Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Силиконските мислам се ставаа во релна, на 200 степени некои 40 мин, ама не сум сигурна, долго не ги користиме.

2. јolene

јolene Популарен член

Ovie se kombinacija plastika i Silikon. Vajda ke gi frlam.
    Nauchi be, so dve pokazuvanja nauchi da pie so cefka od chasha. I taka od obichna chashka pie, ama kje goltne povekje i kje i podlizne Po vrat i cela se mokri.
    Shto koristite za nadvor/gradinka za pienje voda?

kozuf and Lavender13 like this.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Јас имам термос со цевка, а пред тоа го користевме на филипс авент шишето, ептен ми се најде.

јolene likes this.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас имам шишенце со сламка. Ке се научи колку да влече, мојов пред годинка се научи.

јolene likes this.
  5. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Na 2 godini po kolku zabi imate?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас имам 30 :D
    Детето имаше 16 заби.

1209, Anturium, Mandela and 5 others like this.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мојава не цицаше ама ќе се дрзнам да искоментирам за ноќното нудење.
    Ние и ко откажавме ноќно АД, и цуцла ко откажавме ништо не нудев. Ненормално забегано тешко е у сред ноќ да оддолееш на квичкањата оти знаеш по што кенка ама и ги буткав омилените мечиња. Среќа и тој - како и сите периоди - кратко трае. Полесно се навикнуваат од што мислиме ние :nod:

lackygirl, 1209, Anturium and 2 others like this.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Ме утеши малку, пошо за спиење шише не сака никако ова за денско зборам. Јас нудам ама бадијала. Вчера ептен му беше тешко да сврзе циклус на 45мин се будеше, нишкав за да продолжи, а многу лесно заспа, еве денес спиеше 2ипол часа, се размрда после час и половина понишкав продолжи уште час, ама денес беше дај, дај цице дај и плачење, ме тегнеше за маицата, мислам дека штом денес издржав, ке биде добро.

lackygirl, 1209 and LiquidLuna like this.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала на охрабрувањето. Кај нас интересното е што никогаш не заспивал цицајќи, ни на денски дремки ни за ноќно спиење. Ќе се нацица па со цуцла заспива. Ама преку ноќта бара и се тегне, ја катапултира цуцлата, брка ме влече дур не му дадам и вришти. (lalala)

LiquidLuna likes this.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

А што правиме што немаме омилена играчка :worried:
    Мене веќе паника ме фаќа како ќе се одвикнеме и од цуцла и цицка. За цицка да не зборам. Намерно преку ден вели нуна нуна за да цица само (facepalm). А имавме исфрлено дневни подои, ама кога престана да јаде почна да бара да цица ( период кога го мачеа забите ) и сега сме хаос баш. Мислам повеќе сега сака на цице да е, него како мал.
    Ќе има плачки и за цуцла и за цице така ми мириса

kozuf and LiquidLuna like this.
  11. Bella_Stella

Giiirl23 and Anturium like this.
  12. Bella_Stella

Избери едно мече и почни да го учиш да го гушка, да му дава да пие вода, да јаде, да покажува каде му е око, уста, нос, уши. Ќе се научи и ќе му биде другарче.

Carolin., Ceneva and 1209 like this.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Како се вика вакцината за крлежи? Не ни знаев дека постои. И ние сме стално надвор во трева и многу страв имам од крлежи само го проверувам како будала. Баш би сакала да ја ставам ако не ја примил веќе. Помага стварно? Знае некој повеќе што вели медицината за ова вакцина?

14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

TBE вакцина.
    Тука не е задолжителна ама 99% од населението ја прима приватно, на своја рака. Штити против ТБЕ вирусот.
    Ама не сите крлежи се преносители на вирусот, конкретно во нашиот регион се препорачува пошто има доста преносители на вирусот.

Anturium and јolene like this.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Најди некој Медо и мотај филмови дека Медо сака да спие со негооо, да се гушкаааат, шетајте го и него ко ќе излегувате. Реков Медо а на мојата омилено и беше едно Тигре, па почна сите да ги реди во креветче. И така сега спие со Бебе, Тигре, Биби / некогаш Боби, зависи расположење :rofl:

Најдобронамерен совет, колку повеќе паника те фаќа толку повеќе ќе те заебава. Ако си решена, мора да пресечеш. Јас за да го издржам плачењето по цуцла, си ставив у глава дека "Готово, забите ќе и се искриват и мора да фрламе цуцла" :wasntme:

lackygirl, Carolin., Ceneva and 2 others like this.
  16. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Ќерка ми има 15 месеци и од заби ги има само четирите кецови. Дали се должи на нешто, што може да е проблемот?

Првите (долните) и излегоа тек на една година и брзо после нив и горните. Сега само горе има изглед за двојки.

17. Bella_Stella

Не се должи на ништо, некои деца едноставно поспоро вадат заби. Син ми има година и скоро 6 месеци и има само кецови и двојки и тоа двојките уште растат. Обично до 2 ипол години им израснуваат сите запчиња, имате време.

Giiirl23 and Anaroz1 like this.
  18. sencuk

sencuk Истакнат член

jas za zabi davam sirupce blokmaks 2.5ml i raat sme

lalinda and Anaroz1 like this.
  19. sencuk

sencuk Истакнат член

do 6 meseci gi primavme site vakcini....na 12 meseci ne ja odnesovme na vakcina bidejki bese nastinata
    sega ima 14 meseci .... koi vakcini treba da gi prima (PCV treta doza i MRP prva doza ) ???
    vasa preporaka za MRP :?:

20. јolene

јolene Популарен член

Ќе доаѓав да се жалам, па гледам и бетер сте од нас некои. Ај ќе помине.
    А нели ни викаа после годината се оправаат со спиењето?
    Моето инаку не цица од нејзини 4 месеци, спиеше во креветче и по цела ноќ, па се извампири полека полека..
    Во овој скок највеќе промени и учење нови нешта приметувам. Амам полека со маж ми губиме трпение, кога секоја вечер сме будни активно по два саати и во останатото време држиме раце, нозе, не кубе и клоца и така. Мислам бебе новороденче спиеше подобро од сега.
    Ние се делиме со маж ми. Он спие до кај 2-3 кај неа, па одам јас, бар по малку да одмориме. Сваќе поздрав за идеата. Не секоја вечер, ама во последно време да, оти не се трпи веќе.
    Да маж ми работи, ама јас чувам дете, така да колку он мора да е присутен на работа и да мисли, толкју и јас мора да имам сила да го истуркам денот.

Мислам дека скоро па смени на една дремка, ама изгледа многу и се скоро 3 саати. А да и овде само првиот саат спие сама, после морам да сум до неа инаку ќе стане. Ако јас заспијам после па ноќеска сум ко вампир и никако, не е. Бар одмарам у тишината малку.