Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    42.996
    Да ви препорачам една мајка на инста, многу едукативни видеа има и реалистично, многу е срцка детенцето и ептен се забавни за следење.https://www.instagram.com/chloeandeliza_?igsh=aTN1MGZxcWk3ejVy

Како да почнам да го спремам за одвикнување од пелени?
    Штом е какан одма бара да го мијам, проба да ја тргне сам пелената, се крие кога кака и бара да му отворам вратата на вц или на спална да е скриен и кажува дека ќе кака, пробувам да го слечам за туте не ми дава сеуште, ама скоро мислам дека ќе биде спремен па сакам да почнам да го учам.
    Типс енд трикс?

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    Јас од ова сум задоволна, капина штом извади друго не пробувам хаха IMG_20250113_211550.jpg

На DaisyDream, Carolin. и kozuf им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Капина полесно се вади од мандарина. :D

На Panovic, 1209 и kozuf им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    Можеби, ама и мандарина ми излезе без проблем. Само одма прскам од ова, не чекам да стои многу долго флеката, па ете ми се покажа ок. А многу ефтино го купив.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    24.409
    Кога ќе е спремен, ќе сака да седне. Јас не сум правела тренинг и не ја гледам потребата од тренинг. Не сум ја ни форсирала дека мора да извади оти е "голема".
    Мојата од пред некој месец оди пред шоља застанува и демек кака, седнува на нејзиноно нокширче и се стега, после 5 мин ќе се искака. Значи знае дела и иде и знае каде треба ама ако ја соблечам неќе соблечена да седи ни секунд. Оставам. Нека си праи така.

а големата не сакаше никако, само стана ( исто и како цицањето) и рече мама гаќи и од тогаш е во гаќи и не сме имале проблем

На DaisyDream, lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    18.022

Ама мм земал некој зелен арис и мои алишта си расипав. Не е оној обичниот :?:

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Не знам дали го има тука да го пробам. Е јас не прскам одма, си стојат и со денови, прскам кратко пред да ги перам. :wasntme:

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Плавиот го користам јас, еднаш имав користено и некој друг ама не знам дали беше зелен, веројатно не.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    И јас не прскам на се одма, ама така на некој дамки што знам дека тешко излегуваат, кога ќе го соблечам одма прскам и рачно ќе поминам низ вода. И после пак го перам во машина.
    Инаку ми излегоа и постари дамки на лигарчиња, ги испрскав пред перење и бутнав во машина. Во последно со платнени лигарчиња јаде и лом се :lol: е нив не ги прскам одма.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    Ќе го барам и јас ова axel, еден куп пари дадов за pink stuff, на 10 дена го трошам :wasntme:
    И од мандарини и крв имам мн убави нови работи што мислев дека се уништени, ќе пробам вака

11. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    132
    мајки, дете 1г4м, оди во градинка (пауза секако правиме зошто е болен нонстоп), но вчера учителките ми кажаа дека буткал други дечиња. дома не го прави тоа, многу е нежен внимателен, и со кучето што го имаме, сите играчки ги гушка и бацува и гали, тапети со животни имаме, и тие ги гали. секогаш кога сме со деца на пријатели игра прекрасно, никогаш не покажал нешто за да се загрижам. на времето имаше период каде што не тепаше мене и татко му, ама поминато е подолго време од тоа.

како постапувате во вакви ситуации? знам дека е нормално да се закачаат, но не сакам да стигнам до стадиум родители да ми пишуваат дека син ми потепал некој

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Синоќа беше ужас, константно будење со плачење откако заспа. Како затнат да беше па исецкав кромид ставив над главче. Се смири и убаво заспа само кога легнав и јас до него. Накај 1 ипол пак почна да качува температура, ставив чепче и си спиеше мирно со станување само за цицање 1-2 пати. Од сабајле беше добар ама кратко сега ете го накај 11 почна да клапнува и да качува пак. Моментално има 37.8 и ми спие во раце зошто сакам да почекам да престане да качува па да ставам чепче или да чекам до 38.5. Како практикувате? Се случува многу често да му е време за спиење а да качува баш тогаш ама да нема сеуште 38.5. Јас најчесто чекам, освен ноќе кога ќе качи во сред ноќ и еве сега ми заспа, ама ќе му ставам спиејќи. Денес носето му е чешма, проѕирен секрет и кива. Поткашлуваше синоќа како ларингитска кашлица ми се слушна, ама денес повеќе кива. Кога му ставам чепче и легнува да спие се прави жива вода. Што друго можам да му дадам? Го инхалирав само со физиолошки, не знам што да правам друго.

13. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.189
    Допаѓања:
    2.844
    Јас преку ден сум чекала да качи, не додека качува. Само го следам и додека спие. Витамин ц даваш? Чајче со лимон… и туширање (тоа поретко првев)
    До 38.5 сум разладувала со алкохол и вода 50:50 мислам беше односот. Никогаш не сум дала преку ден сируп/чепче, испод 38.5 ако нема некакви болки или да плаче.
    Додуша син ми не можеш да го сетиш дека е со температура, активен бил и на 39 па затоа вака правев.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Витамин Ц пие и кога е здрав, негде од почеток на есента. Дење секогаш го чекам и јас да качи, ама деновиве сѐ се погодува да почне да качува пред дремка и одма е омалаксан и заспива. Он е дете што ниска темп од 37.7-8 не поднесува добро, а на 39 може да си игра. Еднаш во болница не ни поверуваа дека има 40 зошто беше свеж.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.909
    Кога користев бебешки Персил никакви флеки не ми излегуваа. За нас користев Ариел течен обичен, и почнав со него да перам се'. И се' си излегува. Не прскам ништо. Ептен ако е закоравено Пинк Стаф прскам, ама преретко. Мандарини, портокали, капини, буквално сите флеки се перат убаво.
    Може да пробате и друга програма на машината, подолго да пери.
    Или прашкасто Пинк Стаф (има и ДМ поефтина верзија шо е исто ефикасно) да ставате по малку во секое перење.

Ако качува а почнува да заспива му давам сирупче јас. Пред некој ден веќе стигна до 38.2 а не можеше да остане буден, ќе требаше за 15 минути да го будам за сируп зашто очигледно качуваше. Му дадов, си заспа и спушти.

На kozuf и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Јас на малово почнав на 38.2 да му давам оти тој крева одма 40.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    4.524
    Јас го користам ова за флеки, досега се ми извадило. Ама ако се стварно исфлекани, неговите ги пуштам на долга програма, 2,5 часа на 40.

18. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    18.022
    Сме закачиле и ние нешто сигурно одсабајле не му течат му врнат мрсули. Спие кај мене на раце сеа, му оди темп до 38.2 макс. Отворив во дневна прозор да се излуфтира. Ама клапна ептен пред заспивање.

Едит: @Bella_Stella пробај ги на бејбитол, респиратол мислам се викаа лепенките за затнато носе, јас половина му ставам на пижама, раат ја спие ноќта.

На kozuf и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.172
    Допаѓања:
    20.317
    Иста ситуација и кај нас, врнат мрсули не можам да го добришам. Како одвртена чешма течат, не знам што е ова. Он повеќе качува, во 11 ипол 38.6 качи, ставив чепче, сега спие. Не знам што друго можам да направам веќе. Ќе ги земам лепенките да.

20. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    5.723

Дека нешто ќе те сфати и магично ќе прекине, сигурно не. Твое е само да си зборуваш и да објаснуваш до милион и назад. Гледано по моево, тек сега на 2 сфаќа малку од малку дека не треба да се повредуваат со децата. Се учиме како полека да бара играчка и слично.
    Кај нас за сите викаат дека се тепаат, и не знам што се прават. Не ни очекувам помалку од 15-20 деца, па и повеќе на иста возраст кои и говорно не знаат да се искажат.
    Дека ми е ок да ми речат ќерка ти натепа дете, исто не ми е, очи ми капат што се вика ама па може и преку ноќ ќе прекине.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.