Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    778
    Допаѓања:
    1.132
    Јас би направила брис на приватно. Матичниот ја гледа општата состојба на детето и затоа вели не му е ништо, ама ти си знаеш како спие навечер.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Зошто на приватно? Нека си побара упат за брис од матичен, има право. Јас сама побарав, матичната не се ни сети да рече да испитаме.

На kozuf, Carolin. и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    11.401
    Како го дозирате пробиотиков Дармфлора за тодлер од 20 месеци, а како за возрасен?
    Внатре има дозерка, веројатно не е истата доза за секоја возраст?

Дармфлора рефусните ќесички матичен ме советуваше дека една ќесичка е за возрасен, а пола од истата е за тодлер.
    Првпат земам вака цело шише, да знаев порано ќе земев, разликата во цената е огромна.

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    18.394

Мојов со мрсули беше 3 недели од кој де беа бели, де маваа на зелено на жолто. Чистев со физиолшки секој ден, и пак само течеа. Ми спомна сестрата од кај матичната да не е алергија земи вели 3 дена пробај летизен пред спиење, и стварно тоа излезе. Два дена навечер му давам летизен еве го нема мрсули денес.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    23.258
    Од тантруми, вчера со влечење излезе од игротека. Се сокри у веце, за да не се акнам/не ја акнам од земја го пратив мм да си го собере ќерќичето.
    Ја грабна некако, едвај ја пикнавме у седиште, до дома рикаше

Од секојдневно плачење -
    За СЕ.
    Најсвежо - вчера се шлакаше со кокос, и почна да го истура, и објаснувам, зборам не бре брате. Викам "Добро, имаш ти уши?"
    Ги бапна рацете цели кокосови на уши и ми вика "Еве имам". Инстант почна да плаче зашо има кокос на ушите и косата.

И така... Има и полошо, ама ова најсвежо ми е :D
    3 години е. Ако му значи на некој нешто - се полоша станува и секој ден си акам главата кај грешам. А мм ме теши со "Абе такво си е дететоооо" :!:

На Mumoftwo30, Secret-Angel7, Tiny Love и 8 други им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Издржете само уште 1 година, после 4 се други деца (fingers)
    После роди си друго и пак наново се :rofl: :rofl:

На Secret-Angel7, Tiny Love, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.675
    Допаѓања:
    104.651
    Јас како те читам тебе, така сфаќам дека ќе го кркам дебело. Вчера се акаше од земја зошто не му дадов да чкобне од секоја кришка леб во ќесата, од секоја средината да ја штипне да си ја касне. Аха, мало сутра. Па фрли по брат му со чашката за сок зошто брат му неговата си ја однесе за миење а он наумил да пие од неа. Ја џитна само преку брат му, среќа пластична, среќа преку брат му отиде, го симнав, рикаше и го оставив да рика малку, па го гушнав па објаснувавме. После бајче, ама џабе. Јас сум упорна, зборам колку треба.

На LiquidLuna, lackygirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.732
    Допаѓања:
    7.848
    За тантрумите, ќе пишав синоќа сум заспала од премор. Без крв бев веќе, до толку бев истоштена оти по цел ден ги има.
    Јас дете не си препознавам веќе од минатата недела навака. Дали што почна адаптација, дали скок, дали заби не знам.
    Јас не можам да ја смирам. Гнев има кон мене, ме турка, бега од мене, фрла пишти.
    Во градинка сабајле ја однесов порано, да доручкува таму. Гладна беше, залче не каснала и на пат кон дома јадеше. Ја држела воспитувачката цело време во скут и ја молела. Ништо.
    Откако се вративме, само се вреска, само се фрла, ми се дере. Во градинка бевме саат и 10 мин. Пола саат седев со неа, после излегов.

Ја носев да ја шетам, баравме мачиња, дома иста рутина се. Детево ко некој да ми го замени преку ноќ.
    Споделив и во градинка. Ми рекоа денес дека била гневна, ама не плачела. И не плачеше, ќе ја чуев, таму бев во друга просторија. Плачеше малку кога и кажав дека ќе одам и ќе се вратам. 40мин беше сама.
    Ме виде на врата кога отидов да ја земам, и тек тогаш почна да плаче.
    Едвај ја заспав. На моменти ми иде да се откажам уште не почната. Ама па од друга страна, подобро сега да го поминеме ова, отколку покасно.

Ја разбирам. Многу и се собра. Не е веќе центар на свет, дели внимание, странски јазик. И ќе ми рече некој децата сунѓери се учат на брзина. Да учат, ама не значи дека не страдаат.
    Ако продолжи вака, јас треба да одам на психолог, оти ми прави лоши чуства.
    Уште ми е чудно, како се смени од мирно и избалансирано дете во ова.
    @Lavender13
    @joana18

На Mumoftwo30, Bebetoo, kozuf и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.790
    Допаѓања:
    24.851
    Колку месеци има? промената и е голема и нормално да покажува незадоволство. Немиј да ја носиш на доручек во градинка се додека не помине адаптација, и да помине супер адаптација не значи дека ќе се опушти одма со јадење.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    540
    Допаѓања:
    1.032
    Треба да одам и јас на психолог, ама ете забораваме и за себе да се грижиме.
    Јас некако гледам разлика кога е дома, еве како сега е супер дека не оди неколку дена, минимални тантруми. После градинка некако како да се истура дома. А таму последно кажаа за него дека бил супер, многу зборувал и ги слушал итн.
    Тие што одат во градинка, сте забележале такво нешто?

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.973
    Допаѓања:
    6.244
    Да, јули и август беше страшен со секојдневни тамтруми после градинка. Јас се губев тој период не си го препознавав детето. Нормално е ова мајка тестира граници, гледај да не попушташ и ќе му помине. Сега ако попуштиш после за секое незадоволство ќе прави вака

На Mumoftwo30, јolene и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Секогаш беше таков големиот, таму мирен, повлечен, не сакаше многу во децата да оди, посебно во група не, така понастрана си стоел, само со неколку деца си играше, со немирините не. Некој страв имаше да не го удреле.. После дома беснееше, се истураше баш, да му излези се што чувал цел ден.
    Сваќе се ова е нормално, биди упорна само, ќе си се прилагоди, секоја новина за децава е тешка, си сакаат рутина, ко ќе и стани градинката секојдневие ќе си се врати во нормала (би требало) :D Пак зависи од дете до дете, 2 се мои 2те се скроз различни.

Моево е лошо многу, љубоморен на брат му, го мава, го греби, каса :drunk: не секој ден ама се дешава ако дојди кај мене големиот. И изгледа сепарациска анкс има, ако сум дома јас само во мене е напикан и само цицање бара, само в раце сака, па плачење ако не го земиш...

На Bebetoo, јolene, LizzyGrant и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    201
    Да, ќерка ми многу тантруми имаше преку ден а преку ноќ плачеше многу и имаше кошмари... Никогаш нема плачено за мене и не беше приврзана, откако почнав да ја носам во градинка како да ми е лута ама плаче по мене. Недела дена е дома, сега е друго дете..

На јolene и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    858
    Мојата ми се лутеше кога не одев јас да ја земам туку ќе отидеше татко и сам потоа дома не доаѓаше во мене , бегаше , пискаше, плакаше. А кога ќе одев сама јас без татко и на него не правеше така. Тоа беше период. Сега веќе ја носи и зима еден од нас. Во секој случај чувството не е убаво да го гледаш детето гневно кон тебе. После градинка генерално беше плачлива и неподнослива, спиена не доспиена. Нормално таму после пола час нема да ја презаспиваат за да продолжи уште пола час да спие.
    Ова е голема промена за неа, а може и последниот скок да игра улога.
    Продолжи со истата рутинаи остани смирена спрема неа. Привикнувањето може да трае и 2 недели но може и 2 месеци. Трпение-спасение.

На 1209, LizzyGrant и јolene им се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    7.951
    Не се секирај ич мајка. Лани ќерка ми исто и боцнаа урбазон баш пишував по темава. И јас се испаничив зошто ја боцнаа да не не требаше. Слушав од страна многу имунитетот го уништувал плус и сумамед и дадоа да пие. Ама погоди што ќерка ми после тоа со месеци не се разболе
    Јас би ти предложила да и ставаш диво оригано пред градинка обавезно секое сабајле.
    Нас ова изгледа многу ни помогна

16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Фала за споделеното искуство мама, се надевам ќе се разретчат и кај нас разболувањата. Какво диво оригано користите?

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.571
    Допаѓања:
    2.975
    И кај нас многу ефект има дивото оригано. Препорачувам! Screenshot_20241126_222502_Chrome.jpg

На Giovanna, Mother of 2boys, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    3.671
    На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Денес синко полни 18 месеци. Уште рано сабајле дешавки. Да не бев во соба од креветче ќе паднеше. Луѓе се фати за ограда и се преврте, среќа во раце го дочекав. Ќе мора да правиме дупки и да спуштам душек што пониско. Дури сега не ми се остава сам в соба ни на спиење.
    Па и друга возбуда ја кажа првата негова реченица, а де е мама :inlove: значи топење, колку брзо учат и растат.
    И за бељи прв е (facepalm), збеснат е како во струја да беше приклучен пред спиење. И не сака да спие, се убедивме некако, во 22 заспа.
    Сега малку мама да искулира и да смири страсти па да фаќа кревет ;)

На Giovanna, 1209, Carolin. и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    7.951
    Членката што го споделила подоле, од зегин го земам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.