Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ne saka ni sise, dovcera kolku tolku piese denes ic, a infuzija primi, mislev ke se opraj. Ispitaa krv, leukocitite I crp se ok, pa rekoa deka e virus

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Знам дека се нервираш многу ама таков е вирусот, и јас со ќерка ми го пројдов после Нова година, исто не сакаше да јаде пет - шест дека, ама барем чај и вода пиеше, како што вика џој стави линекс во водата или чајче. И кај нас едвај се смири проливот немаше тт ама газето лом и беше, на крај се смири со сируп ентероферил.После се врати во нормала па неможевме да ја сопреме од јадење

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    @coconaut не се откажувај,кога ке биде смирен тогаш,залажи со нешто некоја играчка,песнички некако пробај прави нешто мора да пие течности.побрзо нека мине.

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.653
    Допаѓања:
    37.318
  5. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Од инфузијата да не не му се пие? Мојава кога прими инфузија неќеше течности (си мислев што ќе и правам ако не пие,ќе дехидрира), ама за 2-3 дена се врати во нормала, почна да си пие.

Сега дури погоре те прочитав, па да се редактирам.
    Внуче од страна на мм исто цела недела и водата ја повраќаше...по неколку капки електролити на јазикот му капеа...инаку немаше шанси се повраќаше.

Последна измена: 8 февруари 2017
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Како е денеска? На инфективно истото што ке го правиш и дома ке го прават, односно ништо.. само инфузија по потреба ке прима и толку. Сум лежела таму не е толку страшно ке те стават скроз сама во соба, но не е и сјајно.. за чисто чисто е, чисти посебни вециња секоја соба има...Давај со сила некако се, ако не бива носи го бар инфузија да прима за да го крене малку... Копрокултура направивте?

7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.051
    Decki pak virusi li pocnaa? Eve mijava e bolnicka kacinpreska 39.3, i dadiv daleron pa simna nekade 37.5 sega ja istusirav so placenje edvaj pa da ja legnam. Samo nokeska da ne kacuva odvaj go pie sirupot. :(

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.285
    Чепче ако не сака сируп

9. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Fala bogu podobar e za nijansa, vcera nemass proliv I izede edna supa so molenje I piese ors na hip. Deneska idzede I malku oriz I banana. Seuste e omalaksan I poveke spie, no se budi cesto, bara celo.vreme da e do mene, ne me ostava do wc da idam. Ne napravivme drugi ispituvanja osven krvna slika I crp, no pretpistavuvam deka e virus, bidejki I maz mi go fati otposle. Se isusi kutroto detr, rebrata mu se gledaat :(

На azelea, alana, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Не се секирај ке се поправи пак, само да е супер крвната слика и он :)

11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.051
    Nikogas ne sum stavila cepce :|
    Go ispi nekako. Kuti pomina so 2 pati tt do 39 od vcera vecerta navaka nema kaceno. Me nervira sto ne mi dava da ja inhaliram a ic nemav problem so toa duri sama varase. Sto i bidna sega neznam a epten mi pomagaa inhalaciite

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мене од сирупот ми повраќа, па затоа секогаш чепче ефералган ставам. Верувај полесно е. Не ни приметува. На менување на пелена го ставаш и толку. А со сирупот ни е хорор. Држ не дај, го држиме, бутаме шприцот хаос.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    И јас сум како тебе :rofl:...прв пат на болница пред 2-3 недели инфузија кога примавме...сестрата ми кажуваше колку да го пикнам внатре пред едно чудо народ :$.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Толку значи, повеќе од три дена неможе да оди во градинка.. тие три дена фаќа се можно и по лекари после. Од вчера до сега се истура од повраќање, се исцеди детево.. голтка вода и ја повраќа. Освен вода се друго со сила му давам со шприц, електролитите ги плука и веднаш нагон за повраќање... Има пролив, веќе почна и вода да кака, рачињата му се барут суви :/ Незнам дали да чекам 8 саат за кај матичен или да одам некаде на дежурно...

15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.051
    Of dusa bre se izmaci tvoevo. Neznam sto da kazam ocigledno se vo pravo pedijatrive sto vukaat ako imate moznost cuvajte gi doma do 3g. Togas veke im e pojak imunitetot. Ubavo e da se so deca ama pak ova razboluvanjevo utepuva. Eve kaj nas samo sto trgna golemiov vo skolo malovo se podrazbole, sigurno zakacila od nego ama on ima pojak imunitet i ne go kutnuva odma. Ama fala bogu i kaj nea brgu pomina.
    Ajde polesno i pobrgu da ozdravi cuvajte se

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    И ние бевме исто мариз,лани во мај и после во септември кога го праќав,3 дена оди а месец ипол болен,и толлку беше градинката.Значи детето не е спремно да оди,остави го да се зајакне,има време за во градинка.

На bella.s и mariz им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Треба време како и да е. Јас ја пуштив на 16 месеци и исти бевме, трчање по дежурни клиники бар еднаш месечно. Веќе оваа година (од септември наваму) сме подобри, не дека не се разболува, но само настинки кои ја држат 3-4 дена.
    Кој има можност нека ги остави децата до 3год. дома, а кој нема ќе се помачи малце :)

На alana, M&M и muchacha_a им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Два ипол месеци не одеше абе здрав прав.. во средата почна и еве пак одма се разболе.. ова беше последна шанса на градинкава...

На M&M и muchacha_a им се допаѓа ова.
  19. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    @mariz kako e maliot? Stom povraka podolgo od nekolku casa odma nosi go vo bolnica, bidejki taka najlesno dehidriraat.

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Бевме сабајле во 9, зашто преку 12 пати за 8саати повраќаше, беше дехидриран примаше инфузија, ја оставија канилата на раче за да прима и утре сабајле. Ова е истиот вирус што твоето го фати изгледа :/ Устето, каките, мокрачата мириса на ацетон.. оставивме и измет да испитаат. Него кажи ми некоја алергиска реакција имаше твоето? Како пликчиња се појавија на лице, како комарци да го искасале и сами се повлекуваат за некое време, па нови искачаат и се повлекуваат.. ситни ситни точки подуени...