Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    На првото дете, од бебе мало му чистевме носе со физиолошки и тргавме со аспираторче од Чико, често да речам, после в градинка нон стоп, па септаназал, па диво оригано, се што слушавме, толку беше навикнат што си стоеше мирен од мал. Е сега нз колку сум во право ама мислам дека сум донекаде, од искуството, :) пред 2 год од прилика на 4 год, почна да му течи крв од носот, претежно ноќе на спиење, на периоди е, пр. течи сега 10 дена па прекинува, после по месец, два пак ќе течи. Ако прснам септаназал/оперил одма почнува да течи истата вечер, поради тоа не ги користам веќе нив, среќа па и нема потреба, ама и да има не прскам. Мислам дека му ги оштетивме крвните садови, капиларите од тие спрејчиња, чистење носе :|
    Пак ќе речам можи и нема врска ама еве одма течи ако му прснам септаназал. Сега на малово дали 5 пати му имам прснато досега и гледам да е многу ретко.

2. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Сакаш да кажиш дека и од диво оригано и од синомарин можи да течи или од аспираторот и септоназал/оперил?

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.790
    Допаѓања:
    24.851
    Сега бев на контрола со малава, се погоди да има мрсулчиња, кога му реков на матичен ( нов ни е) да препише спреј, ми рече никако нема потреба. Топла купка како бања, со внатре масло за настинка за деца и ќе се среди, вадење на мрсулчиња да ама не и спреј, физиолошки е друго. А јас до сега од Мк си земав синомарин и со тоа прскав кога имаа мрдулчиња. За дивото оригано знам дека има ефект ама не смее да се користи долго, пример и за нас при настинка во чај една капка е добро ама не подолго од недела да се користи.
    Некои имаше пишано за сирупи, ни тука не даваат сируп ама имам искуство со чепчиња направени во аптека за вадење на шлајм, големава користеше на два пати и за ден-два се упрај, удтвари го какаат. Јас не се разбирам од медицина и не знам како оди тоа хаха ама имаше ефект. Не знам кај вас дали има опција

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Не, кажувам од многу користење на спрејчиња, сите наброени, бидејќи првата година в градинка беше само болен, од бебе мало од месец му чистевме со аспираторче, му се збираше и чистевме.
    На 4 год почна да му течи крв од носот, да не се повторувам пишав погоре.
    Мислам дека од се тоа му ги оштетивме капиларите во носето, пред 2 месеци прснав септаназал беше малку затнат, одма истата ноќ пак се растече крв од носот. Затоа сега на малово гледам да е поретко, со шприц му чистев последно носе.

На TheSecret и ija им се допаѓа ова.
  5. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.930
    Мене па за тој шприц колку доктори ме имаа нападнато. Ќе сум внесела бактерии не сум смеела да чистам во домашни услови така и сл. Јас секако ги менував шприцевите секој ден, ама ела најди им нзс..

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Со шприц се чистело само ако мрсулите се проѕирни, ако се зелени, жолти не. Тогаш може да разнесиш бактерија/вирус надолу.
    Нема такви чепчиња кај нас за жал.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.930
    Нашите беа секогаш зелени и обилни од третиот крајник можеби затоа ми викале. Ретко кој доктор ни го сфаќаше проблемот:smirk:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Да, за друг пат да знаеш само проѕирни мрсули со шприц.
    Септаназал поќе од 5 дена не смее да се користи, никогаш и користев поќе од 5 дена јас со првото, ама стварно мислам дека ние сме криви сега што му се оштетени капиларите. Вчера баш сабајлето стана пред да оди на школо и почна да течи, веќе знае и не се плаши, зема палома и седи дур не претечи, на почеток многу се плашеше, паничеше, многу му беше стресно. Ај го раздолжив муабетот, не е соодветна тема.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    7.951
    Оперил и септаназал се користат 5-7 дена максимум. Па се прави пауза. Нормално дека ако прскаш секој ден ќе се оштети. Јас само диво оригано прскам.

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Зошто само проѕирни мрсули со шприц, кое е објаснувањето зад ова? Да ги разнесеш мрсулите надоле никако не можеш зошто физиолошкиот ги бутка од едната низ другата ноздра и ги вади надвор. Кога се проѕирни не се лепливи и можеш лесно да ги аспирираш/избришеш или да ги дувне детето ако знае. Баш кога се лепливи и обоени најлесно се вадат со шприц и физиолошки.

За спрејчињата баш слушав еден српски педијатар кој што вика дека прв третман при вирус и растечено носе е перење на носот со морска вода. Не можам да го најдам видеото ама баш убаво имаше објаснето зошто. Може последиците да се од септаназалот и оперилот и од пречесто аспирирање. Јас Септаназал користам во ептееен неопходни ситуации, два пати до сега сум прскала по максимум 5 дена.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    2.041
    Веднаш после годинката му го отворивме отворот на креветот. Луѓе за една ноќ сфати дека од таму се спушта и еве веќе 4мес ни еднаш нема паднато. Во темна соба знае гзечки да го најде отворот и да се спушти иако креветот е 2м долг.
    Сум го гледала ноќеска на камера ако се приближи до отворот осеќа дека нема ограда потстанува се преместува подалеку од отворот и продолжува да спие. Нивните мали мозоци воопшто не се за потценување...

На Giovanna, Giiirl23 и Anturium им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Нашата матична е строго против чистење со шприц дома , демек тоа е под притисок и дома не треба. А за аспиратор секојдневно користење исто никако. За аспиратор и на внука ми матичниот во Македонија е против.
    И само застанав и си реков па добро на кој начин да му помогнам кога е полн секрет.
    Човек да не знае како да постапи

На Bebetoo и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    4.716
    Пошо ако е бактериска инфекција може да ја разнесеш до уши.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Od cesto i dolgo koristenje na spreevi (bezrazlika dali fizioloski, dali origano, dali kortiko kako operil i septanazal) se ostetuva sluznicata na nosot. Ok e da se koristat koga navistina ima potreba ama ne i preventivno kako sto pravat na primer pred i posle gradinka skolo ajde cisti nos....osobeno Acidosalusot sto go prskaat mnogu ostetuva sluznica, ednas se prsnav i jas toa pecenje nema da go zaboravam, frliv sve.

На Miss_S, lackygirl и ija им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Zosto koga se zolti i zeleni mrsuli nekogas duri i portokalovi sum vadela sekogas znaci deka ima bakterija vo nos. Koga se prozorni ne e strasno. Ama oboeni e bakterija. I ova mi e potvrdeno od site orl do sega kaj sto sum bila.

На Mother of 2boys и ija им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    I ne samo vo usi tuku i nadole moze da vdisi vo beli drobovi i ete ti bronhit. Isto i za inhalaciite so fizioloski samo sto gi pravat za sekoj slucaj na svoja raka ili deka bilo zatnatoto deteto pa aj inhalacija. Ako ima bakterija ke se raznese. Toa e najopasno na svoja raka inhalacija so fizioloski. Inhalacija se pravi samo doktor koga ke proceni spored toa sto go slusa so slusalka i ne so fizioloski tuku so drug lek vo kombinacija kako pulmikort, ventolin i slicno zavisi od sostojbata..

На ija и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    18.394
    Синоќа повраќаше, у рок од 5 мин 3 пати поврати после тоа ништо и ноќеска мирно спиеше, денеска има течни столици 3 одсабајле до сега со светло жолта боја, што е можно да е ова сега?

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    До сега стално чистам така, а немал проблем со уши, ама ќе имам на ум, фала.
    Нашето искуство не е такво, иако и јас мислев дека обоен секрет по дифолт значи бактерија. Првиот пат кога беше болен со таков секрет брисевите му беа чисти. За инхалациите со физиолошки се согласувам, не се прават кога ќе ни текне туку кога има реална потреба.

На Bebetoo, Mother of 2boys и lackygirl им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.721
    Допаѓања:
    43.778
    Стомачен? Или нешто да не јадел што предизвикало?

Жени кажете ми добра купка за тело, газе мијам цело време и користам хип, ефитн е и врши работа, летно време користев фризидерм за капење ама сега многу му ја суши кожата, сакам нешто со масло внатре. Од која сте задоволни? Да не кошта нога и рака.
    Гледав маслен чистач на кераве таман и мене ми треба за лице, ама не знам дали може за тело да се користи или само за лице, никаде не прочитав објаснување.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Што јадеше вчера? Да не е стомачен вирус. Давај електролити и посува храна денес.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.