Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.346
    Допаѓања:
    20.700
    Пишав погоре, тука ќе се надополнам. Он ептен се заигрува сам и кога ќе се пушти тв ептен му е дистракција, се лепи до него и прекинува секоја самостојна игра. Засега не ми е опција да пуштам ни 15 мин дневно, кога го инхалираме гледа Биби и Боби или Стела и Сани.

На AngelOfArh и јolene им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    8.028
    Јас имам некои книги од овие Биби и Боби или кои и да се. Домашни и диви животни, некои со азбука и моите први 100 зборови.
    Книгите се со толку лоша илустрацја што нема до каде. Нит автобус личи на автобус, нит бебе на бебе, а за животните да не зборувам, мајмунот е надрогиран, не се знае гуска ли е што ли е.
    Ако се такви и илустрациите од цртаниот, не сум гледала не знам, подобро и да не гледа, оти којзнае каков свет ќе и се формира во глава. Ова за мое дете, за моето си зборам, оти си го знам какво е.
    На два три пати пуштивме за перење носи и шмукање мрсоли, апсолутно никаков интерес.
    Некогаш заборавам да смалам Таб на Јутуб, одма се паркира да гледа кино и штом се занесе, знам што сум направила.
    Слуша песнички нон стоп. Носам надвор нон стоп, по мин 3 саати сме надвор. Дома сум, не сум на работа, немам друга обврска освен неа.
    Ве читам сите што пуштате екран, се чини дека стварно ви учат децата побргу, ама ние одлучивме да нема екран додека може. Читаме по сто пати на ден. Доволно е илустрации мислам.

На Secret-Angel7, Sun&Moon, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.719
    Допаѓања:
    8.039
    Моето книга не можеш да подадеш,одма партал ги прави. Јас пуштам песни ама не претерувам. 15 мин на ден е сосема доволно. Другото време си играме, јас изигравам куче, маче, се што стигнам :D, шетаме, раскажувам приказни без книга :D
    Ама секое дете приказна за себе. Ќерка од подалечна братучетка не беше скратена од екрани, па до две години ни мама ни тато ништо. Кај некој деца ни тоа нема удел. Битно е да имате невербална комуникација со детето, дека разбира што му зборуваш. Друго се ќе си дојде кога треба и тоа кога ќе се чувствува комотно тоа да го прави.

Последна измена: 15 октомври 2024
    На Giiirl23 и јolene им се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    6.126
    @јolene , мене дури и страшни ми се илустрациите на Боби и Боби, Стела и Сани се по ок. Од македонските ова.

Пуштаме Тв, ако веќе гледа или Мтв 5 или Pikaboo, исто синхронизирани се на македонски. Дора сака да ја гледа.

Од песнички на YouTube најмногу се загледува во Габи и Алекс и Мис Рејчел, затоа скроз ги ограничуваме тие. Ептен ретко 5-10 минути ако види.

За тв не знам во други градинки, кај моево е скоро цело време пуштено во позадина, на слики кога ќе пратат. Деца си играат, Тв си работи. Додуша и немам на слики видено скроз без активности пред тв да седат.

За пржено, поховано и сувомеснато, освен пржени компирчиња и тоа дали 5-6 парченца досега не пробала друго и не давам.

На јolene, Carolin. и Mandela им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    23.906
    И тој гласот на Биби, в глава ме мава, моето не ги сакаше воопшто нив, плачеше ко ќе му пуштев, можи е и единствено дете што нема ништо од Биби и Боби, апсолутно ништо, ни книга ни играчка ни ништо, се согласувам дека на ништо не личат ни животни ни се останато.
    На малово уште не сум му пуштила Биби и Боби. Иначе му пуштам Пиличи, кокомелон.. ама си има некои што ги сака и ги гледа нив иначе си пеат во позадина и не ги ни заприметува, си игра сам, си игра со брат му.
    Дете што нема ич гледано гледа како препарирано и се внесува скроз во цртанот кога му пушташ и поќе сака да гледа, сум видела такви деца, буквално не трепнува и не слуша кога му зборуваш. Позитивно влијание имаа кај моето, научи англиски, форми, бои, животни.
    Секој сам си одлучува на крај, кој како си мисли така.

На јolene, Ceneva и Miss_S им се допаѓа ова.
  6. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.039
    Има многу студии за екраните, генерално не им помага баш за учење зборчиња. Најмногу учат преку интеракција.
    Кај нас сме пуштале поточиња, Биби и Боби, Дарко Биберко и слично ама сѐ ограничено. И да му пуштам еве сега цртан нема да се загледа повеќе од 5 мин, а не дека нема фокус, можеме неколку книги да прочитаме со доста текст, цели приказни. И јас сакав да избегнам тв ама на моменти мораше така. Сепак мислам дека многу поопасно е телефон или таблет од телевизорот и тоа ќе гледаме максимално да одложиме.
    Исто имам читано дека користење на мобилен од страна на родителите може да има лошо влијание и тоа гледам да избегнувам максимално пред него. Морам да признаам дека јас имам некоја мала зависност, а пак сум од генерациите што не се родени со интернет и баш ми е интересна и страшна малку оваа тема.

На јolene, kozuf, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.817
    Допаѓања:
    24.960
    Ауу истооо, со двете истата приказна скроз. Не да се нацица нормално туку да ме штипи за другава брадавуца, ако и речам немој или и ја тргнам раката вриска и пак на следно цицање ист муабет. Па и надвор да сме, како сега родено само да цица сака, и не одговара нормално туку двете на изволте да се за да штипи. Уште толку не ме има фатено на психа, со првото почнав ептен да сум нервизна кога така ќе почнеше. Шо е најлошо од тогаш мм не смее да ме пипне :rofl: одма ме мава в мозок

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  8. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    2.045
    И моето се заигрува многу сам, но има моменти кога од некоја причина не сака.
    Инаку пуштам Поточиња и ги гледа некое време, па потоа станува си игра си шета, но тие си остануваат пуштени.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.346
    Допаѓања:
    20.700
    Книги од Биби и Боби немаме, а цртаните искрено и не знам со какви илустрации се, ама не се нешто нај. Само што за жал тој е изборот за македонски цртани, пресиромашен. Јас повеќе сакам да ги пуштам македонските стари песнички, ги има на јутјуб без видеа. Дека е возможно да се расте дете без екрани е, одговорно го тврдам ова. Зошто јас освен што сама си го чувам, работам од дома, немам помош од баби и пак излегувам на крај. Ама пак ќе речам, секој за своето си одлучува. Не знам и тоа дали е така дека тие што гледаат побрзо се развиваат. И тоа е меч со две острици.

На Panovic, Giiirl23, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Може, нормално дека може. Јас пуштам само на македонски не пуштам странски, и тоа само на тв, никако на телефон или таблет. Големиот до 6ипол години го чував од игри и Јутјуб, на 6ипол се запозна со овие работи и сега игра на лап топ, телефон и таблет нема, 8ипол години има. Јутјуб гледа некои квизови само со нас во дневна на тв. Сметам дека скроз е непотребно да гледа мало дете цртани, но не и да е дома мртва тишина, ништо да не гледа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    4.788
    Ние па тв не вклучуваме додека е буден, ни песнички пуштаме. Ретко ептен, воглавном му пееме ние низ дома. :D Не дека е тишина дома, он се дере на цел глас цело време. Играм игри колку можам со него, пример на сортерите зборувам кое каде оди, зошто, па сложувалките и книгите ги читаме и бараме пример печурки на секоја страна. Ме истоштува многу искрено, посебно пошо работата ми е таква, со 8 часа зборење, ама шо знам, за мене е поарно вака.
    Си наоѓа занимации ако му е досадно, со тв пуштен само стои и гледа во тв.

На јolene и kozuf им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.719
    Допаѓања:
    8.039
    Тоа зависи до детето. Кај нас дома тв нон стоп работи. И дете застанува да гледа само кога има интересна реклама која со звук го привлекува :D

На јolene, 1209 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    23.796
    И кај нас ТВ нонстоп си работи, јас и мм си гледаме (facepalm)
    Пола од ликовите во Б и Б не ги знае од што не гледа. Од приказните имаме 10тина, ама не дава ние да и читаме. Она врти, гледа слики и си склопува приказна. А дека им се језиви ликовите @јolene (едвај те погодив да те тагнам, win за мене ) , језиви им се :wasntme:

На lackygirl, јolene и le.soleil им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    105.072
    Само мене ми се изгледа Биби и Боби топ. Сеа дури гледаше почна Кокомелон, мене тоа ми е појезиво.

На PollyPocket му/ѝ се допаѓа ова.
  15. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.848
    Исто.. Биби и Боби се врв.

16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.999
    Допаѓања:
    18.538
    Јас имам пишувано, живеевме во трлевизиски мрак до 10 месеци на бебо ама он толку беше фасциниран од ТВ што каде и да видеше гледаше ко хипнотизиран не регистрираше ништо и најобични реклами да има. Па почнав да оставам дома пуштен ТВ, за недела дена му здосади не го ни регистрира сеа може цел ден да врти, што се вика некогаш и да сакам да се загледа нема. Едино што гледа на тв се животни, коњи, кокошки и патки тоа му е омилено и мм му пушта џипови кај што возат offroad по планини ама тоа е еднаш у неделата па не е проблем. Одсабајле у недела со мм кој ке ги видам оптегнати на тросед, мм со кафе овој со шишето во рака и се лути кога нема некој да се качи по тоа угорниците, многу ми се интересни :inlove:

На atz1995, lackygirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    7.963
    Секое дете си има свое време. Некое порано, некое подоцна ќе почне да зборува.
    Мојава се погоди брборка. Зборува реченици, си правиме муабет. Пееме песнички. Има 26 месеци.
    Само многу зборење со детето според мене, ништо друго не.
    Ве читам за тоа што сте пишувале дека на улица нон стоп си зборите со децата и си мислите тие околу вас дека ве прават луди. Мене па баш ми е чудно да не зборат со детето родителите.
    Јас нон стоп со ќерка ми шетам секој ден и нон стоп си правиме муабет.
    Претходно додека не почна да зборува реченици не и пуштав екрани ретко ептен.
    Сега знам некогаш да и пуштам, збори веќе не знам што би и влијаело толку лошо на кратко. Секако не можеме скроз да им ги скратиме екраните.

На Knizhevnik11, Bella_Stella, Sun&Moon и 7 други им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.741
    Допаѓања:
    43.883
    Мене Биби и Боби ми беа инспирација да почнам да илустрирам и пишувам книги за деца, ама сериозно. Не оти се многу инспиративни, него оти се језиви и со безвеза содржина. Јас сериозно сакам на детето да му читам сказни со убави илустрации, убави нежни бои, луѓе што личат на луѓе, безразлика колку години е дете.
    Мојов ги сака за жал и некогаш и во сон ги вика, Биби Боби, бај бај Биби, ајде уште Биби(кога сака уште песни.)

Јас сум од тие кои не забрануваат екрани, свесна сум за штетноста ама не можам да живеам без тв. Искрено повеќе од времето има серии, филмови, или лајф влогови за готвење(многу сакам да гледам корејски домаќинки:D)
    Анимал Планет или музика, ама има и цртани пуштено. Детево не го интересираат многу освен животни и Биби и Боби. Песни исто сака многу, еден куп инструменти имаме дома, на се “свири”.

Моето искрено многу збори, јас некогаш сум запрепастена колку учи. Поврзува по 3 и повеќе зборови во реченица, пример денес “тата кумо пако, мама, аде, иде. Беше во парк со кумот и татко му.
    Или мама дај ака, нога, патка, чапи и го сфаќам дека сака да му облечам патики и чорапи. Сите ги знае по име, буквално дури и бабите во комшии, знае да ги именува сите роди, знае што сака и знае да каже 90% од времето и ептен брзо учи. Знае и да брои до 5:D Мислам не по ред ама ги знае броевите.

Е сега не дека правам јас нешто посебно, ама и јас многу зборам и цел ден му зборам и повторувам може тоа игра улога. Нови зборови одма запомнува, не ги кажува точно ама ги повторува и после знам што мисли.

И така.

Еве пример од илустрациите, кога ќе ја издадам книгата сите што се жалите од Биби и Боби да сте ја купиле:D:!:
    Untitled_Artwork.jpeg

На macka91, Grungie, Anturium и 18 други им се допаѓа ова.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    5.557
    Преубава е илустрацијата. Се надевам ќе ја издадеш набрзо (fingers)

На јolene и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.719
    Допаѓања:
    8.039
    Чекаме мами да видиме што си ни подготвила ;)
    Инаку мојот синко ако ми верувате сака народно изворна музика, а слушне одма застанува и почнува да игра :dance:
    И на друга музика игра, ама на народно изворна посебно. Можеби ќе биде и некој музичар кој знае. Има играчка клавир, тапан. И кога ќе го земи клавирот стиска и вика до ре :lol:
    Мм му пушта квин, шлакаше раци и викаше бавооо:rofl:

На Ano, јolene и 1209 им се допаѓа ова.