Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Јас не практикувам да давам, само кога мора да внесе течности. За толку мали деца не се препорачува. Желудникот се преполнува во волумен со сокот, а нема некоја си којзнае каква хранлива вредност. Овошјето општо е најдобро да се јаде цело, ни цедено, ни смути, заради внесување на влакна.

На 1001Ana1001, 1209, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.925
    Допаѓања:
    6.068
    Немав/м пракса да давам сокови општо. Ни купени, ни цедени, а и до скоро не сакаше ќерка.
    Е сега се погоди периодов куп родендени, имендени, чуда низ градинка, бар 2 пати неделно со сокче во раце излегува од таму и бара да пие. Или пак таму им отвораат воспитувачките и на слики ја гледам каде што пие сокчиња, така да очекувам и по дома да почне да бара почесто.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.678
    Допаѓања:
    104.664
    Кај нас им даваат, Цевитана, како втора ужинка. Страшно. Јас давам, ретко ама давам, од калинка ми е моментално фаворит. Ама приоритет ни е вода да се напие. И не да се надигне на шишето, пие од чашка, 100мл макс да е и тоа поразреден.

Моето јаде повеќе, ама не знам искрено дали е тоа поради цицањето или поради тоа што во градинка почна да јаде поише па се сили.

На Giiirl23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.911
    Допаѓања:
    23.871
    Со цитрусните овошја може и да му се потпари газето. Ако јаде/пие повеќе.
    Јас сокови не давам.

Иначе со доење исто сме, многу сака и кога е со мене си мезнува нон стоп, секој сат си цицнува :D нз како ќе биди одбивањето, страв ме фаќа. Не да вљубен :rofl: скроз е.

На Giiirl23 и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.743
    Допаѓања:
    63.333
    И син ми обожава цеден портокал. Секое сабајле му цедам (го разредувам со вода). Периодов има убави калинки, чат-пат и калинка мешам со портокалот.

На atz1995 и 1209 им се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    11.401
    Скоро 20 месеци. Од 17м мислам давам портокал или мандарина цеден скоро секој ден. Некогаш разредувам со вода, некогаш не.
    Не ми прифаќа друг сок/компот никако и затоа вака терам, плус ми е единствен начин да му протнам сируп.
    Многу сака цеден портокал и скоро секогаш го пие во еден здив.
    Во соковник сум комбинирала и други овошја и зеленчуци, ама не му е тоа тоа.
    Паузирам одвреме навреме, а со потпарено газе сме немале проблем, сѐ до сега, ама мислам дека друго е маката.

На atz1995, 1209 и Anika55 им се допаѓа ова.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Mоево мало уште цица и не јаде и не спие, а големиот го одбив на точно 2 години, еве уште не почнал да јаде.
    Луѓе кога ве читам со доручек житарка и овошје, па ужинка, па ручек, па ужинка, па вечера. Научна фантастика е тоа за мене, научна фантастика.
    Малово ај ќе поткасне четврт тегличка од ДМ, од тоа дома што јадеме ќе поткасне по залче. Ама тој поткаснува, не јаде. Две залчиња и готов е. За големиов уста не ми се отвара да кажам што минуваме уште за тоа јадење, душата ми ја вади на секој оброк, 3 пати дневно. Ете да не се жалам, вчера вечераше супа сам без да го потсеќам да џвака и голта. Ама само од водичката :D И едно фиденце или мевце ако имаше во лажицата го туркаше. И то.

На lackygirl, Giiirl23 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.743
    Допаѓања:
    63.333
    Исто. Му го имам мешано со јаболко, крушка и друго и или ќе го лигави или ќе го остави скроз. Е со калинка го вшмукува на екс, не дише дур не го испие :)

На DaisyDoo и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  9. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    201
    И давам скоро секој ден како ужина, помешано со вода. Подобра опција е секако да јаде цело овошје па гледам и таква ужина да давам, ама еднаш во денот сокче цедено правам. Откако оди во градинка и е болна цело време само така внесувам течности.

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.721
    Допаѓања:
    43.782
    Јас не му давам освен голтка две да проба, ама мм редовно на прошетки дава цеден или од боровница, го карам ама од едно уше влегува од друго излегува, два дена нема да дава па пак ќе се врати со пола шишенце…моето вода си пие и јогурт најмногу, сокови онака не сака ногу, газира вода мора да криеме по дома.
    Овошје многу сака и јаде цело време.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    7.998
    Јас сокови не давам. Само вода. Дур можам тоа да го контролирам ќе го контролирам. Знам понатаму дека ќе пие. Овошје јаде свежо и така е најдобро.

На 1001Ana1001, Bella_Stella и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Таман мислев готово, синоќа цела вечер кашлаше суво. Што ви се има покажано како ефикасно за сува кашлица? Во носето е полн со секрет, вадам тоа што излегува, ама си фрчи негде позадински. Бел слез за сува кашлица ли се даваше?

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    1.542
    Јас по препорака на педијатар давав сируп од исландски лишај 3x2.5ml.
    Ама консултација со педијатар сепак за потврда.

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.911
    Допаѓања:
    23.871
    Исландски лишај, ама прашај доктор, таман и денес ќе имате рез од брис така?

Големиот (6год уште малку) супа ,,јади" ако нема ништо, цедена и во чаша, ја пие уствари :rofl: со него вака маки мачиме уште, 3 дена на школо еурокрем е :x ако ставам друго ќе си дојди скроз гладен. Ако не му велиш да џвака заборава, 1 сат е едно јадење лај него. Многу имам за кажување не е соодветна тема :)
    Малово па пу пу, кога беше најболен јадеше, па дека на диета беше само банана, бисквита, компир варен, гризини, ориз само тоа смееше и тоа јадеше со сласт :D досега се јади и си сака, ќе си има оброк убав и после со мене на маса си прикаснува, со мм, нема шанса на рает да јадиш со него.
    Ќе почнам да се жалам деновиве од немирко :angel:

На 1209 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Денес ќе има резултати да. Еве откако е станат се нема раскашлано, а ем сега сме во дневна со вклучена клима. Спиеме без клима, не е сув воздухот. Каков е тој сируп?
    Неговата докторка е малку изгубен случај. Јас си барам упати, јас си поставувам дијагнози. Да и речам да давам ли ќе рече, па да може. (facepalm) Во меѓувреме нешто мислев на природна база што можам да дадам ако знаете.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.911
    Допаѓања:
    23.871
    Исландски лишај е за смирување на кашлица, на првото дете стално му давав ако кашлаше суво и често, обично ноќе се случуваше тоа кашлање и сред ноќ му давав, па се смируваше.
    Мислам има и други слични. Јас овај го земам сиве години.
    Screenshot_20241125_092747_com.huawei.browser.jpg

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.678
    Допаѓања:
    104.664
    И јас на големиот овој го имам давано кога имаше Адено вирус. Кашлаше 3м, само од овој се смируваше, ќе почнеше пак да кашла после некое време, ама воглавно се смируваше и 2 недели мирен, после пак почнуваше.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Он кашла како нешто да го иритира, сува надразнителна кашлица баш. Чудно ми е што само ноќеска кашлаше. Сега дур е буден воопшто се нема искашлано. Како се дава сирупов, колку смее временски итн?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.678
    Допаѓања:
    104.664
    Мислам дека не смееш пред да наполни 2г, ама ти види си сама. Пишуваше на него знам имаше баш убаво упатство, од тогаш не сум дала не знам.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Епа нема да давам чим така. На природна база со што можам да ублажам ваква кашлица? Белиот слез за сува е или за продуктивна?