Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ne nemase takva reakcija, mojov samo ednas obilno povrati, imase proliv cest nad 10 stolici dnevno I temperatura od 38,5-39. Sega kako e?

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Ептен различно од мојов, 38.5 највисока..се што јаде, пие повраќа, до сега преку 20 пати повраќаше, а пролив 6,7 пати... сега спие веќе саат време, мислам дека е за нијанса подобро, пиеше вода, јадеше ориз пред да заспие, а не поврати после тоа... многу се исцеди од повраќање, веќе напнуваше а немаше што да повраќа, па киселини жолти.. затоа и така му мириса устето :( Мислам е подобар, ке видиме.. не игра, не оди, лежи цел ден и офка :(

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Mariz, јас да сум на твое место не го праќам во градинка.....И онака ти си дома...освен ако немаш друг план тргнување на работа или нешто друго...Како што те читам друштво си има или си земате комшивчиња на гости или одите некаде...Вака само со болести ќе се мачи....Братучеда што работи во градинка ми препорача до 3 години да си го чуваш дома подобро. Јас за зборувањето повеќе се двоумам дали да ја пуштам порано...инаку ич не ми се пушта, поради тоа што нон стоп болести ќе се фаќаат.
    Со помин нека му е.

На galapce, M&M и mariz им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Фала ти :) Имав планови требаше да е заоден со спиење до сега за да почнам да остварувам се, ама батали тоа се, за здравје на дете полека полека ке го остварам зацртаното, ако треба и одложам. Не го пуштам веќе 200%, во септември ке има 2г и 5м па дури и за тогаш се мислам, да си почне тек на 3.5м во градинка, значи ке треба скроз да го отпишам... не да чуваме место до септември.. инаку имаме друштво комшиче но навечер веќе зашто она оди цел ден во градинка веќе.. ке си играме самички дома, чат пат ке шетаме и така, поубаво така..

На alana и irena.1 им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.052
    Uf bre dusice. Ostaj go doma barem ti nemas maka za cuvanje doma si. Ova me potseka na vnuk mi na 1g prv pat go pustia zaglavi 10dena na klinika pa posle aj demek od 3g nekade probaa ho spasija na pocetna faza na pneumonia i snaa mi rece gradinka veke nikako. Go ostavija doma do skolo od sto bese raspametena.
    Vaka sega koga gledam me faka strav sto resiv malava na 2g da ja pratam ama zdravje ima vreme od septemvri ke vidam kako ke bide. Sinko od 3g go pustiv

На galapce, mariz, alana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Леле мајки мислам ке полудам..Сите дечиња ли се вака..Керка ми буквално збеснува од ништо не разбира ни од мирно зборување ниту од повишен тон дури и удирање по раче..Јас ке ја удрам таа врака и тоа со сета сила..Ја извадив количката за синко сега плачење вриштење таа сака во неа и не смееме да ја возиме туку да си седи госпогата..Го распакував дубакот за синко кога виде леле мајко не дава тој да седне таа го вози низ цела кука и не сака ниту надвор никаде станува од сон и брм бара..Незнам навистина што ке правам по полнок заспива и тоа со плачки не сака..И тоа мора долу да ја заспијам па да ја донесам овде ако не овде и до сабајле би играла..Имаше табла за роденденот лани ајде му велам на мм да и ја извадиме може ке се радува..5 мин пишуваше на неа кога ја видов не столови не ламинат се живо и диво..Никогаш не и се беше случило вакво нешто незнам навистина што е работава..Секој совет е добредојден за месец дена полниме 2год

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.052
    Of bre devojce mala e mnogu. Faza e na taa vozrast tesko mozes da se objasnis so niv. Baska i bebce imas ustvari maltene 2 bebinja. Moze i revolt ima poradi bebeto a nema kako na dr nacin da go izrazi. Edinstvo sto mozes da probas da i idvlekuvas vnimanie so nesto drugo koga ti pravi belji. I damo trpenie i zivci ke pomine ke porasne drugo ke bide

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  8. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    И кај нас е исто може и полошо,синко плаче за ништо,гриза со забите по маса и се друго,се тресе од нервоза вика урла и треска од земја,фрла играчки и се е џабе,ни со добро ни со лошо,не се разбира,совети нема тоа е....

9. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    До кога трае фазата ставање се во уста? Син ми е година и пет месеци, се што ќе најде и дофати завршува во уста. Да речам некако ајде добро за дома, сепак јас знам колку внимание обрнувам за хигиена на играчки и се останато, ама во градинка каде немаат осет пола родители и праќаат болни деца, кој ќе го пази него цел ден?! Ужасно е непослушен, душа ми вади. Ќерка ми златна беше во споредба со него, а за неа мислев дека е ѕвер. :)

Едит: Не верувам дека е до заби, затоа што ги има сите освен две петки кои воопшто не се на повидок.

10. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Син ми има 22 мес и се уште се живо става во уста играчки од земја кога земе или јадење,сто пати му кажував објаснував и ништо пак тера така.

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    5.411
    Ajde edno prasanje ili jas prrteruvam vie ste mi njiskreni. Imam dete so nepolni 4 I vcera zatoa sto ne mu dadov 100 pati da me izbacuva morase da spie sto ne mi iznakaza ne te sakam. Ti ne si mi majka ti utre nedoagaj doma druga mama sakam.... Ti nisto nedavas neigras so mene ne guskajte..... A sum ne posvetena preposvetena na nego. Ama tolku mi bese tesko od vcera vecer eve do denes nemozam da se smiram samo si podplakuvam. Zar moze edno dete toa da go kaze.

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Moze. I sin mi ako ne e po negovo odma mi vika glupava si, ne te sakam vise, samo tato go sakam itn.ama toa e vo momentot, posle kako nisto da ne bilo. Isto i sin mi samo sto napolni 4 god.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки како ви заспиваат дечињата што се околу 2 год..Керка ми кога и се ближи време за спиење нервозна е не сака да спие се инаети се и пречи..Незнам навистина кога ке почне кога и се спие да си заспие како што треба..Цел саат и повеке де приказни де нишкање и едвај заспива..Само сакав да знам дали суте дечиња на оваа возраст се вака или некаде јас грешам

14. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Мојот е 2 и 3 месеци од 1,5 год т.е. од кога го одбив од доење заспива сам.Му давам шише или чај или млеко го пие,брбори нешто,прашува,кажува гледа не го регистрирам(мижам и глумам дека спијам) поробува уште еднаш со муабети,гушкање,бакнување ќе го гушнам,бакнам и ајде му викам спиј јас заспав прва готово.Се врти ќути трепка и ќе се предаде ќе заспие.Ама додека дојдовме до вакво заспивање матер ми се расплака,цела зграда ја креваше во вис од пиштење.Мислев дека до прво одделение ќе се заспиваме со нишкање.

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Син ми саат време пред спиење е најактивен. Игра со сите играчки во исто време, разместува, се качува по столици и на наслонот на креветот. Не е нервозен или напорен но е ко навиен. Често во тој период знае да падне или да се чукне. И после тоа му пуштам малку цртани за да седне и да се смири. По петнаесетина минути во раце го земаме и натака навака малку ќе се гушка и му пееме и заспива. Ако е многу уморен може гледајќи во цртанот да заспие.

На muchacha_a, tina-63 и galapce им се допаѓа ова.
  16. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Лелеејас во раце не ја нишкам не сака но ете лежам до неа и ја нишкам а во одкако се роди синко немам толку многу време колку што сака таа па да заспие бидејки тој се си плаче..Се обидував и јас да спијам да не ја регистрирам но плаче викаа ме маваа мамо мамо се дере..Сепак ви благодарам на советите

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Јас мислам дека во случајот станува збор за терање инат. Не дека е повреден што не си давала уште да те бацува, туку е повреден дека воопшто си му забранила нешто, лут е што не е по негово и за да те казни ти ги изнакажал муабетите кои би ја здоболеле на секоја мајка. Верувам дека си посветена и добра мајка, и баш затоа ова како неблагодарност си го доживеала од малиот. Ама опушти се, дете е, се нешто ќе им текне да кажат несвесни дека повредуваат. Инаку на 4 годишна возраст ми се верува да се сети на такви муабети, им работи главчето, знаат да кажат нешто што ќе ти го запече срцето...плус има шанси муабетот и од некаде да го слушнал, можеби некогаш си кажала ,,ако не си умен нема да те земам од градинка,, па сега тој го применува тоа. Ете мене ми се има случено да и се налутам на малата и да и кажам ,,нема да бидам твоја мајка ако ова уште еднаш го направиш,, па не би требало да се изненадам ако ми го каже тоа таа на мене.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И моето е ко збеснато кога доаѓа време за спиење.
    И навечеер и преку ден.
    После млекцето навечер како да станува Кире Бананамен.:D

Се прелсжуваме некако до сспална. Некојс песничка на рипит три четири пати и го ставам во кревеетче,малку се припира десетина петнаесет минути,изведува и заспува.
    Првите денови бешее потешко.
    Ама се убедуваме и гледа дека и Максим и Џони сами спијат и ссе покриваат и лека полека се учиме.:)
    До пред месец дена немаше ден спиено во кревеетче што се вика.

19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.935
    Допаѓања:
    153.052
    Mene uste cicanjeto mi e spas. Neznam kako ke bide koga ke ja osbijam ama se tesam deka ke bide pogolwma pa ke razbira, ili ke bide uzas :) inaku i ina ored spuenje veke neznae sto aaka neznae sto pravi trca besnee kenka se vo edni.
    Ae sekavam sin mi koga se odbi od cicanje uste na 10m prvo se cudev kako ke zaspiva pa ako ne zaspiese dodeka go piese mlekoto go ostavav taka da lezi na spalna i ja do nego i oocna brgu taka da ai zaspiva. Ama on bese strasen za zaspivanjw preku den zatoa moze i navecer taka lesno zaspivase od sto bese premoren

20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки од вчера на керка и тече носот..Навечер неможе да спие се гуши..Денес и очите и солзат цело време..Дали да носам на доктор или ке помине..Инхалации не дава никако па ако има некој совет како да и помогнам..?