Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Минатиот пат со шлајм, со секрет од нос зелен, со постојано воспалени уши, кашлица, течење нос, на стапчето дури имаше секрет, сите чисти брисеви излегоа.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.169
    Допаѓања:
    20.311
    Не. Кај син ми имаше жолто зелен секрет кога немаше бактерија, а пред некое време кога имаше позитивен брис, секретот беше нормален и без боја.

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    5.784
    Moeto nikogas nema beli prozirni odma se zeleni zolti , brisevi cisti

4. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Виранто ви помага? Како го давате, колку време и може на своја рака?
    Мојава е 3 месеци со зелени-жолти-бели мрсули, брис чист, на лекар ништо не и даваат ама се измачи дете едвај дише.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Виранто е како што му е и името, за први симптоми на вируси. Упорни мрсули не се чистат со него. Нас ни помага, ок е. Чисти редовно мрсули и тоа е тоа.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Очајно се понадевав дека вака нешто ќе најдам :D фала ти

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Само чисти нос. Од мене најтопла препорака за лаважа на нос, ОтоСан јас земав од Зегин, се пере носот со вода и едно како прашоче, после прскам диво оригано.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    2.844
    И син ми е цела година со таква боја на секрет, објаснувањето беше дека е од трет крајник, еве го извадовме, навистина беше чист после операцијата, прва недела во градинка повторно се појави секретот. Ми падна на ум да не е бактерија, нема друго ништо, само носот течи, го пуштам таков два дена во градинка со грижа на совест… ум немам што да правам.

9. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    722
    Го гледам ова ОтоСанов дали е лесно за употреба и во каква положба треба дете да седи легнато или станато?

10. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.965
    Многу сум осетлива на тема маж и веднаш се палам :D
    Имаме време и двајцата за се'. Работиме од дома, флексибилни сме во најголем дел од денот. Две баби на располагање.. викендов две вечери излегувавме навечер без проблем го среди и заспа мајка ми.
    Единствено нешто што знае да ме изнервира е зошто јас морам да потсетувам по дома за се, земи смени памперс, земете играјте си со коцки да наместам садови, одете во детска да му ја направам кашата и сл.... а потоа мм ќе рече само ми наредуваш, па јас ќе му кажам јас не наредувам туку морам да изменаџирам :D

Малиот пу пу, нели да не го заречам, веќе цела недела си тера по 11 саати некогаш и 11ипол ноќно спиење без будење воопшто (ако вечер не спие вака ќе биде зошто сум го пофалила тука). Заспива во 21 станува во 8..8 и 30 некогаш доаѓа да не буди во спална или прво оди во дневна зема ќесата со коцки и иде со неа :D
    За градинка ќе пробаме на пролет накај март месец.. уште сега се стресирам за таа помисла.

На 1209, Giovanna, Lavender13 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Ова е? https://www.zegin.com.mk/index.php/mk/otosan-nasal-wash-komplet-za-chistene-na-nosnite-patishta Ќе пробам баш, добро изгледа.

Јас ја пуштам во градинка, матичната вика дека нема што да се прави и да си оди детето.. тоа е. Ја чував дома 8 дена и тргна малку на подобро, после 1 ден во градинка си се врати пак на старо.

На Bebetoo и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.322
    Допаѓања:
    102.900
    Исправено. Со главата благо навалена надоле и отворена уста.

На kozuf и ija им се допаѓа ова.
  13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.450
    Исто. Затоа пак денес не ја пуштив. Стварно не ми е јасно, што се случува и зошто толку децава се разболуваат?

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.450
    Што убаво звучи. Излегување, баби, спиење.. :D Да ти потрае!

На Mother of 2boys, defocus, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    5.722
    Воспитувачката кај ќерка, минатата година "стручно" ми објаснуваше како занималните не се стерилни простории и кога носиме дете некомплетно оздравено или после антибиотик со намален имунитет, одма префаќа нешто ново. :?:
    Да не речам уште што не ми рече со зборовите, дома да си ја чуваш. А сум носела и следен ден после атб. И седела 2-3 недели дома за комплетно да е здрава. И секакви комбинации пробавме.
    Тек оваа година е за нијанса подобра и врзува повеќе денови.

16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.450
    Верувам дека е пренечисто и дека нема никакви дезинфекции што според мене треба да има ако постојано има болни деца. Мора да прават некоја превенција.
    Којзнае и постелнини колку и дали менуваат.
    После секое земање од градинка на ќерка ми, косата и мириса како на влага, старо, а градинката е прилично нова. Не знам ама хаос е ова..

17. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    2.844
    Два месеци седеше дома, поради операцијата го чував и не го мешав со деца, една недела врза во градинка и ете. Не знам, само носот му е, друго се е во ред. Ептен е активен, не е ни омалаксан ни пак го боли нешто. Еве и да го чувам дома пак, кога ќе почни во градинка јово на ново.
    А со каков ќеф оди кутриот.
    Мислев има заборавено после долг период дома и очекував да плачи, тој со трчање влезе и бај бај мама ми вели8)

На Sun&Moon и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    1.450
    Кај нас почнува со ларингитско кашлање, па надразнително, па се растекува нос и почнува зрело да кашла и тоа трае и трае. Ретко крева температура. Оди 1 недела се вртиме во круг.

19. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    2.844
    Исто, да чукнам во дрво нема посериозно температура кренато сигурно 5 месеци, ама нема ни кашлица само носот чешма…

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    24.402
    Недоволна хигиена? Премногу деца во група? Не знам.. пример кај нас 15 деца се макс во група, ние не сме имале до сега проблеми со големава освен коксаки и еднаш коњуктивитис, кога пријавивме коксаки 1 недела беше затворена градинката за да се дезинфицира. Ајде ќе речам нашава можеби имала појак имунитет ама од 15 деца стварно ретко некое да не беше донесено ради настинка. Ама пази сега, тука се носат со растечени носиња, едино ако е клапнато или има некоја високо пренослива инфекција не се носи. Друго шо ми паѓа на памет, овде се секој ден надвор без разлика на времето, освен секако ако истура ептен. Сипаници, тема која овде е стварно ретка.

На lackygirl, 1209, kozuf и 1 друга личност им се допаѓа ова.