Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Кога ќе почне да оди убаво цврсто. 2м после породувањето бевме ние.

1209 likes this.
  2. Ceneva

Ceneva Форумски идол

До 0.8 цм може да се поголеми. И е препорачливо кај мали деца да се поголеми, никако кнап. Да има кај да му расте стопалцето.
    Кога бев толинки да му купам ми рекоја кога ке ги облечите и отидат прстите напред ако назад ти влези прст добро е, ако има поголем луфт треба број помал.

1209 likes this.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Ухуу каснам доста, моето оди од крај на мај мислам, ајде да закажам.

4. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Моето оди од крај на јуни и уште го немам однесено. Во србија не се носат на ортопед хаха. Никогаш не немат пратено. Јас мк си го носам и сега кога ќе дојдам ќе го однесам.

1209 likes this.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И јас првото дете не го однесов на ортопед, малово во фаза на проодување е, се пушта ама уште не оди 5метра на пр :D се плаши уште.

6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Колку направивте?:) Мојата е 15+ и уште се нема пуштено - по 5-6 чекори прави најмногу и се задржува за нешто или се спушта долу. А може да стои во место без држење и подолго, дури и танцува и рацете ги крева горе, пресмешна е. :D Се надевам се работи за страв и дека ќе прооди за брзо.

lackygirl likes this.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Сега на 16ти прави 14 месеци. Исто така прави и моево. Тргнува и си клекнува и продолжува со лазење :D не се брза да оди дека секаде стига со лазење :rofl:
    Ехее ќе проодат, ќе трчат, се во свое време :sun:

Во градинка 3та недела оди, со пауза од 3 дена минатата недела, настина. Плачи кога го оставам. Првите дена поќе плачел и дури е таму, сега оваа недела бил подобар, се опушта. Досега се јадел :D јадач си е машала. Се радувам многу бидејки првото дете на леб и вода беше во градинка ништо не јадеше. Само да остани вака.
    Во 11 и пол го земаме и дирекно заспива дома и спие по 2 сати, после вечерта во 8 до 8 и пол е заспан. Пак имаше терори понеделникот, страшно, до 23ч траеја во неколку епизоди. После спиеше мирно до 5ч.
    Уште се случува да има и 2ра дремка кон 6ч и тогаш заспива покасно 10 и пол :^) ама јас да сум дома нема шанса да го заспијам, еве свеки вчера и завчера го заспала и не спија после. И и велам да не го заспива и џабе, неможеше да издржи вели. Јас бев на работа 2ра смена, па дека 2ра не ме гледа многу преку ден и ме бара секоја вечер, мама, мама викал и низ соби шетал да ме бара ;( душичка, па на мсн се гледаме и се радува, ја бацува камерата :D вчера се гледаме на камера и вика мама мама и оди в детска, пак мама мамс оди в спална, му зборувам од тел, еве сум во телефонот :lol: срце ме боли со 2рава смена. За двајцата и на големиот му требам, ама тоа е, мора така.

8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Моето така од 10 месеци правеше и се пушташе што вика @lackygirl по 2-5метра строго дома надвор никако, толку цврсто ме држеше за раче, страв некој имаше, после на точно 13 месеци стана сам и тргна, и тоа надвор во двор. Ич не очекував само од себе му дојде, без форсирање кога ке се осетат спремни ке тргнат без мака, ела сега сопри го :lol:

Giiirl23 and lackygirl like this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Изгледа кај тебе не се носат, следам доста мајки србинки и сите носат деца на ортопед и на сите нели препораките е тие barefoot обувки. Стварно се предобри, ама скапи многу.

Ceneva likes this.
  10. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Можеби пак не не има пратено нашава матична зошто одиме на физијатар редовно. Сега треба да го носам таму и се надевам нема да треба веќе.
    Инаку да и матичната ни ги предложи тие ама искрено не се поскапи од цицибан. Само што мора преку нет да нарачам а искрено ми е страв дали ќе му погодам должина. Вака си пробаме и видам кај му е прстот. Плус ги има тие зума на инстаграм кога ги гледам многу тенок ѓон ми имаат. Се ми се чини ладно на нозе дека ќе им е во нив. Може грешам незнам.

11. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Мојов прооде стабилно на 17 месеци полни, пред тоа може два месеци беше така како што викаш. Мислам дека му беше страв, таков му е карактерот, сака да е 100% сигурен во нешто пред да го направи. Ќе биде.

@1209 јас минатиот месец му земав гумени 20ка и му беа точни, денес го мерев чисто за да знам за да нарачам зимски, и оп, го гледам гумените кнап ептен. Сеа ќе мора да земам нови и гумени и зимски, налет веќе.

12. 1209

1209 Форумски идол

Кај нас претеруваат со цените, нашите се земени до Амазон за смешна пара и стварно леташе и уште по дома ги носи.
    Уживај додека се плаши оти еве го мојот бестрашен 17м спајдермен.:D
    IMG_5733.jpeg

А не е од сега вака, само што прооди, веќе втор месец ова му беше најинтересна занимација, инаку тука има ветеринари и обично е отворено и ќе застане на прозор ќе гледа што работат, може цел ден вака да седи и да гледа.

Last edited: Oct 10, 2024
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Леле жутко ко мојот, само мојот е ем жутко ем љутко. И исто е главен надзор на прозор, посматра се.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Од кај ви се чизмичките? Пу каков е плав меден. :inlove:

kozuf, Carolin. and 1209 like this.
  15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Мила ова нашиве плавушани и локни :) IMG_20241009_161715.jpg

16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Чизмички гумени има во обуча метро по 990ден. колку се квалитетни не знам, ако знае некоја нека каже и јас сакав да му нарачам.

Bella_Stella likes this.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Нз за гумени на сега проодени деца како би биле, не се баш стабилни, внатре му шета ножето. Иначе ги видов во живо од метро убај се. Најубо да пробате и да видите како ќе оди. Јас од Ваикики сум задоволна. Од таму му земав на првото.
    Еве ви уште еден жолтко :D

Attached Files:

18. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Убав жолтко :l:

Значи само јас 4 пати го ишишав бебо, летово цело време беше лустер :tmi:
    За чизмите ми е оти само шлапа по вирови:?:

lackygirl likes this.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Не е овај стрижен досега, ќе имаме мака, мора да го средиме, се поти вака мн.
    И дека ваква мека бебешка му е не ни се стрижи :rofl:
    Ако имаш Ваикики во близина види и таму за чизмички.

Last edited: Oct 10, 2024
    Carolin. likes this.
  20. 1209

1209 Форумски идол

На татко му е плав, уствари жолт е не плав:D И сите велат на него личел дека е плав, а стварно нема врска на мене личи.:wasntme:

Инаки чизмите од Ункондишнл види на инста, многу се убави и крзно имаат внатре и за поладно време.
    Е сега 2100 се и искрено многу ми се виде и плус транспорт, ама бидна.

Инаку јас не го стрижев и не планирам, сакам да му порасне така локнеста и подолга.

lackygirl likes this.