Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    5.519
    Ноќе од некаде кога имаше 2 месеци немам сменето пелена. Менуваме пред спиење и после наутро и крај. Дали 10тина пати има прокиснато во овие 2 години или ни толку.

За омега, подолго време давам Молерс, препорака ни е до најмалку 3 години.

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Не менувам од ептен мал кога беше и до сега на прсти од една рака се брои колку пати му пропуштила пелена. Зошто да ти е шубе, таа и е намената на пелената, затоа се направени толку да апсорбираат. Син ми никогаш не поцрвенел, така да ако е сѐ ок и нема иритација, нема зошто да го будиш.

На 1209, Mother of 2boys и Carolin. им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    17.793

Уште за пелена да станувам ноќе. Му прокиснуваа кога беше помал а немаше да приметам дека ни треба поголем број. Од кај годинка користиме ист број 5ка на бејбилов и супер е, до сега не пуштила пелена.

Давам молерс и вигантол насабајле. Давав и витаминЦ само една доза испи, октимври-ноември така беше и толку.

На ведрата страна веќе не спомнува цице, дали два пати го спомнал и тоа. Мислам дека двете ноќи кога плачеше беа бунтот за цицето, се пикаше во мене и се местеше како за цицање ама помина и тоа. Некоја ноќ спие убаво, некоја се буди 34476 пати ама па убаво е што презаспива веднаш, само да го погалам или потапкам по грпче и си спие. И брзо заспива за дремка и ноќно, за 15мин е заспан со се преоблакање. :D

На 1209, lackygirl, Miss_S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.760
    Допаѓања:
    23.372
    Јас само Д3 давам, омега воопшто не дадов, пробав на 3-4 месеци повраќаше од нив и прекинав. Исто и на првото дете не давав. Само до 3 год Д3. И лето и зима.

Пелена не менувам ноќе од кај 6 месеци, освен ако го осетам дека е многу мочан, мојов мечак од 6-7 месеци е со 6ка пелени од Стокомак, не ги менав, еднаш зедов 7ка од бејби лав за ноќе ама иста беше по големина како овие од Стокомак. Сега гледав 8ка имаат од бејби лав па можи да ги пробам понатаму ако има потреба :D
    @atz1995 првото дете на 14 месеци го одбив од тогаш тој млеко не пие. Не јаде ни млечни освен кашкавал во тост или пица. Јогурт на прсти се брои колку пати пиел, исто и павлака. Сирење само во макарони поминува. И единствено попара со бисквити јаде чат пат. Се ова е ретко 1 неделата да не речам, освен тост што јаде на 2 дена :)

За спиење не ми се зборува, станува со плачење па презаспива, се случува од 4 до 7 да спие без да стани, 3 часа врзува. Сношти беше полош, заспа во 9ч,стана во 12 и до 2 и пол мм неможел да го презаспие, пробав и јас во 12 ама нејкеше, па легнав јас да спијам тие до 2 и пол в дневна се заспивале. Па во 5 и пол ми го донесе в спална, па пак одвај заспа и еве сега во 9ч стана. Иначе 7ч е стана секој ден. Сега мм до 11 ќе го оставам да спие :D баткото голем е на спиење кај мајка ми.
    Се лигави, 3ките никако да пробијат, од нив не спие.
    Многу е пораснат и многу е интересен периодов :D

На kozuf, Carolin., 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.929
    И јас давам молерс со вкус на зелено јаболко, тој дури сам ја држи пипетата и чека да му притискам да му тече. Баш го прифати и потоа давам и солдевит капки во лажичка и нив ги пие без проблем.
    Во однос на памперсот кога стануваше ноќе за млеко секогаш му менував. Сега веќе подолго време не се буди воопшто и не му менувам.
    Завележав дека 5ка му пропуштија па земав 6ка.
    Сега користам 6ка Nature pants за преку ноќ, а обични преку ден.

Прикачени фајлови:

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.455
    Допаѓања:
    42.442
    Сите ги фалите овие бејбилове, кај нас ги нема, јас користам 5 виолета.
    Не дека му пропушта на него, скоро никогаш, не се сеќавам кога последен пат, со поцрвување нема проблем, многи ретко од влажни ако морам да го бришам(јас цело време го мијам по какање, на менување памперс бришам со влажен памук),
    него шубе ми е од што е стварно скроз пуна, си велам нему да не му е мака така влажен да седи.

Со каква пипета даваш Молерс? Мојов нема пипета, а и јас го имам тој ама не сака да го пие ни со лажица ни со шприц.

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.929
    Не било баш пипета не знам зошто така си го викам :?: сега барав низ интернет и ова се води како шприц

Прикачени фајлови:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    7.738
    Не менувам преку ноќ. Сабајле пуна е да ама кога ја фаќам таа е сува, нема чувство на влажно не се секирај. Не го размрдувај детето. Јас користам памперс гакички, зошто друга пелена е невозможно да му залепам. Во покрет се облекува пелена :lol:

Инаку оние од дм пелени имаат ли гакички? Или само класична пелена на лепенки се?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.586
    Допаѓања:
    24.017
    Исто, па и кога ќе прочитам имало малце секрет, без тт и брис направиле и излегло бактерија.. кој знае моиве колку имаат така поминато нити сме знаеле. На 39тт прават кај нас кс и мокрача. Ама тоа е затпа што можеш да си појдеш во Лаб и да побараш да ти направат испитувања, а кај нас тука само со упат можеш да отидеш, без упат не ти вадат крб и не предаваш мокрача.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    260
    За пелена еднаш морам да му ја сменам преку ноќ иначе се прави жива вода од секоја пелена сме пробале различни исто е помал не од кога направи година сега има година ипол ако еднаш не му ја сменам мокар е ама он не се разбудува си спие ја ке му сменам и продужува не ни осеќа

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.760
    Допаѓања:
    23.372
    Ме интересира што давате од суплименти таму, Д3 секако, омега дали ви даваат? И јас кога читам тука си велам бар омега да земам некаков сируп, па после си велам еве го 6 год е без омега порасна.

12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    4.310
    Ако има температура 3-4 дена, земаат црп обавезно, а некогаш зависи од симптоми прават и брз брис за стрептокока во грло.
    Ама вака брисеви секој месец, па на брисот обавезно излага бактерија ( по тоа што читам тука низ темава ), па ајде антибиотик ( а дете без симптоми ). Ту мач ми е искрено.
    Синко два пати примал антибиотик досега, еднаш во мк ( и за ова сум сигурна дека немаше потреба, ама ајде ) и еднаш тука, со инфекција на уши. Имам другарка мк, детето е секоја недела на антб, ама секоја недела. И она паничи на прв ден од температура го носи на преглед, а и матичната и е таква, одма дава антибиотик.
    Нишо, само витамин д.

На Bubish26, thinkerbell и lackygirl им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Од што може да се вцрват обравчињата? Не е од топло зошто цело време му се црвенки веќе 2-3 дена. Мазно е местото ама црвенко и како затегната е кожата.

14. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    161
    Заби?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.760
    Допаѓања:
    23.372
    Заби да, мојов исто така е со црвени образи кога вади заби, баш сега неколку дена е црвен жар.
    Фала :)

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.531
    Допаѓања:
    201.620
    Реалната и тажна вистина кај нас, во македонското здравство. Сите вирози се лечат со антибиотик за не дај Боже, пневмонија и бронхит обавезно антибиотик, иако често се вирусни.
    Децата се посетливи, за жал, поради големото загадување што го имаме, тоа многу влијае на здравјето на респираторниот систем.
    Достапноста на здравствените услуги прави да се користат претерано, на штета на децата, барем тоа е мое мислење. Да беше само јавното здравство, сигурна сум дека немаше да се прави крвна слика и брисеви на секое. Ама со приватново, не ти треба ни упат, ни мислење од матичен, одиш на своја рака, правиш што мислиш дека треба, плаќаш. Тоа е тоа.

На Mother of 2boys, lackygirl, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.531
    Допаѓања:
    201.620
    Од растење заби, ама и од ладното, моиве се црвени во образите цела зима, особено штом се надвор подолго време.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Ни на крај памет не ми падна дека може да е од заби. Вади да, деновиве и лигави, а не лигавеше како бебе, плус носето му е чешма.

На atz1995 и lackygirl им се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    5.519
    Од овде што пишуваме ќерка ми е може меѓу децата што најчесто пие антибиотик. Се случува и да покаже Кс вирус и да не добие ништо, освен нели парацетамол за температура. Ама се случува и едниот ден да сме на преглед со слаба кашлица, за по 2 дена без други симптоми да има симнато на гради.
    И се случило и покрај антибиотик, да развие пневмонија, па дополнително 15-20 дена да има лечење.

Дали е правилно или не, не знам, ако матичната ми рече дека е за антибиотик, давам, без чекање да се влоши, без 100 додатни испитувања.
    Давам и витамини и имуностимулатори и единствено што ми останува е да се надевам дека како што расте, ќе издржува повеќе и ќе има подобар имунитет. Условите во кои живееме се тие, во помал град, не дека е којзнае колку чист воздух. Може за нијанса подобро од Ск. Храна нормално внимавам да внесува постојано и овошје и зеленчук и се со ред.
    Да ја отпишам од градинка може краткорочно би било решение, со надеж дека дома нема да собира толку вируси и бактерии. Да ја преселам не знам каде, не можам.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.760
    Допаѓања:
    10.433
    Зошто давате Молерс? Тоа замена за омега е? Сируп е така? Малава си ги сака и Д3 и омега, нема проблем за пиење, ме чека со лажиче да и дадам.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.