Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Како сте сега?

Се надевам дека го поминавте тешкото.
    Јас кога малата така гореше давав блок макс и ја ладев со вода. Каков антибиотик пие?

Направивте ли крвна слика? Црп?

2. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Фала богу добри сме, го поминавме тешкото кое траеше 24 часа. Незнам колку пати во текот на денот го туширавме со млака вода, па му ставав на нозе вински оцет, далерон пиење, 1 чепче му ставив и пред спиење откако беа поминати 8 часа му ставив уште едно и за среќа откако симна потоа не качи повторно. Антибиотик пие Ко-Алмацин, а крвна слика немаме правено.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Важно сте подобри.

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Mamicki ve molam sovet. Sin mi veke 6ta nok po red se budi ziva voda mokar (izmockan) Mislev da ne e do pampersot pa zemav dr peleni i isto :( A vaka se desavalokoga mu bil mal pa odma zemav pogolem br. E sea mu koristam 6ka i pogolem nema;( Vi se desilo ova? Sto mozam da napravam? Vristi koga go presoblakam, a mokar pa nemozam da go ostavam obicno nakaj 3-4h mu propusta.

5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами керка стана утрово со тт 37.6 што да правам..? Да ја носам на доктор или..?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Следи ја како ќе биде, не давај ништо, ако качува повеќе, тогаш ќе дадеш сируп. Други симптоми има? Ако нема, не носи ја на лекар. Почекај да видиш како ќе се одвива ситуацијата.

На azelea и blessed.an им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Весела е игра но ако и згрешам цела кука ја дига..Нос тече затната едвај дише..Ке видиме како ке е до после..Сепак ти благодарам на советот

8. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами пак јас се будам факам керка гори ја будам неможе да стане..Мерам тт 38.8 Омалаксана е цела имам дома само чеп и ставив нема глас фатен што друго да направам и чорапчињата во вински ги натопив и и ги облеков..Некако гледам не е толку жешка ке мерам тт пак но не дозволува плаче пишти кога мерам..Утро одма ја носам на лекар но до тогаш леле луге мн сум паничарка и ми поврати од плачење и носе течење..Сега пак заспа како да неможе да се свести..Мн ми е страв незнам што да прваам

9. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    10.127
    Дали ако на малата (16 месеци) и го давам медот директно со лажичка да го јаде (обожава) може да смета на стомакот? @blessed.an како е ќеркичката?

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    па ако нема алергија не би имало проблем, јас му ставам во млекце, во каши :)

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Луѓе пукнав....Ќерка преку ден сака само во раце да ми спие....Ако пробам да ја оставам се штрекнува и плаче. Дали некој имал сличен проблем и од што може да биде? Последниве 3 недели така е. Како новороденче да имам. Навечер сама си заспива и си спие, немаме проблем тогаш.

12. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Пробај да не ја заспиваш во раце. Стави ја во релаксатор ако имаш.

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Дај те ми совет. Што може да се дава за црвено грло. Значи три дена сме со тт качи, спушти. Денес направивме к.с и црп. Двете се супер. Бевме на пулмолог на преглед. Вика грлото е доста црвено. Што да му давам да помогне. 18 месеци сме. Смеам ли прополис.

14. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    @irena.1 ние до пред 4 дена пиевме ко-алмацин за црвено грло.
    Инаку мајки во петокот синко повраќаше неколку пати во текот на денот, матичната ја затековме на одење и рече следете ситуација и да му давам линекс. Во саботата не повраќаше ама изгоре од тт, неделата ништо немаше и еве денес пак почна со повраќање. Го однесов кај матичната го прегледа проверивме крвна слика во ред е утре од сабајле ќе провериме мокрача и црп. Ни даде да пие линекс и електролити, не сака да пие па му ги даваме со шприц ама веднаш ги исповраќа. Ме плаши и тоа што несака веќе два дена ништо да јаде, ќе го залажеме со едно залче сув леб и чајче, ќе апне ќе се напие малку и веднаш ќе ги исповраќа, на сила и линекс и електролити му даваме ама се е џабе кога тој ќе ги поврати. Очајна сум ќе завршиме на одделение, а во моментот таму е хаос преполно деца ќе мора инфузија. Помагајте давајте совети веќе незнам што да правам.

15. MamyG

MamyG Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Здраво женчиња :)
    Јас сум нова на форумов,имам проблем голем :|
    Имам синче 2 годишно, тежи 10 700 гр. само на млеко е ретко некое залче леб ќе касне ,грицки само сок чај ,а млеко највеќе,одбива да јаде што и да му дадам,незнам како веќе да се справам,би ме утешило ако некој ми каже дека не сме единствените со овој проблем :|....
    Дај те совет некој ,позз до сите се надевам ќе се дружиме добро :)

На Jasnabasna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Eve da te utesam ne ste edinstveni!
    Nie sme 2god.i 2 meseci i vcera go merev tezi 11kg.
    Sin mi e roden pred vreme (1kg i 700g ) i uste od pocetok si raste taka.
    Jas davam poveke zelencuk i ovosje, moze deka jade bez leb i toa deluva.
    Ne davaj mnogu mleko ne e dobro, mi ima kazano pedijatar moze samo da go pravi slabokrv, ne davaj gricki i sokovi probaj go malku ke vidis kako ke bide.

Znam kako ti e, ne e lesno koga deteto ti e nejadac golem!
    Tolku mi e merak koga ke vidam nekoe dete bucko sakam da go izgmeckam :)

Samo neka se zivi i zdravi pa nie da se nadevame deka ke se promenat.:hug::hug:

На galapce и MamyG им се допаѓа ова.
  17. MamyG

MamyG Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Искрено ме утеши.. Се надевам ќе се променат :)

18. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мaјки нa децa 2г.Дaли игрaaт сo нештo вaшите децa,дaли и вие игрaте сo нив.Детевo мoе никoгaш дo сегa се немa зaигрaнo,нити цртaни сaкa дa гледa,aпсoлутнo ништo.Нз сo штo дa гo зaнимaвaм,игрaчки имa пoлнo,кoвки бaрaше сегa oд дедo мрaз,ете не ги пoгледнувa,бoенки,нз штo ништo.Нити 10мин вo текoт нa денoт.Мн е немирен,пет минути не зaстaнувa вo местo,сaмo дa трчa дa се кaчувa некaде,и пoчнaл крие рaбoти,пoд тепих,пoд кревет.Некoгaш викaм дa нее дo мене мoже дoсaднo му е нo немoжaм дa седaм целo време и дa игрaме,иaкo седнувaм дa гo зaнимaвaм,дa пoигрaме,гo прaшувaм штo сaкa дa прaви,крaткo му е интереснo и тoлку.Нз и сaмa веќе штo,дa му биде интереснo дa се зaнимaвa.

19. MamyG

MamyG Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Маки со дечињава наши :D
    Е ние тој проблем го немаме барем,јас викам поарно е да е немирен се нека прави само да јаде :) мојот син уште како бебе гледаше Baby Tv и уште гледа , сака премногу коли ,други играчки не сака ,сега му е интересно да цртаме коли мотори трактори....Јас мислам до самото дете е ,секако мајката треба да соработува со него ,ама сепак до детето е.... со време може ќе има омилена игра со некоја играчка ,само соработка и трпение мами :)

На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Сoрaбoткa имa,aмa кaкo штo кaжaв мн крaткo.Цртaме и нир,цртa лицa,знaе песнички пoлнo,и нa мaк. и нa aнглиски,брoи дo 10 нa aнглиски,мaкедoнски,јaс целo време сo негo,aмa не се зaигрувa или дa зaгледa цртaн,или ете дa седне бaрем пoлa сaaт дa пoигрa,дoсaднo му стaнувa oдмa.Јaс некoгaш и не сум слoбoднa aмa и сaмa нз жaл ми е некoгaш викaм дoсaднo дa не му нз кaкo дa гo зaнимaвaм.Ќе гo изнесaм дo кoмшии(сегa декa лaднo)дa пoигрa сo децaтa и ќе ги рaзгледa игрaчките ќе ги oстaви,дaј oд кaфетo дa прoбaм,штo е oвa штo е тoa,не игрa.Игрoтекa идеме игрa трчa,aмa сегa сo вирусиве и тaму не ми е сигурнo.