Колкава е? Спиела од 7 до 7 и дремка од 3 часа? Луѓе, мене стварно не ми е јасно како се погодија моиве двајца такви неспијачи. Готово скренав, ќе се фрлам од прозор. Ова мене ми е научна фантастика Не сум врзала повеќе од 2 сати сон еве веќе четврта година. Таман првиот почна да врзува ноќ, се роди бебево и некако уште полошо е.
Majki na devojcinja daj kazete sovet, kosiceto veke i odi vo oci i go fakam so snolicka, repce gore ama dzabe odma vadi i stava vo usta, celo vreme snoli i lasticinja vadam od usta mi e strav belja da ne napravi nedaj Boze. Nekakvo resenie ima li? Nekam da sisam zosto sporo i raste nekako, a sakam dolga da ja putame za ponataka polesno da ja sobiram. Posledno snolata ja najdov vo solja A na kuklite koga si igra im ja trga kosata od oci ama nejzinata nema veze
И кај мене вака спијат од 19и30 до 7 сабајле и 2,5 сати дремка. Првото дете имаше тренинг имав пишувано овде, за второво се водев по строго по редослед, точно јадење,спиење уште од 6 недела го почнав така.
Мајки можам ли да чистам нос со шприц и вода? Немам физиолошки дома, не сака никако да седне во седиште да отидеме до аптека ептен е жален, а мм ми е на работа. Носот му е полн цела ноќ се држиме во раце за да спие.. барем пладнево да одмориме, грчи цел. Вчера цел ден киваше, знаев дека ова ќе не најде а потајно се надевав дека нема..
Јас не би ризикувала, водата не е стерилна. Подобро прсни спрејче или ако немаш стај некој чај да врие и држи го во близна, па влечи со носко.
И без тренинг е можно ова до поголема возраст? браво мајка И јас терав ред, супер функционираше, не совршено ама ок. Арно ама во еден момент едноставно прекина да функционира, не спие и не спие јас можам и на глава да стојам тоа е тоа.
За возрасни знам дека може со сол во млака вода, да се стопи убаво. Ама за дете не знам тешко малце да погодиш сооднос и дали ќе се стопи баш.. види Зегин имаат достава до дома дали може за одма
Најубаво физиолошки, ама ептен ако не можеш, зовриј вода, ама вриј ја убаво, 10-15-20 мин, и раствори сол ( види сооднос на нет ). Мислам дека и имаше врска дали може со/без јод.
И големото? Колкаво е? Мене па премногу ми изгледа тоа, 14 сати спиење. Малово има година и два месеци, спие вкупно околу 13 сати, некогаш и помалку му доаѓа. Големиов на нецели 4 години спие околу 11 сати, некогаш 10.5 и нема дремка. На некои луѓе им треба помалку сон, јас сум ОК со тоа. Проблем ми е што не врзува никако малово, и изгледа и него ќе го чекам до 2.5 години да преспие ноќ.
@Bella_Stella @kozuf @Lavender13 прскам аква марис, влечам ама кога ке ме види веќе со носко бега. Се бориме. Ставив вода да врие па ќе пробам, фала ви.
Сакам само да ве изгушкам и да ви дадам поддршка на сите што минувате период со пречесто болни деца. Ужасен период е, претежок. Тешки трауми имам и сега уште кога ќе видам растечено носе ги преземам сите бабини деветини од страв да не се разболи. Одмори, моминска моја, празници, се ми е во магла од тој период зашто ги минавме со болно дете. Знам дека не сакате да се жалите и мислете се можете сами ама претешко е и прифаќајте помош кога ви се нуди. Кај нас траеше 4 месеци ама како вечност ми се гледаше. Мм работеше кај по цел ден сама го минав со мали гушнат во мене и цртани, буквално по цел ден гледаше, на почетокот се јадев ама после прифатив дека само така е мирен без да квиче многу и ми беше гајле што станот смрди на неизмиени садови и немавме што да облечеме зашто немав време да уклучам перална. Ми спиеше во раце. Таман ќе оздрви ќе се донесеме во нормала и ние и домот, ете го за два дена пак исто. Гаден и ужасен период. Сега помина за среќа да не се подречам ама јас сум истрауматизирана не можам ни минута без џорапи да го оставам од страв. Од бебе растеше без џорапи по дома и не наоблечено, сега му се тресам. Постојано дезинфицирам раци кога сме надвор. Ама тоа е, стравот ме прати сега секаде. Така да поддршка најголема и прифаќајте помош од секој. Ќе помине ви ветувам
Не за кашлица, ами за причинителот на кашлицата, во случајов мрсулите. Но сепак Др вика нема потреба од друго, освен од Парацетамол, оти во понеделникот беше мирно грло и плуќа. Ама сепак кашлицата ме плаши па ќе правиме контрола и утре.
Година ипол. На почеток беше бебе неспијач т.е сакаше во раце цело време, а сега е спанче, смени од година и е полесно. Јас многу се замарам кога легнува, колку спие, сметам дека сонот особено вечерниот е многу битен за развој на мозочето. Ох, колку сум се нервирала кога не спиеше...
Се замарам и јас чоек. Пратам прозорци на будност, гледам да не се премори, се трудам да го презаспијам ко ќе се разбуди по 20 минути. Ама тој не се замара
Колкаво е? Таква беше мојата, тоа беше хаос првата година, по исфрустрирана не сум била, 20мин спиење и не знаеш што да правиш попрво од ништо што не си направила и на крај се откажуваш од било што зошто знаеш дека само што ќе почнеш, ќе стане. Е сега уште една работа.. уште е цицалче, така презаспива и спиеме цела вечер и попладне. Кога ќе треба да ја одвикнам, а веќе е голема, не знам што ќе правиме. Затоа и одложувам.
Година и два месеци. Исто, цица. Со големиот се одбивме на полни две години. Пак се будеше долго време на 2 сати и помалку, кажувавме приказни и пеевме песни, шетавме сред ноќ, јас трудна го влечкам в раце цело време Чисто искуство, ништо не значи одбивањето. Кај нас немаше промена. Од неспиење и цицање по цела ноќ си продолжи во неспиење. Со малото ме чека истото, и тоа знам ама не знам дали ќе издржам.
Ако се прозирни мрсулите се чистело со шприц, ако се зелени или жолти не, оти можело да разнесиш бактерија или вирус надолу. Јас од моево пресно искуство само ќе речам, за друг пат, брис одма му правам, тт поќе од 2,3 дена не чекам, пролив исто поќе од 3 дена не се седи дома, дете свежо, весело, а толку дехидрирано во крвта, страшни работи. Со првото чекав, не давав антибиотици до крај ама до ова дереџе никогаш не дојде. Сепак различни се сите ама од што бев ете така искусна да речам 2 пати во 1 месец на инфузии дете ми заврши, на болница. За спиење моиве не се спијачи, 2та на мене се метнале, првото на 2 и пол години ја преспа цела ноќ (од ко ги извади сите заби), исто очекувам и од ова ај уште 1 година шо е Едит, нема врска со цицање, првото на 14 месеци го одив и уште полошо беше.
Епа арно прочитав, него му се бели кои вртат на кај зелени последно што вадев. Еве го спие сега, а ептен касно стана скоро 8 беше, 20 до 8. Се тешам дека нема температура па може ептен да не фати
Ау налет. Му ја исклучив климата, да спие во ладно и да не му суши воздух се мислам да му го пуштам навлажнувачот и да ставам масло од еукалиптус внатре може ке го пушти малку? Од лани имам ставав болен кога беше