Мојата е 19 месеци. Спие еднаш на ден. Кога 15 минути, некогаш 30 минути...еден час е празник и славје. Станува околу 08.00 а легнува околу 21.00, но знае да не се предава и да демонстрира против спиењето и до 22.00. Доколку била преморена и не вечерала добро знае да се издига и во 07. Слично како кај Ирена, навечер е преморена и не се дава па симулира дека и се јаде, и се пие, а види дека ја носиме накај детска плаче, демонстративно фрла алиштата... Порано премногу се радуваше на бањањето, сега добивам впечаток дека не сака ни да оди да се бања само бидејќи знае дека потоа следува спиење.
Nemozam bre da sfatam sto imaat tolku malice deca protiv spienje Fa znaat kolku ke im fali ponataka bi se skrsile od spienje. Uf znaci tvoevo turbo alal i vera kako izdrUva so tolku malku spienje. Mene golemion mi bese strasno tezok na densko spienje. Mislam deka nekade na 2.5 veke krenav race i go ostavav da ne spie preku den ama legjuvase rano. I ova eve denes so ednas spienje saat i pol edvaj izdrza do 7 i toa deka bevme na gosti doma ke ne poludese sigurno. Sakam da i napravam nekoj red nakaj 12 da ja zaspivam i da tera samo taka ama mn tesko mi izdrzuva koga e stanata posebno pred 7
Od utre 3 nedela kako teram so toj raspored sto ja legnuvam vo 12, 12.30 i spie do 14, 14.30 znaci saat ipol do 2, 2 i pol saata spie otprilika. Stanuva 7-8 sekoj den. A navecer ja legnuvam isto od 8-9..Nekogas odma zaspie za 5 min. a nekogas eve kako sega 1.5 cas me izmori dodeka da zaspie. Brat i koma, za 3 min.zaspa, ama toj pa vo 6 denes se izdiga, nesto cela nokj se budese, kvicese i stana pred da se razdeni i zatoa ne mozese da izdrzi i odma zaspa, a preku den ne spie nikako vekje godina dena.
Исто, исто, исто... Дури и сега големиов знае да има кризи некогаш иако не спие преку ден воопшто кога е дома. Во градинка мора да лежи во креветчето, сакал не сакал, ќе заспие. Па одвај заспива во десет навечер. А кога не спие преку ден, знае и во 9 веќе да биде цврсто заспан. А на возраст од година и пол, спиеше два пати преку ден, еднаш час и половина, вториот пат еден час.
Моето има 21 месец. Веќе 6-7 месеци ако не и повеке,спие еднаш дневно. Не повеќе од два саати. Наутро од 08 до кај 09 часот веќе е буден. Од прилика пет саати одкако станува,му се приспива. Преферирам до кај 16 да е веќе буден ако не дежураме до каасно навечер. И тантрумите почнаа Да се живи и здрави,другото ке се издржи.
Мојата па како бебе многу беше проблематична за заспивање,кратко спиеше и навечер легнуваше до кај 22,а после како растеше почна да заспива два пати по 1-1,5-2 часа,се до годината,после година почна да заспива еднаш дневно по 2-3 саати и така тера уште.Значи станува во 7 и од 12-13 е заспана и вечер до 21 најкасно е легната,некако фатен и е редот од градинка дека тоа време заспиваат и дома тогаш сама бара да спие,и за викенд исто станува 7-8 може и до кај 9 ама исто време заспива на пладне и навечер.
Ke pocnam da pisuvam vo ovaa tema, za edna nedela pravime godinka Maliot moj vo posledno vreme mnogu loso spie. Koga odam na rabota spie samo ednas vo denot po 2-2,5 saati I vecer legnuva okolu 10, a sabajle stanuva vo 8. Koga sum doma spie dva pati dnevno po max saat vreme. Problem e noknoto spienje. So denovi na rabota odam ko zombi, celi noki se budi na pola saat, retko vrzuva saat, inaku cica, nekogas mu treba I saat vreme da prezaspie cvrsto, za da spie samo saat, saat ipol. Period li sto li e, nekoj so vakvo iskustvo, ova ne se izdrzuva veke. Navecer uspivanjeto e isto mnogu tesko, nervozen umoren, a ne se dava.
Поради таквото (не)спиење го одбив првото од доење. Не одев на работа, ама тешко функционирав преку ден, а детето од 8 до 14 месеци ова истово го правеше ноќе. Сите тројца бевме ненаспани. Кога го одбив од доење, почна да спие цела ноќ после неколку ноќи со плачки. Можеби не е тоа решение, ама немав друг избор.
Сосем прекинав да му давам. Преку ден веќе не цицаше воопшто. А ноќе кога ќе се разбудеше го земав и го нишкав во раце, не му давав ништо, еднаш вода му понудив, ама не сакаше. Тој уште тогаш пиеше само од чаша, шише не сакаше воопшто. Го нишкав на раце кога ќе се разбудеше, одвај гледав поради вртоглавиците од Бромергонот што го пиев да ми секне млекото. Мака видов неколку ноќи, ама после се среди со спиењето, дури почна и во креветче сам да спие цела ноќ. После две и пол години почна пак да се буди, ама подруго е тоа, лесно презаспиваше после.
Mojata se budese i po 10 pati..toa bese izmacuvanje..stom ja odbiv si se sredi..zaspiva okolu 10,se budi nautro vo 10.spie po cela nokj..na 18m ja odbiv i najveke radi toa budenje..vekje ne se izdrzuvase a nejze i bese navika ne deka i se jadese.
Uf i mene me plasi ova. Se budi navecer neznam tocno kolku pati i na kolku vreme ama nekako de naviknav ja zimam do mene i vo poluson i davam da cica taka nekako se naspivam. Zatoa i ne se nafakam uste da ja odbivam nemozam da soberam sila za tie *nekolku dena* placki. Moevo i premnogu saka da cica cica i preku den koga sum doma toa i r prvo nesto koga ke dojdam od rabota. Jas se si se nadevam deka okolu 2g ke moze da me razbere i polesno ke ja otkacam ama nisto ccudno da bide uste dosta potesko
Истo кaкo дa не oпишa нaс. Нaвечер легнувaме и пoчнувa,мaмoo ми се мoчa,ми се кaкa,ми се јaде,сaкaм вoдa... Лекa нoќ му викa нa тел преескa тaткo ми и му викa нее мене тебе јaс не спијaм А не зaстaнувa цел ден,нз силaвa oд кaј му е,и кoгa спие сaмo се врти претa,мир немa. Дaлерoн јaс,електеoлити,oцет рaзреден сo вoдaнa чoрaпчињa,мoжеш и сенф,или белкa сo јaјце,туширaње сaмo нa телoтo.Гледaј течнoсти дa внесувa и не гo зaтoплувaј мн пoрaссoблеченo некa е.
Мaми aј еден сoвет зa мене aкo мoже. Нaутрo дoручек ни е мусли блендирaнo сo некoе oвoшје,пa пoсле пред спиење тестенини,нaмaз,јaјце зaвиси.Е сегa,гледaм декa пoлекa пoчнувa дa се буни,не сaкaм oвa (зa блендирaнoтo),a другoтo јaдење сo слaст гo јaде.Мoже ли идејa рaспoред кaкo дa му нaпрaвaм,a и ми се здoсaди и мене сo блендерoн веќе,a инaку јaде oвoшје кaкo ужинкa пoсле ручек,aмa еднa мaдaринa или киви,јaбoлјo тиквa.Акo прекинaм нaутрo oвa мн ќе му се нaмaли oд внесoт нa oвoшје зaштo кoлку штo ќе изеде блендирaнo тaкa немa шaнси вo рaкa(смутињa сoк не дoaѓa вo предвид не сaкa). А и.житaрки дa внесувa сaкaм.Идејa некoјa сoвет дa ми дaдете рaспoред дa му нaпрaвaм?
И ние сме со овошен доручек уште. 19 месеци е. Само јас не блендирам, туку му го рендам на крупно, банана со вилушка гмечам, и плус некој житарка ставам (претходно сварена) може во варењето и некој слива или кајсија да додадам. До ручек има ужинка, секогаш различно, зависи кој го чува. Пример на баба и е најлесно кис.млеко со леб затоа што он тоа го обожава, може геврече со јогурт, или јајце варено со сиренце, путер и леб или проја. Ручекот е најчесто зеленчук со мешунка (леќа, грав, грашок, боранија) со месо или без. И вечерата обично е млечна или јуфки, палента или нешто слично. Уз пат грицка овошје, некоја бисквита, малку смоки. И јас инсистирам уште од сабајле на овошна каша зошто така јаде најмногу и разноврсно свежо овошје. Инаку преку ден е сведено на некое парче јаболко, круша, малку банана.
И јас престанав со блендирање. Сам така почна да бара. Дур да направаам појадок давам овошје и самм јаде. Бана,кива,мандариа,праса,крушка. За да вметнам јаткасто му правам бомбици без шекер со мед. Плус со докче заспиваме и пак внесува доволно овошје. Пораснаа батковците,нејкат блендирано. Битно да не даваме прженици и салами,кечапи, смоки и ред други работи од брза храна. Често појадок после овошјето ни е и домашна супа.
Е сo бoмбици убaвo вие,aмa мoевo блaгo вo устa не стaвa нити дa лижне,едвaј мaџунoт лaжиче.Зaтoa.А јaдки тaкa си јaде му земaме,сaкa индиски oреви мн,бaдеми,oреви и лешници дoмaшни имaме.А сaлaми и брзa хрaнa не дoaѓa вo предвид.Јaс внимaвaм нa исхрaнaвa мн oa и честo сум нa тaпет,претерувaш дaвaј му се у слични муaбети(јaјце и млекo купечкo немa прoбaнo,нити пилешкo месo). Зa oвoшјевo сaмo дa нaјдеме кaкo внесoт дa гo зaдржиме зaштo нaутрo еве целo јaбoлкo,бaнaнa,киви сaбaјле,a тaкa дa ми ги исечaм вo тaњир немa се дa ги изеде. Амa пa немoже цел живoт блендирaнo,a и кaкo штo кaжaв и сaм пoчнa дa се буни,не ми дaвaј oвa,сaбaје викa aбе блaгo oвa мaмoo не сaкaмм дaј ми супa (декa вчерa супa ручaше)хaх.
Менее ми е сстрав да давам јатки цели сеуште. Е имам среќа што живееме сами,другарките исто преферираат здрава храна,така што проблемите од типот Давај се на детето ретко ги слушаме. А и тоа ретко изморува. Се чудам на мајките чии деца ем на градинка одат и тој еден оброк дома се глупости. Неможело да се постигне. Имам другарка со две поголеми деца,едно двогодишно и пак стигнува од сабајле да го испрати ддетето со домшен сок,да го пречека со ручек направен од вечерта. Само треба да се насочат приоритетите. Е признавам,кога е дете нејадач тогаш ништо не помага.