@1209 , за азбука ми личи прерано ама браво што само толку рано покажало интерес. За другото, доколку ми се извадени очилата, знае ќерка да ми ги донесе да ги ставам ама не пак дека и смета ако сум без очила. За облека барем досега не покажала некаков проблем. Како и кај членката погоре, брои до 10, бои. Знае да спари по боја предмети. Не да и речам најди црвено, туку низ игра да си ги сортира по купчиња. Ова всушност често и во градинка го работат. Се случува да нареди играчки, боички, било што и да си ги брои. Од книги памети делови, или барем според сликата на нејзин начин да поврзе со збор. Туку, да знам од што мака секоја недела станува во 6 наутро. Лонец кафе не ме спасува до време за дремка.
@1209 браво, напредно дете. Иако и јас мислам дека е прерано. Остави го ако покажува интерес за нешто, тогаш учете, вака ти не го форсирај. Од кумашинка моја детето така се многу помал научи и кога тргна во школо не сакаше да оди, зошто тој се тоа што учат знаел. Од една страна знам дека ти е мерак дека така мал совладал нешто што не е вообичаено за возраста. Но пазете да не се соочите со сличен проблем покасно. Ова добронамерно го зборам. Инаку супер што покажува интерес за нешто, јас многу сакам да покаже интерес за нешто, а да не биде 5 мин игра и после фрлање играчки, качување врз нив. Ете ме теши тоа што боенката се уште не е скината , како други книги до сега . Читање е поим. Јас вака раскажувам приказни,а мерак имам голем да му читам. Ќе дојде и тоа знам ама ете моментално не бива
Мене не ме плаши интересот, јас се прашувам оти умот ми оди на полоши работи, си мислам дека не е нормално и дека укажува на проблем. Колку е добар раниот развој толку знам дека може да значи и спротивно, затоа сум во дилеми. Инаку не го форсирам секако, он ги зема и јас му ги кажувам, вајда запомнтил и сега кога ќе ги земе и ќе ја погоди многу се радува. Спонтано ги научи. А последно го приметувам и дека кога се радува многу мава со рацете, ова нормално е за возраста? За тоа декс приметува за очилата и косата и ме напнува да ги ставам ме нервира, мислам дека е обид за контрола и пробам да му кажам дека тоа е моја коса и мое тело и јас ќе ги носам како сакам. Кога носам леќи не прави проблем…не знам што да мислам. Обично кога се спремаме за спиење вака прави, мислам дека не сака да спие а тоа го асоцира дека ќе спиеме па проба да ме исконтролира. Ама ова со нетолерснција на кренати ракави, со преосетливост ако му е изместено нешто на него, дури вишок конче ако има на облеката искрено ме загрижува, не знам, мајка, вајда си правам филмови.
Bravo za detenceto. Mislam deka stanuva zbor za dete so nad prosecna inteligencija, i zatoa uste tolku malo ima oformeno svoj stav i tocno znae sto saka. Visokata inteligencija kaj nekoi se odrazuva so urednost i red, drugi go sakaat haosot...
Дур се болни се стегаш, згрчено телото, мускулите згрчени, после ко ќе се опуштиш те стига заморот, сега последиците се, исто како прегазена со трактор да сум како е дечкото, добар е? Е истово, на првото се му праев, нон стоп активности, се се, а сега ова второво истите работи ги знае само, без некој да му покаже од брат му изгледа гледа. @1209 првото дете ми е такво, уште е, се му смета, етикети сечиме, не трпи да е валкан итн нормално е кај него, секој е различен. А за буквите е прерано, само нека оди спонтано, сигурно е поинтелигенен штом од сега почна да ги знае. Тоа си е вродено, мислам немаш простор за грижи
Да, баш така. Тој стрес и грч мора некако да излезе на површина. Дечкото добар е еве го демолира низ дома. Не знам како може една секунда да не се застанува. Вие како сте?
@1209 ти ја разбирам загриженоста, искрено и јас би била загрижена зошто е малце нетипично однесувањето. Ние тука не можеме за жал да ти кажеме за што се работи, може само да нагодуваме. А според мене не е фер да се поставуваат дијагнози и заклучоци врз основа на твоето објаснување. Детенцето ни го познаваме, ни го гледаме секојдневно, а најважно никој од нас не е компетентен на темата. Може да е ОЦД (се надевам не, ама знам дека на тоа мислиш), може да е дете со натпросечна интелигенција, може да се мал милион работи, а може и да не е ништо. Најдобро е да си поразговарате со некој што е стручен во областа. Се надевам дека нема да ме разбереш грешка.
Сосем коректно те разбирам, и знам дека е така, само сакав да прашам оти нели прво дете не знам баш што е нормално што не е. Јас разговарав со педијатар она вика дека само е напредно малце повеќе од нормално, ама дека и изгледа во ред. Мене на Аутизам и ОСД ми оди, дека свекорот има ОСД, многу напредно, мм има благо и одма паники ме фаќаат кога ќе видам дека он прави вакви работи.
Чим го има во фамилијата добро е што си претпазлива и ги разгледуваш сите можни варијанти. Педијатрите не сум сигурна дека се баш стручни во тој дел. Повеќе носат заклучоци од некои општи познавања. Следи го, можеби е фаза. Ако видиш дека не поминува и станува по екстремно можеш да се консултираш со специјалист.
Majka dete so autizam ne e svesno voopsto za sebe, a ne pak da znae bukvi da kazuva i pokazuva na tolku mala vozrast. Dete so autizam treba rabota so godini za da ima epten mal napredok vo toj i vo bilo koj drug del. OSD e isto odlika kaj visoko inteligenenti luge i sekoe drugo aksiozno odnesuvanje. I da go odneses na procena ovde nema nisto, da si vo nekoja poasolna zemija od nasata sigurno bi bil kategoriziran kako napreden i bi odel vo takvo uciliste.
@1209 Мислам ОЦД не е генетско растројство. 20 месеци е моево, ни четвртина не кажува од ова што опишуваш. Вика "мама" на сѐ што не знае да каже што е. Има зборчиња, ама сеуште недоволно за возраста според тоа што читам. Не врзува реченици ни од два збора, само одговара на прашања. На кој ќе ѕвонеш? "баба", што ќе и кажеш? "доде", да дошла баба му. Тоа е отприлика конверзацијата. Повторува многу повеќе, ама не ги користи зборчињата освен тие 20-30. И јас примеќам некои да речеме "оцд" однесувања кај моево, а за пискањето мислам дека е фаза. Кај мене повеќе ме загрижува што во група со други деца од плус минус негова возраст, тој не се интересира за нив, нит сака некое да му е блиску, сѐ си е сам или припиен за мене. Знам дека е мал за да си игра, ама не покажува љубопитност, дури како страв повеќе. Ме нервира ова не знам зошто, а еве и градинка три полни недели оди нели требаше да навикне малку од малку на други дечиња? Два дена немам чиста глава. Црви ме изедоа значи. А и маж ми е што е еден ист како мене.. значи.. комбово е скроз добитно.
Леле не, грешка си, не знаеш колку има во секојдневен живот што ги приметувам дека се аутисти а се стручњаци тешки. Имам на работа колега кој е аутистичен а нема подобар од него во струката. Аутизмот е еден преширок спектар. Но сметам дека на бројче детето нема ни а од аутизам туку едноставно такво е детето, хороскопот или штодае.
Мислам дека се уште мали за да си играат со други дечиња, син ми е во градинка еве скоро 3 месеци и секогаш кога го носам/земам, цела негова група си играат сам по сам, индивидуално. Додека поголемите се заиграни едни со други.
18-24 месеци се многу комплицирани месеци и многу е нормално да има страв, не е доволно свесно за многу работи, а сепак нешто поднаучило, на таа возраст доверба се стекнува многу потешко од пример помало или поголемо детенце. Искрено, според мене најкомплицирана возраст за тргнување градинка. Не знам како сте дома карактерно ама нити мојава не сакала да се дружи со секој, нити јас, си игра до одредени деца и знае да рече доста ми е и ќе си се осами и ужива во нејзиниот свет, исто и јас, не сакам гужва и дружби, уживам кога сум сама. Е сега, верувам дека те мачи недоволна комуникација и покажување интерест за дружба ама можеби е период, адаптација, страв од разделба. Е сега, јас сум видела две деца со аутизам на ист роденден, едното со добар говор, свесно за неговото име, но играше со ситни играчки кои не се делел од нив и ги редеше по линија перфектно, тоа го праваше дооолго време, кога дојде тортата мораше да ги пипне сите мали пакетчиња што беа како поклончиња за гостите и науми да ги отвори, му дозволија и ги отвараше ептен перфектно без да расипе. Тортата пипкаше на шлагот за да јаде, се извалка и почна да има плачки дури како хистерични. Другото пак не зборуваше ништо, трчаше како без компас и беше поагресивно, концентрација 0. Нас ни беше кажано дека имаат аутизам, пошо однесувањето им беше видно разчично од другите деца ( на воздраст од 3-5г ?беа) искрено неам навлезено баш во таа тема кои се симптомите и дали има повеќе врсти и кои врсти ги има.. пошо спомна дека дете не е свесно воопшто за себе, па се интересирам @deniz333
До 3 години не се очекува да се заигруваат со други деца иако нели во градинка ке се научи, а 3 недели се малку уште не знае каде е. Моево оди те зема и те мкне за рака кај што сака да седнеш застанеш, или покажува со прстот и вика "мама" ама не само мене по сите. Дури и деца ете јас мака имам, мислам не е мака он сака да си игра со други дечиња ама тие што се на негова возраст кој поголеми кој помали по некој месец не сакаат да си играат заедно, па он е тажен зошто не си играат со него. Некогаш викам ја ли му направив проблем на дететво што секогаш, не секогаш ама 90% од времето нешто заедно правиме во се е вклучен што правам јас, ама па и заедно си играме. Игра и сам не дека не, ама подолго ако јас сум тука со него или било кој друг да му држи внимание. Дали дека летово се со поголеми дечиња беше па тие го земаа да игра со нив, помал беше ама па викам да не запомнил дека така треба, а сеа не се гледаме толку често дека ладно. Со братучетка му се 7 месеци разлика, она сака се сама и не му дава играчки ни нејзини, ни негови кај нас, од неа научи да писка ако му земе нешто ама па само на неа и писка на други не. И он да ја баци да ја гушне, не сака подива е и овој седи тажен зошо не си играла со него. Баш вчера коцки еден куп и ајде да редат заедно никако, она писка зошто и зел он уште посилно и на крај ние коцки редевме они гледаа. И баш реков дали ке пораснете да земете да играте заедно еднаш. Сите деца не се исти ама секогаш ние мајки ке споредуваме со некој, и тоа баш го зборевме со золва ми. Он прави работи што братучетка му не ги правела на негови месеци, ама па сега она се заигрува сама, посамостојно е девојчето оди во нејзина соба и си игра, си збори си раскажува, демек чита сеа јас не очекувам да го прави бебо ова сега он сега ке прави 16 месеци, а она 2год. Ама моево сега за сега си бара обавезно некој. Во врска со други работи е посамостоен за кој што братучетка му уште не кажува, сам јаде, си бара за јадење, за пиење, кажува дај амам, дај кок(вода) или ако е празно шишето ме носи до чешма да му дадам од чаша ми покажува, кога кака ми вели, мама дие(диме) кака, кога сака со татко му нешто да прават го зема и го носи таму и покажува он всушност има мака што не зборува уште иначе се би ни кажал Сите се развиваат со свој терк, а ние како мајки секогаш ке мислиме и ке бараме нешто.
Jas sum videla mnogu autisticni deca, bidejki takva mi e rabotata. Autizmot da se dijagnosticira treba da se minat niz mnogu testovi, procenki, celi timovi da rabotat pa togas da se dade mislenje za odredena sostojba. Najcesto nikoj ne se osuduva da dijagnosticira dete so autizam od 3 godinsna vozrast. Iskreno do sega ne sum videla dete so autizam a da i ima dobar i jasen govor, ponekogas autizmot se mesa najverojatno i so drugi sostojbi i otstapuvanja kaj decata sto ne e autizam. Obicno autisticnite sto jas sum gi videla, begaat i se krijat pri pojaka galama, poizrazeno svetlo toa im smeta sakaat da se sami i da imaat govor toj e najcesto mnogu kratok recisi nikogas nemaat celi recenici, na primer saka da ode vo wc i samo toa go kazuva wc, obicno samo so eden do dva zbora si ja iskazuvaat potrebata, ova e za deca sto bile kategotizirani so lesen autisticen spektar, kaj onie drugite nema apsolutno nisto samo dosta izrazena histerija i agresivnost i celosno otsutstvo. Ova go kazuvam kako iskustvo sto jas sum go sretnala. @AngelOfArh iskreno ne znam dali tie strucnjaci se autisticni ili imaat nekoja druga sostojba.
Па не зборам на памет, човекот знае и е свесен за неговата состојба и не крие. Па и Ајнштајн бил аутист. Мм работи во здружение за деца до аутизам, повремено му помагам со преводи и сама инсистирам да ги читам работите кои ги објавуваат и добро знам како изгледа аутизам и какви се состојби опфаќа. Згора на тоа имам внука со аутистични промени која ја одгледав па и од таму сум запознаена со состојбата. Не зборам на памет.
Ова е голема мисконцепција, секако дека деца со аутизам може да имаат развиен и чист говор. Разликата е како го употребуваат тој говор. Има високо вербални аутистични деца што може со часови за зборуваат за предмет од нивен интерес а да имаат проблем да користат говор функционално да покажат што сакаат, што ги и интересира и сл. Проблемот е што кај нас таквите не се дијагностицираат и можеби не можат ни да се препознаат и добиваат придавки малку чуден, несоцијален и сл. Јас имам колега, исто исклучително успешен и способен ама апла има аутизам. @DaisyDoo на таа возраст е доволно да приметува други деца, не да се заигрува со нив. Некои деца се едноставно порезервирани Да се едитирам, одговарања на прашања е конверзација, и не мора да поврзува зборови за да се види дали детето знае да комуницира.
Isto i jas ne zboram napamet. Samiot zbor autizam znaci "otsuten". Poslednite nekolku godini i mn drugi sostojbi gi narekuvaat autizam pa zatoa e toa taka. Ne moze lisnost sto e sosema fukcionalna i licnost totalno nefukcionalna, sto ne znae licnite bioloski potrebi sama da si gi izvrsi, da bidat pod edna dijagnoza autizam. Sega najverojatno i adhd ke go vodat pod autizam, sto e stvarno katastrofalno.