Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    264
    Јас на работа сум од сабајле обично затоа и немам како да го навикнам така со мм или до бабите седи он

2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Внука ми така од две две и пол исфрли дневни дремки. И пак во 22 заспиваше и се уште така заспива. Ама си спиеше сабајле до 9-10 :D И од кога почна редовно да оди на градинка преспива преку ден, а ноќното легнување и остана во 22 часот. Ете ја има 5 и пол години. Тоа неа и е нормално функционирање и секогаш си е весела. Ниту е надразнета, за да помислиш преморена е.

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    23.901
    Првото дете после 2 год одма ја исфрли дневната дремка и од 10 10 и пол спиеше до 7,8.

Малово оваа недела почна да заспива во 20:30 до 6ч сабајлето, дневна дремка една по 1 час, најмногу 1 и пол. Го фаќаат кризи за спиење кон 18ч ама му поминува и после 20ч веќе плачи за спиење ама јас кога сум 2ра смена сум до 20ч и дур си одам дур го заспијам и 21ч не наоѓа. Нормално станува по 3 4 пати ноќе ама одма презаспива. Денес прв пат до 8ч спиеше сабајлево.
    Се врати детето, почна пак се да си јади, па машала цел ден нешто мели.
    Се научи за се Не вели :D многу ми е смешен. Пробува и др зборчиња ама не излагаат :D тронте овај покасно ќе зазборува, на кинески си зборува, битно се разбираме. Ехе првото на оваа возраст веќе имаше можда 20+ зборчиња, на година и пол веќе по 2 збора почна да врзува.
    @јolene како е малата?

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.997
    Баш ми е мило сваќе што се враќа во нормала твоето. Тек ќе почнува периодот со настинките, ама не фати од страт вака остро :drunk:.

Добро е, се осеќа подбрување, вадиме секрет, надвор ладно и нон стоп сме надвор. Повраќа полно секрет. Сега надвор бевме, се закашла и извади онака солидна количина само секрет.
    Сега сме кај фазата не јадење, оти ја боли, а гладна си е она нон стоп. Па плачлива е.
    Ја нудам каши ко бебе, ќе касне некоја лажичка,смукалче по пола или едно некогаш ќе смукне и едни кекси од дм. Млекце по малку, важно не е дехидрирана и прегладнета, среќна сум, оти има деца што и здрави волку јадат.
    Мојата си сака манџа да си касне, лепче и сега се нервира оти не може.
    Ама и вака, како што велам среќна сум, нема да клапне. Јас шмукаллиња и смутис обично не ни давам, ама сега исклучок правиме. Денес и сладолед со смрзната банана ќе и правам, па и тоа ќе ја нудам.
    Ќе се опорават. Така се расте.

На Bella_Stella, Carolin., lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.865
    Мајки, еве го осипот, матичната вели да давам лоратадин, ама јас не мислам дека е алергиска реакција, ви изгледа како да е од тој вирусот? IMG_6099.jpeg IMG_6097.jpeg

6. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    960
    Допаѓања:
    3.829
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    44
    Zdravo

Zeleni guralki vo okceto kaj dete 13 meseci? utrovo mu se pojavija, pa da prasam dali se slucilo i kaj vas i sto stavate vo okceto? Do ponedelnik, preventivno da izdrzime ili e vednas za na lekar?

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.732
    Допаѓања:
    104.930
    Вирус има моментално таков, јас го фатив, се залечи, престанав да ставам капки и пак ме повтори. Тобрадекс, 3 по 1.

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    2.044
    Кај нас беа како многу ситни брункички но на камера скоро и да не се познаваа. Исто и мене ми рече да дадам лоратидин за секој случај, јас дадов само еднаш.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    23.901
    Моево имаше ко почна да настинува, јас од искуство со конјуктивити со првото дете одма му ставив капки Тобрадекс, па среќа му помина одма.
    @1209 искрено нз не сум имала искуство досега со осип од тт јас. Лоратадин пробај еднаш ако де повлечи ок ако не не давај поќе.
    Така баш не акна одма од најтешко :@ спремна бев на настинки ама за олку лошо не.
    Иначе големиот после таа прва болна година во градинка има супер имунитет, имам пишено во годината само по еднаш се поболуваше со тт и тоа декември. Еве го сега сите дома не помина последниов месец само тој ништо, фала на бога бар тој ме штеди сега :) малку мрсулчиња некој ден и помина.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Осип од жешко е. И од температура таков е. Синко се исфрла исто така како на сликата кога ќе се испоти многу, од прежешко што му било. Алергија не е тоа сигурна сум

12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    2.044
    Се нервирам ова моево преку ноќ престана да сака кисело млеко, павлака, грчки и сл.
    Буквално не сака ни да ги помириса, ниту јогурт да пие.
    Јас стварно не знам што да му давам за вечера, не сака ни зденки :(

13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    546
    Допаѓања:
    1.038
    Продолжи да нудиш, моето дете е така со млечните. Еднаш ги сака еднаш не. Ќе ми побара јогурт ќе испие цела чаша, ќе купам неколку јогурти и ќе си стојат така зашто после му текнало дека не сака.

14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.997
    А оти мора да нудиш млечно за вечера. Нема врска, големи ни се веќе децата, може било што за вечера, ние што јадеме.
    Зденки и подобро што не сака, не дека се којзнае колку хранливи. Чинам најпреработено од млечно е, само масти внатре.

Кај нас може и супа да е за вечера, и печени комири, тестенина или ориз, што и да јадеме ние, ако покасно јадеме и она сака од истото. Некогаш е корнфлекс од спелта со млеко, некогаш е гриз со млеко и банана, ама не дека мора да е млечно.
    Битно е во текот на денот, оброоците да се избалансирани и да се внесе разновидна храна. Ќе се наверчера, ја пушаме уште пола саат да излудува, да и се свари храната, ќе ја избањаме и облакање, млеко и кревет.

На 1209, Sun&Moon, atz1995 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    23.901
    Мојов од млечно ништо не јади, павлака чат пат др ништо, само цицањето му е млечно.
    Како се разјаде сега, цел ден јади, пр, денес класична вечера немаше оти од ручек дур си легна се нешто мелеше.

16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    2.044
    Дали давате свинско?
    За некој ден 15 мес

17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.954
    Допаѓања:
    6.107
    Давам од околу прв роденден. Имаме роднини во село кои ни одгледуваат дома и од истото што и за нас го земаме и за неа. Не постојано додуша, може да се случи 2-3 пати месечно да дадам, најчесто мелено како ќофтиња, мусака, полнети тиквички.

18. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.767
    Допаѓања:
    63.737
    Ретко, со мусака само. Прв пат дадов на 15 месеци со купечка кашичка.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.732
    Допаѓања:
    104.930
    Еве и малово почна да ми одбива месо. Што деца ќе беа месо да не јадат. Дај им супа, моркови, брокула, ќе изедат со тањир, Али месо не им давај.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Јас не давам. Не јадеме и ние дома свинско, многу ретко спремам. Ама што земам ќебапчиња е мешано, телешко со свинско. Во мусака исто мелено месо, мешавина со свинско е. Ама само свинско му немам дадено. Ама во последно ми плука месо. Ништо не ми сака. А јадеше и се надевам дека ќе е некој период со ова не јадење