Ако има една дремка тогаш треба да биде околу 5 часа после станување. Значи ако стане во 7, дремката би требало да е во 12 докај 14-15ч, а ноќното спиење исто после 5-5 ипол часа 19-20ч. Ако има две дремки тогаш би требало да е будно околу 3-3 ипол часа измеѓу. Таа дремка од 9 до 12 е нелогична и да е будно од 12 до вечерта дур да легне е премногу за толку мало дете.
Ее абе немај гајле што извини. Баш вака, а мојот и во градинка не оди, енос ми се гледа мене маката…ама така ќе раснат тоа е тоа. Јас само се плашам кај моево ете ова ради бубрезите, штом има тт јас одма на инфекција на бубрези мислам, а реално шансите за тоа се мали оти е на ант и плус хигиена на макс ниво, памперс мењање на 2 саата, миење после какање одма, влажни не користам…ама пак пуста мисла. Инаку вчера многу гордо се осетив кај докторката знам дека не е нешто од што правам многу јас ама сепак, рече дека одамна нема видено дете на негова возраст толку развиено, значи го испофали и за зборењето и за тоа како се разбраа, колку бил послушен и смирен, на крај вели ова чудо од дете, а он важен излегува и вика фала, е тоа врв беше Јас и мм окезени целите се погледнуваме. Многу му е низок хгб, мора некако да го натерам месо и јајаца да пројаде, веќе со јадењево полудев сериозно, две јадења вртам. Од позитиви, денес заспа без цицање, се сврте на друга страна, рече најди најт(добра ноќ му е тоа) и заспа. Се надевам ова е почеток на одбивање.
Луѓе сега приметив дека има осип на вратот, грбот, стомакот и градите, мали црвени точки кои исчезнуваат под чаша, тем нема веќе скор 2 дена. Не личи на алергиска реакција, а и предходно му имам давано амоксиклав и немаше реакција. Како што читам има некој ваков вирус, како се вика, дали ви е познато и дали е опасно? Што да правам за осипот?
@1209 , да не е розеола? Не би требало да е опасно, за неколку дена ќе се изгуби вака како што пишуваш ама за секој случај може и со педијатар консултација.
Мислам ммр примаше? Може и од тоа да е осипот. А вирусот е розеола, неколку дена тт, после тоа неколку дена осип - безопасен, не чеша и не се третира. Тој се појавува најчесто по торзото.
Осипот е веројатно од температурата, ништо страшно. Или од мрп, сеа прочитав дека примил. За хгб има начини да се корегира и со друга храна, не се само јајцата и месото извори, сакам да кажам не е толку страшно што не ги јаде. Плус тоа резултатот сега не ви е веродостоен зошто е болен. Син ми секогаш има добар хемоглобин, а во понеделникот крвната слика покажа дека малце паднал. Др ми кажа да не се секирам, дека е нормално зошто бил/е болен. Он иначе освен кога не му е арно, јаде сѐ, а ете пак паднал од што во последно време е повеќе болен од здрав.
Не се плаши може и од самипт вирус да е. Вирусен осип не чеша и за два до три дена се повлекува. Може реакција и на вакцинта да е ама пак не е ништо страшно. Можеш да земеш течна пудра да го мачкаш на осипот, а и не мораш ништо да правиш. Прати го и ке процениш дали ќе има потреба. Брзо да поминува.
Па докторката рече дека нема шанси веќе од ммр да има симптоми дека скоро месец мина, ама и не личи на таков осип(имам видено кај другарка на дете). Што гледам по нет личи на розеола, оти и очните капаци му се потечени и вика дека тоа е симптом, јас мислев од плачење деновиве му се такви ама изгледа овој вирус е. Он денес е супер, весел, јадеше си играше, не дава знаци дека е уште болен… Може и од тоа оти последен пат му беше 114 ама давав сируп 3м и после проверив. Бела ништо не јаде ако веруваш, грав, леќа, просо, брокула…маскирани ги осеќа. Мафини само јаде со јајца, месо никакво освен кебап чат пат купечки ќе јаде ако јадеме и ние, овошје јаде и спанаќ, толку. И тоа не само што не јаде, кога му давам прави израз на гадење и плука. Стварно се осеќам како лошс мајка со нејадењево, а до годината јадеше се, знаеш тука кога зборевме за блв кажував како многу е успешно, имам и видеа… што се смени после не знам. Ориз и макарони јаде, путер, млечно, овошје, толку.
Ne izdrzuva povekje sabajle sam zaspiva on i navecer sam zaspiva ni nisakanje ni nisto koj mu se spie si zaspiva
Да се пријавам и јас во клубот супер јадач до годината и после катастрофа. Исто паднат хемоглобин, демек ради болест ама ако е цела зима болна со градинката, кај ни е крајот со нејадењето и крвната слика. Пробувам да подметнам семе од коприва, лен во тоа што јаде (леб) ама ништо не е тоа
Како што ти пиша Бела и моето има таков распоред. Стануваме во 7-7:30, дремка накај 12-12:30 до кај 15ч најкасно, кај 20ч легнува обично, денес во 19ч беше заспана оти надвор бевме цело време.
Сум пробала да го држим и подолго ама заспива сам ако му се спие си заспива што и да правиме и навечер исто ни нишкање ни ништо
Мм ако не те зезне, друг никој нема. Дете легнато до мене, готов беше да заспие. Еве ти го господин сопруг ко фурија влегува и дете оп тата и стана да шета. И нормално мама нишкаше три мин и заспа. Утре убава воспитна ќе добие дур не го заспијам в соба да не ми влегува или тој ќе го успива после ( невозможна мисија ) Инаку почнавме така да се успиваме, легнати на кревет. Само да се пожалам. Сношти пак имавме епизода на вриштење и фрлање. Не можам да си поврзам зошто се дешава тоа. Само сега успевам брзо да го смирам, а не да плаче и да се трга и витка како кифла цел пола саат. Ноќни терори не се, dr. Goodnight ми рече нема шанси да се терори, дека е мал. Демек од премор било. Не е ни тоа пратам прозори на будност и на време легнуваме. Така да не знам што се деша и зошто. Не ми се допаѓаат воопшто тие будења такви ама не знам каде да се обратам
Моето ако заспие 12ипол до 1ипол спие, ако заспие во 1, во 2 станува. Спие 1саат, и толку е. До 8, 8ипол вечер е будна. И според мене е многу долг период до вечерта ама тоа е, не спие повеќе од 1саат и крај. Така да, ако му е добро на твоето така терајте. Па и штом само заспива кога му се приспие алал да ти е. Топ си со тоа.
Епа излезете во парк, нека има занимација што ќе му држи повеќе внимание, ние пример излегуваме кај 11 до 12 сме дома, си заспива одма и ко ќе стане после јадење излегуваме пак. Недела дека бар ќе треба да се навикне на тоа темпо или ако не е спремен за 1 дремка после првата која му е рано, излезете, после воздух може ќе го фати пак дремка за втора.
А да пробаш со Пиковит? Јас се инспирирав од @Sun&Moon и го почнав пред некое време. Давам само пола доза и подобрен е прилично. Не знам сега дали е до сирупот или тогаш проблемот беше болеста што не јадеше, ама ништо не те кошта да пробаш. И сега има денови кога нешто не му е по ќееф, ама повеќето денови и нас ќе не изеде да може. Ако сака тесто прај му мафини со леќа, зеленчукови плескавици, крај краева нешто што сака нека јаде, ама бар да јаде. Крвта не мислам дека е ослабена ради храната, пошто подолг период ти забушава, од што е болен е сигурно. Ќе се опорави, не му се секирај. Многу деца се picky eaters во првите години, ама тоа не значи ништо за понатаму. Исто и обратно.
Моето имаше таков осип кога фати пролив. Немаше темп воопшто, матичната кажа од вирусот е така. За 3-4 дена му помина
Кај мене заклучив дека тие епизоди со вриштење се од забите. А почне така да плаче знам дека некој заб пробива. Два дена од денска ми се буди со вриштење долната тројка распукана сабајле и крв имаше малку.
Епа ако немате мака со спиењето значи не ви треба совет. Јас одговорив како вообичаено се распоредени дремките кај деца на таа возраст. Како и да свртиш, да биде будно од 12 на пладне до 19-20ч навечер за мене не е нормално, тоа се премногу саати. Така само имаш преморено и престимулирано дете, ама ти си знаеш.
Убаво е како по книга да функционираат сите деца ама реалноста вика секое си има свој ритам. Како би сака ќерка да се врати на заспивањето во 20:00 часот ама нема. Еве кај мене, за ноќе да спие 10-11 часа дење треба да има дремка од само пола час до 45 минути. Ако дење отспие 2-3 часа, ноќе спие само 9 часови. Малку или многу таков ритам си има. Можеме и од 20:00 часот да влеземе во спална. И пола тон "Војна и мир" буквално да и прочитам и да не заспие до 22:00. За нејзина возраст е доцна тоа и јас го знам. Ама ни во градинка им одговара да ја будат по пола час дремка, ни пак на тие дома што ја чуваат. Дел од братучедите нејзини веќе од 2 години се без дремка, па може и нас тоа не чека.