Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Da mrsata e bolnicka bakterija i e opasna kaj bolni lica so namalen imunitet i lezecki pacienti. Kaj zdravi lugje ne e ama treba da se leci. Isto moze i od covek na covek da se prenese nemora da e vo bolnica zatoa najdobro e i roditelite da si napravat brisevi. Sigurno mupricin im dale da macka bi trebalo da deluva ako ne ima vo Grcija druga mast podelotvorna Baktoban bas za taa bakterija deluva samo neznam od koja vozrast e. Ne se sekiraj ne e strasno cesto i se naogja vo redovnata flora na nosot bakterijata.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.670
    Допаѓања:
    202.255
    Не се работи секогаш за МРСА, не мора да значи дека е тој сој. Staphylococcus aureus е бактерија која е дел од нормалната флора на кожата, често и во носот и во репродуктивни органи кај жените. При намален имунитет знае да даде проблеми, особено на места кај што не е вообичаено присутна. Болнички сој е МРСА, потешко се лечи, ама треба да се среди. Не верувам дека е тој сој кај бебето штом дале само локална терапија, сигурно ќе помине.

Јас во средно имав проблем со оваа бактерија, не МРСА, ми ја најдоа во урина во многу голема концентрација, одеше кон бубрези. Терапијата долго траеше, прво ме боцкаа два пати дневно со Гентамицин ампули десет дена, после тоа пиев орална терапија уште 15 дена. Се среди, оттогаш сум немала проблем, фала Богу.

На 1209 и TheSecret им се допаѓа ова.
  3. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    3.670
    Кај мене се роди до бактерија, пренесена од мене, што ете не ми ја најдоа на време. Примаше антибиотик од 0 денови. Да не ка подречам, 2ипол е сега, само еднаш или двапати има пиено атб до сега, од кој првиот пат, дека испаничив јас, послушав педијатар, за на крај да испадне без потреба. Не е страшно, само нека мине.

На Mumoftwo30 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  4. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    857
    Дојдов само да се пофалам дека дечково мој издржа цела недела во градинка! :party:Голем milestone за нас реално, се надевам нема да ме изненади викендов и ќе биде добар..

На H.VAGA, LiquidLuna, LadyInPainting и 12 други им се допаѓа ова.
  5. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    23
    Zdravo mamicki
    Maliot mi e 1 godinka i 4 meseci. Momentalno e nastinat i davam viranto no nema nekoj efekt. Nosot postojano mu tece i golem del od sekretot i go golta, zatoa sto ne dava da mu se cisti. Pocna da kasla od sekretot sto mu odi vo grlo, poveke lici kako suva kaslica. Prasanjeto mi e dali mozam da dadam cajce od bel slez i kako?
    Da napomenam deka i jas bev pred nego vaka nastinata, pocnav da kaslam piev caj od bel slez 2 dena i mi projde, pa zatoa ne znam dali na nego mozam da mu dadam?

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Смеат да пијат бел слез на таа возраст.

На 8Moonlight13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 8Moonlight13

8Moonlight13 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    23
    Прочитав доста кај што велат после 3 години, па затоа си реков да прашам. Фала ти:l:
    Како би го дала, колку количински? Имам оној на Good nature, што е рефус.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Моето не сака многу чаеви, јас правам 200 мл и му го давам во шише за вода да го пие во текот на денот. Ако испие 100-150мл среќна сум. :)

На 8Moonlight13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.063
    Нов достиг на ќерка. Се спарува по 3 работи и ги реди Тато, мама, Хх.
    Пример 3 јаболка, 3 кукли, 3 чашки...

Да не сака да каже време е за 4 член :D

Друго, малку од малку почна да сфаќа Не. :party: Барем за 10% од работите ама толку, толку. И тоа ни е напредок во палавоста.

На Bannana, LiquidLuna, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    На доктор за кашлица, било каква дали сува дали продуктивна нека види доктор, многу се мали, кај нас еден вирус можи само со нос течење да помини, кај нив можи други работи да направи.
    Тоа што го голта ќе го покака нема гајле.

Леле како е разлошено моево, само плачи по мене, само в раце бара, па многу се немирни со брат му само се мават, пискат, викат :drunk: многу имам мака од спондилозата деновиве, многу ме боли вратов, ептен ми е мачно, ко да немам сила.

На 1209, јolene и kozuf им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Мислам дека и двете не стига преморот од толку што беа болни. Само што испив ибупрофен со пола парацетамол, обично ми помага ова па да видиме. Телово ми е како скапано, секое мускулче ме боли, глава ме боли, врат, кичма. Треба да добијам, ми касни, времево ужас. Се е на куп.

На 1209, Carolin., јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Не туку веќе разбира дека сте тројца. Ама мене ми личи дека ти си посакуваш 4 член ;)

На 1209, Mother of 2boys, Miss_S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.063
    @Ceneva , не ми е скроз затворено тоа прашање ама ќе видиме. И сакам и не, работава така испаѓа.

@Bella_Stella , ќе те тагнам тука, да не пишувам нов пост. Ќерка е од тие со не би рекла задоцнет ама далеку помал говор од тоа што на форум се пишува бар кај некои членки.
    Спрема деца на нејзина возраст зборува/ше повеќе, спрема други многу малку. Спрема табели за постигнување, таман.
    Месеци вртеше околу 20тина зборови вклучувајќи ономатопеја, за најголем бум да доживее околу 21 месец. Мислам преку ноќ почна да повторува се што кажуваме и тоа релативно чисто. Дури и Л ја кажува во барем 50% од зборовите чисто. Уште Р не сум ја слушнала да ја каже.
    Еве 22+ месеци е, сеуште не кажува цели реченици со повеќе зборови, туку со 2-3 максимум ама релативно разбирливо и за нас и доколку некој ја чува.
    Кај нас ептен помогна намалување на медиуми, сликовници, шетање надвор, мислам онака може налудничаво делував да си шетам со неа и сама да си прашувам и одговарам на прашања. Исто активности со боење, низ кујна да се плетка со мене.
    Буквално последните 2 месеци оставив се во домот и сите активности ни се заедно. Ако треба да пазариме, заедно, ако средуваме овошје, зеленчук во кујна/остава, пак заедно. Едно по едно да и давам, таа да сортира, да реди во кутии. Е сега наместо јас за 5 минути да средам се, цел час се маткаме ама нека е така. Веќе е сигурно на 100+ зборови, поими на предмети, животни, лични имиња тука, се вклучено.

На LiquidLuna, 1209, Carolin. и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.789
    Допаѓања:
    24.850
    Ќе продолжам со ставање слики:rofl: да убаво ти кажаа, сваќа сега колку сте дома.
    Колку е поразлично со прво и со две дома.. кога ве читам и се навраќам се што сме праеле со големава, објаснувања, вака онака, мукај кукурикај со саати, за да сватам со второво дека учат исто и без толку објаснувања ( или па од големава научила :?:) мада имањето време да поминува толку со тебе без да ви смета никој е врв и уживајте во него.

На Carolin., Sun&Moon, јolene и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.063
    @Bubish26 , не дека имам којзнае колку време. Само на попладне сум дома, ама буквално тие 3-4 часа до спиење, гледам да се 90% активности со неа.
    Генерално многу учи и од градинка кај мене. Обавезно покажува нешто таму научено.

За споредба колку и да не треба, скоро пак е невозможно да не го правиме тоа.
    И второ да имам, ќе речам, првото пример на 12 месеци прооде, второво не оди на таа возраст. Или случај од блиска, вика второво прави работи на 9 месеци, што поголемото на 15 ги правеше. Така да на еден или друг начин споредбата е неизбежна.

На 1209, Carolin., јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Сѐ од ова што наброи правиме. Вклучен е во сите активности низ дома. Со мене е во кујна, кога полнам/празнам машини, кога готвам и раскревам низ дома. Читаме и разгледуваме сликовници барем два пати дневно, екрани се сведени на минимум, гледа само кога се слушаме на видео повик со моите и кога мора да инхалира пуштаме нешто биби и боби, стела и сани, зошто друг начин да се направи инхалација не постои. Сега е во фаза на повторување по секој. Сите зборови не ги изговара скроз правилно, ама поспецифичните гласови како Л, Ш ги кажува, Р и јас не сум слушнала. Да ме прашаше некој пред две недели стварно бев загрижена, ама како преку ноќ да се смени нешто кај него и сега и јас се осеќам подобро. Очигледно сега му дошло времето да се опушти.

На atz1995, 1209, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Секогаш нешто ќе се прашуваме. Тоа е родителството. И на грижите никогаш доста.

На јolene и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.720
    Допаѓања:
    43.774
    Не знам зошто моево многу прави проблем за работи кои му се секојдневие и ако ги промениме, пример ако тргнам очила, цело време повторува да ги ставам, ако ми е пуштена косата, вели мама взи коса, ако татко му ми земе нешто мое тоа ќе оди по него и ќе повторува да ми го даде.
    Ужасно му смета промена на нешто дома, ако нешто не е ставено на место дека стоело, ако ракавите му се кренати, ако чорапчето му е изместено, ако маичката му е извадена, етикети сака да тргнам, конче ако има на нешто мора да го тргнам…
    Сериозно ме загрижува ова оти не знам дали е нормално, може е, ама мене ми личи на ненормално.

Веќе цела азбука скоро знае, не само што ги препознава буквите од таблата со букви туку почна да ги препознава ако ги види на друго место. Пример прееска вели баба Дуки(буквата на баба му е Д) и покажува на една играчка што пишуваше нешто и имаше Д.
    Знае пример ќе речам најди ја Р, и он ќе рече риба и ќе ја најде Р, не знам дали да го охрабрувам да учи повеќе од ова или рано му е, ама не дека го учев и толку некако сам си беше многу заинтересиран за буквите и по цел ден повторува буки буки, мама игра буки.

За зборење, збори многу убаво, тотално се разбираме и знае да каже скоро се што сака да каже, ама во последно време многу писка кога нешто не е по негово, не знам дали е фаза, дали е нормално или учи од дедо му кој многу се дере по кучињата.
    Дедо му е глув и збори прилично гласно, а и знае да им свика на кучињата, мене ова не ми се допаѓа кога го прави околу него и мислам дека го имитира, не знам како да му укажам дека е погрешно.

Од “убави” вести денес му донесоа тапани на подарок. Тапан можеш да подариш само на дете чии родители не ти се допаѓаат. Шала ова ама се спремам за недела со тапан глава.
    А он многу е ќефен, седнува како некој професионалец на столчето и тупа со двете стапчиња, мислиш 10 год во бенд свирел:D

На atz1995, Ano, Giovanna и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.789
    Допаѓања:
    24.850
    Ај вие на поклон сте добиле ама ние со кој памет ксилофон и купивме,човек уште траума имам кога ќе го видам некаде стапчето низ дома оти ксилофонот отиде во канта. Немој некоја да се излаже да купи. Браво за азбуката, не познавам некое толкаво дете да знае точно кој збор на која буква почнува, браво.

На Anaroz1, Giiirl23, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    540
    Допаѓања:
    1.028
    Мислам дека нормално е да сакаат рутина. Исто и мојот забележува ситници така околу себе. Ако не ги носам наочарите приметува или прстенот и слично.
    Браво за азбуката, сигурно рано ќе научи да чита. Мојот досега форми, бои, брои до 10.. не дека нешто сме се обидувале да го научиме. Мене ми е чудно што си кажува делови од книгите како на памет ги има научено.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.