И ние бевме такви.Дете во меѓувреме весело,јаде,пие,нема ТТ. Класична настинка.После ден два почна да поткашлува од секретот што му се слева. Го однесов на лекар и на невидено(ни КС ни ништо) ни препишаа антибиотик и летизен. Не му дадов. Со вриштење пиштење почнавме со инхалации.Да не го урочам,пу пу,си доаѓа на себе.На 2-3 три пати повраќаше,шлаемче. П.С.Во меѓувреме чистиме нос со физиолошки. Јас на своја рака(во консултација со други мајки и аптекарка) третиот ден дадов и Риностоп сирупче.Два дена по ред,пред спиење.
Denes malata pocna da se nakasluva, noseto pocna da i tece a ocinjata i solzea i i fatia gurlinja,pogotovo desnoto,duri kapakot i otece..imase zoltenikav sekret od nego..utre nedela,ne znam sto da ja pravam dobponedtlnik za na pedijatar..mozno li e ova so ocite i nastinkata da e povrzano?
Можно е ако има бактерија во носот, да бидат зафатени и очите. Само чисти ги со превриена вода и стерилна газа од надвор кон внатре, носот одржувај го прооден и понеделник право на лекар за брисеви.
Здраво мамички, да ве поздравам сите !!! пред некој ден наполнивме година, со радо срце ви се приклучувам кон темава!!!
Незнам дали пишувам во права тема, но ме интересира некој совет, по цел ден сме сами со малата ,многу често се случува мм кога ќе си дојде она веќе е успиена, кога е убаво времето шетаме, но незнам со што да си играм со неа,за некој ден полни 16 месеци, ајде со куклу ги раниме, пресоблекуваме, има кола ја возам, песнички некој да тропка со рачиња, но незнам како да ја занимавам со што си играте вие и како
Тој период веќе проодени ги интересира да одат и да фаќаат работи..бар мојата немаше некој посебен интерес за книги да разгледува...од кај година и пол или и 7м да не беше некаде кога почна книги да сака...можете со топка да си играте или балон голем (топки во секаква големина сакаат тој период) да ја поттикнеш да подаде по земја,да учи да ја пуцне, да ја фрли....Од година и пол до 2 сакаат да туркаат колички на колца.Нас проодувалката ни се најде повеќе овој период. Не знам дали редите коцки...има меки коцки кои не се како овие за склопување туку се редат онака една врз друга...ние прво со такви почнавме (али од кај 1 и пол г. .....дотогаш немавме интерес за ништо...само за топки)....Зависи и од самото дете, некои порано пројавуваат интерес за некои работи, некои покасно. Пушти и музика да слуша (не да гледа) и танцувај за да и пробудиш интерес да игра. Можеш веќе и да и црташ прво ќе те гледа некое време, а после ќе проба и сама да црта. Јас од година и цртав на година и 3 м почна да чкрта и таа. Можеш да пробаш со овие работи да ја поттикнеш малку. Од 1 и пол можеш количка за куклата да и купиш и да ја возите....Јас еве дури сега и купив,ама ај седни го бебето...неќе да го вози, љубоморна е...никој не смее во количка да и седне смешки сме само се убедуваме .
@alana фала на советотимаме и топка си продаваме и коцки ама 5 -10 минути и толку не и е многу интересно.Ижаме одредени песни што ги сака и игра на нив Сеуште е мала уште некој месец кога ќе биде поголема ќе и биде поинтересно.
Мајки, за која возраст одговараа бројчиња 74 и 80? Сум заборавила Треба да купам подарок за бебенце 6-9 месеци или 9-12 месеци величина.
Ne ocekuvaj dolgo da ja drzi interes za igra na taa vozrast brgu im zdosaduva. Zatoa doma mi e bomba ke poigra si nesto 5-10m pa ke ostavi ke fati nwsto drugi. Mojava e 18m ao knigi onaka gi razgleduva ama uste ne ja drzi mesto da ja sednam ubavo da i procitam prikazna. Sama gi vrti pokaUva sto videla. Ako se zaigruva i sama ostavaj ja, ubavo e za decava da znaat i sami da si igraat. Sin mi nikogas ne sakal sam da si igra duri i sega golem. Maleckovo se slucuva poveke da se zaigra ama jas koga sum doma saka sto poveke da sum do nea. A i jas imam cuvstvo koga sme sami doma deka i e dosadno smisluvam igri i pak se kratko i trae. Najubavo i e nadvor. Sega pocna da pokazuva poveke interes za muzika. Vo petokot vecerta bevme sami i pustiv glasno vh1 i si pravevme zurka. Jas se glupirav barabar so nea i mnogu bese vesela. Ama pak edno 20m i i zdosadi. Posle pocna da si brka druga rabota.
Мајки за неполн месец полниме 2 год..Од дружелубиво девпјче стана буквално дива во никој не сака освен ете домашните и моите...Имаме овде до нас на прв братучед керка на иста возраст се секогаш си играа заедно..Но еве веке 10 дена керка не ја сака кога ке дојде ги збира играчките ја бутка и ке ја прашам зошто ја буткаш таа хистерично плаче и и вика бегај бегај..А после неа плаче и кога одиме кај нив си играат а дома кај нас не ја сака..Веке незгодно ми станува..Ете и на родендени кога е со повеке деца не дозволува да и се приближе дете да ја фати за рака па нема шанси..Не дозволува да ја сликаат хистерично викање право (незнам како ке ја сликаме за роденденот) .А не беше таква страв ми е детево да не ми стане диво да не сака деца..А секој ден и објаснувам но ете
Туку да прашам..пак некој вирус има ли? Со температура сме ние. Пред некој ден кс правевме и се покажа нешто вирусно и еве по 2 дена температура качивме. Колку дена да очекувам температурава да трае?
Имаме 1,5 м, кашлаше малава ја носев во козле бидејќи имаше влажна кашлица и температура до 38,5 крвна слика и црп добри демек ништо не е вироза, кај матичниот после 2 дена добра е вика но детево пак качува темп со парацетамол спушта ајде пак на доктор ни препиша антибиотик цефаклор сируп но повторно качи денес темп 38 ќе дадам парацетамол спушта но што е работава луѓе ако некој имал искуство, вака не е убаво те еден ден добра те температура, а душиче има шлаеми се слуша но не толку многу, и многу малце ми јаде? А веќе еве 10 дена поминаа, сируп почнав вчера да давам, а утре сакам уште урина и брисеви да видам,