Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.568
    Допаѓања:
    7.827
    Ич не си ме разбрала. Ние не се нишкаме некое време,го одвикнав за три дена од нишкање, кое траеше месеци предходно. Сега го одбивам од цицањето за спиење, и тоа не успевам на кревет како што се успивавме до пред 4 дена зошто одма почнува да ме влече за блуза да цица. И затоа го нишкам.
    А тој спие во креветче негово ноќе од бебе и тука никаква промена нема, тоа напишав. Дека за тоа сум си упорна до ден денес,кога се буди ноќе го земам цица и го враќам. Како што сум за тоа употна, и да не го навикнам со нас да спие и за де друго ќе бидам. Тоа ми беше муабетот. А промена моментално е заспивање без цице, ништо друго. Па ќе почнам да му ги укинувам ноќните.
    Секаде читав и никаде не прочитав дрка треба да биде нагло, туку напротив постепено одбивањето од цице. Јас нагло не знам ни како да го изведам, да бидам искрена.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    7.185
    За викенд сега за празниците, маж ти ќе спие со дете, ти во друга соба. Ако си решена де.
    Он нема да спие две три вечери, ти ќе спиеш, стај си и тампони на уши и легни си.
    Нема што да го жалиш маж ти, ни син ти, не знаел да го смири, ќе се научи. И така на пример.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    7.185
    Ти мене со твоето дете си ми најчилакс мама, ко за прво дете супер си. И таква некоја енергија ми оддаваат твоите постови, абе милина да те чита човек.

На 1209, Carolin., lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.568
    Допаѓања:
    7.827
    Уууу ова тек невозможно. На првото плачење ми го носи, ете ти ја мама. Стално се расправам за тоа. Така да тоа одма отпаѓа. А маж ич не жалам да ти кажам. Ама очигледно ни тој мене. А свекрвата не сакам да ја вклучам во ова, нешто од внатре ми вели не на таа опција.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.644
    Допаѓања:
    24.351
    А опција да си платиш 3 дена со другарки некаде? Хаха
    Алал да ви е на храброста искрено, јас не можам на таков чекор да се нафатам, да плачи, а да не давам.

На Ceneva и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.568
    Допаѓања:
    7.827
    Тоа би била убава опција, преубава. Ама во таа опција свекрва ќе биде вклучена одма од страна на мм. Така да :shake:
    Фала ви сепак на идеите можеби на крај некоја и ќе се усвои.

7. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    818
    Сум пишувала и претходно на темава, мојот беше страствен цицач, цицаше и ден и ноќ. Кај мене не успеа тоа со маж да спие или да го нишкам, се одеруваше од плачење. Мнооогу лесно го одбив со сенф, првиот ден му зборев расипано боли и само го чепкаше и еднаш лижна, вториот ден истото беше и вечерта се разбуди лижна и толку беше. Секој следен ден збореше како цице е расипано и заспиваше без него, за една недела заборави и дека цицал 18 месеци :)

На 1209, јolene, Cloverrrr и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    18.005

Искрено не знам дали детето ми се погоди, (премногу е приврзан за мене ама па искрено и цел ден е со мене јас и он најубаво си функционираме) или јас некако ептен се снајдов во улогава. Ке се читаме за второ како да биде, дали е до децата или до мене :rofl: не си прва што ми го кажува ова и ми значи ептеен, пошо не се знаеме лично :l:

На 1209, lackygirl, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.528
    Здраво, за 14 месеци дали има некое спрејче или капки за нос ама само пред спиење да ставам поубаво да дише?

10. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.700
    Jas stavav operil p, odobreno mi bese od pedijatar. Inaku voopsto ne mozese da disi i samo placese i se budese od son.

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.583
    И јас скрос исто со сенф и и викав ме боли и бидна многу побрзо од што мислев, наеднаш пресеков, а навечер кога стануваше шишето вода и го давав и така се одвикна. Сега не го бара ни шишето веќе. @Ceneva

На 1209, lackygirl, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    7.185
    Еве опцијта со сенф, или некој други слични се стварно помалку болни за дете. Ова нормално ако си решена стварно.
    За маж ти, треба малку да го потстроиш дефинитивно. Кај нас малата само 4 м цицање, ама од прв ден е поврзана со татко и колку со мене. И он вчера се врати во 7 попладне од работа, она во 1 беше станата од дремка, оти пробала во градинка да ја успијат, и не сакала да презаспие. Нормално нели прв пат, си ја зедов во 1 и 15 накај дома. Исто не сакаше да спие.
    Толку беше изморена ама знаеше дека ќе дојде и го исчека да и даде вечера цели 4 усти и да ја избања и заспие.
    Он влезе и дирекно на масата седна да јадат заедно.
    Од сабајле он мора да ја облече за да иде во градинка. Не дека ако јас не сум сама нема да ми даде, туку кога сме двајцата дома она си има човек за се. Ноќе некогаш бара он да ја презаспие, некогаш јас. Зависи што и треба. Ако ја боли нешто сум јас. Ако се гушка е татко и.

На 1209, Giovanna, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.235
    Допаѓања:
    11.281
    Има ли некоја мајка на 20+ месечно бебе што има сличен проблем?
    Во градинка оди скоро месеципол. Почетокот беше полесен од сега. Жив се дери и плаче на оставање. Таму тие саати ги отседувал во скут и во раце само на една воспитувачка и не давал дете да му се приближи нит нему нит на воспитувачката. Пред 3 недели отприлика скоро и да немавме мака, ама како минува време во градинка сѐ полошо станува и сум многу загрижена искрено. Не јадел, не пиел, само пискал и плакал.
    Дома кога е со мене е океј, ама штом дојде баба му да го чува кога е болен како еве денес, штом ја виде на врата зајдува. Кога го зема некој од мене буквално како да го одлепува, приклештен ми е.
    Премногу е залепен за мене и не знам кај грешам и зошто е вака, наместо градинката да е ден за ден олеснување, сѐ полошо е?
    Пред ден два имаше ситуација кога ми ѕвонеа од градинка да го земам оти многу пискал и се дерел.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.568
    Допаѓања:
    7.827
    Ма он е поврзан со татко му не дека не. Ама мојов мм многу му попушта за се живо и кога плаче одма туп мама. Јас знам кај лежи проблемот овде ама сеуште ништо не можам. Кога ќе заминат свркрвата и свекорот друга песна ќе се пее во оваа куќа. Он уште се потпира на нив. Го оставам детето со мм. Му кажувам ова да му дадеш да јаде, се враќам тој со баба му јаде. Не сакаше со мене е одма изговорот. Е тоа кога ќе сме сами нема да биде така. Ќе нема опција баба да го храни, ќе мора тој. Па така и за сите други работи. А синко не сака со друг да заспива и презаспива ноќе, само ради тоа пусто цице. Пробано мм да го смири и тоа повеќе пати изрази желба. Синко не дава да го допре и само се дере мама сисааа. Така да на крај изгледа ќе биде сенф, ама прво ќе си пробам постепено да не му биде шок. Еве овие денови од што не му давам да цица пред дремка и пред спиење, само писка и е надразнет преку ден и после преку ноќ се преживува.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.810
    Допаѓања:
    23.555
    Нема врска месеците, детето сватило дека мора да оди секој ден во градинка и дека таму треба да седи и знае веќе, затоа не сака да оди. Поќе пати имам пишено, моето прво дете не засака градинка, одеше редовно ама не ја сакаше, мораше да оди немав избор, со тек на време можи ќе се навикни а можи и така да си биди, едноставно некои деца се такви. Јас до сам крај очекував да засака ама не, си одеше ама секој ден велеше нејкам да одам. Имаше плачки нон стоп.

Оперил/септаназал поќе од 5 дена, најмногу 7 не треба да се користи...

На DaisyDoo, deniz333 и stoimanovskamarija им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    18.005
    Ми стасала покана за вакцина те ревакцина пнеумокок. Првата покана кога стаса мислев дека е за мрп ама беше настинат и на мм му реков остави ја за мрп е и си стоела во ходник ама сега ги гледам двете се за пнемукок нели таа е на 18 месеци ревакцина или јас сум грешка? И мрп ја нема примено има ли тоа некаква врска со оваа вакцина?

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.758
    Допаѓања:
    5.684
    Нас прво ни беше пишана на 15 месеци, потоа ми рекоа било кога после 12 месечна возраст.
    Не е врзана со Мрп вакцината, може да се прими било кога.

На Carolin. и atz1995 им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.035
    Допаѓања:
    40.372
    Пнеумокок трета доза е после 12 месеци.

Реваквина на поливалентната е на18 м(не помалку од 12 месеци по третата доза)

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.159
    Допаѓања:
    20.289
    Секретот од проѕирен и течен, вчера премина во обоен, а денес и ко да ми има некој мирис дур го држам во раце осетив. Од што може да е вака? Бевме сабајле на контрола, дексазонот му го сменија со кортеир зошто кашлицата од сува сега оди накај влажна. Докторката вика позадински има секрет, а и јас го осеќам. Чистам носе ама не вадам нешто премногу.

20. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.758
    Допаѓања:
    5.684
    Уште еднаш брис да направите?

Кај моево за жал, секогаш кога почнува здивот да и мириса, претпоставувам на тоа мислиш е веќе полна со шлајм или спуштено на гради.
    Да не ме сфатиш погрешно, не значи дека и кај вас е таков случај.