Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.814
    Допаѓања:
    24.958
    Јас тогаш решив да не ја одбијам јас, туку она сама затоа не можам да ти дадам совет, малово уште цица и за сега мислам дека ќе тераме исто како со големата. Она имаше 25месеци и последната недела цицаше како новороденче, замисли 2 роденден седнати на масичка да цица.. баш прокоментирав дека не е нормално ова шо ми го праи и само буквално од нигде никаде рече нина цице не и тоа беше крај. Од тој ден преку ден не цицаше ич само пред спиење на вечер еден надела и после само ме гушна и рече нина цице нано не и се одби скроз.
    Од други сум слушала дека одат за викенд некаде и така се одбиле, тоа до какаото дечкото се уплашил дека е стварно расипано и неќел да покуша, ете им се потрефило. Јас лично не сум за ништо на сила, нити одбивање нити пелени не можам, а и не сакам да се борам со трескање вриштење и трауми

На Mother of 2boys, 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    23.905
    Па можно е, 12 сати се доволно.
    Од 11 до 14 часа пиши на нет. На 2 год моето прекина денска дремка, а имам внуче еве на 5 и пол год си преспива уште. Секое различно.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.345
    Допаѓања:
    20.694
    Од оваа перспектива мислам дека никогаш нема сам да се одбие, не знам. Инаку дефинитивно и јас сум за таков начин многу повеќе, отколку на сила и со плачки. Ама ете не знам, вие сте еден од ретките примери што ги знам.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.814
    Допаѓања:
    24.958
    Затоа што ајде да речиме касно се одби, правиме муабет за 6+ месеци повеќе од нашиве сега што се,искрено и касно и извади памперс. Мое мислење е дека никој не пораснал со цицето в уста или памперсот, едноставно иде момент кај што сваќаат дека е доста. Не ја сваќам потребата од тренинг на 15 месеци со нокшир ( општо си прајме муабет ) или насилно одбивање доколу мајката е психички и здраствено добро. Поддршка давам на сите доколку стварно им влијае константно на психа и контролирање на нервозата оди тешко ама кај мене лично ме нервира што бара често да цица да, ме нервира што ме штипи ама не до тој степен да се губам, затоа ќе терам се додека она не се одбие, тоа мене ми прави помалце стрес и неа, одколку да ми се треска од земја, да вришти цела вечер.

На Mother of 2boys, Bella_Stella, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.740
    Допаѓања:
    43.883
    И јас мислам дека ќе терам додека сам не реши дека е доста, сега гледам дека му е голем утеха и уживање и колку и да ме иритира на моменти стварно немам срце да прекинам оти знам дека ќе има трускање и тантруми и некако неам сила со тоа да се справувам.

Внуката од сестра на мм цицаше до 3,5 години, секогаш кога ќе и текнеше. Се одби кога беа на гости кај нас и сите и зборевме дека е голема, дека веќе не треба да цица и рече една вечер ќе спијам јас со баба и дедо не сакам цице и толку беше.
    Мене искрено ми е многу кога замисчам 3.5 год, стварно ми е психички премногу да го издржам тоа, ама докај 2 год си велам ќе издржам, па може он ќе рече доста е. А сега му зборам, му велам мама голем си, ајде доста цице, и такви ствари ама не пали дури и многу се натажува и плаче онака жално кога ќе речам не…така да неам уште храброст да бидам јас таа која ќе го сецне.

На Bubish26 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.345
    Допаѓања:
    20.694
    Да немав здравствена состојба како што имам сигурно и јас немаше да го одбијам. На будењето ноќе малтене се навикнав и ќе издржам, тоа ми е најмал проблем. Не ме ни нервира ако ме чепка, напротив го сакам многу тој момент на близина што ни го пружа доењето. И искрено сакам да го дојам уште, не ми пречи. Ама си се знам колку сум крш. Хормоните од секогаш ми биле проблем и искрено ме фаќа страв кога ќе ми текне по кој пат треба да одам пак за следна бременост. А сакаме уште едно дете. Дур го одбијам, дур се среди организам, дур забременам, ехее.. Знам многу планирам, ама после сите глупости на оваа тема ептен сум overthinking. A не треба знам, ама…

На H.VAGA и јolene им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.765
    Допаѓања:
    105.052
    Ја со малово уште повеќе се зближив како се добивме. Тоа љубов е неверојатна. Он додуша сеуште е опседнат со мене, мама и крај, ништо не го теши мака дур не дојде. Љубов ми е. И дојте си додека ви е убаво, ако не ви е мака и 3 да има, не е страшно. Јас немав избор, ништо не јадеше.

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    За исфрлање рано му е, ама штом ноќе спие 12 сати, 45-60 минути денски му е сосем доволно.
    Јас не би го будела порано наутро за да има подолга дремка, заш може да се зезнеш, ем ќе го разбудиш да ти е кенкав, ем пак може нема да спие денски.
    Инаку големиот кај мене на 2.5 години исфрли дремка скроз, спие околу 10.5 - 11 сати ноќе, некогаш 9.5 и пак не преспива денски. Од никогаш не бил спијач, тоа е.
    Малото спие околу 12 сати и 20 мин вкупно според апликацијава, значи пак помалку од просек.
    Бар да ги спиеше тие ноќните, не ќе ми беше мака. Јас што полудев од неспиење, кој ме врти (facepalm)

На јolene, 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    И јас многу тешко се решив да го одбијам може пола година негодував ај сега ај не, ама ништо не јадеше и морав да ја пробам таа последна опција. Ич не сакав, доењето ми беше преубаво искуство и уживање во близината со него, ама можам да кажам дека конечно спиеме и ние и он, знае да се разбуди ама со цуцла или вода продужува. Уште цуцла ни остана да откажеме, тоа ми е потешко од доењето моментално... Понекогаш ми фали така да дојде да сака да цица да се гушнеме ама он веќе една недела после одбивањето не бараше ни цице ни нишо, заборави скроз, мене ми беше потешко.

На 1209, Carolin., lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.345
    Допаѓања:
    20.694
    Сите мајки така викаат. Промените се почесто потешки за нас мајките отколку за нив. И мене не ми пречи да го дојам, ја сакам таа близина што ја имаме. Само ќе морам да пресечам кога тогаш, ама познавајќи се ќе си потрае. Не можам од еднаш, морам прво да ја испроцесирам целата ситуација. За откажување цуцла не сум ни помислила сега. Преку ден ги криеме зошто ако види цуцла тоа се радости невидени и мора одма да му се даде зошто почнува да вришти во истата секунда. Е сега во градинка му даваат, сите биле со цуцли, а и знам дека и да не му дадат ќе отиде ќе му ја земе на некое дете. Не знам како би заспивал без цуцла, кога ќе дојдеме до тоа ќе мислам, прво да го решиме доењето.

На Carolin., Ceneva и strelec231992 им се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    6.126
    На која возраст е нормално да почнат да покажуваат страв? Ќерка во последно како од многу работи да се плаши.
    Пример пуштам машина за перење, ако е до мене, веднаш бега. Од правосмукалка пример или фен нема гајле.

Ако сме надвор кога баш ќе се стемни, веднаш во раце сака. Ни во трицикл, ни количка, строго во раце.

На Тв ако види нешто што може мене не ми изгледа воопшто страшно ама веројатно неа ја плаши, веднаш доаѓа да ја кренам во раце.

Не дека е постојано ова, рандом случки во последните недели, ама покажува страв.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.039
    Леле исто, се крие од реклами на тв. И до скоро сакаше во темница да спие сега смени. Можно е веќе да имаат страв.

На 1209 и Miss_S им се допаѓа ова.
  13. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    858
    Кога спомнавте страв, малиот мој се плаши или срами како да кажам од непознати луѓе. Ако идеме негде и го загледа некој постар маж жена дете небитно, он се скаменува. Би рекла повеќе како да се срами ама во тие моменти само застанува во место и не мрда додека не види дека е безбеден и не го гледа никој. Како да постапувам во вакви ситуации и да го променам ова однесување? ...

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.765
    Допаѓања:
    105.052
    А одамна покажува, а последнава недела опседнат е со буби, само вика Паши бубата, каче каче гое и паши Маио, кога се качувала бубачката по ѕидот го плашела Марио. А се плашеше од правосмукалката, одма се качуваше на кревет и не мрдаше, ама сега јас смукам он по мене со неговата поминува, гајле нема. Е вика за се дека бучи, сите апарати ги имитира како бучат.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    23.905
    Јас не најдов решение, мојот плачеше од сите, некој ако му зборнеше плачеше, покасно му караше/пцуеше, никој да не му зборни, па прашуваа што му е :tmi: најмногу што мразев, ко ќе ми речеа што му е? Господе Боже, дете е, неможи сите да трчаат секаде кај сите да одат, различни карактери и ние се мачевме со мм на почеток, како можи само нашево да е вакво, нејќеше деца многу, нејќеше гужви, па ако плачеше или викаше некое дете се плашеше и панично плачеше, се ова почна на година и пол на роденден, многу викаа децата и тој не знаеше што го снајде, почна да плачи панично па еве го 5 родендени помина, тој свеќа нема дувнато, сега за 6тиот роденден ќе видиме ама не верувам да сака.

А за плашење малото засега се плаши ко ќе го брка брат му и трча кај некој да се спаси :D

Од новости, прооде вчера мали :party: :D цела куќа ја шета, па бевме и на гости и таму не застана, интересно му е и само шета сега.
    Пак ноќеска борби беа за спиење. Денес со гурелки изгледа конјуктивит почнува, носе пак поќе мрсули и дома го оставив, 2ра смена сум па и ќе се видиме малку.

На 1209, Giiirl23, strelec231992 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    1.039
    Мојот вика не паши за сѐ.:D Не паши доката (докторката), не паши кучето...
    @strelec231992 мали се, а и карактер. Син ми се срамеше пред некој ден од баба му и дедо му што не ги видел одамна па се опушти. А на непознати им вика здраво чао ги гледа.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.345
    Допаѓања:
    20.694
    Какви активности им правите по дома на 18+ месечни дечиња? Нешто ми фалат идеи, а ете го почнува период во кој што ќе сме повеќе по дома. Кај нас редење коцки е главната игра, ставање предмети од еден сад во друг, вози/бута колички, коњче, камион и тоа. Сакам некои домашно направени за фокус и координација, безбедни за деца што уште ставаат се во уста. :D

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    5.557
    Сортери, оние таблите за пишување, играчки за сортирање по бои, магнетни коцки, лепење стикери. Не се домашно правени ама им држеа по некоја минута внимание :D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    23.905
    Види во др тема, активности пд 1 до 3 год.
    Селотејп широк залепен на стол на нешто ама од наопаку, на него залепи играчиња да ги одлепува, исто со селотејп залепени играчиња на хранилка да ги одлепува. Од виолета влажните оние капачињата ги лепев на картон внатре сликички некој и да ги отвара, мн му беше интересно. Ти пуштив некоја слика во лп.

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Земи од Пики од дрвените табли со животни, бројки , овошја. Ги играше тој период. Не знаеше точно да ги реди ама се занимавме.