Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Па ваљда нема да ми вика дека е ок антибиотикот за таа бактерија ако не е.

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    12.082
    А како е детето сега, има ли температура?
    Хемофилусот ја има во нормална флора, сега му е паднат имунитетот и се појавува на брис. На почетокот и јас бев преплашена, ама сфатив дека колку повеќе му шибам на детево, толку поотпорна станува. И не третирам веќе хемофилус, стафилокока, с.пнеумоние, тие што се дел од нормална флора. Едноставно се појавува на пад на имунитет и кога ќе оздрави и таа магично се губи.
    Те имав наназад читано, мислам според кс вирус беше така?
    Има на плуќа спуштено? Има уште температура?

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  3. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    857
    Ние стално ја имаме на брис кога кашла ама кај нас не се смирува и не поминува без антибиотик за жал, ама мојот е склон на спуштање..

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    435
    Да, ние. Два месеца се мачиме со секрет и кашлица од неа. Таман ќе помине пак ќе почне. Пиеше трицеф и не помогна, па му дадоа сумамед беше пред спуштање. Го испи завчера - има подобрување. Сеуште не скроз али ќе биде. Почнете си антибиотик.
    Едит : Ако повеќе доктори ти викаат дека е до тоа. И антибиотикот е меч со две острици...некогаш баш мора.

На strelec231992 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.973
    Допаѓања:
    6.244
    Јас за сува кашлица давам прополис или портокал со мед. Исто и ангел што пишала топол напиток ако нема болки во грло. И ладен воздух му помага најмногу, ако е загадено отварај фрижидер

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    5.555
    Последно кога се рззболеа правев аври+бакт скрин тестот. Делот за бактерии покажа хемофилиус и стрептокока ама пишуваше дел од мирофлора а панелот за вируси покажа rhinovirus. Крвна слика беше океиш и не ни прешишаа атб. Значи докторката утврдила дека симптоми се од вирусот. Тоа помина ама после две недели пак едниот почнува да ми хрчи на спиење, некогаш и да се закашлува. Не знам дали закачил нешто друго или се работи за симптоми за бактерија.

7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Odnesi go na lekar usi da mu proverat. Spored moe iskustvo mozno e da e uvo.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    11.401
    @lackygirl @Bella_Stella
    Многу веројатно да се заби, ама толку плачлив од нив? Првпат вака вади заби ако е тоа тоа... Страшно.
    Не е проѕирен секретот, напраивме брис, стрептокока е. Локално третирам прво со Дексаметазон Неомицин ама не гледам подобрување баш.
    Ако ми го враќаат вака од градинка ја не знам што ќе правам. А минатата недела дури и си спиеше таму, сега чекор назад ќе се враќаме.

Бела за бактеријата во нос кај мене издаваат антибиограм заедно со резултат. Матичната препорача прво локално да се проба, ако не бива, ќе дава Панцеф. Други симптоми освен нос и преголема раздразнетост.. Нема..

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Да не ви реплицирам на сите посебно. Доста се борев сама со себе и со мојата одбивност кон антибиотици. Го почнав, дали исправно постапив никогаш нема да сум сигурна, ама тоа е што е. Он нема температура од саботата наваму, ама затнат е и поткашлува. Страв ми е дека ако е недолечен сега, кога ќе го вратиме во градинка пак ќе се искомплицира. Не дека нема да се разболи, ама не можам веќе, премногу ми се собра. Си се изнаплакав од грижа на совест, ама го дадов и нема назад.

На Mother of 2boys и Splendor. им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Streptokoka bezralika na simptomi vo bilo koj slucaj mora da se tretira. Ako ostane nelecena pravi problem so srce, zglobivi, moze i revmatska treska da se dobie. Site lekari do sega koga videle bris so streptokoka i da nema simptomi antibiotik ni davale. Vo blisko semejstvo imam slucaj na revmatska treska od streptokoka....

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  11. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    857
    Мојов кога завршува со антибиотик нема температура туку кашлица и мрсули, така да немој да имаш грижа на совест, некогаш мора антибиотик за добро на децата и ми имаат кажано дека поголем проблем може да настане од недаден атибиотик отколку од даден.

На Mother of 2boys, lackygirl, Miss_S и 2 други им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Znam kako e. I jas bev takva porano. Pregolemo iskustvo so lekari, razboluvanja, antibiotici, bolnici, analizi... Ne veruvav vo lekarot, ne davav, cekav, ama na kraj svakav deka loso pravam deka se na poloso ide leceno nedoleceno. I taka edno leto zavrsivme vo bolnica. Od togas slusam doktor koj ucel 15 god za toa, koj sekojdnevno gleda najmalku 10 bolni deca. Inaku od start znaev spored simptomite koi gi pisa deka e za antibiotik ama nekev da pisuvam da se mesam neli... So tek na vreme ke naucis i ti od iskustvoto koga sto mu e. Ke pomine so Sumamedot toj e so sirok spektar 100 posto deluva na hemofilis. Toj hemofilis na sekoj mozen bris edno vreme ni se pojavuvase |( Sleden pat mozes brisevi da pravis vo privatna laboratorija ke si vidis i rezulatat ke ti pratat so antibiogram ili pak ke si go baras rezultatot na mejl. Ke si znaes za drug pat cim ima 40 temp podolgo od dva tri deka deka e bakterija pogotovo sto ide vo gradinka. 90% kaj decata sto se vo gradinka razboluvanjata se bakteriski. A bakterija pogotovo streptokoka ako e mora da se leci bezrazlika na simptomi, bakterija se leci so antibiotik so nisto drugo. Nekoi bakterii se opasni i mora da se lecat.

I ne se plasete od lekari, ne lecete sami deca ne e isto kako vozrasen eden paracetamol ke se napijam i tolku, ne znaete kolku kaj deca vo kratok rok se menja sostojbata. Ne se strasni antibioticite i ne se otrov koga se koristat kako sto treba. Na primer mene mnogu mi e postrasen kortikosteroidot koj prikriva samo simptomi i zaspiva imunitet i za dva dena se vraka se pak a za zal pocnaa i toa da bockaat sega urbazoni za dobro utro :(

Edit: probiotik obavezno davaj ama ne vo isto vreme so antibiotikot

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Mother of 2boys, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    540
    Допаѓања:
    1.032
    Дали ви се има случено од увцето да им искочи како восок поголема количина? Тоа се случи денес. Инаку вчера качи температура и поврати, сега само поткашлува. Ама нема друго ништо денес, кукурек. И не се жали од ушите, јаде спие. Од што може да биде толку многу восок?
    @Bella_Stella нема потреба од толку грижа на совест за еден антибиотик. Имам пишувано дека син ми 3-4 за неколку месеци ги испи при тргање во градинка но еве веќе пола година нема пиено антибиотик. Сепак мал е, до 2 години уште им се гради имунитетот и јас не би ризикувала ако матичен ти кажал да пие.

На Miss_S и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    151
    И моето со истата бактерија се мачи. Нас ни препишаа панцев плус капки во нос ама не помина или може се излечи па пак ја фати...
    Ако крева температура или му се воспалуваат ушите треба да пие антибиотик.

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.112
    Mozno e ako ima sekret vo nos ili nekade pozadi nos zaglaven. Kanalite im se mali i mnogu blisku so sredno uvo... No sepak odnesi dete na lekar usi neka mu zirnat... Cesto kaj mali deca vospanie na uvo e problem i ne treba da se zanemaruva ako deteto place, ne spie, se budi so placenje i slicno, ne se sekogas zabi ko sto sme nauceni ne e na odmet maticniot da proveri i usi sega site imaat onakvo aparatce za usi (kako i da se vika...)

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.399
    Допаѓања:
    9.111
    Немаш потреба да имаш толкава грижа на совест за антибиотик кој мора да се даде. Тоа е што е, некогаш треба да се помириме со некои работи, не се страшни а нам ни личат така. :hug:

На Mother of 2boys, Bella_Stella и strelec231992 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.676
    Допаѓања:
    104.662
    Мајка биди мирна, не е секогаш се во наша моќ. Во право си, подобро да се излечите отколку да си калемите инфекција врз инфекција.

На Mumoftwo30, kozuf и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    4.716
    Мајки, како се справувате со фрлање објекти кога се лути или бесни?
    Започнаа тантрумите, тоа е видливо, ама не ми се допаѓа што во моментот на бес фрла што и да му се најде при рака, па дури и знае да тргне да ме мава. Не знам од кај го има ова видено, стварно не знам како да го одвратам од ова.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.676
    Допаѓања:
    104.662
    Се лутам. Ама многу се лутам и се карам. Ќе почне да плаче, да се гали, јас сум озбилна 3мин и после смирен му објаснувам и досега така ни проаѓа. А луто пиперче е, многу се љути.

На Mumoftwo30, јolene и Lavender13 им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.663
    Го игнорирам. Не почнал да фрла предмети, ама знае да удара по кревет и да ме мава мене. Се тргам од него и го оставам да му помине. Зависи и во кој правец се движи кризата, некогаш се симнувам и го гушкам, иако ме бутка. Ама генерално не е екстремен, му поминува за брзо.

На јolene и Lavender13 им се допаѓа ова.