Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    4.764
    Не го сфаќам ова, не и не. И низ темиве читам некаде како некои мајки се мислат што да прават, а детето им кажува дома дека воспитувачките го караат и тепаат по газето.
    Нели може да се реагира во вакви ситуации? Да се разговара со нив директно, или со директор? Има ли воопшто двострана комуникација во градинките?

Јас тука се жалев дека на 2-3 пати го земав покакан, и од тогаш не се десило.

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.728
    Допаѓања:
    43.817
    Не можам и јас да сфатам искрено, не знам. Комуникација има ама не верувам дека е искрена. Јас лично слушнав како се дереа воспитувачките на децата во градинката во која сакам да оди, има парк позади и често одиме со детето таму, имаше отворен прозор и слушам следново.

Каде ма ти одиш, враќај се, легнувај одма, а ти бе што ме гледаш, ајде јас цел ден нема со вас да се расправам, боже мили мајмуни.
    Леле кога слушнав, подзината останав и она дерење буквално како на патото со некој да се караш и со она сељачко понашање…
    Мислам јас дома ќе се пазам да не му повишам глас и некоја си таму чума на. која пари и давам да го чува ќе ми го вика мајмун. Не знам луѓе дали јас сум многу пристрасна или ова не е нормално, оти мене не ми е нормално вакво понашање, стварни не знам како воспитувачка вака воспитува.

На strelec231992, H.VAGA, kozuf и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.984
    Допаѓања:
    18.448

Не е нормално и не треба да биде нормално. Јас дома од 2кг месо го гледам го растам, со љубов внимание, не повишуваме тон пред него, зборам ко навиена нешто демек да свати и некоа таму ке се издерава на него и плус ке и плаќам, очи ке и извадам. Затоа се просветни работници, они се тие кој треба да имаат трпение и разбирање па боже мој за тоа школо учела.

На Mother of 2boys, H.VAGA, kozuf и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    Божеее, па ваква да ја пријават треба. Ако нема трпение со деца што бара таму да работи. Верувам дека не им е лесно, повеќе деца имаат од што треба, ама пак вакво понашање и да ги прават децата животни е вистина премногу.
    Една од причините што јас моето не го имам пуштено е што групите се со повеќе од 30 деца и знам дека нема да му се обрнува внимание. Овде пак што се случува, на конто на градинка која не е отворена, а наводно е отворена и се примани деца за тамошни групи и се радпоредени по другите градинки. Направен е само таков хаос и кој знај што се дешава по градинките. Може и ова исто се дешава ко ти што кажуваш кој ќе ти каже.
    А ти вака кога седиш друг пат да снимаш што слушаш. Па ако можеш нешто да сториш, пријавиш кај директор. Ова е страшно

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    2.043
    Жално е што се случува во нашата држава со градинките, здравството итн.
    30 деца да гледаш за едвај 500е плата.
    Од една страна ќе си речеш такви се условите, од друга ќе си речеш па она свесно се нафатила тоа да работи.
    Жално како немаме систем за најбитните меѓу нас, а тоа се бебињата и децата. Жално за мајките што стварно мора да работат. Жално за сите бебиња што плачат секој ден од милион причини. Се ежам кога помислувам на таква слика во главата.

На Mother of 2boys, kozuf, Ceneva и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    Дефинитивно не е лесно да си родител, и да останеш сталожен во одредени ситуации. Помина 10 скок, ноооо ете ни ја регресијата на сон .... Без неа не се може никако. И така ни е хаос ноќното спиење, па сега и успивањето хорор станува. Таман фативме ритам да се успиваме без нишкање. Сега се дешава следно, пред 21 легнавме, цицаше, му пеев и готово реков заспа, оп стана како фурија се симна од кревет, ќе шета дечкото. Пред пола саат ми заспа. А влеземе в соба плачење, мислиш го колам. Преморена сум од честите будења ноќе, па и дневата дремка ако не сум во соба, ќе биде кратка, и сега ова. Ќе завршам на болница. Психата ме мава на најјако. Само да се пожалам дојдов да ми олесни.

На Alishan30, Carolin., H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.083
    @Ceneva , :hug::hug::hug:

Еве ја, збесната, не знам кога сме се успале последно за кратко време. Де не може да се искажи, само кажува нешто по нејзино, по цел час. Кога ќе и текне додека не отвори во сите фиоки низ спална не легнува. Абе со часови да се расправаш. Не со минути.

Ме уби таа регресијата и си трае. Да имав празна соба за неа само со кревет, ја оставав, па како знае нека се успие. Вака 300 места има кај што може да се повреди, не можам додека не заспие да ја оставам.
    Ни штитници, ни ништо не помага. Ќе најде крај каде да направи некоја глупост.

На Alishan30, Carolin. и Ceneva им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    :hug::hug::hug:

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.744
    Допаѓања:
    7.909
    Со оглед на тоа колку партиски се изнапримија работници ноз годините, и колку се добија дипломи од педагошки и како ги добија, можам да си замислам. Многу многу ми е жал, оти е таква ситуацијата. Не е секаде, ама на многу места е.

На Carolin., kozuf и 1209 им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Матичната вика не било Коксаки, инфективен осип било. Он е добар, не качува температура денес цел ден. Не му даде ништо, само да го следам и ако се зголемува осипот да и кажам. Кога се вративме од преглед го приметив од окцата дека има бледо жолт секрет. И пишав, вика сигурно од истиот инфект, да одмивам со камилица. Не го измив, ќе видам утре како ќе биде.

На Carolin., јolene, Sun&Moon и 4 други им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.728
    Допаѓања:
    43.817
    Дојдов и јас да кажам…ама што да кажам освен ела да се гушнеме.
    Синоќа ќе го фрлев низ прозор. Му ѕвонев на мм да дојде од работа како знае и умее оти бев готова да го истепам, не можев да се контролирам, мислам дека нервен слом добив и плачев пола саат.
    Во 2 заспа!! 2!
    И ете денес пак иста песна тера, цела недела пред 12 не можам да го успијам и не можам да сфатам што е финтата луѓе, се што треба правам по книга и не можав веќе да си го тупам мозокот каде грешам…

Врв на се се скарав со мајка ми, е можев веќе да го издржам тоа набивање грижа на совест, ја сакам да е жива и здрава ама осет 0, 0.

Ме пукнаа сите луѓе, нервно ќе попуштам кај и да е, сериозно.

На Splendor., Erika.greeneyes, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  12. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    754
    Во 8 заспа сега е 11 и стана 4 (со букви ЧЕТИРИ) пати. Се слагам не е лесно да си родител, или барем родител што се труди.

]

Ве читав за мајките не стасав да пишам. Кога ти е најтешко и највеќе ти треба поддршка, знаат да те докрајчат. Не си крива ти. Може не е правилно ама почнав да не слушам воопшто што ми збори, како да нема тежина зборот, изгубив почит... И помалце ми збори така. Тажно е ама тоа е, јас треба да сум океј и да сум силна за моето дете место да треперам секој ден од глупи коментари. Инаку убав отворен сталожен муабет најубаво би било, ама не мислам дека се многу отворени да сфатат од таа генерација.
    За спиењето што да кажам, и јас сум во каша со месеци немам спиено повеќе од 5 саати, а поврзано па не знам пд кога. Откако е родена најмногу 4 саати има врзано сон и тоа 4-5 пати, а се трудам се да е ок со нагодени дремки и сите глупости и совети што ги најдов.
    Држете се

На lackygirl, Carolin., јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    Јас некни во 5 сабајле си плачев. Од три до 5 беше буден. Цице, вода, цице вода, шеташе низ соба. Но врвот ми беше кога снема вода и господинот сопруг не стана да наполни, ќе му се скрши сонот, и трчав како луда, а дете липа мама мама, а тој не стана. Ми се идеше да го претепам во сон мм и си заминав во другата соба си поплачав и така. А утрето ми вели кога ме праќаше по вода, кога му одржав лекција (facepalm)
    Каде синко ме излудува, па ни мм да не е покус и тој се приклучува во последно.
    Некогаш се чувствувам како да сум згазена, притисната и не можам да мрдам. И никој не ме разбира и поддршка нула.

@kozuf ете го во саат време два пати стана. Толку немам повеќе што да зборам, се ти е јасно

На Splendor., lackygirl, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.083
    Знам јас што е главниот проблем, моево дете нема потреба од долга дневна дремка.
    Полесно им е на сите што ја чуваат, било дома, било градинка да спие и по 3+ часа, ама и влијае тоа на ноќното успивање.
    Идеално и е околу 1-1,5 час дневна дремка, за ноќе да се успие брзо и лесно.

За будење сака или не, за во градинка мора да стане рано. Ни сакам да се учи дека може да остане дома ако и се спие наутро, а дека има опција и за така, има.

За градинки и воспитувачки сте зборувале. Имам видено и такви што со ќеф си ја работат работата, а и такви на кои им смета воздухот што го дишат и наоѓаат рачки за да не чуваат деца, ако се за тоа платени.
    И за едните и другите платата е иста, нивниот однос и став е различен.

На lackygirl, Carolin., јolene и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.331
    Допаѓања:
    20.678
    Што е сега ова? Пак качи температура и има секрет од окцињата. Ооооф!

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.601
    Допаѓања:
    10.020
    :hug::hug::hug:.Само една силна гушка,ништо друго.
    Ќе помине се' мајка,баш се'.Ќе издржиш.Мораш.

На јolene и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    412
    Леле Бела, баш ми е жал. А пред малку те прочитав дека преска бил подобар.

Најлесно што може да ја поминете ноќва. Издржи, ќе помине. Што побрзо да оздрави и што помалку вакви моменти во иднина.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.728
    Допаѓања:
    43.817
    Мислам дека има вирус таков некој, на другарка детето цела недела беше така, и тт едвај спушти. Прати го ноќеска и утре пак кај матична, може треба брис.

На Bella_Stella и јolene им се допаѓа ова.
  19. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Zdravo majki. Moeto detence ima 1 god i 3 meseci. Seuste ne saka da jade sam, ne dozvoluva nitu da mu pokazam sto i kako da pravi. Da napomenam deka so igracki si igra se normalno si fakja so racete osven hrana. Koga kje se izraduva za nesto ili taka koga kje mu dojde zamavnuva so glavata nanazad, seuste ne saka da kaze mama, tato nesto, si zbori nesto po negovo.Da napomenam i deka e normalno dete, bez nikakvi problemi nitu mentalni nitu fizicki. Dali nekoja majka se ima sooceno so vakvo nesto i dali e nesto sto bi trebalo da me zagrizi? Blagodaram

20. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    So istoto se soocuvam majka... Taman kje zatvori oci mislis se uspal, toj naednas skoka stanuva i ne saka da spie.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.