Колкава е?Јас сум со иста мака(пишував пред некој ден)со тоа што вчера го заспав во 12 и спиеше само 45мин, вечерта во 7:30 капеше за спиење и заспа одма и спиеше до сабајле до 9, со едно будење. Јас мислам дека дремката треба да е порано во денот и да не е долга, и вечер да не се преморат. Пробај вака, јас и денес така терам па ќе видиме вечер како ќе е.
13 месеци.Да,можеби многу спие дента ама од 16h до 24 многу е се преморува.А кога ја бањам доцна се расонува
На 13 месеци и спие само еднаш веќе? Преморена е, ама доцна ја бањаш..па оти ја бањаш доцна? Ако заспива во 12, во колку станува? Ноќе и требаат 10-11 часа сон? Колку време после будењето и е дремката? Премногу ти е да е будно 8 саати пред да заспие. Мораш да смениш нешто, и сама викаш се преморува, па легни ја порано. Навечерај ја кај 7 ипол, 8 бањање, млеко, заби и спиење. Пробај темно, бели звуци да се смири малку. Не, не е многу време да спие 2 саати преку ден, ако е само една дремка. Не е толку многу страшно. Мојата и по 3 саати некогаш ги спие. Вкупно сон им треба околу 13-14 саати на ден.
16-17 часот е предоцна за станување од дремка. Прочитав 13 месеци е, според мене мн мала за една дремка. Мојов пример спие од 12-2 преку ден и вечер легнува во 20:30 до 21:00 е заспан обавезно. Денеска ни се помести редот пошо си поспа (3ки раснат вела вечер кенкаше) и стана во 9 сабајле, од дремка се разбуди во 15:30 и еве сега дури во 23:00 заспа. Најбитно е рано да станува и порано да е дремката, така и вечерното легнување ќе биде порано. Инаку и мојот се рассонува со бањање и затоа го бањам саат, саат ипол пред да легнеме.
Викенд кога сум дома цица и презаспива и се буди во 10. А кога сум на работа околу 8 станува,дремка од 10 до 11 и околу 14:30 до 16h . Две четворки и излегуваат ама и пред да излезат иста беше.Ја возиме во кола ,ќе заспие,таман ќе ја ставам во креветче се буди.Пробав и порано да ја будам од дневната дремка исто ми е ,еве 00:30 пак заспа.... Уште пред годинка ми премина на една дремка
Кај мене тогаш префрли на една дремка.. Малку бурно доека фативме ред.. 10 е прекасно... Градинка ред е најубав ред што може.. Станува кај 7,7и30 максимум,преспива таму. Си иде, одмара малку без да спие. Каснува нешто минимално. Овошка, пудинг и излегуваме. Се прибираме кај 18и 30 , вечера. 19и30 пие млеко, читаме 2 приказни. И гасам се. Некогаш и пред 20h спие, ама 20и 15 макс. е заспана. Пробај порано да станува, дремката помалку, менувај ја покасно.. Барем кај 12и 30 да е.. И колку сака нека спие.. Покасно од 15h сигурно не ќе е. И ако веќе ти се расонува на бањање, бањај после дремка. Доволно време има да помине и да излезете вечерта. Да не излегува бањато, нели
Викаш премина пред годината на една дремка, а тука јас гледам два пати дека спие. Нема врска дека и е касно станувањето од дремка и син ми некогаш спие до 3 ипол-4 па пак си легнува вечерта пред 9. Ама разликата е што станува рано и денот му е многу активен. Некои деца сами си диктираат ред, ама на некои треба да им го создадеш тој ред. Ако се буди во 8 идеално е прва дремка да има накај 13ч. И да се разбуди после саат ипол, ќе ја презаспиете за да спие барем два саати, идеално три. Ако стане во 16ч идеално е да легне во 21ч и би требало да спие зошто ќе е доволно изморена, а не преморена. Не може толку мало дете да е 8+ часа будно, премногу му е и тоа го прави целиот проблем.
Мојата еве цела ноќ не спиеше пак добро, и беше будна од 3 до 5. Значи активно будна. Не запалив светло, не ја играв ама беше будна. Сабајле ја разбудив пред 8. Ако ја оставив ќе спиеше сигурно до 9 ипол, ама за мене тоа значи дека ќе легне вечер во 10. Не може, ќе ја трпам цел ден кисела и нервозна, ќе ја носам надвор цел ден и ќе издржи некако. После вечер ќе ја легнам пак накај 8. За бебе па и за деца, најздраво е да се легне од 8 до 9 навечер, преку сила 10. Мора да има ред кога е ноќ, кога е ден. Мене и 8 станување ми е јасно, месецов ќе работам да дојдеме до 6 ипол, најкасно 15 за 7. Ќе и кратам по некоја минута од дневна дремка, ќе ја нудиме наутро се порано и порано и ќе биде. Ти викаш ако ја разбудиш порано спие два пати. Може треба уствари уште порано да ја станеш. Накај 7. Прва дремка од 10 до 11, втора од 14 до 15. Ноќно спиење во 8. Вака некако од прилика, со пола саат плус минус. Или со една дремка, ако стане во 7, да заспие кај 12, да спие до кај 3 и пак во 8 кревет. Да лесно изгледа напишано, тешко е да се спроведе, ама ти пишува мајка која цел месец нема спиено. Цел месец, не изеде веќе со тоа немирно спиење и станување сред ноќ. Помесувавме да спие во 21, во 20, во 22. Да станува во 6, 7, 8. Она категорично исфрли втора дремка и тоа е во ред. Тражи помош за да презаспие преку ден, некогаш спие саат ипол, некогаш 3, некогаш 2. И мојата инаку заби вади и болна е во моментов. Ама до редот се држиме колку може повеќе.
Чим ти станува наутро во 8 кај 12 најрано, пожелно 1 да е дремката, ќе одспие мин 2 часа и вечерта 8 и пол в кревет, ќе пееш, гушкаш, ако цица ќе цица и ќе заспие. Моето колку пати пробува да стане ама јас одма гасам и пригушеното светло и заспива по 10 мин. Мораш да си упорна да и створиш ред.
Јас со моево не знам за спиење до 9:00-10:00 наутро. Од кога е во градинка веќе цела година станува помеѓу 6:30-7:30 наутро. Та викенд, работен ден, здрава, болна, тоа е времето. Дремка околу пладне. Неа идеално и е 1 час да има дремка, за да навечер да заспие околу 20:00 и да спие до 07:00 ама мене посебно во викенд ми е тоа времето кога подраборувам низ куќа. Ако отспие 2-3 часа преку ден, а ја оставам да спие, ноќе пред 21:30-22:00 не можеме да се заспиеме. А го тераме истиот ред цело време, на активности мислам.
Станување после 8 за мало дете, да не речам бебе, е погубно. Будење пред 8, сон макс до кај 13ч од 2 часа бар, за до вечер да се умори и да заспие. Со 2 деца тоа ми се покажало најпрактично. На колешката и спие кога сака како сака, година и 8м уште има некогаш 2 некогаш 3 дремки некогаш 1 и заспива во 11-12, нема дефинирани оброци, појадок, ручек, вечера, јаде цело време, има 3 појадока, има доцен ручек и доцна вечерта, ужинки нема. И така функционираат и им е ок. Нема универзален начин, се е донекаде ок ако детето е задоволно, среќно, ако родителите се одморени и наспани, проблем е ако не се и ако се нервозни и уморни цело време и дете цела вечер не спие.
Добро е што ми спие цела ноќ,така и јас се одмарам.Само тоа доцна заспивање да и го сменам.И да е уморна ја возиме во кола ,заспива и ја ставам во креветче се буди и пак по полниќ заспива.Ххх пати имам така направено само еднаш спиеше до сабајле,кога се вративме од Солун.На мм му викам ајде да одиме преку ден за Солун така ќе заспива рано
Моето 8-9 станува насабајле. Ама многу често се буди ноќе, три пати обавезно. 90 посто од случаевите 8-8:30 до душа е станат. Дремка од кај 12:30-13:30 почнува тој некој интервал, спие 2-2:30 саати и вечер во 20:30 одиме да спиеме. Некогаш одма заспива, некогаш ни треба време од пола саат, ама некогаш и до саат. Јас сум преморена од тоа што се буди ноќе многу често. Не знам на што се должи тоа така што се буди. Се надевам ќе се стабилизира и тоа со тек на време. А мое е да издржам друго нема Инаку 10:30-11 часа спие навечер
Mami sto igracki im kupuvate na edna godina na devojcinjata? So sto si igraat? Golemiov mi e golem se sum zaboravila plus masko on si igrase samo so kolicki. Malovo i zemav kukli,kolicka tesko, osven dve min sto gi rani kuklite i tolku gi treska od zemja.....
Не знам машко-женско, ама онаква масичка со активности ако немате, да и земеш. Нас за прв роденден ни ја поклонија, може добри 3 месеци му беше забавна. Исто книги со тврди корици.
Книги со тврда корица има убави изданија во Топер, вака од овој тип https://toper.mk/product/domasni-zivotni-so-svirka/ или можеш и звучни да и земеш и тие задржуваат внимание. Масички едукативни има и дрвени и пластични. Еве Клементони една убава https://www.babycentar.com.mk/toys-...ichka-12-mes-2?sort=rating&order=ASC&limit=25 Нашата е од Тополино и таму имаш голем избор
Моето на 1г играше со коцки и онакви сортери најмногу. Рано е на 1г да се двојат со играчки, не перцепираат тоа уште.