Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Како сите заби извадени!?
    3ки и 5ки?
    Моево се лигави сега за 3ките,не се ни пробиени ама почнати се. Досега ги има сите 1ци, 2ки и 4ки. Фалат уште 3ките и 5ките.

Јас сум на работа сега од 8 до 16ч, веќе втора недела и градите ми спласнаја, првите дена ко ќе си одев камен ми беа, влошки за гради носам секој ден. Ко ќе си одам одма бара да цица, вчера на пр еднаш во 16ч цицаше и еднаш во 20ч па после пред заспивање. Ама не заспива навечер со цицање, туку цица в спална па си слегува сам и си оди во дневна и со татко му таму слушаат валцери од Андре Риеу, па тој го заспива. За тоа време јас со големиот в спална заспивам. Е сега пак цица ноќе 2 3 пати, кога станува му давам за презаспивање. Сакам на намалам на 1 подој денски, овај кога си одам дома мора да си остани, оти ме бара одма се мести за цицање :D па после нз како ќе биди, ако неможам постепено па дирекно ќе биди.
    Иначе многу ми е пораснат некако :wasntme: секој ден нови зборчиња има, повторува по нас, ќе го речи па после не го вели и така :D

1209, Mother of 2boys and kozuf like this.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Никогаш не сакал АД, сум пробала, плус не пие од шише. Синоќа успеав со цуцла и тапкање по газе да го смирам 2-3 пати, ама 2 пати не се смируваше и морав да дадам да цица.
    Не сум, точно. Да бев немаше по сто пати да препрашувам и да кројам планови. Знаат тие мајки што доеле дека не е одлука што се носи лесно. Жал ми е да му го скратам задоволството кога го гледам колку ужива дур цица. Иначе јас освен на форумов со никој друг не сум зборела на темава, само со маж ми нормално. Самото доење е интимна работа, па така и одбивањето. Кога ќе го одбијам блиските само уз муабет ќе дознаат, а да најавувам свечено не е мој стил.

1209, Giiirl23, sweetgirl92 and 6 others like this.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Ај едно прашање.

Почна да ми плука храна. Мислев дека не сака да јаде, ама кога и дадов помазно и блендирано го изеде. Беше болна, па не знам дали е фаза или се вративме на бебе фаза со блендираново?
    Што да правам?
    Ако не го направам така периодов ќе остане гладна, а не ми оди во прилог со дехидрираноста и паднатиот имунитет.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ќере да подозрдави и јас ќе покушам со сенфот ама ако не бива, ќе кренам раце и ќе чекам да се откаже сама.

Многу е умна пу пу ( морам са плукнам оти а пофалам, нопаку е после се :rofl:).
    Два различни карактери со големата, да се чуди човек.
    Сама носи пумпица, спрејче седи умна, за сируп се буни само ама најдобме начин и го редиме во овошен јогурт од јагода и така го срка.

@Sun&Moon да не ја боли грло? Афти да не има?

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас уште го пробувам со блендирано за ручек заради месото, така го јади, ама вчера кај мама беше па јадел манџа со компир и месо, нормална, иначе се си јади, џвака, си јади од нашиот ручек, не би се грижела, период е, давај како што јади, бар да јади. Ќе смени пак, можи растат заби па ја болат непца.
    Мојов пред некој ден се задави со чипс, имаше на маса и си зел, го гледам почна да се дави, го кренав, го наведнав и го чукав на грб па поврати, изголтал цели парчиња чипс :^)

6. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Она јадеше парчиња, ова сега е нешто ново.

7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Тоа пробувам да видам.
    Афти не гледам, единствено грло да ја боли.
    Се надевам е период и ќе си се врати во нормала.

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јади и мојов парчиња од 9 месеци, ама ручекот му го давав блендиран за да го јади цело месо.

9. Bannana

Bannana Активен член

Провери да не има афти низ уста

Sun&Moon likes this.
  10. Fifisita

Fifisita Нов член

Moeto spie so zatvorena usta

11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Јас на моево сеуште му го блендирам месото иако е 1г и 4мес. Обично пример блендирам месо со пашканат да стане како паштета и потоа мешам со другите намирници како компир, грашок, морков.. Тој убаво џвака кога јаде тврда храна, но за месото сум читала дека ошто и кај повозрасни луѓе, подобро се апсорбираат хранливите материи ако е направено како пире и полесно може да се обработи во организмот да не предизвикува гасови и сл.

1209, Ceneva and lackygirl like this.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Големата само блендирано сакаше и не прифаќаше парчиња од мало, па многу тешко ми е сега, а малово јади од старт само парчиња и се гади од блендирано.

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Е па вака и јас, исто е 16 месеци.

14. kozuf

kozuf Истакнат член

Ете јас ова не го знаев, можеби стварно со месеци не спиеме дека и давам неблендирано месо и ја боли меше :?:

15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Извинете ама мене ова ми е тотален нон сенс. Ете моето дете е 1г и 8 месеци, а блендирано месо не јаде негде од 9 месеци и никогаш немал проблем. Не верувајте во сѐ што ќе прочитате. Дете од скоро година ипол и те како треба да ги јаде месото и секоја друга храна на парчиња. Разбирам и дека генерално од очај се блендира, за бар нешто да каснат. Ама дека е поисправно да се јаде блендирано месо на година и 4 месеци и дете што има заби да не жвака туку само да голта, дефинитивно не е.

16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Ова ми нема смисла, пошо апсорбција на храната се случува во цревата, а не во усната шуплина. До моментот додека месото во било каква форма стигне до цревата, веќе е точно во формата во која треба да биде.

За полесна дигестија, можеби, но сепак мислам дека бенефитите од механичка обработка на храната во усната шуплина се побитни.
    Се развива вилицата, тоа потоа афектира визуелен изглед на лицето, па говор, па поставеност на забите итн.

За вакви работи секоаш се водам по еволутивен пат. Нашето тело е производ на милиони години еволуција. Храната најдобро се апсорбира во формата која ја јаделе нашите далечни предци-цела. Ни смути, ни блендано месо.

LiquidLuna, јolene, Giiirl23 and 9 others like this.
  17. atz1995

atz1995 Истакнат член

Да бидеме реални месото е тешко за џвакање на возрасен, а не па на дете на кое што всушност забите за "мелење" на храната не му се ни излезени. Сепак секој нека си прави како мисли. Јас преферирам главните јадења да му бидат со полесна структура, а измеѓу секогаш му давам нешто што може да го гриза и да "вежба" џвакање, плус што секогаш седнува и со нас да види што јадеме ние и си пробува и џвака.

lackygirl likes this.
  18. ija

ija Популарен член

Мислење за крвнава слика црп е 4.04 20241225_085123.jpg

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Моево цел ден нешто мели :D нема шанса на маса да седниш без него.. Ние секој ден за ручек јадиме свежа салата, зимава претежно е зелка, морков и цвекло, плус по 1 ракиче обавезно :D тој обожава зелка, со раце зема и јади. Таков си е, гурманче, се си пробува. Само се молам ваков да си остани. Нерви немам пак да се расправам со нејадач :doh: големиот, не ни пробува, еве сношти на пр ореви печев, да пробам ако не ми е убо ќе го плукнам вели, ама автоматски плука, не го ни џвакна. Еурокрем секој ден се јади... Некогаш и 2 пати :@ а до година и 3, 4 месеци се јадеше.

1209, Bubish26, Ceneva and 2 others like this.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

А моево некогаш како изненадува со јадење, се прашувам кај му оди. Ама тоа се ретки денови. Повеќе сме на молење. Јаде се ама да го бркаш или буквално да му буташ во уста. Само за свежо овошје и зеленчук никогаш не прави проблем. Јаде сам без мерка хаха

Carolin. and lackygirl like this.