Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    20.001
    Мене дур бев бремена многу ми се подобри крвната слика од лекот со маџун, какао и таан. За други лекови искрено не знам, а овој не знам дали е дозволен за толку мали деца. Какаото мислам дека не се препорачува многу да се конзумира докај 2 години, а другиве не би требало да се проблем.

На Mother of 2boys и kozuf им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    20.001
    Ние се убедуваме некако со тоа дека елката нана и он треба да ја гали, оди кај неа неколку пати и само ќе му кажам немој елката нана, погали ја, ќе ја погали и се трга. Не ми е заградена, немав живци за такво нешто. Решив дека или ќе има или ќе нема елка. И он е жива пакост, во очи те гледа и прави глупости. Во последно време ептен му е изразено тестирањето граници. Знае за повеќето работи што смее, што не, ама таков карактер е што ќе се вртка ќе се шутка и пак по негово ќе си направи. Сам се заигрува ептен он, ама знае и да не викне на земја да си играме сите заедно. Сега многу позитивно му влијае и градинката. Ептен е среќен што оди и кога се враќа не престанува од пеење и брблање на неговиот јазик. Веројатно ни раскажува како си поминал. :D

На Giiirl23, Giovanna, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  3. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    598
    Фала ти многу уште сега ќе направам нешто за сабајле. Fingers crossed :l:
    Ќе се распрашам и ќе пробам баш, ама и само маџун и таан е подобро од ништо, фала за идејата :l:

На Carolin., Mother of 2boys, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    42.474
    Леле моево не да тестира граници последно време, страшна работа. Па се научил само што ќе направи глупост одма гледа во мене и вика мама не каа Стефан со онака фаца да го ожалиш, како мислиш секој ден го карам и тепам по неколку пати:D
    Елката секој ден ја редам мин еднаш, вчера пример му текна дека може пинк понг да игра со неа, па кога ги замава лампионите…некни млеко истури врз неа, од што и е душата не знам.
    Сега дека дада му беше тука, значи се расцепија од глупости правење. И само се караат за играчки. Он пак многу скржав, ништо не дава и само вика по неа, неее Хана, не Хана, онака нервозно.
    Ама поштено ме утепаа оваа недела, како воз да не згазил се осеќам.
    Ама вчера да го видете како мило ја гушкаше, ја гали, ја гушка, ја гледа мило, абе се стопив колку нежен беше :inlove:
    Сфатив дека уствари тоа е резултат на молувањето и гушкањето од мм и мене и се осетив како добар родител.
    А и тоа што внуката сакаше цело време кај вујна да оди и не седна воопшто кај баба и и дедо и, исто ме направи да се осетам способно и убаво.
    Плачеше на крај на одење по вујна.
    :$
    Инаку цел фрижидер ми е излепен со стикери. Идеа ако немате за игра да ви кажам дека ова успешно држеше многу време внимание. IMG_6778.jpeg

На Giiirl23, strelec231992, Giovanna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    1.929
    Моето гледа цртани кога облекуваме пижами и вреќа. Го бањам или туширам, одиме на спална и додека го облекувам и правам млеко гледа babytv. Кога е скроз облечен го гасам тв станува од кревет и си оди во собата.

Нашата елка не е заградена еве жива е 2 недели.

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    7.738
    Е убаво што функционира тоа нана елката. Мојот тотаа, на лампионите, мисли топки дека се и ги фрла низ куќа :rofl:, и го ставив кошот за играње пред елката да не може да помине, па влегуваше во него за да ја фаќа, ама ја оддалечив и сега ич ништо не и може:lol:
    Ма опасни се мали главички што се им текнува :inlove:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.683
    Допаѓања:
    5.525
    За елка не ни ја погледнува. Ќе помине покрај неа, ќе каже Голема елка и си заминува. Еден куп пакетчиња под неа, среќа па не знае оти се со храна полни, да знае има да си се гости секој ден по 100 пати.
    Од Дедо Мраз се плаши, така да немаме проблеми многу тука :D

За Тв, е од тие деца што се загледуваат зависно, така да ограничено е на минимум. А учи еден куп работи.
    Јас не сум покажа бои и никој близок, од Дарко Биберко знае да препознае црвена, жолта, зелена, сина.
    Еден куп песни знае да пее и игра баш од Тв.

Што би се рекло како се плашевме од елка и се и сешто поврзано со празници, добро поминуваме.

Туку ќерка нешто од куп работи покажува страв и се крие деновиве. Од нови играчки пример во продавница. Вчера шетаме и ајде демек ова, она интересно. Кучиња и мачиња во живо ептен сака, им се смее, ги гали. Во продавница од играчка куче што лае и свири, ептен плачеше.
    Во следна продавница од голем Дедо Мраз, исто музички, повторно плачки. Да не речам само си наоѓам работи за нервози и анализа, а знам дека е нормално да не сака се, да не и е се интересно.

На Giovanna, le.soleil, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    7.738
    Е а кога сме кај плашење, го сака дедо мраз и снешко, ама имаме ирвас кој игра со главата, лани го имитираше и до вчера си играше со него, ама не сакаше да свири и игра многу, прекинуваше ( слаби батериите ) и се налути синко оти не свири. И ајде на мм му велам смени му, стај му нови батерии. Како го пуштивме, така дете избега и мама мама паше нече ( се уплаши )
    Денес цел ден му го покажувам не сака да му се доближи бега и вика нече , дека не го сака. И го ставив под елката, да ја чува. Сега и кошот да го тргнам елката мислам дека нема да ја допре ради ирвасот.
    Што се деси што одеднаш не го сака,не можам да си објаснам.
    А има куче играчка што лае и оди,мече што се крие, со нив немаме мака. И со ирвасот дур не му сменивме батерии немавме мака, ама сега да.
    Мачињата во улица ги фаќа сите за опашот :D, кучиња сака. Сите ги има крстено Дона, по на комшијата кучето ( ја обожава )
    Деца, денес вака утре онака и пак во круг :inlove:
    Еве го со мачето :lol:

Прикачени фајлови:

• 1000009797.jpg
      1000009797.jpg
      Големина на фајлот:
      374,7 KB
      Прегледи:
      44
    На lackygirl, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.029
    Може и какао, јас на големиот му давав од две години секако нема да изеде наеднаш една лажица какао која нема ни 5 гр. И верувале или не тогаш не се разболува ќе. Доби Бронхит без симтоми, само тешко дишење ни температура ни секрет.
    Дури лани кога наполни 4 год после варичела му падна имунитетот и беше постојано болен. Сега се убедуваме пак да го јади, а покрај него да успеам и малиот да проба.

На kozuf и Ceneva им се допаѓа ова.
  10. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    2.918
    Премногу ама премногу родители се лажат себе затоа и толкава врева. Ама моето зборува 4 јазици на 4ри години. Ова е едно објаснување дека не се 15минути во денот. ТОЛКУ

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.373
    Зошто не се препорачува какаото?
    Јас знам често да ставам во јадење.

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    7.738
    Врева за што?

13. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    598
    Моето има неполни 17 месеци, најдов различни информации, едно дека е ок, друго дека не е ок под 2 години поради кофеин..

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    42.474
    Те разбирам да, се крева врева зошто многу родители не знаат да го контролираат гледањето и екраните. Ама повеќето што јас ги знам барем, се свесни за користењето на екрани при анимирање на деца. И голем дел ги користат свесно.
    И нема потреба да се набива грижа на совест ако некој пуштил цртан 15 мин на дете да иде да се и*ере на раат што се вели.

Децата во некој момент за жал ќе станат зависни од екрани, во такво време живееме и ние пред децата на моменти сме биле зависни од екрани, наше е да им укажеме дека светот се случува надвор од екраните.

Браво за твоето и моето знае азбука од 18м ама стварно не е тоа поентата на муабетот. Сакав да кажам дека безразлика на тоа колку гледаат, ако е совесно користењето нема да ги затупи децата, 15 мин на неколку дена сигурно нема.

На крај кој како сака нека си ги чува децата. Сите одбираме што е правилно што не е.
    Дека не е правилно екран да им биде излез, забава и единствена анимација не е, дека 15мин во ден ќе штетат на развој, не верувам и 100 експерти да ми кажат.

На strelec231992 и Carolin. им се допаѓа ова.
  15. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    2.918
    За екраните. На сите им е ајде детето ми е препаметно е со телефон. Штетата не ја гледаат за жал.

16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    394
    Здраво мајки.
    14 м, со тт сме цела недела, ама баш досадна 37, 37 со 5 па 36,6 па 38, Не сум и давала парацетамол, нема мрсули, не кашла, не верувам дека се заби, во суштина нема никакви симтоми освен тт. Јаде, игра... кога и е спуштена.
    . Што може да биде?

Последна измена: 27 декември 2024
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    7.738
    Ич не се замарај, кој како сака нека си прави, и залажува што велиш. Секој си одговара за свое дете. А тие што велат дека се 15 мин а всушност се повеќе, пак си е нивна одговорност. Тука ние ништо не можеме.
    А еден ден за жал ќе бидат практично нон стоп пред екрани, зошто самото школство е веќе такво. Не како во наше време, книгата, и ретко кој имаше компјутер дома. Сега домашно им пуштеле на вибер (facepalm)
    Такво време дојде. Тоа е и тука ние нема да можеме многу. За сега дур се мали да контролата ја имаме, ама понатаму нема баш да е така

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    42.474
    Ама не знам како можеш да тврдиш дека на сите им е тоа изговор детето ми е препаметно а е со телефон. Не не се сите деца паметни како и сите ние што не сме возрасни паметни.
    Некои ќе бидат попаметни, некои ќе бидат екста паметни, некои ќе бидат просечни, а за жал ќе има и не толку паметни. Муабетот ми е дека не мора да се набива толку грижа на совест на родителите кои некогаш ќе пуштат цртан на дете.
    Вревата направи толку вина да осеќаат родителите од се едни нешто што стварно е претеризам да речеш на друг ама твоето дете нема да има фантазија оти му пушташ да изгледа еден цртан у ден.
    Некогаш малце треба да се припазиме како коментираме.

Пак ќе кажам јас не велам дека имаш лоша намера со ова, треба едукација за темава. Ама и малце треба да олабавиме со ова вака треба, така не треба, ќе го осакатиш детето, ќе му направиш траума, не го храни вака, не му читај ова, читај му она, запиши го на едукација, учи го 10 јазици од мало…
    Забораваме да уживаме со децата од сите овие работи што некој ни ги наметнува дека треба или не треба да ги правиме.

На крај на ден и ние пораснавме со цртани, да си игравме и на улица и се тоа, ама кога земавме ком. прв пат пример се сеќавам дека по цели денови играв симс, сум била докај 10тина год, па одговорно тврдам дека памет не ми фали.

Ако еден цртан филм у денот ти дозволува да направиш убав ручек за детето мислам дека нема сигурно да потфрлиш како родител.

А како родител на дете кое цело време има достапност до тв, оти како што кажав тв кај нас работи скоро цело време со програма за нас не за него, тој многу ама екстремно многу ретко се загледува во тв, едноставно не го интересира.
    Сите деца не се исти и некое сигурно ќе биде хипнотизирано, ама на крај на ден затоа сте родители за да процените до каде може да се оди.

На Giiirl23, Giovanna, Splendor. и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    2.918
    Извини вака. Јас со добра намера коментирам. Не можам убавини да пишувам на тема екран и денешните родители.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.456
    Допаѓања:
    42.474
    Јас не се навредив, јас како сметам дека треба си го гледам моето, ама со тоа што пишуваш денешни родители, ги ставаш сите родители во ист кош и се правиш најмајка и тоа и те како може некој да навреди.

Не ти бара никој да пишеш убавини за екран, само велам да бидеш поосетна и покултурно да се изразуваш ви темата, да не одиш директ со напад и агресивно објаснување.

На Splendor., Bubish26 и Ceneva им се допаѓа ова.