Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав феминки. Од четвртокот малиот ми кашла,и му е затнат носот. Матичната му препиша Летизен,за да не добие ларингит,и спреј Септа Назал. Меѓутоа ,овие денови се полошо и полошо,од вчера има температура,кашла постојано,денес бевме во Козле,му правеа крвна слика,седиментација,црп сите беа во ред. Е сега до среда чекаме резултати од брисеви,од нос и грло. Ама он цело време плаче,и кога го прашувам каде го боли,се нафаќа за уши. Не знам што да направам,како што гледам не чека уште една долга ноќ. Што би ми препорачале вие против болка во уши? 21 месец има.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Otol h колку да ја поминете ноќта и топло на увото
    Утре на орл обавезно
    Личи на ушна инфекција или поврзан процес грло нос и увото на крај

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.082
    Denes bas zborev so edna koleska i.mn mi go pofali nekkoj med so maticen mlec i propolis. Rece od tinex go kupila. Jas ne sum i davala neznam od kolku moze mlec i propolis ama.pretpostavuvam ako jade med deka moze. A ako cesto nastinuva isto po konsultacija so pedijatar probaj malku da mu dignes imunitet so isoprinozine. Ama pak ti vikam prasaj prvo pedijatar

На claudi00 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    Mene doktorkata mi rece demek maticen mlec i med da ne davam alergeni deka se a mu davam bronhovaxon za imunitet po sema se tie i pak sme bolni veke neznam sto da pravam

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    На која возраст почнаа да јадат вашите деца со пробор, конкретно вилушка. Обожава да јаде сам, добро пола во уста пола надвор, но ок мора да се учи. Но некако страв ми е вилушка да му дадам. Вчера инсистираше да јаде сам јуфки, со лажица е невозможно и цела чинија ја изеде со прсти.

6. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Вчера добив резултати од крвната слика,тоа е во ред,ама денес од брисевите имавме што да видиме,две бактерии во нос: хемофилус инфлуенца и мораксела катаралис,па според антибиограмот му препишаа Амоксиклав по 3мл,на 12 саати.Почнав веднаш со сирупот,ама ме загрижува тоа што не му престанува кашлицата,цело време буквално секои 10 минути,не може ни да спие,дури од толку мачење почна да плаче и кашла истовремено.. Не знам ,да видиме утре како ќе биде

Прикачени фајлови:

• IMG_0546.JPG
      IMG_0546.JPG
      Големина на фајлот:
      159,6 KB
      Прегледи:
      25
  7. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Мајки,антибиотик му давам два пати дневно,пробиотик кога да му дадам?Земав про лајф..

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Измеѓу двата антибиотици. Никако непосредно пред или по антибиотикот затоа што ќе ги уништи корисните бактерии од пробиотикот.

На Asja и galapce им се допаѓа ова.
  9. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    Здраво мамички.
    Ние имаме 15м и денес од сабајле му се растече носето крв. Од што може да биде? Се јавив кај педијатарот и рече утре да го однесеме дека можи да е од настинка, пукнати капилари или го има удрено со прстињата. Но до утре нема да сум мирна. Тој е весел си игра како секој ден. Некој со слично искуство?

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Мајки има ли некој скок во развој на 18 месеци?

Малава душа ми извади последниве неколку денови. Не дека предходно кузнее колку спиеше, пола саат ни беше рекорд, ама сега воопшто не преспива преку ден.
    Станува сабајле и почнува да ровари. Доколку се приближиме накај спалната во вообичаениот термин за спиење почнува со хистерично вриштење и нема шанси да ја успијам. Плаче за се нешто што не и е погодено. Ама она плачење како да ја колат, со крокодилски солзи и траскање.
    Во секундата кога ќе го дофати тоа то го сакала на пример, ме гледа во очи и онака задоволна сама со себе и постигнатата цел почнува се смее (facepalm). Се надевам ќе мине фазава што побргу оти сили немам:doh:.

На marchi-cool, Kaetana, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    2 часа после давање антибиотик.
    Разгалена е. :nod:
    Не и допуштај да прави што сака. Додуша веројатно до сега некои работи и се дозволувани и она сака да си го добие тоа што мисли дека ја следува.
    Би требало да помине - имаат некои такви периоди, посебно доколку се спомнува новото бебе, сестричката - може да се појави страв и несигурност. Ќе речеш мали се што разбираат, ама се знаат.
    Фали ја колку е умна и послушна. Вети и дека ќе и купиш некое ќебенце со новогодишен мотив, пиџами или некоја ламба, вреќичка за спиење. Кукла или мече носи го на спиење со изговор дека е изморено и треба да спие.
    Јас на моево му купив нова паста и четка т.е заедно ја биравме и сега а му спомам дека ќе миеме заби веднаш тргнува, ако се мисли му велам дека сега сам ќе се мие и нема гајле. Не значи дека ќе трае тоа. Ќе треба нови тактики да смислувам.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ох Дани и кај нас од тогаш почна тој период на тантруми,исто плаче за се и сешто ,навечер се будеше со такво вриштење и ме туркаше со раката,не сакаше ни да ја чепнам,ама во тоа време и тројките растеа,едно време малку се подсмири ама сега пак ја фаќаат такви моменти и ни сама незнам до кога ќе траат,некогаш ја оставам да се исплаче и после се понаша како ништо да не било.Кога ќе се смири и објаснувам дека не е убаво така да се однесува и ми клима глава,ама кога ќе и текне пак иста песна ако не си го добие тоа што бара :)

На Kaetana, M&M, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Тантруми Дани. Нашите тантруми толку интензивни траеа од 18м до 2 год. Сега е посмирена ама знае да се заинати и да се треска по нешто, од време на време.

На Kaetana, M&M, PUPICA и 2 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И јас дс пријавам тантруми.
    Имаме полни 20 месеци.
    Колку само ме плашеа плачките За без потреба.

На azelea, Kaetana и M&M им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ме читавте во мајчински муабети кои маки ги имавме и ние на оваа тема. И кај нас почнаа тој период - во август.. на 19 месеци.
    Плус растеа и тројките и тоа беше страшно. Да плаче саат време затоа што не сака да облече панталони. Да станува на сред ноќ и да вришти без да отвори очи.. еднаш така еден саат плачеше..

После месец дена се смири ситуацијата. Еве сега на 23 месеци повторно е слична ситуација. Со разликата што сега фрла со предмети, и дури мава.

Дека е разгалена, не е. И јас и сопругот сме доста строги со неа. Нервоза ми е што не е ваква во градинка. Само дома со нас.

Плаче дојди а кога ќе дојдам ме трга... сакам вода.. кога ќе и ја донесам водата ја фрла... и буквално се треска од земја.

Гледам само да не се нервирам и пробувам со фино да ја смирам.

И ко за беља колку сум поуморна и поненаспана, толку е таа полоша. Ама тоа е.

Ќе помине. Се надевам уште утре.

На tina-63, M&M, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    И ние пoминaвме низ тoј периoд,пишувaв и тукa.
    Ме пoлудувaше сo плaчењетo aкo нее пo негoвo,дoдекa зaспие душa ми вaдеше,честo се случувaше дa пoчнaм и јaс дa плaчaм,дa му вртaм нa мм дa си дoјде пoрaнo дoмa.Не се издржувaше,пa сaкaше сaмo вo рaце,едвaј гoтвев.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.320
    Eve uste edna uteha ako sakate. Znaci,na taa vozrast okolu 2god,gore-dolu site deca ja pominuvaat ovaa faza. Jas pak toa gi prepisuvam na nekoj skok vo razvoj,zosto neli,osozrevaat mnogu brzo,sfakaat mnogu raboti,ucat,a od toa i koristat kako da bidat centar na vnimanie. Kaj nas,periodov(sreka poleka se sredi)bese katasrofalen. Mislam deka bev na rab da polidam i popustam psihicki. Zaspivanje posle 23c.so placenje,vristenje,pa ne sakase spalnata so oci da ja vidi,pa placenje za bez vrska raboti posle polnok.... Resiv sama da se spravam so situacijata. Nikoj ne dozvoliv da dojde,poleka i smireno,samo zboruvav i zboruvav,objasnuvav... Fala Bogu eve mesec pomina,odlicno e,se sredi se a i dete e veselo. Sepak,jas prepisuvam samo na ogromen skok vo razvoj.

На marchi-cool, tina-63, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мајки син ми од ноќеска од полноќ е со температура 39,5 ќе ја симне до 38, 5 и пак за некое време ќе почне да ја качува. Сабајле го носевме кај матичната, грлцето му било црвено и ни препиша на 4 часа далерон, на 12 часа антибиотик и чепче во случај да не ја симнува. Го туширавме повеќе пати со млака вода, џабе ќе ја симне и за кратко почне пак да крева, му ставав и вински оцет на нозете и од тоа не симна, му ставивме чепче, ја симна до 37.8 и за час до два почна пак да крева. Се јавив на матичната што да правам во сред ноќ ако не симнува дали да го носам на брза помош, таа не ми препорачува бидејќи веднаш ќе не задржат на одделение, а одделенијата биле преполни и дека така ќе закачи и други вируси. Како да го чувам толку време со тт, синоќа не склопивме око и оваа ноќ ли нема. А покрај тт и се одерува од плачење, се затајува воздух снемува. Стварно незнам што веќе да направиме има 14 месеца и прв пат вака тт ми качува.
    Заборавив да пишам дека и одбива да јаде, течности пие малку ама храна слабо.

19. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Mamicki denes bevme na sistematski i ne iskaraja deka malata ima 15 kg.za 1nedela pravi 2god krvnata slika i e super.sokovi ne pie pie samo kompot i voda blago mnogu retko ako vidi nekoe dr dete pa da pobara.stvarno neznam sto da i namalam od jadenjeto izesliva si e bara sama da jadi

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.320
    Da i kasnat od butcinjata tie taka sto vi rekle :)
    Nema sto da namaluvas kaj 2god dete. Pa i kilazata ne e nekoja strasna. Posle 2 god,intenzivno rastat vo visini,se izdolzuvaat,taka da nema pricina od zagrizenost.

На galapce, Kaetana, Arien и 1 друга личност им се допаѓа ова.