Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.543
    Од кога е родена спие со мене и мм на кревет...
    Креветчето ми е најнеискористена ствар, среќа што не купив од скапите. Не знам дали еднаш преспала во него.. Во име на тоа добивам преспани ноќи. А пред са се роди викав дека нема шанси да спие со нас..:rofl: Сонот ми е многу битен и бирам да сум наспана место да фрчам низ дома :D

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    1.543
    @le.soleil денес прв пат ми спои два збора. Деде + името на дедо и, пробуваше и за бабите, успеваше ама не целосно.
    Мислев дека е рано зошто има околу 20-30 зборови.
    Како оди процесот?
    18 м е инаку..

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    8.026
    Јас и така не сум наспана. Цело време дежурам, мм не ми е сигурен, многу се врти и туку перници става меѓу нозе. Па ајде го ставам синко до мене од надворешната страна на креветот оти има страница до пола кревет и не може да падне, ама пак не можам да спијам од мисла. И бирам да го враќам во креветче, зошто повеќе дремнувам така, отколку кога е кај нас во кревет. Разликата е само во тоа што помалку се буди тој.

4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    2.044
    Моево ништо не кажува. Разбира да послуша наредби ама никаков збор со значење не кажува. А за качување по се и сешто и за трчање е прв.
    Моторички е многу напреден, но тежок му е јазикот..
    Сега откако се смени саатот знае да стане во 6, многу ретко се буди еднаш навечер и изгледа е гладен (не знам зошто) како што станува од неговата соба оди директно во кујна и застанува баш таму каде што му го правам млекото :^)
    За празникот 23ти бевме на викенд, таму зошто во една соба малку протестираше да заспие во креветчето, па заспиваше до нас и го преместувавме. Баш се исплашив за дома, но кога се вративме немаше проблем.
    Како што го облекувам на спална после бањање во вреќата, станува оди директно во неговата соба се качува на кревет си го пие млекото, 10 мин се вртка и заспива.

На Mother of 2boys, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    760
    Види за плотната child lock обично имаат сите.
    Преслатко си го замислив, ме насмеавте.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    760
    А за спиењето хаос и кај нас. Многу многу е тешко, на секој саат се буди. Некогаш запива брзо со цицање, некогаш со саати се нишкаме. Се буди со плачење. Не е 2-3 дена да се заби, со месеци трае. Можно ли е да ја боли нешто?

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.858
    Моето е 18, и последната недела почна реченици од повеќе зборови. Пример денес вели, мама, стефан, бањат се, го прашам назад кој се бања и он ми вели, ти.
    Многу е раздуман последниов месец, скоро се знае, одма повторува зборови и веднаш ги запомнува, комотно може да се разбереме по дома и да си зборам со него онака баш како со возрасен.
    Така да очекувај да се размуабети скоро:D

На Sun&Moon, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    5.557
    Обично околу 50 кога имаат почнуваат да врзуваат ама може и порано, бебе б исто околу 30 имаше кога почна да врзува ама имаше само неколку фрази по 2 збора додека не му порасна вокабуларот. После тоа брзо почна со реченички

На Carolin. и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.806
    Допаѓања:
    24.913
    А јас шо да речам? На 21ноември имаме термин за преглед, кој што сака нека вели ама мене веќе ми станува чудно моево дете на 18м да има само горе кецови и долу, други заби ни на видик..иначе моиве макарони со јајце и сирење јадат освен во проја и мафини шо викаш тоа е единствен начин на кој го јадат јајцето.

На strelec231992, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.806
    Допаѓања:
    24.913
    И мојава ништо не зборвит, 5 збора ако знае ама и големата ми беше иста, се знаеше, се разбираше исто и малово ама на 2г и 4-5 месеци зазборва и то наеднаш уста не затвори.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.858
    Ох леле, ај молим те сподели што ќе ти каже докторот, дали ќе даде совет, дали е нормално…
    Вакви макарони уште немам направено, ама ќе пробам, не ми текнало, а мајка ми ни ги правеше исто и потпечени после во фурна.

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Мислев моево е без конкуренција. :D Се шалам. Нормално е да си загрижена иако мислам дека некогаш не сме рационални со грижите. Моето има скоро 19 месеци (ме нервира ова броење во месеци :D), а видливо и убаво пораснати има само кецови и двојки горе и доле. Пред две недели му излегоа и 5ки горе, бар мислам дека се 5ки зошто има доста место меѓу нив и двојките. Доле боцка нешто, ама веќе искрено и не го замарам да го проверувам. Он јаде парчиња од 9 месеци и демек тоа помага за развој на вилица, вадење заби, развој на говот, ама ете кај него не е така. Си прифатив дека имам дете што споро и мачно вади заби и тоа е. Мене не ми е толку проблем што уште има малце, колку што ми жал што претешко ги вади. Буквално на секој заб до сега се разболува и е со температури. Иначе до 2 ипол годинки се очекува да излезат сите запчиња, така да имаме уште година дена фора, не се замарај.

За зборувањето сум пишувала многу пати, и тука е спор. Сѐ разбира ама ги гледам неговите врсници од темава прилично понапредни се на таа тема. То ест они си се таман, он е назад. Имитира куче, кокошка, мама кога се жали, тата еднаш на две недели, ам ам, како бучи нешто и толку.. Јас планирам во блиска иднина да го носам на логопед.

На 1209, Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    6.106
    @Bella_Stella , за зборување кај сама си правам притисок, па и стариве. Тие ја земаат ќерка од градинка и обавезно имам извештај секој ден. Пример, денес Мила излезе заедно со нас. Мила на таткото му раскажа се што правеле и јаделе, нашево не зборува. Или Петар или не знам кој. Е сега Мила е 6 месеци постара, Петар , 8 месеци.

Поентата е дека има деца што 3 пати повеќе зборуваат од мојава на нејзина возраст ама од друга страна пак еве последните 10 дена таква експлозија на зборови има што и јас сум запрепастена што се знае да каже. 21 месец е.

Едит: уште некоја недела да почне скроз со зборување и @le.soleil ќе добие пиво , за сите совети и охрабрување. ;)

На Ano, le.soleil, LizzyGrant и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    744
    Вие што имате деца околу 2 годинки мојата има 22 месеци какви патики чизми ќе купувате или имате за зимава, мојава е научена на ептен ниски патики оние што се за трчање тие се летни и сеа незнам какви да и купам.

15. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.203
    Допаѓања:
    1.908
    https://k-k.mk/product/detski-bosi-obuvki-vo-temno-sina-boja-so-vezda-kk-barefoot
    Вакви има сега, па ќе земам следно исти само со крзно внатре. И лани (тогаш прооден) имаше такви, супер поминавме.

На ija и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    2.044
    Мислам дека најдобро би било да се почека до 2, 2 и пол години. Сите дечиња околу мене како одеднаш да почнаа многу да зборуваат после таа возраст, без разлика колку биле зборливи претходно.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.922
    Допаѓања:
    23.900
    Заспа денес порано ама од 6ч е станат, после кризи кон 5,6ч ќе има ама ќе издржи до 8 и пол.
    Да пишам дур сум сама, некни пишав не пушта зборчиња, од другиот ден почна :rofl:
    Најјако е Тас :o: сат :D кај и да види сат вели тас.
    Мама, баба, за жаба вели баба, Гого вика по брат му, офа за ова, кај е, за климата ко ќе покажува дува со устата, не вели за се, др што му се пушти некни кокошка, рече неколку пати тогаш и поќе не, за куче аф аф, маче ма, за лав грчи, крава му прави, ка ка вели за пајчето, нан нан за спиење, ам за јадење, ко ко за кокошка. Секој ден пушта нови зборчиња ама не ги повторува сите. Тоа ми текнува во моментов нека ми стои тука во дневников :D на 16ти прави година и 3 месеци.
    Како се накрена почна се пак да си јади, цел ден јади дури отпоќе :$ ама нека јади оти пак ќе има денови кога нема да јади.
    Др, од вчера почна сам да се качува на кревет, прв пат вчера. Пресреќен беше :inlove:

На Ano, 1209, јolene и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    4.770
    Хаха многу си ми интересна со бебе а и бебе б :D

онтопик, 18 месеци денес и доле е со кецови и петки само :tmi:
    Мислам дека излагаат тројки.
    Или тоа или е неверојатно иритабилен.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.992
    Допаѓања:
    18.482

Има ама кога стискаш на местотот за исклучување/вклулување се гасне и тоа. А он на тоа веднаш стиска.

Друго сакав да прашам сакам од тие столчињата ако сте ги виделе за деца што се стои исправен до кујна во него, да не ми седи на работна маса. Ако има некоја да каже искуство? Дали вреди да го тормозам мм да ми го прави :lol:

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    20.686
    Мене директен притисок никој не ми прави повеќе од што си правам самата. Мајка ми знае да го форсира кога се слушаме на видео повици, ајде баба кажи маааама, кажи ова, кажи она. Или кога ќе рече ‘треба веќе да кажува’ ми доаѓа лом да ја напраам, ама ајде. Како јас да не знам што треба и да не се фрустрирам доволно.
    Не ми се чека од причина што сакам ако можам некако да му помогнам преку соодветна стимулација. Тоа што сум читала и слушала се трудам да применувам, ама сакам и стручно лице да го види и да каже мислење. Штета секако нема, може само да има корист.

На lackygirl, јolene, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.