Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    24.481
    Не мора да значи, мојата кога престана сама да цица, почна да заспива со гушкање, па кога ќе дтанеше и велев само легни си мама е тука и презаспиваше, па почна за кратко да спие цела вечер, за сега на скоро 5 години го достигнуваме врвот на станување и барање да се презаспие :sweat:

На lackygirl и kozuf им се допаѓа ова.
  2. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    636
    На која возраст прекина да цица и да заспива со гушкање? И кога ви се влоши пак сонот?

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    24.481
    На 25м престана да цица, кога се роди бебе (3г имаше) почна првиот месец да бара да спијам со неа, па се префрлив кај неа и спиевме трите заедно, се среди станувањето и на 4г правеше Оп па спиеше со татко и на болница и доби траума/стрес ради разделба со мене и од тогаш почна да станува секоја вечер иако спиеше до мене после тоа обавезно ќе седнеше и ме бараше па морав да ја гушкам, па се префрли на нејзино барање во детска сама и успешно спиеше цела вечер, сега веќе 2 месеци тортура ни врши маж се рашетува цела вечер наваму натаму. Деугите пати било ајде стрес во прашање ама сега не знам

4. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    902
    Дали може да се замрзне свеж спанаќ?
    Вака многу брзо вене, а ги има во големи пакувања само... Ми треба по малку за малиот, и нормално не секој ден

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    20.368
    Секако.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    395
    Majki pomagajte...
    malata ima godina ipol...veke 3den vo spienje navecer ke se zakasla i povraka,si vikam vadi slajmovi.
    preku den nema nisto,vesela e si igra si jade se e super,ama vo sred nokj se budi od kaslanje i povraka.
    kako da i pomognam?
    najtesko mi e sto vo ponedelnik odam na poragaj vo bolnica i ke ja ostavam prv pat tolku dena sama so tatko i,a sega i povrakanjevo ufff
    ke si puknam

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    24.481
    Ја само шо се пофалив дека неаме мака навечер :worried: синоќа никако не можеше да уцврсти и спиеше само гушната со мене, прееечесто будење, сабајле гледам светка четворка горе и греба, можно е да ја мачело, па да не можела да спие? А пошо е голема и мислам дека во пар одат за растење, ќе си имаме мака. Иначе има само долу и горе кецови, мислев дека прво треба двојки, па четворки ама изгледа нема правило:^)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    И кај моето наизменично растеа. Прво четворки, па тројки моментално вади. Сите четири тројки наеднаш. Лом.

За точно 4 недели во градинка се разболе. Температура, дијареа, повраќање, ретко кашла ама тука е и кашлицата. А, да.. И окцето со гурли жолто зелени.
    Втор ден со тт до 39. Јадење ништо, течности тешко...
    Матичната дури во вторник.
    На сета несреќа, добро е бар што дома останавме.

Има ли некој како нас во моментот?

9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.077
    Мојов не оди во градинка, ама сабајле стана со пола око затворено. И ми кашла водено и вчера сабајле и денес. Не сме спиени, цела ноќ е залепен за мене, мерев ноќеска темп 38.2 најмногу, после спадна на 37.6-7 зависи, одсабајле 37.2 не е темп тоа, јадеше, малку кенкав е ама не е клапнат.

А за заби не ми се збори во еден месец извади и тројки и четворки. Колку го жалев него, толку се жалев и себе си, не знаев кај сум сеа. После 2 недели беше со мрсули не можеше да спие асално и се стабилизиравме малку од малку. Ако настине пак усвет ке фатам.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.244
    Да ви се приклучам во клубот со вадење заби одеднаш.
    Вчера врисна во сред ноќ се разбуди, свеста ми ја зема како се расплака.
    Денес што да видам, сите четири тројки пробиваат непце со врвовите :worried: Гриза се што ќе и излезе пред очи и многу е пораздразлива од вообичаено. Жална ми е ептен :(

Користел некој Дентинокс гел, тој за вадење први заби што е со лидокаин?

11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.077

Јас му имам ставано дентинокс и на гингигел има за вадење заби наизменично на 4 часа одприлика и плус осанит давав. Помагаа ама двата дена кога пробиваат господ не помага. Гингигелот е благ некако не знам што прави на заби јас ништо не осетив, а дентинокс како да го здрвува отрпнува малку местото.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.809
    Допаѓања:
    5.800
    Искрено ако веќе не сте биле, најдобро е да ја види доктор и по потреба да даде терапија. Кај моево последно само со антибиотик се исчисти шлајмот и прекина повраќањето. Може не е ист случај кај вас ама сепак не би оставила јас така.

На sencuk и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.244
    Имам јас еден на фрези дерм, демек природен. Помагаше за некои полесни заби.
    Ама овде личи како да треба потешка артилерија. Ќе земам дентинокс па колку помогне толку, ќе ги мешам најизменично со овој што го имам дома.
    Фала ти.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    И ние сме нешто слично само без повраќање, еве трета ден со температура ама денес најлошо не спушта со чепче а со бруфен многу брзо качува за неполни 4 часа качи 39. Ја носев на оделеније направија крвна слика, испадна добра, ама сепак и антибиотик на даде, дека грлото малку црврно. Најмногу се плашам од трмпературата што не спага. Само брзо да минува...

15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.599
    Допаѓања:
    43.158
    Луѓе многу се разболев, кашлам како куче, длабока сува кашлица и тт имам, пиев бруфен пред два саата и не ми спишти, не знам дали да пијам парацетемол сеа.
    Се ме боли, скоро никогаш не кашлам од болест, сега не знам што е ова.
    Како да го заштитам него? Сигурна сум ќе го фати:(
    Баш сега ова ми требаше кога имам еден куп работа. Аман.

16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.882
    Допаѓања:
    18.077

Напиј се парацетамол. Може и да не префати дечкото. Јас лани така, се ме боли на плуќа спуштув за 2 дена, на крај со сумамед завршив. Ама од 1 апче ми се врати силата искрено. Одмори и можеш ургентЦ да се напиеш.

17. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Здраво мајки, ќерка ми минатата недела беше со растечен нос, после 2,3 дена појави коњуктивит, ја носев на лекар немаше ништо и ни дадоа само виранто, вит ц и капки за очите. Од петокот е со температура, денес ептен тешко ми ја спушта оди до 39 крвна слика добра. Колку време трае овој вирус? Што да очекувам?

Пеленската регија и е црвена неколку недели со повремено подобрување, од масти речиси сите ги пробав ама пак си се вцрвенува, е сега и внука ми беше исто и и правеа брис од кожа испадна ешерихија коли. Некоја мајка да има искуство дали е преносливо, не знам дали да ја тестирам и јас..

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.604
    Допаѓања:
    7.870
    Секоја бактерија е пренослива. Јас би правела уринокултура. Или брис од кожа. Не е баш наивна бактерија. Подобро провери отколку да се лечите после подолго ако ја има

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    40.402
    Еве дојдов и јас да си се пожалам. Од октомври наваму глава не сме кренале од билести. А таман го пофалив од мај дека се немаше разболено како го фати трет пат препол секрет. Првиот пат 10 дена панцеф. Заврши и уште 5 дена дома го пратив во градинка веќе третиот ден почна носот, четвртиот почна да кашла петиот веќе со спуштено. Среќа вториот пат пројде без антибиотик. Отседе пак 2 недели дома, го пратив во градинка и од петокот пак почна носот. Вечерта поврати шлајмови и почна да крева тт. Вчера почна кашлањето денес во козле веќе почетно да спушти. Кс слика пак е чиста, само благо покачени леукоцити (само апсолутните, не и %). Инхалации со атровент, кортер чистење нос. Болест како болест ќе помине знам, ама и матичната а и во козле викаат не е арно штом 3 пати за толку кратко спушта. Козле викаат бар 3 недели дома. Веќе памет немам. Периодов ми е хаос за да отсуствувам од работа, мм покрива и он колку може, мајка го чува исто колку може, ама и она не може со него подолго, зошто стварно е многу напорен.
    И сега памет немам како да го кренам детево. Ај 2 недели ќе се почуваме некако, ама после што. Ми е страв пак да не тргне и да спушти зошто после тоа незнам како ќе се оправа и што ќе се прави.
    Давам витамин ц и д редовно, ама изгледа ќе морам и нешто за имунитет да вклучам иако незнам колку ќе помогне ;(.

Инаку за чизми патики сте зборувале. Јас последно за малото од зара нарачав чизмички и мора да признаам многу задоволна. Не дека се ефтини, ама пак пристојна цена, обложени со крзно, водоотпорни, а сепак лесни и витливи.

Со цицањето, секое дете приказна за себе, ама кај мене и со двајцата одбивањето се покажа позитивно во однос на спиење. Почнаа да преспиваат цела ноќ. Е сега ранобудници си се, ама па и рано легнуваат.

На Carolin., kozuf, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    20.368
    Јас имам користено, ама не видов некој ќар. Повеќе мислам дека му помагаше тој на Фрези дерм. Пробав и на мене, од тој осеќав трпнење, од Дентинокс ништо. Дај и ибупрофен ако ептен има мака, ќе се смири.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.