Како е крвната слика на детенцето? Млеко повеќе од 400 гр дневно,не. И тоа само преку ноќ. Пробај нека е гладен,па и ден два,подобро за негово здравје за да прејаде отколку да јаде грицки.
@mariatim И јас мислам дека е до детето! Некои се посамостојни во игрите и имаат поголема фантазија, други пак чекат играта да им ја смислиш и не знаат сами да играт! Дали си пробала да му ја смислиш играта и да го оставиш сам да игра!?! Јас некогаш така правам, ќе и ја ,,направам,, играта, демек ајде на болница се бебушите па ти си докторка и натаму таа продолжува (ги боцка, им дава сируп, па ги соблекува и сл). Почнува нејзината фантазија да ја прави играта поинтересна за неа! Исто бевме и со сложувалките, додека не знаеше сама да ги сложува ме бааше јас со неа да редам, сега веќе сама ги сложува па ете ни уште една игра во која самостојно игра! Кога сме на гости, проблем имаме што сака сите играчки да се нејзини... Секако дека играме и заедно, заедно цртаме, градиме куќи од коцки, разгледуваме сликовници и раскажваме приказни! Ама среќна сум што и сама знае да заигра! Инаку сме имале и периоди кога од мене очекувала цело време да ја забавувам ама поминале! Ако имаш блиски роднини или соседи малце поголемки, добро е со нив да го оставаш да игра! Мислам дека мојата малечка многу научи од поголемите батковци и дадички, е сега научи и работи кои не сакав да ги знае(колот напред на пример) ...ама... тоа е!
Игрaме и ние дoктoри,слoжувaлки имa нo ете не е зaинтересирaн,ни сaм ни сo мене.Некoгaш немoжaм дa издржaм пренaпoрен е.Зaстaн немa нз кaкo имa тoлку енергијa. Амa ете сите децa рaзличнo.
Нас ни е веќе слаба крвта пиеме Легофер и С Витамин,затоа и побарав ваше мислење,совет.... Многу тешко,многу се нервирам... Си викам му го скратувам млекото,грицките а не јаде што ќе биде понатаму со него ,еве 4 ден пробуваме се и сешто ама слабо се одбива ,едни пржени компирчиња што јаде,кроасана малку... супа ,манџа нешто попара,јогурт ништо ништо .....
Sin mi nikogas ne znael i ne sakal da si igra sam na pr. Ne bese nemirno dete i uste ne e ama.naporen vo odnos na toa sto sekogas baral nekoj od nas da igra so nego plus i nie da mu smislime sto da igrame. Se e toa ok ama nemozes non stop da go druzis i na taa vozrast dosta dosagase a ako go zaigruvavme znaese da go drzi interes za nekoja igra ete taka doaj 30m. Sega ako ne go igras odma rekacijata mu e epa togas ke igram na kompjuter. Crtani na 2g i taka i taka ama nikigas ne se zagleduval bogznae kolku. So deca saka mn da si igra ama na 2g kolku sto se sekavam ne znaese da se zaigra divolno. Mislam deka socijaliza so deca pokasno pocnuva zavisi od deteto. Sin mi nekade posle 3g pocna mn da si se druzi i eve den denes ne saka nikade da odi ako ne mu se drugarite ao nego. Znaci koga ima drustvo nemame gajle ama ako nema tesko nas
Имa децa зa игрaње aмa не игрa.Не декa се двoи или нз штo,кaкo штo викaш крaткo и oдмa др се фaќa,и тoлку.Зaштo гледaм децa ќе седне сo кoли,сo кoцки ќе седне си игрa,или цртaни гледaaт.Oвa не.Сaмo дa трчкa дa се зaмoрувa a никaкo дa се умoри хaхa.Некoгaш нaвистинa немaм силa,дури и се нервирaм,кaкo мoже дa не зaигрa.
Majki so deca koi imale proliv,pa pocnale da kaslaat o odbivaat SEKAKVO jadenje,sto davate?! Znaci,ova prv pat se slucuva,nekolku dena bese na dieta poradi prolovceto,sega kasla i ne saka nisto vo usta da stavi. Osven cice,voda i so sila nekoe ovosje. Sto davate,kako postapuvate vo vakvi slucaevi?! Znam deka se denovi vo prasanje,no me cudi kako usta ne mu se otvora a e golem jadac.
Месец, дваа после отровање салмонела едваај си го вратив детето јадач, по кај и пролив по 20 пати дневно он и повраќаше. Трпение,треба време.. ич да не се секираш ке му се врати апетитот, кај мојов после месец му се врати, но после јадење ми повраќаше обилно се, ваљда од некој шок на желудникот. Кога го гледав тој период плачев, се исуши чоече од дете јадач, стапче стана... но полека полека го вратив на нормала. Нуди лесна храна едно недела, две.. к.млеко, ориз, течности и немој да се плашиш и да е повеќе од неколку дена, такво дете јадач туку така не се откажува од храна, ке пројаде се пак.. мака му е сега инаку Мултивотамол давав тогаш и мислам дека му отвараше апетит доста... но пази ако се отвори апетит одеднаш нека не јаде мн, да не повраќа...
Мајки, малиот ми е веќе неколку дена со многу затнат нос и влажна калица. Има шлајм, нема температура. Матичнава не провери на плуќа и ни препиша трицеф и искористи прилика што плачеше малиов па не откачи по брза постапка. Да не и идам утре, веќе 3 дена со трицеф нема никакво подобрување, само се влошува ситуацијата почнува да жуборка има ли добар приватен доктор кај што можам одма да отидам. Иначе му ставам домашна морска сол ама мислам нонстоп и трипати септо аква за деца. Му давам бел слез и сега и камилица ама мн помош не гледам. Прочитав дека давате оригано капки и бронховит па најверојатно денес ќе му земам и тоа. Друго ?
Privatni doktori imas k9llu sakas samo ako si vo sostojba. Siatina, remedika, neuromedika.... probaj so inhalacii moze ke ti pomognat
Ќе видам кај паскалов што ќе испадне. Имам инхалатор само ќе треба да му смислам игра со него да не го сфати трагично
Мајки што може да биде ова? Значи сега се исплашив гледав слики и на една слика од пред два месеци гледам го има, значи скоро два месеци полека полека се повеќе се поду. Матичниот пред месец последен пат некаде бевме и рече каснато може е, ама не изгледа така.. еве не поминува... (како да е со гнојче внатре, неможам да видам убаво)..
Vcera malata mi izgore temperatura, nemozese da simne nikako duri sega simna sto ne i dadov, iskustva za simnuvanje osven ocet na nodzinjata
Туширање со млака вода, расоблекуваење, дома да не е претопло, ова го применувам до 38.5, над тоа давам сируп Далерон. Чепчиња ставам ако се качува и покрај далеронот или ако ми качи над 39 многу брзо. Тука некои мајки препорачуваат една доза Далерон, после 8 часа блок макс доколку има уште тт, меѓутоа не сум пробала. При повисока тт масирам по телото (никако глава) алкохол 70% растворен со дестилирсна вода сооднос 1:1. Ви посакувам брзо оздравување @mariz за брунчето јас би отишла на дерматолог за мислење
proverivte li krvna slika? ako e virusno ke trae 2-3 dena ako e bakteriski antibiotik ke vi treba vnimavaj bas koga se nozete ladni se kacuva T poveke
pa najdobro e lekar da ja vidi pie li dovolno tecnosti?Drugi simptomi ima li? moze da e urinarna infekcija,crveno grlo,virus..vaka samo pogoduvame
isti bevme i nie pred 10 dena.. racete i nozete kamen... blokmaks mu spusti.. inace traese 3 dena temperaturata, a posle 2 dena krevase samo navecer kaj 7.. verojatno e virus i kaj vas jas go tusirav so mlaka voda, pokraj blokmaks sirupot..