Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.785
    Допаѓања:
    21.525
    Да истото го мислам дека веќе нема да запали такво нешто зошто е поголем. Може ќе успееше кога бев отсутна 5 дена и беше помал и не толку приврзан, сега тешко. Тогаш кога се вратив сама му понудив, не ни почекав да видам дали ќе бара. Ама не бев спремна да го одбијам, сега веќе е друга приказна. Не дека сум спремна, ама мислам дека веќе е време. Имам чувство дека колку повеќе одложувам, толку потешко ќе биде.

На Giiirl23 и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  2. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    2.160
    Абе да ги прашаш на мојот бабите ќе ти кажат до осмо одд. минимум дека треба млеко да пие.

Мојот неразвиен од 15,5 кила, млеко нема ни мириснато од 16 месеци кога го одбив. Сам не сака, дури ни чоколадно, а бисквити со јогурт јаде.
    Се додека доволно внесува други млечни производи, нема потреба млеко да пие.

Последна измена: 12 октомври 2024
    На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    357
    Синко 15месеци има деновиве хаос спиењенто му е вчера и денеска станува кај 7 после излагаме шетаме и он заспива до кај 10ипол 11 и до кај 12 1 спие подле и шетаме и све смо пробале никако не пресспива и сега заспа и тоа до плачење и едвај а му се спиеше амс никако станува и да шета едвај заспа на што може да се должи ова?

На BoniL му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    24.752
    Мене првото дете прелесно ми се одби, а сакаше да цица, 14 месеци точно, поради здравствен проблем го одбив, воопшто не побара другиот ден, вечерта за спиење малку бараше ама јас го заспивав, е сега лошо беше ноќе, лошо беше за заспивање, лошо многу, тешко беше, а со овај ќе биди и потешко, многу поќе сака да цица, ме тегни, му бара секаде, денес во Ваикики во соблекувална цицаше :nod: нема со него ко ќе му текни плачи дури не добија :wasntme: ама ќе мачкам изгледа сенф и јас за брзо...

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.785
    Допаѓања:
    21.525
    Па мене најмногу и ноќта ме плаши. Преку ден се залажува и можам да не му дадам. Ама ноќеска кога станува е маката. Не знам како би презаспал без да цица, не знам.

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.631
    Допаѓања:
    33.909
    Ќерка ми на 2 години и некој месец престана да пие млеко, и супер се развива. Ако јаде се од млечно, пие јогурт, сосема доволно е.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    24.752
    Јас вода му давав и 3 пати стануваше и вода пиеше, така до 2 и пол години, тогаш престана да станува. Млеко, јогурт воопшто не пиеше @Secret-Angel7, скоро 6 год е. Нишо не му фали.

На Carolin., Bella_Stella и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  8. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.203
    Мајки со машки деца, помош. Денес видовме некои како белки од курето, како исцедок. Утре ќе ја прашам матичната. До тогаш да не знае некој од што е?

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    46.194
    Треба да се исчисти, го отвараш? Ако е веќе отворено веројатно фатило под кожичката, не знам правилен израз ама кај нас велат заурдено:envy:. Мора да се исчисти, на бањање отвори му го и исчисти со чиста вода.
    Ако не можеш ти носи го на педијатар оти може да се инфицира.
    На моето не му е отварано до сега, некои ме советуваа да отворам некои да не чепкам, решив да не фаќам. Мм сам си го отворил исто на поголема возраст кога веќе разбирал, ќе оставам и на моето така.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    8.524
    Јас кога го носев синко ради неспуштени тестиси на хирург, прашав да види дали доволно го отворам и само ми рече таму да не чепкаш. Нема што ти да му го отвораш. И престанав. После тоа читав дека сами си отвараат кога дојде време и да не ги спречуваме да си го фаќаат курето :lol:

На 1209 и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  11. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.203
    На него не му е отворено, кога го бањам го 'отварам' само до кај што оди, ептен малку и го мијам како прст најнормално. И прв пат вака гледаме. На Google search ми вика дека било нормално ама ќе си прашам утре. Се исплашив некоја инфекција да не е.

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    8.524
    Исчисти го со газичка или можеш со чепкалка за уво ама пази да не остане некое влакненце од памукот. Снаа ми така чисти кај внук ми. Кај синко до сега се нема појавено така бело. И немам искуство искрено.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    46.194
    Јас би го однел сепак, оти мајка ми ми има кажувано за брат ми за ова и на неа баби и велеле нормално е, па се воспалило, загноело и на крај му го сечеле и чистеле на хирург, она ум нема од ваква работа и цело време ме прашува дали му го чистам. Може стварно е нормално и не е иста работа ама да не ризкуваш што знам.

14. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    1.203
    Да да утре обавезно, ми беше да не е подобро и денес да појдеме на ургентно ама сега немаше ништо и ќе почекаме до утре кај матичната. Може ќе даде упат.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    46.194
    Леле луѓе додека го приметив ми ја грабнал чашата со кафе и не знам колку испил од неа, скроз заборавив дека имаше останато кафе, нес со многу млеко е ама сепак е кафе, може нешто да му се деси??:D

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.566
    Допаѓања:
    12.953
    :D:D:D
    Срцка, знам дека не ти е смешно ама мене смеа ме фати, го замислувам како надига чаша со кафе а мало човече :D
    Ништо нема да му биде, само ќе има повеќе енергија, и тешко дека ќе заспие а можеби и ништо од ова.

На H.VAGA и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    8.524
    Јас ќе се шекнам. Пак почна да не јаде. Порано пак успевав кога и да му ставев во уста голташе, а сега се научил да плука. Луѓе на 5 лажички палента е, два бискота, и кромпирче мало пржено.
    Веќе не ги јаде работоте и што ги обожаваше. Не знам што да правам. Како се справувате мајки на деца не јадачи? Јас многу се нервирам.

18. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    11.779
    Само да те гушнам, а попосле ќе пишам и јас. Ако не друго бар мака да си кажам.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    24.752
    Ништо страшно, на првото дете така му се направи и го отворив убо цело главче и бело излезе, се насобирало така нечистотија. Него плус црвено му беше и матичната му даде маст со антибиотик, гарамицин/гентамицин и одма му помина.
    На малото воопшто го немам отварано, не ме остава.

20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    11.779
    И моето се научи да плука и почнува да плука после максимум третиот залак. Нудам било што, посегнува, гризнува или промотува низ заби и плукнува или одма плука.
    На живци ми иде, не знам веќе што да правам. Сѐ што му беше "омилено" веќе не е.
    Пак ќе кажам, празник ми е кога солидно јадел, па плус па и нешто нутритивно. Абе на рака можам да избројам колку пати било тоа, датум можам да кажам.
    Инаку оброци распределени во доручек, ручек, вечера? Пффф...
    И не, не е дека не дадов сѐ од себе, знам ќе има мајки ќе советуваат, не му давај замени и слично ама после некое време гледаш дека не можеш дете да го оставиш на 2 лажици тарана, смока и соленка цел ден и нудиш други опции.
    Најкриво ми е што дадов сѐ од себе за глупата блв метода.
    Апсолутно никако не ми се исплати, ни за самостојност, ни за разновидност, ни за пребирливост.
    Како што знае ова нејадењево да ме изнервира, друго ништо толку.
    Грижа на совест имам јас што јадам.

Не знам што да те советувам @Ceneva, јас само знам дека е живци кинење дете не јадач.
    Вртиме 3 исти јадења, со молење, со теглење, со одење по него, залажувања, бар 5-6-7 залака да касне да му бројам оброк. Залци му бројам, еј.
    А па и коа ќе ми речат одоколу "што очекуваш од дете годинаипол, мислиш ќе ти седне на стол да ти јаде?"
    И мојата слика може да е извитоперена од социјални мрежи, ама до толку бе?

Па и ова сега со плукањево, шо е работата? Има причина зошто го прават ова?
    Чао џентл пернтинг периодов.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.