Оф се од ова правиме, цел докторски сет имаме дома, само се преслушуваме, па играме со играчки, па видео ќе пуштиме да види дека ништо не страшно, дека сите деца одат ама никако да се оправиме..таман ќе речам ајде одиме кај докторот да не проверат почнува да пишти неее нееее, научила дури и ординација каде му е и ако одам до таму по упат или по рецепет само вика дотојот (докторот) не не не, како незнам шо да и правеле пусто чудооо. Авицена дури знае каде е и вика мама нема боц немаа
Разговарај со докторот, нешто тој да смени. сум прегледувала деца и без униформа, без мантил, во игрална на детско столче, без ламба, без стапче. Во ходник, без многу рассоблекување, да поминат прегледи и без крвна слика. ти како родител добро правиш, но треба и друго да се смени, пристапот да е низ игра
Оф, докторот никогаш нема време да не толерира нас со нашите трауми и тантруми, он превртува очи и чека да ја стиснам да помине побрзо т.е да и помине редот зошто редица деца чекаа надвор и мене ми е сосема непријатно од сите ситуации..да ја тешам неа да се справам со неа или да се прилагодам на докторот. Обично кога ја носам во Ремедика е друг пристапот таму го имаа целото време за неа, да се исплаче, да се смири, да ја утешат да се запознаат ама не секојпат имам можност да ја носам таму..
Па до докторот е најмногу, реално Нашата претходна докторка кога ќе приметеше дека почнува да се плаши, соблекуваше мантил и го облекуваше на неа, па демек она прави диши диши Новата докторка ја седна на биро за да се запознаат, за да не ја замрази уште од прво видување. Па и пристапот на сестрите влијае, еднаш само со сестрата сакаше да влезе во ординација и девојкава ја крена без проблем, ја однесе. Ти како родител можеш само да збориш дека не е ништо страшно, и дека некогаш мораме да одиме на доктор. А да, да пробаш со некое играче да оди? Пример омиленото мече, да и го "чува" стравот. И обавезно награда после, нешто што не го добива често. Пример лижавче да и даваш само кога ќе оди на доктор, да го поврзе некако и да "издржи" Сеа грубо звучи да издржи, ама па не ја тепаат на доктор. Малите мозочиња чудно функционираат
Мојата е 5г и има уплав од доктори и не можи никако да го надмине тоа, дуру кога малово треба да оди она се потресува цела. Ми кажаа ( ама не Мк) дека има капки на природна база и да и давам по доза колку е пред да оди на доктор оти ги смирувало, неам пробано. Она пред месец негде повраќаше и од страв сама ми рече да одиме ама таму кога виде игли и почна да се треси цела, се грчи не можат крв да и извадат буквално не течи. Во градинка дошол заболекар она видела мантил и кренала цела градинка во вис. Не знам.. драма е
@Bella_Stella @AngelOfArh ќе ве тагнам вас зашто знам вие го имате правено чајот со кромид и јаболка. Дали е за влажна или сува кашлица? Син ми кашла влажно со шлајм, ќе го смири?
Мислам дека е за секаква кашлица. Важно е да го вади шлајмот. Ако правите инхалации после секоја инхалација тапкај го по грпче и чисти го носето.
Тука не препорачуват инхалации дома ама јас правам само со физиолошки. Нос чистам пред и после инхалација, плус уште 1-2 пати во текот на денот. Давам лој од гуска го смирува малку ќе пробам и со кромид
Таман сте, треба време да го исфрли. Некој тука ми имаше пишано последниот пат кога беше со секрет син ми, дека требаат околу 10 дена за да се исчисти целосно, и стварно беше така.
На тема Солени соби, дали некој има искуство со солени соби во Битола? Би помогнале за надминување на респираторните инфекции? Кај 2 годишно дете. Колку се чисти и безбедни? На Гугл ми излегуваат две, па ако имате препорака споделете.
Репорт за ноќеска Заспа одвај во 22 ч, во 12 плачеше во сон, во 12 и 15 пак, мм го чуваше ама јас станав 2 пати дека плачеше, за џабе, во сон плачеше и не стана, во 3 и пол ми го донесе мм в спална, цицаше прв пат тогаш и се рассони, слезе од спална и си замина в дневна, одам по него и седнав на кревет и седам не зборувам, темница, сврти околу и се качи на кревет и си легна кај што спиеше дотогаш заспа ставив стол за да не паѓа и се вртам големиот станал по мене ајде мм се префрли од детска в спална со големиот, јас в дневна со малиот лудило цела ноќ се шетаме по соби сите. За страв, првото дете имаше страв од стрижење со машинка, само со ножица дозволуваше, плачење хистерично беше ако пуштевме машинка, никако не дозволуваше, прв пат се убеди на 4г и 8 месеци и тоа јас да го стрижам, па така 9ти месец бремена, август го истрижив од тогаш се стрижи со машинка, претежно брат ми го стрижи. Значи стравот сам му помина со време. Малово досега нема страв од ништо, ќе видиме понатаму.