Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Со кортико инхалација треба да правиме. Имам инхалатор со маска мала за неа и има и еден бел дел пластичен само за во уста што е (ќе ставам слика). Со тој дел прифаќа, го става во уста и си седи така. Не знам дали со тоа смеам да ја инхалирам наместо со маската?

Прикачени фајлови:

2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    9.821
    Искрено не би знаела да ти кажам. Прашај доктор. Иако прави смисла да може и така.
    И јас имам ваков дел, не сум го користела до сега. Инхалација со лекови само на лекар до сега и правеле.
    Кај нас со адреналин инхалираат, а дексаметазон како шируп даваат.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    45.968
    Мислам дека не, ама може да прашаш доктор или во аптека, мада скоро сум сигурна дека не.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Ќе порасне и без млеко. Колку сака нека јаде млечни производи, не мора да е во енормни количини. Моиве без млеко пораснаа.

5. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    924
    Јас ги мелам во нутри булет со вода па во цедалка стои малку, па во тетра ќе стиснам малку колку имам време и душа :D Вчера си замрзнав да не правам некое време.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Ќе може те молам да ми кажеш дали сè сме примиле? Ние последно на скоро 9 месеци бевме (во март), па за наредно ни ја закажаа МРП после годината (јуни). Не отидовме тогаш и сега во декември кога бевме на 18 месеци прими само една (PCV) и докторката рече примено е се, уште МРП останува.

Прикачени фајлови:

7. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.889
    И малата моја исто е така малку црвено грло и поткашлува,ни рекоја да ја инхалираме и чистење на носе ако можеш со шприц.Јас не ја имав инхалирамо од бебе и многу се плаши од апарати што бучат,ја земав мирно и и викам мама ајде да видиш дека не боли и дека не е страшно,проба и виде дека не е страшно и сега само го држи,ама кај мене е 21 м,можеме со разговор да се убедиме.Инкау имаме подобрување откако ја инхалирам,нас ни дадоја и антибиотик во случај ако се влоши состобата,го земав нерастворен поради што е продолжен викенд .

На Cosmic Girl и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  8. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Нас не ни даде антибиотик. Рече ако се влоши на дежурен во Козле. Ме посоветува тоа да биде ако качи температура, и тоа втор ден од температура да ја носам. Она вака е весела само што не јаде и што кашла. 21 месец е и мојата. Се разбираме, не е тоа проблем. Генерално е многу умна ама за вакви работи не соработува баш. Зборевме вчера вечерта пред заспивање и сабајле исто. Ќе видиме после дали било успешно убедувањето. Јас и зборам дека не е страшно и дека не боли ама она плаче и вика боли мама, носето. Нејќам а и не можам со сила, ама ако не бива со убаво, во спиење ќе ја инхалирам.

9. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    924
    Ќе ти предложев на спиење ако не бива поинаку. Или на некоја кукла стави ја другата маска, или на тебе, татко и, да гледа дека не е страшно. Мојата така гледа па сама ќе почне да бара, ама помала е :D

10. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Прво што направив ја ставив големата маска на мене и уште толку врисна да плаче и да вика не мама маската, тргни (facepalm) во спиење ќе биде на крај ако не упали зборењето.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Моето се инхалираше без проблем како помал. Некна кога ме виде мене како се инхалирам, кога фати да плаче, истата реакција ја имаше предходно и татко му кога се инхалираше. Сега мислам ќе биде невозможно да го инхалирам, не дај боже да имаме потреба. Менуваат децата, јас се надевам ке менуваат и пак да сакаат

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Моето ко беше со пнеумонија премногу плачеше од инхалаторот, со плачење инхалиравме, пред 2 месеци, сега пред 1 недела ко имаше ларингит си реков сега што ќе прајме, луѓе го зеде инхалаторот и со смеење сам го држеше, цело време го држеше, се чудев. 16+ месеци е.

На Cosmic Girl, 1209, kozuf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Моево 1г и 5м уште пие Аптамил 2.
    Друго млеко не сака, не сака ни јогурт или било што млечно. Ретко да лапне 3-4 лажички грчки јогурт. Ќе си терам уште со ова.. не знам што друго да направам.

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.647
    Ја инјх
    Ја инхалирам вака некогаш. Ставам под нос и на уста за да влегува и таму и таму.

15. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    318
    И моето уште си пие Аптамил, без лактоза, 13 месеци е. Добивме препорака од педијатар да го пие до 2 год, така да нема зошто сами да му го прекинеме. Од други млечни производи му давам јогурт, грчки јогурт и несолена урда, секако тоа се мали количини.

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Кога ние требаше да правиме инхалација беше 5 мес и педијатарот ни рече: дури и да плака додека му стои маската добро е тоа затоа што ќе вдишува и преку устата. Мислам дека ако веќе е спуштено на гради нема врска дали ќе дише со нос или уста битно да се вдишува тоа за да се отвараат каналите и да се ослободува секретот.

17. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Ние во принцип немаме проблем со храната освен што не сака ништо млечно да проба. Не сака ни кашкавал ни сирење, павлака, зденка.. Така да ќе продолжам и јас вака. Еве пример кога е навечеран добро, не го ни пие цело шише, пие пола како од навика. Можеби еден ден едноставно нема да сака млеко и тоа ќе биде тоа.

18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.595
    Допаѓања:
    11.839
    На ќерка ми до сега и давам бејбитол д3 и посебно омега, до кога да ги пие овие? Или треба да ги сменам со некои други?

19. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    318
    Јас како што се сеќавам на зборовите на мојот педијатар, до 18м.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Обично се оди на ортопед до 18мес или откако веќе 3 месеци ќе биде проодено. Ортопедот одлучува со колкава доза на д3 ќе продолжи детето, а омега 3 мислам дека може да даваш до кога сакаш, од него нема штета може да има само корист.

На Carolin. и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.