, понапорна ќе е пред вечерно спиење ама ќе се навикне. Мојата спие од 12ипол некогаш до 2, некогаш 2ипол, некогаш и до 3. Колку и е доста, толку. Навечер 8ипол е кома, 7ипол станува. Преодот е тежок, после раат ќе видиш. Башка зимо иде порано ќе се стемнува таман е и порано да легнува. Кај нас преодот од 2 на 1 беше почеток на лето, време убаво приквечер за шетање, она у 8 кома :D па малце потешко ми беше ама се навикнавме и направи некој ритам и она самата.

@Bella_Stella Ги оставаат во креветче сами да спијат. Цуцла да им оставиш само да му даваат. Не се секирај, ќе има на почеток денови кога нема да спие или ќе спие малку само ама ќе се научи. Можеш дома да почнеш да пробуваш сам да го оставаш, полузаспан да го спушташ во креветче, да го легнеш па со галење да заспива. Дај му и некоја плишана играчка може ќе му помогне за заспивање.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Зошто ете кај мене излезе дека цицањето му е причина што не јаде, пишав, се карав, се бунев, мајка ми сакав да и речам да си оди од мака, и излезе во право биле. Може и да не е така, може да не сум во право, ама дете кое цица постојано, не е само ноќно или утринско, дефинитивно менува оброк со цицање а малку е тоа. Инаку да е до мене до 3 ќе цицаше, каде каде по здрав беше кога цицаше,сега е нон стоп нешто мрсулав. Ама не јадеше ништо и почна да слабее, не само што не качуваше килажа. Кај мене се покажа така, не мора да е така и не мора апсолутно да ме послуша Бројче.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    19.950

Многуу многуу тежок, таман мислев фативме ред со 1 дремка, отидовме на одмор и почна по 2 да има. На плажа спиеше ко топ по саат ипол на лежалка и наутро и напладне, деца пиштат вриштат он мува не го лази. Ама сега дома сме крш, никаков ред немаме. Убаво ми легнуваше во 9, стануваше во 7, сега хаос. А рачунав и зимава да го вратам кај 8 да си легнува, ај ке биде се тешам само дека се поминува па и ова.

@Bella_Stella дали почна да даваш Молерс? И ако да по колку капки д3 чисто му даваш. Јас денес дадов 2 капки д3 и 2,5мл Молерс ама цел ден здивот му мириса на риба, што не беше случај со бејбитол капсулите.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.042
    Допаѓања:
    8.526
    И кај нас е така. Па да ти кажам месец дена шарено, транзит тотален нема направено на една дремка. Повеќето денови спие една ама има денови со две дремки. Баш тежок транзит од две на една дремка. Од два саата повеќе не спие денски никако. Ама ноќното му е 10 и пол - 11 часа секако. Ќе се сталожат со време се надевам

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    19.950

Јас само тоа си викам, ке помине ке биде подобро.

На ведрата страна трет ден како спие во креветче, и не се буди ич за денски. И ноќе помалку станува. Да помине транзицијава на една дремка и да го одбијам сакам веќе. Како ке биде не знам, пошо во последно кој што прави он со главата во цице ми е, сам зема господинот, крева маица не го интересира ништо друго.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Дома сеуште заспива со гушкање, со мазење, со триста салтани. Воглавном брзо заспива ама не знае сам да заспие.
    А во градинка ми кажаа дека некогаш го успиваат, некогаш сам заспива, ама секогаш е брзо. Мислам дека од цела група, само две дечиња знаат да заспијат сами, на другите им треба помош.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.