Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. pineapple93

pineapple93 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    174
    Оф се од ова правиме, цел докторски сет имаме дома, само се преслушуваме, па играме со играчки, па видео ќе пуштиме да види дека ништо не страшно, дека сите деца одат ама никако да се оправиме..таман ќе речам ајде одиме кај докторот да не проверат почнува да пишти неее нееее, научила дури и ординација каде му е и ако одам до таму по упат или по рецепет само вика дотојот (докторот) не не не, како незнам шо да и правеле пусто чудооо. Авицена дури знае каде е и вика мама нема боц немаа :(

2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.055
    Допаѓања:
    118.891
    Разговарај со докторот, нешто тој да смени. сум прегледувала деца и без униформа, без мантил, во игрална на детско столче, без ламба, без стапче. Во ходник, без многу рассоблекување, да поминат прегледи и без крвна слика. ти како родител добро правиш, но треба и друго да се смени, пристапот да е низ игра

На le.soleil, LiquidLuna и pineapple93 им се допаѓа ова.
  3. pineapple93

pineapple93 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    174

Оф, докторот никогаш нема време да не толерира нас со нашите трауми и тантруми, он превртува очи и чека да ја стиснам да помине побрзо т.е да и помине редот зошто редица деца чекаа надвор и мене ми е сосема непријатно од сите ситуации..да ја тешам неа да се справам со неа или да се прилагодам на докторот. Обично кога ја носам во Ремедика е друг пристапот таму го имаа целото време за неа, да се исплаче, да се смири, да ја утешат да се запознаат ама не секојпат имам можност да ја носам таму..

4. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.941
    Допаѓања:
    20.451
    Па до докторот е најмногу, реално
    Нашата претходна докторка кога ќе приметеше дека почнува да се плаши, соблекуваше мантил и го облекуваше на неа, па демек она прави диши диши
    Новата докторка ја седна на биро за да се запознаат, за да не ја замрази уште од прво видување. Па и пристапот на сестрите влијае, еднаш само со сестрата сакаше да влезе во ординација и девојкава ја крена без проблем, ја однесе.

Ти како родител можеш само да збориш дека не е ништо страшно, и дека некогаш мораме да одиме на доктор.

А да, да пробаш со некое играче да оди?
    Пример омиленото мече, да и го "чува" стравот. И обавезно награда после, нешто што не го добива често. Пример лижавче да и даваш само кога ќе оди на доктор, да го поврзе некако и да "издржи"
    Сеа грубо звучи да издржи, ама па не ја тепаат на доктор. Малите мозочиња чудно функционираат :D

На Carolin., le.soleil и pineapple93 им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.597
    Допаѓања:
    24.093
    Мојата е 5г и има уплав од доктори и не можи никако да го надмине тоа, дуру кога малово треба да оди она се потресува цела. Ми кажаа ( ама не Мк) дека има капки на природна база и да и давам по доза колку е пред да оди на доктор оти ги смирувало, неам пробано. Она пред месец негде повраќаше и од страв сама ми рече да одиме ама таму кога виде игли и почна да се треси цела, се грчи не можат крв да и извадат буквално не течи. Во градинка дошол заболекар она видела мантил и кренала цела градинка во вис. Не знам.. драма е

На pineapple93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.904
    Допаѓања:
    6.131
    @Bella_Stella @AngelOfArh ќе ве тагнам вас зашто знам вие го имате правено чајот со кромид и јаболка. Дали е за влажна или сува кашлица? Син ми кашла влажно со шлајм, ќе го смири?

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.078
    Допаѓања:
    20.056
    Мислам дека е за секаква кашлица. Важно е да го вади шлајмот. Ако правите инхалации после секоја инхалација тапкај го по грпче и чисти го носето.

8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.904
    Допаѓања:
    6.131
    Тука не препорачуват инхалации дома ама јас правам само со физиолошки. Нос чистам пред и после инхалација, плус уште 1-2 пати во текот на денот. Давам лој од гуска го смирува малку ќе пробам и со кромид

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.078
    Допаѓања:
    20.056
    Таман сте, треба време да го исфрли. Некој тука ми имаше пишано последниот пат кога беше со секрет син ми, дека требаат околу 10 дена за да се исчисти целосно, и стварно беше така.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    8.775
    Mikoplazma. Mene mi rece deka od samata sol se dezinficiralo. Inaku dole solta e polna so vlakna.

11. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.539
    На тема Солени соби, дали некој има искуство со солени соби во Битола?
    Би помогнале за надминување на респираторните инфекции? Кај 2 годишно дете.
    Колку се чисти и безбедни?

На Гугл ми излегуваат две, па ако имате препорака споделете.

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.763
    Допаѓања:
    23.378
    Репорт за ноќеска :D
    Заспа одвај во 22 ч, во 12 плачеше во сон, во 12 и 15 пак, мм го чуваше ама јас станав 2 пати дека плачеше, за џабе, во сон плачеше и не стана, во 3 и пол ми го донесе мм в спална, цицаше прв пат тогаш и се рассони, слезе од спална и си замина в дневна, одам по него и седнав на кревет и седам не зборувам, темница, сврти околу и се качи на кревет и си легна кај што спиеше дотогаш :rofl: заспа :wasntme: ставив стол за да не паѓа и се вртам големиот станал по мене :D ајде мм се префрли од детска в спална со големиот, јас в дневна со малиот :rofl: лудило цела ноќ се шетаме по соби сите.

За страв, првото дете имаше страв од стрижење со машинка, само со ножица дозволуваше, плачење хистерично беше ако пуштевме машинка, никако не дозволуваше, прв пат се убеди на 4г и 8 месеци и тоа јас да го стрижам, па така 9ти месец бремена, август го истрижив 8) од тогаш се стрижи со машинка, претежно брат ми го стрижи. Значи стравот сам му помина со време.
    Малово досега нема страв од ништо, ќе видиме понатаму.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.