Se te svakam i jas pamet nemav pred nekoj den 2-3 dena ke pomine , samo sega mi e maka nisto ne jade i poveke mi spie nekako , noseto pocna da i tece , ajde ke pomine
Како и го ладиш челото, претпоставувам со ладни крпи. Колку и да е топло челото, не ти препорачувам да ставаш мокри облоги таму. Имам слушнато дека ,,оган,, (се мисли на тт) не се вади низ глава! Ама нека каже пак некој поискусен, можеби грешка сум!~ Значи нема дете кое се спаси од грипов... туку ајде нека минува побрзо!
Со памукче го поминувавме со водичка...На болница ни рекоа главата и градите само со водичка може да се поминат, а рацете и нозете со алкохол и вода да се масираат. Како да не го изладам на глава кога му гори лиценцето цело. Едвај ја спуштивме....секој ден по 1 степен намалуваше...добро што постепено спадна. Инаку дома сите сме крш и лом...не можеме да се догледаме сите болни. Да и мојава спие повеќе...за среќа јаде...ама тоа мачно е...мене ми е мачно возрасна, па не ним.
Мислев на мокри крпи на челото, така ми имаат кажано дека не е правилно да се симнува тт, ама можеби и грешка ми е информацијата штом тебе од болница ти рекле дека може да се разладува со вода! Како и да е, важно нека поминува и мило ми е што сега е подобра малата! Брзо опоравување на сите дома!
Да. Се умешшам во муабетот за кога има дете температура,што потенко облечено и тенко покриено. Како да го покриев тенко кога дете сам си го влече јорганчето да го покријам и седи стулено во скут да го стоплам. Чуден беше овој,грип,вирус што и да беше. И крвна слика ок и урина ок и брисеви и црп. На се во ред ама дур не дадов антибиотик темп три дена не помина.
Мајки,син ми за некој ден 22 месеци,значи детево плаче за ништо,се вала по земја,се треска рира,мава фрла со се живо пред себе,писка,и се можно прави,никако не може да се разбере и кога викам ни со убаво значи никако,стварно незнам веќе што да правам,И ништо не сака да јаде,едно залче и фрла,расипува јадењето.секој совет е добредојден.
Не ее за утеха ама и кајј нас по дома е одпричика вака. По цел ден сме по дома затворени и мислам дека на дете му е досадно.
Isti sme i nie,nitu jade nitu se zaigruva a i mnogu agresivna stana..mojata e 20 meseci.zabce da ne vadite,kaj nas mislam od zabcinjata e taka,cetiri naednas vadi..sto i da e neka e so pomin.a koga e takva histericna samo ignor mi pomaga,ne odam da ja smiruvam,i vide nevide se smiruva za 5 min..
@galapce @bella.s да и ние сме дома по цел ден сами,може му е досадно и ние и играчките,но дедо му го шета по малку надвор,а не дава да видам дали има други забчиња,не дава ни уши да исчистам,ниту нос,и нокти да исечам.лудница мајки така ке биде мислам додека не се стопли надвор да се истрчаат изнаиграаѕ децата и лесно да заспијат.
@muchacha_a. Исто сме и ние за недела дена полниме 22 месеци..Се треска од земја ако нешто не е по нејзино рика вика урла..Обавезно во денот ја вадам по малку надвор не е по цел ден затворена така да мислам не е до тоа..Исто ниту нокти дава да и сечам ама за уши чистење изгорена е.. ете гледаш на оваа возраст сите се исти..Ако не грешам мислам и ти имаш мало бебе не го закача..? Мојава ако виде дека спие право писка вика го мава го удира а си ставам пернуцата да го дојам право таа иде и ми седнува во скут..Тешко е даа треба нерви ама тоа е мајки мора да издржиме
Да имам,месец ипол е,не го закача,го гушка кога го држам,го цунка,му пее игра,само кога се лути и фрла со играчките мора да го пазам оти може да го тресне,онака нема проблем.уште кога бев бремена му кажувавме со мм тука има бебе и го галеше и цункаше стомакот,и сега е така.само побрзо да мине што и да ова однесување оти ке се побудалам.
Почетокот беше и кај нас така но еве синко денес прави 5 месеци..И веке неколку дена керка го мава без причина го тепа писка ако виде дека спие цика на цел глас..Се надевам кај вас нема да е вака бидејки тешко е многу..Па ако и се развикам или удрам уште толку бидејки се чуствува дека него го браниме незнам навистина.Само и јас како тебе се надевам ке минува за брзо
@muchacha_a @galapce @bella.s @blessed.an тантруми се. Фаза која почнува кај скоро сите деца некаде околу втората година, трае кај сите различно, најчесто до кај три, три и пол години, можеби и повеќе. Многу причини има за тоа, принова во семејството и седењето дома се само фактори кои може да ги влошат. Само да имате нерви да го поминете тој период, после е полесно.
3 дена по ред до денес како стане од спиење плаче за ништо, по цели денови,плус ништо не става во уста,не јаде ништо,а му викнеш скараш уште толку почнува да вика да плаче и низ цела соба се тркала по подот,ништо не го смирува..... Дај боже да мине мн побрзо оти е лудница.
Добредојде во клубот. Јас со едно го поминав тоа, со второто ќе му ја мислам кога ќе дојде време. Коса ми се крева уште од сега кога ќе помислам на тие тантруми. Кај мојот почнаа на две и пол годинки, кога почна во градинка. Како да не' казнуваше мене и мм дека го оставаме таму. Кога ќе си дојдеше од градинка само плачеше и се трескаше за глупости, среќа за јадењето не правеше проблем. Тоа плачење и инатење е резултат на тоа што детето не може убаво да објасни и каже што сака и чувствува и на тој начин се манифестира таа фрустрација. Многу работи сака да каже, а не може, бидејќи не знае како. Ќе најдете начин да се справите со тоа, дали игнорирање, дали спуштање на негово ниво, дали нешто друго. И многу трпение и нерви. Само ќотек немојте, контрапродуктивно е.
Faza na tantrumi, uf tezok period soprva me ceka so ctorovo. Gi imase i sin mi dosta cesto. Najmnigu pali ignorianje i da gi ostavis da se izvikaat. Samo koj ima zivci kabli da izdrzi bez da vikne. Jas sakav da ve prasam drugo, po kolku pati vi spijat decava preku den na vozrast 16-17m. Malovo moe e nekako da kazam bez red. Koga sum na rabota samo 1 i ja legnuvam dosta rano od 7 do 8 sto od edna strana dosta mi odgovara ama.mn malku ja gledam. Koga jas sum doma nekogas 1 ama pocesto 2 pati ja zaspivam bidejki nekako mn brgu ja faka kriza. Znaci tesko sedi budna poveke od 3-4 casa. T.e. ona ke sedi ama e nepodnosliva se cudam kako i izdrzuva na zenava tolku dolgo. So mene zaspiva so cicanje uste pa zatoa polesno mi zaspiva. Eve ovaa nedela bev doma i 1 den so edno drug den so 2 spienja. Se zavisi koga ke mi stane sabajle i kakvi ni se aktivnostite preku den. Koga spie po 2 pati posle mi zaspiva nakaj 10. Denes ne planiram da ja zaspijam 2 pati bidejki treba da odime na gosti i plus e nedela sakam i golemovo da go legnam rano poradi skolo i plus jas da se spremam za rabota. Stana vo 7 eve ja sega zaspa i edvaj nekako izdrza so sega so sila ja drzev porano da ne ja zaspijam.
Моето е 19 месеци. Спие исклучиво еднаш дневно. Зависи кога станал сабајле и какви активности има низ денот. Ако станал рано и бил дома заспива околу еден. Ако станал покасно и сме биле излезени или има друштво за играње дома може да заспие дури во три. Спие два или три саати одприлика. И навечер легнува од десет до единасет и пол во тој период во зависност кога му било денското спиење. Ноќе спие цела ноќ до сабајле до кај седум, осум, ретко до девет.
Mojata e 15 meseci i spie ednas vo denot 2-3 casa i tolku. Nema vreme za vtor pat oti rano gi legnuvam 8.30-9.30 preferiram da zaspijat sto e i najdobro i za niv i za mene.
Idealno bi mi bilo edno spienje 2-3 saati ama ona retko tera poveke od 1.5saat i zaroa tesko tera so 1 spienje. Inaku kako stonvikas tibi @kallias okolu 13 da legnei istera2 saati ic ne bi ja legnuvala pak.
Да и нема нешто што ми прави поголема нервоза од дете што е нервозно за спиење, а не сака сеуште да се предаде да заспие. Обично тоа е околу девет навечер. Веќе му се спие, а не се дава. Па кенка за се нешто. Тогаш е најнемирен. Знае и да падне и да се удри. Како мува без глава.